Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Sasvim slucajno kada je supruga porucivala neku kozmetiku sa sajta iherb kucao sam u pretragu kafu, i otvorio se pravi novi svemir kafa. Ponuda je neverovatna… porucih par nekih u zrnu sa nekom vrstom fermentacije(vanillasweet otter cake..) cene su im oko 16-25 dolara za 384 grama kako oni to pakuju u amerikama. Stize za par dana pa cu da vidim posle mlevenja valja li cemu.

Elem naleteh online na neku przionicu u herceg novom ljudi imaju barem meni do sada nevidjene fermentacije, tipa banana. Cene jace 25e 250 gr, steta sto nema dostava za srbiju

Sasvim slucajno kada je supruga porucivala neku kozmetiku sa sajta iherb kucao sam u pretragu kafu, i otvorio se pravi novi svemir kafa. Ponuda je neverovatna… porucih par nekih u zrnu sa nekom vrstom fermentacije(vanillasweet otter cake..) cene su im oko 16-25 dolara za 384 grama kako oni to pakuju u amerikama. Stize za par dana pa cu da vidim posle mlevenja valja li cemu.
Kolika je poštarina?

Kakva je situacija sa Delonghi dedica? 🙂 Pošto nema presurizovanu korpu.

Pojma nemam, ali imao sam tu situaciju sa Vivom, i uz kungfu izlaze dobre kafe, ali to se nije meriti sa lakoćom upotrebe i konzistentnosti 9b aparata sa OPF i PID. Gruva Viva i dalje, za te novce suludo dobar aparat, kao i H10A, ali sve je to u svom cenovnom rangu gde i pripada.

imaju neku foru min 5kg se poruci 25e postarina ali to deli vise ljudi…
Jel to iz SAD isporuka? Ako jeste, dobro pazi na način isporuke, tj. ni slučajno ne biraj Fedex ili DHL. Ja sam imao situaciju da mi Fedexom pošalju 4 x 250 g kao poklon (nisam ništa platio bukvalno) i kada je to stiglo, prvo su mi rekli da će da mi naplate carinu, porez i špediciju, a onda, kada su shvatili da je u pitanju pržena kafa u zrnu, počeli su da mi pominju akcize, da pitaju kako sam uopšte uspeo da mi to neko pošalje (to je inače bilo u vreme kada mi je običnom poštom na dvonedeljnom nivou dolazilo bar 1,5 kg pržene kafe bez ikakvih dažbina bukvalno) itd. Samo sam im rekao da vrate paket 🙁

Imao sam i sa DHL-om situaciju, 4 x 250 g kupljeno za malko manje od 50 € onlajn kod Koppi-ja. Oni nisu pominjali akcize, ali su uredno naplatili carinu, porez i špediciju, pa je to ispalo praktično duplo.

Pojma nemam, ali imao sam tu situaciju sa Vivom, i uz kungfu izlaze dobre kafe, ali to se nije meriti sa lakoćom upotrebe i konzistentnosti 9b aparata sa OPF i PID. Gruva Viva i dalje, za te novce suludo dobar aparat, kao i H10A, ali sve je to u svom cenovnom rangu gde i pripada.
Imaš 90 konja ali auto ne isporučuje 90 kad si na Autokomandi.
Imaš 15-20 bara... razbio bi aparat da nema mehaničkog ili elektrinskog ublažavanja "snage". Tako da na tuš Vive (bez portafiltera) dolazi oko 11. Pa zatim krupnoća kafe, puk, i portafiler koji ima u sebi oprugu...
Dedica nema nikakvu "branu" pritiska u portafilteru. Pa je sve regulisano mehanički do tuša.
Otpuštanje prevelikog pritiska na panarelo je primenjiv i primenjivalo se... oho-ho. Tako da Lance to ne radi zbog HiBREWa...

Posle 3 dana sa Jurom E8 i oko 20 kafa, ovo je totalno druga dimenyija od Nesspresso-a (koji je odlican za svoj nacin). Mogucnost finog stelovanja. od mlina, preko kolicine kafe, vode, mleka, totalno je moguce prilagoditi napitak trenutnom raspolozenju.

Jedino sto je malo skuplja za eksploataciju - svakog dana kada se koristi mleko, makar i jednom, potrebno je ocistiti masinu specijalnim tabltama, koje u proseku kostaju 40 centi po ciscenju - ovo je najveci trosak. Tableta za ciscenje jednom mesecno je oko 1.5 eur, a za uklanjanje kamenca na svaka dva do 3 meseca oko 3 evra set. Da zaokruzimo na 15 evra mesecno za preparate.

Dedica nema nikakvu "branu" pritiska u portafilteru. Pa je sve regulisano mehanički do tuša.
Videh negde da i shower screen postoji u IMS varijanti i da je to ne znam kakav upgrade. Problem je cena i dobavljivost kod nas.
Da li je neko probao bilo gde da apgrejduje shower screen?

Da li ima smisla raditi upgrade screen showera ukoliko koristiš screen puck? Neka moja interna logika mi govori da nema. Koristim screen puck i to mi odgovara.

@Heinz ne znam da li ima za Dedicu. To mi je klanje vola za kilo mesa... po meni (screen puck) i ništa više.
Dedica je pomenuta u kontekstu da nema portafilter da dodato smanji pritisak... ali to stvarno nema potrebe misliti o tome. Misli li su inžinjeri. Dedica pravi dobar espresoo. Jedina mana je niža temperatura vode. Nema potrebe zamarati glavu i trošiti pare za nekakav besmisleni "upgrade". Ako si pogodio krupnoću mlevenja... samo uživaš, nema druge.

Poslednja izmena:
Ima, prvo sam našao na Aliju gde je skupo prilično, posle i na onom Blue Star kofiju gde je jeftinije jel. Razmišljam se da naručim u paketu sa korpom, mada ako od Dedice ne biva dobar espresso kao što neki kažu, a biće dodatna ulaganja skuplja od cene aparata...

@Jovandeka Da, to je normalno. Aparat ceka da se voda u termobloku zagreje (u slucaju startovanja) ili dovoljno ohladi (u slucaju steamera).

Proces hladjenja mozes ubrzati tako sto ces pustiti vodu na steamer (videces da na pocetku ide brzo i ima doata pare), dok ne krene da "pljucka" (kao da si pusti samo vodu, bez pare). Kada posle toga zatvoris ventil, aparat ce bito u stanju odmah da pravi kafu.
Predlozio bih da po paljenju aparata sacekas barem 15ak minuta pre nego sto krenes da pravis kafu, da se sve lepo zagreje.

Mene mrzi da čekam 15-tak minuta da se moj aparat ugreje. Ima vremena samo dok ne sameljem i pripremim puck. A onda pre nego što stavim portafilter, prvo pustim jednu dozu vode kroz njega. Velika je razlika kada to ne uradim.

probao sam kafu iz porzionice, meljana na njihovom mlinu na 3 i na 4, ne znam da li je jos sitna, ali jedva da izlazi kafa bas se muci, gaggia viva je u pitanju. Da li da ima kazem da povecaju granulaciju pa da probam :O

Ne znam o čemu se radi, ali ako odmah napravim espresso različito je od toga kad ostavim aparat malo da duže stoji uključen, pa onda napravim.
Kada upalim aparat, treba mu 10-20 sekundi da se upali lampica da je sreman. Kada odmah posle toga napravim espreso, 18g in bude 20 g out.
Kada pustim prvo toplu vodu kroz njega da se ugreje, onda bude 38-40 g out. To je razlika.
Možda nije do toga da se ugreje, nego nešto drugo, pošto ga odavno nisam držao upaljenog dugo pa onda da probam šta će ispasti. Ako pravim dve kafe za redom, obe budu iste kada prvo "pripremim" aparat. U suprotnom dobijem prvi ristreto a drugi espreso, sa istim parametrima. 🙂

Logično je da kada pustiš vodu prvo, zagreješ i puteve vode do samog portafiltera, bez toga ostaju hladni i temperatura vode koja dođe do paka je zapravo niža od ciljane. A zašto je tolika razlika u in/out između ta dva slučaja, nije mi jasno (deluje mi previše iskreno).

Ja sam počeo da primećujem razlike između uzastopnih šotova, drugi i naredni šotovi za malo manje vremena odrade ekstrakciju (recimo 25-28s umesto 30-33s). I kada završim ekstrakciju, solenoid se slabije čuje kada otvara ventil, kao da je pritisak u paku bio niži. Znači prvi put kada otvara, pukne baš jako, sledeći put znatno slabije. Da li je neko primetio nešto slično sa Sage mašinama (Bambino + je kod mene, ali mislim da je isti princip i na ostalim).

Logično je da kada pustiš vodu prvo, zagreješ i puteve vode do samog portafiltera, bez toga ostaju hladni i temperatura vode koja dođe do paka je zapravo niža od ciljane. A zašto je tolika razlika u in/out između ta dva slučaja, nije mi jasno (deluje mi previše iskreno).

Ja sam počeo da primećujem razlike između uzastopnih šotova, drugi i naredni šotovi za malo manje vremena odrade ekstrakciju (recimo 25-28s umesto 30-33s). I kada završim ekstrakciju, solenoid se slabije čuje kada otvara ventil, kao da je pritisak u paku bio niži. Znači prvi put kada otvara, pukne baš jako, sledeći put znatno slabije. Da li je neko primetio nešto slično sa Sage mašinama (Bambino + je kod mene, ali mislim da je isti princip i na ostalim).
Meni se ovo desilo dva puta do sad na Sage Barista pro,samo kontra nego kod tebe. Prvi shot izasao za 25sec,odmah drugi posle njega za nekih 35-36sec. Desilo mi se i sa blendom i sa single origin kafama,obe sveze.
Prvi put mi se desilo na njenom ugradjenom mlinu,a drugi put na Eureka Mignon Silenzio...aj sad znaj do cega je bilo 🙂

@Jovandeka Da, to je normalno. Aparat ceka da se voda u termobloku zagreje (u slucaju startovanja) ili dovoljno ohladi (u slucaju steamera).

Proces hladjenja mozes ubrzati tako sto ces pustiti vodu na steamer (videces da na pocetku ide brzo i ima doata pare), dok ne krene da "pljucka" (kao da si pusti samo vodu, bez pare). Kada posle toga zatvoris ventil, aparat ce bito u stanju odmah da pravi kafu.
Predlozio bih da po paljenju aparata sacekas barem 15ak minuta pre nego sto krenes da pravis kafu, da se sve lepo zagreje.
Hvala druže!
Radi aparat odlično, iako sam ga uzeo polovnog... Samo još da usavršim penu i mleko...

Nazad
Vrh Dno