Šta je novo?

Kako "naterati" komsiju da kosi travu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Skupa investicija ali verujem da nisu zalili ni eura! Jedva cekam da prodje 24h da mogu like da udarim na post posto sam trenutno sve ispucao!

Ubiste mi ambiciju da jednog dana živim u kući. 🙂

Ne možeš mu ništa, jer mi nemamo adekvatan zakon. Protiv suvlasnika možeš pokrenuti privatni spor, a podstanaru ne možeš ništa. Eventualno otići u poresku i prijaviti da se nekretnina izdaje, a da ne plaćaju porez.
Ako ti smeta, sređuj sam... Tako i ja radim... Čistim zajednički parking ispred zgrade, kosim malo zelenih površina i čistim ulicu. Takođe izigravam dežurnu budalu zimi kada čistim sneg. Ako ti se ne sviđa, emigriraj. Kultura stanovanja nam je 0. Svi očekuju da država i opština urade nešto, onako samoinicijativno bez i da odu i bar prijave problem, a ne daj Bože nešto sami urade ili pokrenu.

Индивидуална кућа што даље од комшија, сан сваког Скандинавца, а изгледа ускоро и Балканца.

Stanovi su tek posebna prica... kad spomenuste.
Do januara ove godine sam ceo zivot ziveo u kuci, zajednici i to je bilo ok sem manjka prostora zbog cega smo se i preselili.
Zgrade, zajednice, stanovi, bezobrazluk, izuvanje i ostavljanje smrdljive i uopste obuce ispred vrata.. buke u pola noci, svadjanja, lumpovanja bukvalno posle ponoci iz cista mira, komsinice koja ima ne znam koliko kerova u stanu i smrad celog ulaza zbog nje.. Nemam komentar. Zgrada nema predsednika kucnog saveta, stanara ili sta vec jer niko ne moze izaci na kraj sa pojedincima ocigledno... Zelja mi je negde kuca na kraj sela ALI koliko toliko u blizini Beograda jer nam je tu sve.. *******o je.

Ograđen električnom ogradom od 10m bogami ...

Živim u kući ceo život, naselje je većinski takvo. Prvi komšija, lepe nam se kuće i dvorišta, poslednjih 35 godina stalno nešto zida, dograđuje, majstoriše, seče, lupa, kopa, lumpuje, slavi, peče rakiju, ... Već imamo komšijsku kletvu svih okolnih sugrađana - dabogda ti prvi komšija bio Srđan
Padao sam u iskušenje da iznajmim pneumatsku bušilicu na 5 dana i da je pustim da drnda neko kamenje non-stop

Za privatnu kucu sa tri ili vise stambenih jedinica vazi zakon o stanovanju i odrzavanju zgrada i ta stambena zajednica stice status pravnog lica. Ona treba formalno da se osnuje preko skupstine stanara koju ti mozes da sazoves, a proceduru verovatno mozes da nadjes na netu ili da te neko uputi. Odbijanje ostala dva clana da prisustvuju osnivackoj skupstini nije blokirajuce jer mislim da nakon ponovnog zakazivanja i upucivanja poziva njima mozes da se obratis ili inspekciji ili opstini da se regulise pravni status zajednice odnosno postavlja se prinudna uprava. Onda se na skupstini stanara donose bitne odluke na predlog clanova pa i odluka o odrzavanju zgrade i okolnog prostora. Mislim da je izmedju ostalog obaveza da se postavi profesionalni upravnik, ali i to malo proguglaj kako funkcionise. Elem, napisao sam ovo ne da bi ulazio u proces registracije stambene zajednice vec da objasnis ostalim valsnicima koje su realne mogucnosti i potencijalni troskovi i da je mnogo lakse da se dogovorite oko nacina i iznosa potrebnog za odrzavanje dvorista nego da to ide preko nekog upravnika koji ce da generise dodatne troskove.

@Proday
Apsolutno podržavam ovo što @delboy kaže.
Ako objekat katastarski ima tri odvojene celine sa tri vlasnika, vi ste skupština stanara. Registrujte se tako, neka vam pomogne neki profesionalni upravnik, za početak.
Posle i ti kao stanar možeš biti upravnik (onda ne košta ništa), a ako ostale 2/3 stambene zajednice neće da te izaberu, to se tamo negde prijavi i dobijate nešto tipa prinudni profesionalni upravnik stambene zajednice (ne znam tačnu terminologiju, ali zaista može tako nekako), naplata troškova ide preko objedinjene naplate, i neplatiše na kraju budu terane i od strane izvršitelja ako se baš jako opiru
Posle je daleko lakše. Oni koji učestvuju u radu stambene zajednice mogu izglasati sve što je u zajedničkom interesu.

Mislim da sam u startu jasno naveo 3 sestre koje nisu u dobrim međusobnim odnosima. Koja skupština stanara, unapred raspad sistema kontam. U svakom slučaju dobih još informacija i stvarno vam svima hvala na pomoći.

Prinudni upravnici daju ostavku u ovakvim slučajevima, jer neće niko da se bavi takvim problemima...

Mislim da sam u startu jasno naveo 3 sestre koje nisu u dobrim međusobnim odnosima. Koja skupština stanara, unapred raspad sistema kontam. U svakom slučaju dobih još informacija i stvarno vam svima hvala na pomoći.

Upravo sam to napisao, ako nema dogovora mozes sam uz pomoc opstine da osnujes skupstinu i da postavis prinudnog upravnika i resavas dalje. To sto su losi medjuljudski odnosi ne znaci da neko treba da trpi. Kod mene u komsiluku je na zajednickoj kuci propadao krov. Ljudi koji zive u prizemlju kuce su prijavili inspekciji vlasnike sprata koji nisu usli u kucu 15-20 godina. Inspekcija je izasla na teren, sacinila zapisnik i dala rok tri meseca da se krov sanira. Nakon tri meseca vlasnici iz prizemlja su ponovo otisli u inspekciju i evo krov je saniran. U saniranju su ucestvovali i vlasnici iz prizemlja.

@maxy
Daju ostavke jer bi svi da uzimaju pare a da ih ne zaboli glava a @Proday resava svoj problem, a ne tudj.

Poenta je da na kraju Proday bude upravnik zvanične skupštine stanra. To mu daje prilična ovlašćenja da upravlja "zgradom"

...ako hoće da reši problem.
Ili da nastavi sam da kosi.
Ili da se odseli.
Nema četvrto...

Не може да буде управник (тек тако), може само додатно да погорша односе, ових двоје што не причају лако могу да “пропричају” и да надгласају било какву одлуку. Може да коси, а и не мора. Може и да се одсели. Демократија и широк избор могућности.

Uhvati se kose i zapevaj, nemas drugog izbora:

Kakav blam od teme ne benchmarku... Hitno je potrebna ignore thread i ignore forum opcija. Posle duseka, kreveta, sad prelazimo na ovo i vodokotlice pretpostavljam. Na BENCHMARKU. Svaka cast.

@mitar1982 , htedoh da se nadovežem na njegov post. 😆
Niti ima bilo kakva specijalna ovlašćenja kao upravnik jer upravnik mora da radi po odlukama koje donosi skupština stanara, a ne kako se njemu ćefne. Ne može ni sijalicu da kupi ako mu to skupština stanara nije dozvolila.

Sve što može on, a po prirodi stvari i treba da uradi, prijave, inicijative i tome sl. može i stanar samostalno da uradi.

Gde gid ima potencijalnog konflikta treba ga izbegavati. Od luđeg uvek ima luđi, ne isplati se ništa na silu raditi.

i ja se plasim da ce tako da bude na kraju. Mada se mozda i odselim ( i hocu pre ili kasnije samo da zavrsim kucu u drugom mestu), da se ja pitam sutra bi otisao odande u svakom slucaju.
Ma samo se buraz fokusiraj na tu drugu kuću. Još ako je tvoja. Odeš u svoj na svome. Nema lepše.
Nemoj se nervirati oko tuđe neodgovornosti.
Eventualno, ako je razlog to što klinca mrzi da kosi, da ga pitaš da uleti sa kintom da zajednički iznajmite nekog da vam kosi to na nedelju - dve. Nije to nešto ni skupo.

Moja je kuća ali izgrađena do pola + i to što je izgrađeno mi se ne sviđa pa ću morati da menjam i projekat uz sve...čitaj dosta finansija treba, ali sve bliže sam tome da krenem u tom pravcu.

A komšija nije hteo da učestvuje ni u servisu kosačice koji sam platio 4000 din a koji radim početkom svake sezone iz navike i što volim da održavam opremu kako treba. Rekao sam da da ako hoće,ako neće opet dobro. Posle tog se više nije ni javio što mi sve govori.

Upravo sam to napisao, ako nema dogovora mozes sam uz pomoc opstine da osnujes skupstinu i da postavis prinudnog upravnika i resavas dalje. To sto su losi medjuljudski odnosi ne znaci da neko treba da trpi. Kod mene u komsiluku je na zajednickoj kuci propadao krov. Ljudi koji zive u prizemlju kuce su prijavili inspekciji vlasnike sprata koji nisu usli u kucu 15-20 godina. Inspekcija je izasla na teren, sacinila zapisnik i dala rok tri meseca da se krov sanira. Nakon tri meseca vlasnici iz prizemlja su ponovo otisli u inspekciju i evo krov je saniran. U saniranju su ucestvovali i vlasnici iz prizemlja.

@maxy
Daju ostavke jer bi svi da uzimaju pare a da ih ne zaboli glava a @Proday resava svoj problem, a ne tudj.
Pa svi gledamo da nas ne boli glava od budala. U svakoj SZ imaš bar 20 % idiota. Problem je kada taj broj pređe 50 % 😀

Kakav blam od teme ne benchmarku... Hitno je potrebna ignore thread i ignore forum opcija. Posle duseka, kreveta, sad prelazimo na ovo i vodokotlice pretpostavljam. Na BENCHMARKU. Svaka cast.
letnje teme 😀

Meni se sve više čini da ovde nije problem u komšiji.

@tiha slobodno iznesi svoje mišljenje u čemu grešim i šta je problem samnom? Po ovome što sam pročitao ranije i naučio, očigledno ni ja nemam problem sa komšijom nego stanodavcem.

Pa upravo to. Treba da rešiš problem(e) sa stanodavcem a ne da se istresaš na nekom klincu koji je tu slučajno. To su ti rekli u prvim odgovorima mada si i sam to mogao da zaključiš. A uz to mi ovde nismo čuli drugu stranu i ne znamo zašto više neće da učestvuje košenju trave i održavanju kosačice (i ja bih te iskulirao za tako nešto).

Rešićemo. Kao što već rekoh, dobio sam par korisnih informacija i saveta i zahvalan sam iskreno na tome.

Ivanu i ostalima koji smatraju temu sramnom se izvinjavam, gledao sam da nađem sekciju koja nije u vezi sa tehnikom.

Nijedna tema odnosno pitanje nije sramno, prosto ovde se pise o svemu i to je super, a ako se nekome neka tema ne svidja ili ga ne interesuje ne mora ni da je otvara, ne vidim problem u tome.
@Proday ne opterecuj se.

Ja sam imao neke seljobere stan pored, koji su ostavljali obucu ispred vrata u hodniku. Kad god sam isao na posao ja sta zateknem pokupim sa sobom pa u kontis. Volim.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno