Šta je novo?

27" IPS monitor : 1440p 100Hz vs 4k 60hz

srb_hawk

Poštovan
Učlanjen(a)
12.02.2021
Poena
55
Pozdrav. U nedoumici sam oko izbora monitora za office upotrebu i povremeni light gaming. Koristim laptop Lenovo Ideapad 5 Pro (Ryzen 7 7535 HS, integrisana Radeon 680M).
Trenutno koristim neki najobičniji matori HP 24" FHD 60Hz.
1440p modeli koje sam pronašao imaju 100Hz, pa zato i pitam za navedeni refresh rate. Nisam gledao gaming modele, bitan mi je usb hub i ergonomija, eventualno i punjenje preko usb-c.

Da li je oštrina 4k monitora odlučujući faktor u ovom poređenju ili je ipak bolje napraviti trade-off (a pritom i uštedeti) pa ići na 1440p@100Hz ?

Zanima me takođe da li bi igrice koje inače pokrećem u FHD izgledale bolje na 4k zbog prirodnijeg skaliranja u odnosu na 1440p (4k ima tačno 4 puta više piksela od FHD) ?

4K na 27" sa 150% skaliranjem će ti dati istu radnu površinu kao 1440p ali će biti oštrije. Ako imaš dobar vid, možeš i da smanjiš skaliranje...

1080p sadržaj će biti bolje skaliran na 4K pod uslovom da se radi tzv. integer scaling, ali to je mahom situacija sa video sadržajem, media, filmovi...

Problem bi moglo biti igranje...ne znam šta igraš ali se sa mobilnom grafikom nećeš naigrati u 4K. Nećeš ni u 1440p ali je mnogo lakše terati, nije velika razlika između 1080p i 1440p dok je između 1080p i 4K ogromna.
Ali možeš da izvadiš stvari sa FSR ili smanjivanjem rezolucije...

Ne znam, ako se samo povremeno igraš i rad je glavna namena, išao bi na 4K.

Ni 100 ni 60 Hz... sve je to premalo... za gaming nikako 4k. Trenutni best buy su 240 Hz 1440p IPS ekrani, a ko ima para OLED varijante

@jurodivi Glavna namena je rad. Od igara samo neki stariji naslovi i Switch emulator.
Dosta dugo koristim 24" FHD pa nisam siguran da li bi mi sve bilo dosta sitno ako pređem na 4k, možda bih morao da koristim 175% scaling...
Jedino zbog oštrine prikaza i eventualno boljeg skaliranja FHD sadržaja naginjem ka 4k, mada nikada nisam mogao da uporedim sa 1440p i uverim se da ima očigledne razlike koja bi značila u radu..

@Mare Ne jurim visoke Hz, moja integruša je napravljena za 1080p@60Hz gaming. Prioritet je da dobijem više radnog prostora na ekranu. Svestan sam da više Hz može uticati na komforniji svakodnevni rad ali opet nisam imao priliku da probam monitore sa 100+ Hz i donesem sud..

Ako bi više prostora, probaj 32" 4K. Sa 125% scalingom, stane poprilično na ekran.
To sa scalingom doduše dosta zavisi od tvog vida i tolerancije na sitno...

1440p 100Hz definitivno. Ne slažem se ni najmanje da 100Hz nije dovoljno. Dovoljno je, a skok sa 60Hz na 100Hz je u doživljaju kvantni skok. Da, nije 120, 144, 165 ili šta već, ali i više nego dovoljno. Ako opet uzmeš 60Hz nisi nešto dobio po meni, čistiju sliku da, ali opet. Na 680M ako igraš neke manje zahtevne igre možeš i 1440p da teraš (govorim iz iskustva).

Što se skaliranja tiče, verovatno će biti 4K, nisam probao, ali opet, meni je mnogo veća dobit u osećaju skok u osvežavanju nego u rezoluciji. (primarno sad govorim za integrisanu grafiku, da je neka konzola ili nešto drugačija bi bila tema)

Zavisi od tipa igre koju igraš, ako igram City Skilines više nego dovoljno, ako igraš fast pace competitive nije dovoljno (osim ako imas 60+ godina, kada ti je apsolutno svejedno imao 60 ili 360).

Zavisi od tipa igre koju igraš, ako igram City Skilines više nego dovoljno, ako igraš fast pace competitive nije dovoljno (osim ako imas 60+ godina, kada ti je apsolutno svejedno imao 60 ili 360).
Svakako integruša 680M ne može da tera u preko 100FPS, pogotovo u 1440p. I CS:GO i Valorant verovatno ne idu nešto preko toga, i to u 1080p.

Znam, ali monitor je najdugovrečnija komponenta koja često izgura 2-3 računara, tako da ograničiti sebe danas, a za godinu dana ubacis neku jaču grafičku je glupo.

Nazad
Vrh Dno