Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uz to 5G ima neogranicen download, ali samo 1TB po punoj brzini (ili 2TB ako uzmes i TV), posle toga mogu da obaraju brzinu (u zavisnosti of opterecenja mreze). Cisto da imas u vidu, ukoliko ti se veoma zuri i ne mozes da cekas optiku. Razmisljao sam i ja za matorce, pa odustao. Ovo su uveli negde od pocetka aprila.

Pozrdav ljudi. Razmisljam se o prelasku na A1 optiku, trenutno sam kod SBB-a. Imam fore mesec dana da raskinem ugovor zbog povecanja cene.

Jel ima nekoga na Medaku 3 ili pocetku VML-a sa te strane, kako radi internet? Kakav je kvalitet signala koji salju na TV ? Posto gledam da uzmem i ovaj 4k samsung sto daju kao promociju. Hvala!
Ja sam na Medaku 2, imam godinama yettel preko optike i net radi stabilno i dobro za moje potrebe. Tv aplikacija vec, blagi uzas.

Pitanje ako otkacim Yettel i odem kod A1 da li mogu da dobijem dva boxa , kao sto mi je dao Yettel

Meni receno prvi ide gratis, a za svaki drugi 300 din renta mesečna, tako da ne moze opcija 2 gratis. Ona bolje kupiti svoj Box i imati sve to koji se isplati za godinu dana ili malo jace rente, zavisi koji bi se box uzeo i na kraju opet je tvoj. Ovako posle mora da se vrati, a za te pare mogao si kupiti svoj.

Meni receno prvi ide gratis, a za svaki drugi 300 din renta mesečna, tako da ne moze opcija 2 gratis. Ona bolje kupiti svoj Box i imati sve to koji se isplati za godinu dana ili malo jace rente, zavisi koji bi se box uzeo i na kraju opet je tvoj. Ovako posle mora da se vrati, a za te pare mogao si kupiti svoj.
Te njihove rente kod bilo koga nikako se ne isplate, ker moraš vratiti uređaj, kad bi posle ostao u tvom vlasništvu onda da.

Koliko je potrebno da a1 obradi zahtev, aktivira staticku ip adresu i prosledi pppoe parametre?

Imam optički A1, sve radi savršeno sem tv-a koji redovno gubi signal. Povezan je preko WiFi, hteo bih da izbegnem da provlačim kabl, jedini kao poslednja opcija. Ono što sam primetio je da se uglqvnom javlja u popodnevnim ili večernjim časovima.

Urađena dijagnostika:
  • Kada TV izgubi signal (No internet piŝe na podeŝavanjima), proverim sve uređaje i svi normalno rade u full brzini. Posumnjao sam u ispravnost WiFi receivera u TV-u (TCL star 3 meeca), ali:
  • Nakon što je jutros izgubio signal, jutros sam ga nakačio na hotspot preko telefona koji je povezan na istu mrežu, radi savršeno.

Da li imate ideju kako bih mogao da reŝim problem?

1.Pogledaj na kom kanalu wifi ruter šalje 5gHz mrežu? Nekada televizori i box-ovi (iskusio sam to kroz starije modele) ne hvataju kanale preko 100, već su radili samo na kanalima 36-64 na wifi 5 (napr Lg stariji od 2019. god-ne znam za novije).

2. Pogledaj da ti se TV nije vezao za 2,4 gHz mrežu. Tu je velika verovatnoća da će da baferuje ili ispada sa neta kod HD ili 4K reprodukcije. Svakako podesi da su TV i/ili box sigurno na 5 gHz WiFi-ju.

Da li moze jos neko da potvrdi da li su pustili ipv6 prefikse za A1 optiku? U BG, NS, svugde?

Imam pitanje vezano za samo fizičko uvođenje instalacije optike u stan: Meni bi trebalo da optika ide nekih 15m od ulaza u stan. Da li tehničari A1 idu sa optičkim vlaknom skroz do određenog mesta u stanu, iako je 15-tak metara od ulaza? I još jedno pitanje: Videh da se optički kabel bukvalno lepi nekom trakom za zid/plafon u hodniku. Da li tako ide i u stanu?

To ti je silikon. Da,silikonskim pistoljem ti ga lepe po stanu.

Pre deset dana sam sklopio ugovor na 24 meseca, paket 600/300, prvih 12 meseci 0 din, nakon 12 meseci 3499 din. Već mi je stigao prvi račun za maj sa 0 din. Danas uđem u aplikaciju kad tamo piše da je moj račun i ugovorna obaveza 4049,00 din. Odem na njihov sajt vidim da je cena paketa ostala ista. Nije mi jasno jesu li to podigli cene ili u aplikaciji stoji cena bez popusta pa na kraju meseca koriguju račun, ne znam šta je.

Prilozi

• Screenshot_20260608-143921_Moj A1.webp
    Screenshot_20260608-143921_Moj A1.webp
    20.6 KB · Pregleda: 31
Sa firmom sam u SBB/Yettel sa internetom ali zbog poskupljenja presao bih u A1 na paket 300/150. Popunio sam na sajtu zahtev i poslao u A1. Posle koliko vremena mogu da očekujem poziv i koliko se ceka na montere ako dogovorimo saradnju?

Pre deset dana sam sklopio ugovor na 24 meseca, paket 600/300, prvih 12 meseci 0 din, nakon 12 meseci 3499 din. Već mi je stigao prvi račun za maj sa 0 din. Danas uđem u aplikaciju kad tamo piše da je moj račun i ugovorna obaveza 4049,00 din. Odem na njihov sajt vidim da je cena paketa ostala ista. Nije mi jasno jesu li to podigli cene ili u aplikaciji stoji cena bez popusta pa na kraju meseca koriguju račun, ne znam šta je.
Aplikacija nakon azuriranja ne prikazuje realno stanje...

Imam Duo plus u Novom Sadu od pre 6 meseci (i dalje sam u promo perioudu od 0 din) i selim se u kuću van grada gde takodje postoji A1 infrakstruktura. Zna li neko kako se prebacuje paket sa jedne na drugu adresu i da li se plaća neka naknada za prenos / priključenje? Nadam se da pogodnosti sklopljene prilikom potpisivanja ugovora ne bih uzgubio zbog prenosa na drugu adresu?
Hvala!

Meni se čini da im nije dobra aplikacija, meni stoji cena paketa od 3250 dinara (ja imam samo internet 300/150) a treba da bude 2700 din. Stigao mi je račun za 4 dana u Maju sa nekim umanjenjima, trebalo bi da je sve ok, čekam sada račun za Jun pa ću videti da li cifra ona iz ugovora.

Ma da, to je već uveliko potvrđeno, i oni sami priznaju da trenutno ne radi kako treba. Ono što se u aplikaciji prikazuje jeste puna mesečna pretplata, jer to i jeste osnovna cena na koju nam se kumulativno primenjuju popusti. Ja sam uzeo DUO Plus i piše mi 5049, što po ugovoru i jeste glavna cena, ali se primenjuje sijaset popusta: kao nekih 200 dinara za ugovornu obavezu, pa još dodatnih 300 istim povodom, pa 50 za elektronski račun, pa još meseci bez naknade preko agenta. Sve je to taksativno navedeno i precizno objašnjeno u ugovoru, imate čak i tabelu po mesecima koliko ćete da plaćate, pa predlažem da pogledate. Svakako ima tu još zanimljivosti, poput poznate A1 problematike sa obračunskim periodima, pa da ne bude posle iznenađenja. Verovatno će u nekom trenutku osposobiti da se ti popusti prikazuju i u aplikaciji, što recimo lepo funkcioniše u Yettelu, ali ispratićemo.

Da iskoristim priliku da podelim i svoje iskustvo. U petak mi je instalirana usluga (na MTS-ovoj optici koja postoji dve i po godine na mojoj lokaciji, tako da je novijeg datuma) i sve radi kako treba. Prelazim sa SBB-a (isto optika, ali starija, postoji otkad su počeli da je prave, u giga gradu sam) i po svim parametrima mi je usluga zasad kvalitetnija, dok sam kod ovih prethodnih već prvi dan imao neke neprijatnosti. A opet, bez problema sam na box dobijen od A1 instalirao EON, jer imam slot preko neke druge lokacije, pa ni po tome ne oskudevam (TV kanali koje A1 nema), a čak aplikacija i bolje radi nego na EON boxu, što sam video da je već pominjano, budući da je A1 box bolji. Instalacija je pritom protekla brzo i bez posebnih problema, a jedina čudna stvar mi je bila što tehničar nije umeo da osposobi daljinski da pali i gasi moj televizor, ali sam ja to bez frke odradio nakon što je on otišao, hahah.

Napomenuo bih samo jednu dobru stvar po pitanju računa, ne znam da li je možda nekad davno pisana, ali skorije nije, pa neka stoji ako neko bude čitao samo poslednje stranice, jer ih svakako ima mnogo. Baš u vezi sa obračunskim periodima, ako dobijete mesece bez naknade preko agenta, znajte da se odnosi na pune mesece, a da gratis dobijate i delimični mesec tokom kog je usluga aktivirana, dakle jedan obračunski period više. Ja sam preko agenta tako dobio zvanično šest meseci bez naknade, ali će mi zapravo prvih sedam računa biti nula, iako mi je ovaj jun većinski sa uslugom, što potvrđuje tabela plaćanja iz ugovora. Čak je i poslednji obračunski period (u mom slučaju jun 2028) ceo sa povlašćenom cenom.

Još jedna zanimljivost, uz potpis ugovora im se daje saglasnost da povuku izveštaj Kreditnog biroa, mada se to potpisuje tek nakon instalacije usluge, pa ne znam rade li to stvarno i proveravaju li. Imalo bi svakako smisla da odbiju saradnju sa nekim ko nije redovan platiša, ali to se valjda mora proveriti pre instalacije, ne posle...

Poslednja izmena:
Bili su instalateri iz A1 medjutim ima problem sa optickim signalom, MTS je infrastruktura i kako mi rekose mora mts i da izadje da resi problem. Da li je neko imao slicnu situaciju i koliko se ceka u proseku, pretpostavljam da uopste nije to brz proces jer zasto bi se mts pozurio da resi za drugog operatera problem

Nazad
Vrh Dno