Šta je novo?

Gothic Remake

• Začetnik teme Začetnik teme Mau53r
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa dobro, zašto bez upscalinga?
To je danas standard
Probaj na Quality ili Balanced pa javi.

UE5 naslov je u pitanju, takve performanse treba i ocekivati.
I 5090 ima nativno 40-50fps na 4k, ali na experimental settings, postoje 4 nivoa ispod toga.
Isto tako radi i Arc Raiders na Cinematic podesavanjima.
Igram na quality i frame generation 2x i imam 100-150fps.
Igra koristi dlss 4.5, koji je dosta zahtevniji od 4.

Na 4k native, 47fps na experimental skace na 78fps na Gothic(Very High), pa na 90fps na High i na 100fps na medium, na kom i dalje super izgleda.
Najzahtevnija opcija je Global Ilumination, gde sa svim Experimental i samo to na Very High skace fps sa 47 na 62, dakle ~30%.

Obavezno ukljuciti DLSS, cak i na native, sa 70% sharpening(meni je tako super), jer je AA bez DLSS tezak krs.
Igra ima i FSR 3.1.4. i takodje native izgleda neuporedivo bolje od nativnog AA.
Pored toga, DLSS i FSR upscaler-i super rade i izgledaju, probao sam na quality, i ako je DLSS bolji.

Dakle, kada sam testirao, jedina opcija koja je meni pravila neku bitnu razliku u perfomansama je Global Illumination, pa pocnite od toga, da ne spustate sve opcije ako vam ne uticu na performanse. Kada menjate opcije, mozete real-time videti promene u fps, odmah se sve menja bez izlaska iz menija.

Na 4k jede oko 16GB Vrama i do 24GB Rama.

Prilozi

• Screenshot (216).webp
    Screenshot (216).webp
    603.1 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot 2026-06-06 141730.webp
    Screenshot 2026-06-06 141730.webp
    142.8 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Sad malo isprobao, prošetao do onog prvog sela i mogu reci da me malo sta oduševilo u poslednje vreme kao ovaj remake.
Odlicna grafika na stranu (mnogo bolje izgeda uzivo nego po onim yt), igra je brutalna kao sto je pamtim. Na prvu sam krenuo da zezam onog strazara na ulazu i ubi me ko vola i uzeo mi 3 novcica i onaj scrap sword ili sta vec...haha
Sreća pa ima save kad god.

Evo probao i ja malo, dopada mi se.
Igra deluje malo neispolirano i klimavo, tj. vidi se da nije AAA produkcija ali ima nešto u mehanici što me tera da igram dalje.
Sigurno sam 20-30 puta zaginuo za sada jer bilo šta veće od pacova me ubije jednim udarcem. Posle toga rešim da unapredim snagu i odmah sam osetio razliku (na bolje).
Nikad nisam igrao gotik 1 i 2, samo trojku koja mi je bila odlična za to vreme.
Sećam se da mi je sestra poklonila dvojku kada se pojavila prvi put (tada na 2 cd-a) i da me je odmah neki vuk zaklao na početku pa sam digao ruke posle nekog vremena i nikad je nisam prešao. 😆

Inače, koja je fora sa ovim likom što me prati svuda (Mud), ne mogu da se otkačim od njega.
Ozbiljno se razmišljam da ga ubijem.

To i treba da uradis, jedini nacin da ga se otarasis, nece te niko dirati dok ga bijes 🙂

Ja sam vec bio(lvl 2 sam) kod Orc-ova(odmah u chestu nasao Morning Star buzdovan koji trenutno koristim), nasao na vrh neke planine(totalno random na stencugi nekoj ravnoj, bleji na podu) skrol da naucim magiju za transformaciju u gustera, opljackao svaki chest u Old Campu, nasao nekoliko skupih oruzija, plus uzeo od orcova one njihove sekire, rasprodao i sada idem do starog rudnika da skupim za prvi armor 🙂 Igra je popravljena u odnosu na original u smislu exploration-a, dodate su stvari i skillovi rekao bih(ne secam se da je u originalu bio skill za penjanje na zid, a ovde sam vec imao prompt za to, ali nemam skill).

Poslednja izmena:
Pa dobro, zašto bez upscalinga?
To je danas standard
Probaj na Quality ili Balanced pa javi.
Zato sto sam hteo da isprobam moju "mocnu" karticu 😀 Elem, malo sam testirao igru sada i stanje je ovakvo. Bez upscalinga u 1440p bude oko 47-56 FPS napolju ili u Old Campu, svejedno. Ali se onda kartica bas napreze i bude bucnija. Kad ukljucim samo DLSS 4.5, ne dobijem bas nesto (ustvari ne dobijem nista). Tek kad ukljucim Frame Generation, e onda igra ide na sigurnih 74-76 FPS, bez obzira da li sam izabrao Balanced, Native, itd. Od datog moda zavisi samo kvalitet slike i koliko ce graficka da bude upregnuta (tj koliko ce biti bucna). Tako da cu igrati na Balanced/Performance, jer bih radije bio u sto tisem okruzenju. Istina, primeti se povremeno i "clipping" (kao onako seckanje/preklapanje slike), ali nije strasno. I bez DLSS-a je bio. Sa ukljucenim FG, konacno mogu lepo da se sigram.

Poslednja izmena:
UE5 naslov je u pitanju, takve performanse treba i ocekivati.
I 5090 ima nativno 40-50fps na 4k, ali na experimental settings, postoje 4 nivoa ispod toga.
Isto tako radi i Arc Raiders na Cinematic podesavanjima.
Igram na quality i frame generation 2x i imam 100-150fps.
Igra koristi dlss 4.5, koji je dosta zahtevniji od 4.

Na 4k native, 47fps na experimental skace na 78fps na Gothic(Very High), pa na 90fps na High i na 100fps na medium, na kom i dalje super izgleda.
Najzahtevnija opcija je Global Ilumination, gde sa svim Experimental i samo to na Very High skace fps sa 47 na 62, dakle ~30%.

Obavezno ukljuciti DLSS, cak i na native, sa 70% sharpening(meni je tako super), jer je AA bez DLSS tezak krs.
Igra ima i FSR 3.1.4. i takodje native izgleda neuporedivo bolje od nativnog AA.
Pored toga, DLSS i FSR upscaler-i super rade i izgledaju, probao sam na quality, i ako je DLSS bolji.

Dakle, kada sam testirao, jedina opcija koja je meni pravila neku bitnu razliku u perfomansama je Global Illumination, pa pocnite od toga, da ne spustate sve opcije ako vam ne uticu na performanse. Kada menjate opcije, mozete real-time videti promene u fps, odmah se sve menja bez izlaska iz menija.

Na 4k jede oko 16GB Vrama i do 24GB Rama.
Te UE5 experimental i cinematic opcije ignorisite. To je za offline rendering, Archviz, filmove.
Glupo je sto neki developeri ostavljaju takve opcije, pa se ovi sto im nista nije jasno zale kako im igra ne radi na maks opcijama.

Pa nije offline rendering, radi na 47fps nativno 4k, preko 60 na 2k...ali se zovu eksperimental s razlogom, posto pojedu performanse za malo benefita.
Ja sam prebacio GI na Gothic, a ostavio sve ostalo na Armidia, sto sa quality dlss i fg 2x, daje konstantnih 120+, a do 180fps. Zato sam i naveo koliko daju koja podesavanja. Smatram da je Gothic vecini dovoljan kao max, a i High super izgleda.

Elem, sto se igre tice, za prvi nivo sam nabudzio one handed, a na drugom strength +10, sto mi je omogucilo da nosim jako oruzije, za sledecih 10LP planiram 5 dex i sve one stvari za hunting kod Drex-a.

Dodatno, ono sto sam primetio, a moze biti bitno, ne prodajte vise istih stvari istom prodavcu, to jest, pratite cenu, smanjuje se kada dodajete vise, recimo strele 4 po 2, sledece idu po 1 ore, scroll za sleep 9 prvi, drugi vec 2 ora prodajete Orc sekira 9 pa 7 ili 8 druga(zavisi), 4 treca. Tako da odes kod drugog prodavca i prodas i njemu 1 za 9.
Pratite kada prodajete, ne prodajte nista u bulk varijanti. Takodje u old mine, 2 ora van daje za one drvene case koje su bile 0 u Old Camp-u, nisam dalje pratio i primetio, ali verujem da ima jos takvih razlika.
Mapu obavezno kupite za 28 ora kod Miodraga(tako ga zovem, slicno mu je ime, ne znam tacno).

Nadam se da je vecina nasla njegov hunting knife na pocetku i dala mu, da otkljuca njegovo ucenje skillova. Da i shortbow se dobija od njega, ali sam ja vec isti nasao u prvom kampu kada sam ukrao kljuc od storage room-a u sanduku od cuvara, ali se lepo.proda, pa se sa podvodnom pecinom i onom pecinom sa kamenim vratima sa facom iznad jezerceta pored goblina, u grad prvi put prakticno ulazi sa 50+ ore nugget-a i mozes odmah potplatiti dvojicu Shadow-a koji traze lovu za protection, a posle jednog od*ebati kada ponovo trazi(Brextona ako se ne varam), pa kada ti salje goons da te biju, satres ih i jos lepo zaradis 🙂 Tako se takodje i sa Grin-om sprijateljis.

Isti se nalazi u zakljucanoj sobi iznad fire wizard-a i onog prodavca oruzija(Flin ili tako nesto) u old campu, moze se doci preko terase u tu sobu, posto moraju vrata da se lockpickuju.
Ulazis kroz terasu na sprat, a onda dole imas Morning Star.

Poslednja izmena:
Meni je ova igra interesantna jer sam igrao originalni Gothic u vreme kad se pojavio. Za ono vreme, koliko je se još sećam se izdvajala mračnom atmosferom i ponašanjem NPC-a koji su menjali aktivnosti u zavisnosti od doba dana i noći... Usledio je Gothic 2 koji mi je bio još bolji, prava preteča današnjih open world rpg-ova, napravljen pre Morrowinda...
Gothic 3 je bio veliko razočarenje, potpuno promenjena mehanika igre, dočekao sam ga sa velikim entuzijazmom i odustao posle nekoliko sati igranja jer to nije bilo to...
Ovaj remake sam hteo jučer da kupim na Xboxu, iznenadio sam se što nije dostupan na korejanskom store-u (jer zvanično je izašao 05.06. kad i na PC-u). Nadam se da je u pitanju trenutni problem i da će se pojaviti u narednim danima...

Te UE5 experimental i cinematic opcije ignorisite. To je za offline rendering, Archviz, filmove.
Glupo je sto neki developeri ostavljaju takve opcije, pa se ovi sto im nista nije jasno zale kako im igra ne radi na maks opcijama.
Mozda su ostavili za neki buduci hardver.
Ja sam malo eksperimentisao i vecina podesavanja nema skoro nikakvog efekta na perfomanse osim mozda 3 - 4, tako da ne budite lenji, na custom pa smanjujte samo te stavke dok ste u igri i pozeljno u sceni sa dosta npc-eva i sveta/detalja.

Kod mene na 3090 u 4K sa dlss quality, bez framegena izgleda fantastično na oko 60 FPS, i posto igram na joypadu i nema neke potrebe za vise frejmova. Tj laznim frejmovima.

Iskreno ako mi je u igri priča dobra i uvuče me u svet potpuno mi je nebitno kakva je grafika tj da sve bude na high ali ako je priča meh, izbori nikakvi i puno nelogičnosti grafika može da bude realistična do nivoa filma meni to ništa neće značiti - i ovo je generalno za sve igre a ne za Gothic 1 koji sam inače igrao čim je izašao ali mi se sviđa što je mislim heroj87 rekao da ima i nekih novih elemenata.

Pa nije offline rendering, radi na 47fps nativno 4k, preko 60 na 2k...ali se zovu eksperimental s razlogom, posto pojedu performanse za malo benefita.
Ja sam prebacio GI na Gothic, a ostavio sve ostalo na Armidia, sto sa quality dlss i fg 2x, daje konstantnih 120+, a do 180fps. Zato sam i naveo koliko daju koja podesavanja. Smatram da je Gothic vecini dovoljan kao max, a i High super izgleda.

Elem, sto se igre tice, za prvi nivo sam nabudzio one handed, a na drugom strength +10, sto mi je omogucilo da nosim jako oruzije, za sledecih 10LP planiram 5 dex i sve one stvari za hunting kod Drex-a.

Dodatno, ono sto sam primetio, a moze biti bitno, ne prodajte vise istih stvari istom prodavcu, to jest, pratite cenu, smanjuje se kada dodajete vise, recimo strele 4 po 2, sledece idu po 1 ore, scroll za sleep 9 prvi, drugi vec 2 ora prodajete Orc sekira 9 pa 7 ili 8 druga(zavisi), 4 treca. Tako da odes kod drugog prodavca i prodas i njemu 1 za 9.
Pratite kada prodajete, ne prodajte nista u bulk varijanti. Takodje u old mine, 2 ora van daje za one drvene case koje su bile 0 u Old Camp-u, nisam dalje pratio i primetio, ali verujem da ima jos takvih razlika.
Mapu obavezno kupite za 28 ora kod Miodraga(tako ga zovem, slicno mu je ime, ne znam tacno).

Nadam se da je vecina nasla njegov hunting knife na pocetku i dala mu, da otkljuca njegovo ucenje skillova. Da i shortbow se dobija od njega, ali sam ja vec isti nasao u prvom kampu kada sam ukrao kljuc od storage room-a u sanduku od cuvara, ali se lepo.proda, pa se sa podvodnom pecinom i onom pecinom sa kamenim vratima sa facom iznad jezerceta pored goblina, u grad prvi put prakticno ulazi sa 50+ ore nugget-a i mozes odmah potplatiti dvojicu Shadow-a koji traze lovu za protection, a posle jednog od*ebati kada ponovo trazi(Brextona ako se ne varam), pa kada ti salje goons da te biju, satres ih i jos lepo zaradis 🙂 Tako se takodje i sa Grin-om sprijateljis.

Isti se nalazi u zakljucanoj sobi iznad fire wizard-a i onog prodavca oruzija(Flin ili tako nesto) u old campu, moze se doci preko terase u tu sobu, posto moraju vrata da se lockpickuju.
Ulazis kroz terasu na sprat, a onda dole imas Morning Star.
Ne radi se o tome. Te UE5 experimental i cinematic opcije se ne preporucuju za video igre, nisu zato namijenjene. Tu se gube velike performanse, a razlika u kvalitetu nije velika. Tu npr developeri koriste cinematic opciju kada hoce da prave in game video, i za ostale navedene situacije.
Najbolji primjer za to je Arc Raiders, gdje cinematic zdere performanse, a razlika se jedva primjeti. Btw, Arc Raiders koristi custom UE5 verziju, nema Lumen, Nanite, virtual shadows, i zato radi bolje.

Dzabe mu. Optimizovani Frankenštajn. Igra koja je trebala da bude 4 player coop i posto dev team nije imao vremena i novca da je takvu završi, sklepase od gotovih asset-a "extraction shooter".
I zanimljiv je...nekima. Još uvek. Sa pola miliona na steamu sada jedva igra 30k, i to sa daljim trendom opadanja. A nema ni godinu dana od kako se pojavila.

Mislim nista kao bacati sate i zivce na borbe sa cheaterima a sve da bih izgrindovao par krseva i od njih napravio oružje koje je u najbolju ruku osrednje.
Prava nagrada za trud i protraceno vreme.
I nemoj neko da mi kaze aLi RaDi sE o IsKustVuuu dok sakupljas krs...
Vazi druze , eno sakupljaci sekundarnih sirovina puni zanimljivih prica i dozivljaja da ti pamet stane. /S

Sustina moje price je da bih pre igrao lose optimizovanu igru ali da je dobra, nego dobro optimizovani krs, sto je arc raiders bukvalno.
A Gothic nije lose optimizovan za ono sto prikazije. Jedino sto su presets nesrecno nazvani u grafickim podešavanjima, no naveo sam vec u prethodnom postu da se lako sve podesi sto se perfomansi tice samo sa 4-5 stavke.
E sad kad bi jos imao neko da isproba to za sve vas, nekih par minuta...

Arc Raiders sam naveo samo kao primjer optimizovane UE5 igre. A ja to ne igram, i takve igre su mi naravno besmislene.
Postoji custom UE5 verzija koja je dostupna svima, i radi daleko bolje nego ova oficijelna. Na slicnoj verziji je radjen i Arc.
Problem je sto je ta custom verzija ne tako davno napravljena, pa developeri koji su vec odmakli u razvoju, ne mogu tako lako da rade port na tu custom verziju.
A sto se tice Gothica, optimizacija je srednja zalost. Nesto slicno Oblivionu.
Nisam projeravao je li neko ovo postovao, ali ova "Engine.ini" modifikacija daje 10 do 20 frejmova vise, i stvarno to radi:

Vidim da je izašla i na GOG-u 😉🤫

Mene za sada drži.
Nisam igrao orginalnu igru. Nisam znao za nju. Igrao sam treći deo, koji iako osetno kritikovam. meni je bio ok. No, vrv nisam merodavan jer nisam igrao keca i dvojku.

Nemam tehničkih problema sa igrom (konfiguracija iz potpisa).

Mene za sada drži.
Nisam igrao orginalnu igru. Nisam znao za nju. Igrao sam treći deo, koji iako osetno kritikovam. meni je bio ok. No, vrv nisam merodavan jer nisam igrao keca i dvojku.

Nemam tehničkih problema sa igrom (konfiguracija iz potpisa).
Ne znam licno kakav je remake, ali G2 je po meni mnogo bolji of G1 (koja je i dalje sjajna igra) tako da, kad bih bio na tvom mestu...

ne bih cekao.

Nazad
Vrh Dno