Šta je novo?

Srpska vremenska zona

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Kljunac

Zapažen
Učlanjen(a)
16.05.2026
Poena
2
Да ли се и вама чини да је Србија у погрешној временској зони ? Заједно са Холанђанима и Немцима имамо исто време, а не са Румунима, Бугарима и Грцима.
И док Швабе, Бугари и Грци уживају у благодетима исправне временске зоне, нама лети ујутро свиће у 4 сата, и то преспавамо, али зато нам лети мрак пада у 21 час. А све је то ствар договора.

Не капираш поенту. Законе природе и математике не можемо мењати већ им се требамо прилагодити. Можеш дан назвати ноћ и тврдити да си будан до свитања али то је само промена назива или замена теза. Решаваш проблем у корену а не прикриваш га правећи још већи.

Srbija treba da pređe u +2 zonu. Dok je bila Jugoslavija bilo je logično da cela država bude u itoj vremeskoj zoni, a to je CET. Kako smo se rastali u miru i bratskoj ljubavi, sada mi je logičnije da se priključimo zoni +2.

Sat se počeo pomerati (koliko se ja sećam iz priča) zbog naftne krize i smanjenja potrošnje goriva za proizvodnju struje zbog osvetljenja. Da što veći broj ljudi radi u periodu kada nije potrebno osvetljenje.

A i za to koje je vreme "prirodno" postoji jasno objašnjenje, kada je solarno podne bliže podnevu na satu, a to je zimsko, nekih 20-ak minuta u proseku.

Naftna kriza se desila 1972. ili 1973. U sfrj je pomeranje sata uvedeno početkom 80ih.
Ja lično nisam u životu imao problem sa pomeranjem sata i prilagodjavanjem. Kao što rekoh, moj organizam prati više to svitanje i nekako se prilagođava tome, valjda jer ne zamračujem spavaću sobu totalno pa prirodna svetlost ulazi prosto kad svane dan.

Što se tiče odlaska ili dolaska na posao/školu po mraku, pre sam za odlazak po mraku, ionako bi to bilo max sat vremena. A posle tih obaveza bi imali nesto duže dnevno svetlo tokom slobodnog vremena. Mada, deca kod nas najčešće idu u dve smene u školu tako da mrak im je zagarantovan.

Teoretski si u pravu. Ne moramo da pomeramo sat, ali hajde da pomeramo radno vreme. Zimi 8-16, leti 7-15...
U praksi ne bi svi koji rade mogli da se dogovore medjusobno kako ce da pomeraju svoje radno vreme sto bi dovelo do apsurda da se, na primer, vrtic otvara posle necijeg pocetka radnog vremena. Tako da u praksi ispada lakse pomeriti vreme svima odjednom.

Radno vreme definiše svaki privredni subjekt ponaosob.
Ne postoji propisano radno vreme koje zakonskim aktima obavezuje sve privredne subjekte. Radno vreme se propisuje u skladu sa potrebama radnog procesa i nemaju sve firme isto radno vreme. Neke rade od 8.30 do 16.30, neke od 9-17h, neke i dalje od 7-15h. Neke rade i noću itd.

Ono sto sam cuo od jednog zanimljivog coveka koji je radi kao urednik jednih novina kod nas, je da to izabrao kralj kad se stvarala kraljevina SHS, to je vreme koje najvise odgovara Sloveniji, valjda je hteo kralj da bude blizi zapadnim narodima i drzavama pa je tako odluceno
Svakako ovo treba proveriti, ja nisam proverio cinjenice samo prenosim
*prenosim tako da i moje prepricavanje treba uzeti sa sumnjom jer se sigurno ne secam svih detalja

Vremenska zona nije politčka odrednica niti ima veze sa time da li je zemlja okrenuta Zapadu ili Istoku. Npr. Grčka i Rumunija su verovatno najveći NATO i zapadni saveznici na Balkanu, pa su u "Istočnoj vremenskoj zoni". To je kao sada kada bismo pomerili datum proslave Božića da bi se uskladili sa Zapadom. Niti se time usklađujemo, niti to ima veze sa bilo čime.

Ne, region sa kojim smo povezani privatno i poslovno je u istoj zoni kao i mi. Ne treba i u tom domenu da idemo kontra svih ostalih i izmišljamo toplu vodu. Što se tiče obdanice, tu ćemo ispratiti odluku EU o ukidanju letnjeg i zimskog računanja vremena, ako se takva usvoji.

Meni recimo manje odgovara da je mrak u 8.45 kao u Španiji, a da je u 22.30 i dalje dan kao kod nas u 20h.
Grcka, Rumunija, Bugarska su isto povezane privatno i poslovno sa zonom kao i mi, pa im ne smeta . Mene nervira sto je zimi mrak u 16h kod nas. Npr Francuska, ja sam u okolini Grenobla, mrak je oko 21:30 sada, pre nedelju dana bio u Parizu, tamo je mrak za skoro sat vremena kasnije, a ista vremenska zona. Mi smo u pogresnoj zoni. I treba da budemo u zoni kao Bugarska , Rumunija Grcka. U ovoj zoni kojoj smo sada smo izkljucivo jer smo bili u SFRJ kad se to odredjivalo. Da je Srbija bila nezavisna u to vreme verujem da ne bi bila u ovoj zoni u kojoj je danas.

Radno vreme definiše svaki privredni subjekt ponaosob.
Ne postoji propisano radno vreme koje zakonskim aktima obavezuje sve privredne subjekte.
Tacno! Bas zato kazem da je u praksi nemoguce efektivno sprovesti pomeranje radnog vremena u skladu sa godisnjim dobima, pa je zato efektnije jednostavno pomeriti vreme.

Mozemo diskutovati da li treba prilagodjavati radno vreme u odnosu na solarno podne ili ne. Ako zakljucimo da treba, onda mozemo razgovarati o mehanizmu, a mislim da je bolji mehanizam pomeranjem vremena za sve.

Francuska, ja sam u okolini Grenobla, mrak je oko 21:30 sada, pre nedelju dana bio u Parizu, tamo je mrak za skoro sat vremena kasnije, a ista vremenska zona. Mi smo u pogresnoj zoni. I treba da budemo u zoni kao Bugarska , Rumunija Grcka
Netačno! Mi nismo u pogresnoj zoni! (Sa izuzetkom Pirota i Negotina). Francuska je u pogresnoj zoni! Mi NE treba da budemo u istoj zoni kao Bugarska i Rumunija. Grcka je na sredini zone, ali posto su Atina i Solun taman preko linije, moze se smatrati da su u "ok" zoni.

Grcka, Rumunija, Bugarska su isto povezane privatno i poslovno sa zonom kao i mi, pa im ne smeta . Mene nervira sto je zimi mrak u 16h kod nas. Npr Francuska, ja sam u okolini Grenobla, mrak je oko 21:30 sada, pre nedelju dana bio u Parizu, tamo je mrak za skoro sat vremena kasnije, a ista vremenska zona. Mi smo u pogresnoj zoni. I treba da budemo u zoni kao Bugarska , Rumunija Grcka. U ovoj zoni kojoj smo sada smo izkljucivo jer smo bili u SFRJ kad se to odredjivalo. Da je Srbija bila nezavisna u to vreme verujem da ne bi bila u ovoj zoni u kojoj je danas.

Beograd, Budimpešta i Waršava imaju skoro identičnu geografsku širinu i to je najači i prirodan razlog zašto delimo istu vremensku zonu.

Validan razlog nije politički ili da li bi neko spavao duže ili se vraćao iz škole po mraku...

Conversation with Gemini​

koji meridian je granica za centralno evropsko vreme i istocno evropsko vreme

Granica između centralnoevropskog vremena (CET) i istočnoevropskog vremena (EET) definisana je 15. meridijanom istočne geografske dužine (15∘E), tačnije on služi kao centralni meridijan za CET, dok cela priča funkcioniše po sledećem sistemu:

• Centralnoevropsko vreme (CET): Zonama se vreme računa po 15. meridijanu (15∘E), što je UTC+1.
  • Istočnoevropsko vreme (EET): Zonama se vreme računa po 30. meridijanu (30∘E), što je UTC+2.

Gde je stvarna granica na mapi?​

Teorijska granica između ove dve vremenske zone nalazi se tačno na sredini – na 22,5° istočne geografske dužine (22.5∘E). Svako mesto koje se nalazi istočno od ovog meridijana trebalo bi, prema geografskim pravilima, da pređe u istočnoevropsku vremensku zonu.

Međutim, u praksi se države vode političkim i ekonomskim granicama, a ne striktno geografskim. Evo nekoliko zanimljivih primera kako to izgleda na Balkanu i u Evropi:

• Srbija i Severna Makedonija: Najveći deo istočne Srbije (npr. Pirot, Dimitrovgrad) i Severne Makedonije zapravo se nalaze istočno od meridijana 22.5∘E. Geografski bi trebalo da budu u EET (kao Grčka ili Bugarska), ali koriste CET zbog političke i ekonomske povezanosti sa regionom.
  • Grčka, Bugarska i Rumunija: Ove zemlje se nalaze istočno od te granice i zvanično koriste istočnoevropsko vreme (EET).
Ukratko, 15°E i 30°E su sidra (centralni meridijani) za ove zone, njihova teorijska granica je 22.5°E, ali konačnu reč o vremenu ipak vode državne granice.

Mnogima ne smeta, ali većini pravi manji ili veći problem to pomeranje sata, naročito unapred. Bavimo se ekonomskim efektima, a nije se razmišljalo o zdravlju ljudi. Nije dobar ni rad po smenama, ali to je još uvek ograničeni deo populacije, a ovo pomeranje utiče na sve. OK, niko neće umreti samo zbog pomeranja sata, ali je to još jedan tegić na toj strani vage... Čitao sam i neke izveštaje da se prvih dana nakon pomeranja sata u proleće poveća broj srčanih udara, saobraćajnih nesreća i povreda na radu.

Što se tiče same zone, mi jesmo geografski na granici, jedan deo istočne Srbije geografski bi trebalo da je u +2. Neke nelogičnosti bi možda bile ispravljene kada bi se zone smanjile, na po 30 minuta razlike, ali to bi bilo previše komplikovano... Meni lično više odgovarara ovo letnje računanje, i da zimi sunce ne zalazi u 16h, nego bar u 17h, ne radim od 6 ili 7h da mi je bitno kada izlazi, ali mislim da je baš to zimsko računanje vremena prirodnije za naše krajeve.

Kada
. U ovoj zoni kojoj smo sada smo izkljucivo jer smo bili u SFRJ kad se to odredjivalo. Da je Srbija bila nezavisna u to vreme verujem da ne bi bila u ovoj zoni u kojoj je danas.

Ovo nije tačno, zapravo je obrnuto. Srbija je CET zonu usvojila u vreme Kraljevine Srbije, a teritorije koje su kasnije ušle u sastav Kraljevine su nastavile da računaju vreme po toj zoni. Današnje računanje vremena je tekovina iz vremena Kraljevine Srbije koja je bila veoma progresivna za svoje vreme i praktično bila jedna od prvih zemalja koje su implementirale vremenske zone.

Dakle, slovenci i hrvati imaju centralno-evropsko vreme zbog srba.

Danas je teško pojmiti da srbi nisu uvek bili kontraši svemu već da su naši preci imali respektabilnu državu koja je bila poštovana u Evropi.

Samo sto u to vreme nije bilo letnje i zimsko vreme. A ovo što si napisao je dokaz da se sve radi zbog političkih i ekonomskih potreba. U to vreme vise političkih. Nebitno je, tako je kako je.

Samo sto u to vreme nije bilo letnje i zimsko vreme. A ovo što si napisao je dokaz da se sve radi zbog političkih i ekonomskih potreba. U to vreme vise političkih. Nebitno je, tako je kako je.

Odluči se o čemu pričaš, letnjem računanju ili vremenskoj zoni. Letnje računanje možda bude ukinuto, ako Brisel donese takvu odluku.

Ukoliko ostanemo pri zimskom računanju vremena, leti će početi da sviće već u 3:15, potpuno svetlo će biti već u 3:50, a u 7-8 ujutru 30+ stepeni. Mislim da nikome normalnom to neće odgovarati.

Ali nebitno. Vrv ćemo uraditi ono što urade komšijske eu zemlje.
Mislim da je stvar navike.

Svojevremeno sam u maju pre par godina bio službeno u Belfastu i potrefilo se da je bilo tih dana vedro, bez kiše. Prvog dana odem na večeru i nakon toga u hotelsku sobu da pozavršavam posao i pripremim se za sutra, kad posle par sati rada na kompu krenem da zevam, umoran, spava mi se. Pogledam na sat, 21:30 (to je po naški 22:30). Pogledam napolje, dan. Pogledam opet na sat, ne laže, 21:30. Ništa, navučem zavese, zamračim sobu i legnem.
Sutra ujutro pitam devojku u lobiju par pitanja oko toga koliko traje dan.
Reče mi da kad je dugodnevica, u junu, a to je još malo, mrak pada oko 23h, a sviće oko 4h. Dakle, obdanica traje 19h, a noć samo 5h. Naravno, to je zato što su toliko "visoko".
Poenta svega je da je sve stvar navike i ništa više.
Mislim da bih se navikao na ovo "irsko" vreme sa više svetla i da bi mi mnogo više odgovaralo nego ovo "naše".

@RingeRaja
Ali zato od kasne jeseni, preko zime do ranog proleća imaju sat i nešto kraći dan nego kod nas...
btw. meni je uvek bio kontraintuitivan položaj Irske i VB, u mojoj slici sveta oni su na zapadu, a zapravo su severno od Francuske, na nivou Holandije i Danske...

Odluči se o čemu pričaš, letnjem računanju ili vremenskoj zoni. Letnje računanje možda bude ukinuto, ako Brisel donese takvu odluku.
Ne može to bas da se razdvoji. Pogotovo ako Brisel odluči o jednom vremenu, letnjem ili zimskom. Ne vidim nikakav problem za srbiju u odnosu sa evropom, ako bi bila u zoni sa grckom, bugarskom . Pošto nam jedan deo države ulazi u tu zonu, to znači da smo više u toj zoni nego cet.

Pa evo nezavisna je 20 godina pa je isto 🤣
Vremenske zone su ljudska tvorevina dok je svitanje i sumrak prirodna tvorevina.

Sa obizorm da ne možemo da utičemo na prirodne tvorevine, a možemo na ljudkse logicno je da promijenimo RADNO VRIJEME, a ne vremenske zone 😀

Vremenska zona nije politčka odrednica niti ima veze sa time da li je zemlja okrenuta Zapadu ili Istoku. Npr. Grčka i Rumunija su verovatno najveći NATO i zapadni saveznici na Balkanu, pa su u "Istočnoj vremenskoj zoni". To je kao sada kada bismo pomerili datum proslave Božića da bi se uskladili sa Zapadom. Niti se time usklađujemo, niti to ima veze sa bilo čime.
Reci to Špancima 🙂

Navodno je Franko promenio vremensku zonu da bi bila kao i u Nemačkoj, jer su im se poklapale ideologije.

Идеја ЕУ да је цела у једној временској зони је ретардирана. Велике земље попут Русије, САД, Аустралије и сл имају више временских зона. Француска и Шпанија требају попут Британије бити у зони Гринича али су изабрали средње-европско време због усклађивања са централном Европом. Постоје јасне природне одреднице када је подне, учи се у основној школи и треба се тога придржавати. Људске глупости треба одбацити, попут политичко-економске временске зоне и летњег рачунања времена.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno