Šta je novo?

Matematičari poručili AI kompanijama: Prestanite da koristite naš rad bez dozvole

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Matematicari-AI-vestacka-inteligencija.webp

Matematičari poručili AI kompanijama: Prestanite da koristite naš rad bez dozvole​

Međunarodna matematička zajednica objavila je Leiden deklaraciju, dokument koji upozorava da veštačka inteligencija ugrožava principe matematičkog istraživanja, od atribucije i autorskih prava do pouzdanosti dokaza.

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...-prestanite-da-koristite-nas-rad-bez-dozvole/

Matematičari inače treniraju AI

Стара прича отимачине у кориштења туђих достигнућа за личну корист. Све тзв. високо технолошке компаније су бесплатно узеле научна достигнућа чије остварење је финансирала држава тј. народ. Нити једна та компанија није финансирала нити једно базно - фундаментално истраживање да би потом на томе градила финансијску добит. Тако је од микроелектронике и чипова до кључних програмских алгоритама. Сада је иста ствар на делу.

Koje je to naučno dostignuće uzeo npr. Google?
Zaista me zanima na šta konkretno misliš.

Bitno da ovi naučnici sa Oksforda , Kembridža, itd ne znaju da li se krše autorska prava, ali mi na forumu znamo. Pročitajte makar članak pre nego što komentarišete.

Prestao sam da čitam kod zahteva: da AI ne može biti autor naučnog rada.

Pa baš će se to desiti u budućnosti, ne mora se zvati rad. Kao što je naučio da igra sam Alfa Go, tako će moći da krene od najobičnijih stvari i sam otrkije za 1 dan što su naučnici u matematici vekovima. Neće nijedan njihov rad da koristi a doći će do tih uvida. 0 centi im sleduje od AI koji to uradi. Kako se ljudi u svakoj oblasti dovijaju i žale i samo gledaju sebe da sačuvaju od AI a sve ostale ako mogu da ništa ne plate nego da ih AI zameni što pre.

• Like
Reagovanja: uji
Nazad
Vrh Dno