Šta je novo?

Matematičari poručili AI kompanijama: Prestanite da koristite naš rad bez dozvole

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Matematicari-AI-vestacka-inteligencija.webp

Matematičari poručili AI kompanijama: Prestanite da koristite naš rad bez dozvole​

Međunarodna matematička zajednica objavila je Leiden deklaraciju, dokument koji upozorava da veštačka inteligencija ugrožava principe matematičkog istraživanja, od atribucije i autorskih prava do pouzdanosti dokaza.

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...-prestanite-da-koristite-nas-rad-bez-dozvole/

Matematičari inače treniraju AI

Стара прича отимачине у кориштења туђих достигнућа за личну корист. Све тзв. високо технолошке компаније су бесплатно узеле научна достигнућа чије остварење је финансирала држава тј. народ. Нити једна та компанија није финансирала нити једно базно - фундаментално истраживање да би потом на томе градила финансијску добит. Тако је од микроелектронике и чипова до кључних програмских алгоритама. Сада је иста ствар на делу.

Koje je to naučno dostignuće uzeo npr. Google?
Zaista me zanima na šta konkretno misliš.

Bitno da ovi naučnici sa Oksforda , Kembridža, itd ne znaju da li se krše autorska prava, ali mi na forumu znamo. Pročitajte makar članak pre nego što komentarišete.

Prestao sam da čitam kod zahteva: da AI ne može biti autor naučnog rada.

Pa baš će se to desiti u budućnosti, ne mora se zvati rad. Kao što je naučio da igra sam Alfa Go, tako će moći da krene od najobičnijih stvari i sam otrkije za 1 dan što su naučnici u matematici vekovima. Neće nijedan njihov rad da koristi a doći će do tih uvida. 0 centi im sleduje od AI koji to uradi. Kako se ljudi u svakoj oblasti dovijaju i žale i samo gledaju sebe da sačuvaju od AI a sve ostale ako mogu da ništa ne plate nego da ih AI zameni što pre.

Стара прича отимачине у кориштења туђих достигнућа за личну корист. Све тзв. високо технолошке компаније су бесплатно узеле научна достигнућа чије остварење је финансирала држава тј. народ. Нити једна та компанија није финансирала нити једно базно - фундаментално истраживање да би потом на томе градила финансијску добит. Тако је од микроелектронике и чипова до кључних програмских алгоритама. Сада је иста ствар на делу.
Velike kompanije ne finansiraju bazna - fundamentalna istraživanja, osim uz podršku države (čitaj - za vojne potrebe). U fundamentalnim istraživanjima nema para, a kompanije rade za pare... Ipak, to im ne daje za pravo da budu povlašćene i ignorišu autorska prava ostalih... Tj, ne bi trebalo da im daje za pravo, ali u ovoj fazi poznog kapitalizma, njima je dozvoljeno sve... I posledice se gomilaju 🙂
Koje je to naučno dostignuće uzeo npr. Google?
Zaista me zanima na šta konkretno misliš.
Iako se on rogobatno izrazio, mislim da bi svako iole upućen u tematiku trebao da ima mnogo problema sa načinom na koji Google posluje i raspolaže podacima... A ukoliko nema, ili je apsolutno neinformisan, ili nezainteresovan... u oba slučaja - veoma pogrešno.
Bitno da ovi naučnici sa Oksforda , Kembridža, itd ne znaju da li se krše autorska prava, ali mi na forumu znamo. Pročitajte makar članak pre nego što komentarišete.
Pročitali smo članak, a da se autorska prava krše dosad je shvatio svako. Ili misliš da su Google i OpenAI platili za svaku zaštićenu informaciju koju je AI iskoristio?

Prestao sam da čitam kod zahteva: da AI ne može biti autor naučnog rada.

Pa baš će se to desiti u budućnosti, ne mora se zvati rad. Kao što je naučio da igra sam Alfa Go, tako će moći da krene od najobičnijih stvari i sam otrkije za 1 dan što su naučnici u matematici vekovima. Neće nijedan njihov rad da koristi a doći će do tih uvida. 0 centi im sleduje od AI koji to uradi. Kako se ljudi u svakoj oblasti dovijaju i žale i samo gledaju sebe da sačuvaju od AI a sve ostale ako mogu da ništa ne plate nego da ih AI zameni što pre.
🤣🤣🤣
Vidiš, ljudska inteligencija se ogleda u tome da stvori nešto "novo". To što je AI "naučio" da igra Go ili šah, ne znači da će da otkrije išta novo... Mislim, čuj, da otkrije "za 1 dan ono što su naučnici u matematici vekovima..." 🙂 Nemoj pogrešno da me shvati, ali nadam se da imaš 15 godina.

Da dodatno banalizujem: ako se ja i čekić takmičimo u zakucavanju eksera, izgubiću ubedljivo. To i dalje ne znači da je čekić pametniji od mene, niti da će znati da zavrne šraf...

Slažem se da se ljudi često žale - a mediji to tek vole da banalizuju dodatno - ali ovde je primedba opravdana: velikim AI korporacijama su podaci stavljeni na izvolte i za džabe, dok ti kao pojedinac, ili manja kompanija, ili univerzitet, moraš da hodaš po jajima kada nešto radiš da ne bi prekršio nečija autorska prava. To samo dokazuje da Quod licet Iovi, non licet bovi i dalje važi, i da smo mi možda tehnološki odmakli milenijumima, ali da smo u glavi i dalje vrlo, vrlo nisko. Nasuprot tome što se sami sebi predstavljamo kao neki "vrhunac" civilizacije... Samo je više celofana okolo.

Poštovani Aleksandre, nešto me Vi niste baš najbolje razumeli, jer se moj post nije odnosio na Vas. Nema veze, ja sam pročitao šta ste pisali, i slažem se sa mišljenjem koje ste izneli.

@Aleksandar_038 Osim podsmeha (vređanja drugih da su mentalno na nivou 15 god), ne vidim argument za tvrdnju da AI ne može da otkrije ništa novo. AlphaTensor je, na primer, pronašao nove i efikasnije algoritme za množenje matrica. To je već konkretan naučni doprinos. Pretraži malo da vidiš sam šta sve.

Vrlo je smelo tvrđenje da samo čovek može nešto da smisli uz ovako brz napredak AI. Da je zdravlja za 10 god da pogledamo ovaj post i gde smo.

@Aleksandar_038 Osim podsmeha (vređanja drugih da su mentalno na nivou 15 god), ne vidim argument za tvrdnju da AI ne može da otkrije ništa novo. AlphaTensor je, na primer, pronašao nove i efikasnije algoritme za množenje matrica. To je već konkretan naučni doprinos. Pretraži malo da vidiš sam šta sve.

Vrlo je smelo tvrđenje da samo čovek može nešto da smisli uz ovako brz napredak AI. Da je zdravlja za 10 god da pogledamo ovaj post i gde smo.
Vidi, AI je izuzetan alat, veoma moćan i naravno da će da doprinese razvoju nauke i tehnologije u velikoj meri.

Ali to je i dalje alat.

Ne smišlja sam ništa, ne dolazi do fundamentalnih otkrića nikako.

Sjajan je kad radi u okviru zadatih pravila (kao što je igranje go-a ili šaha, čuj mene, ko je spomenuo matrice), ali nema šanse da otkrije nešto novo jer nema zaista inteligenciju i nije svestan.

Sve priče o AGI-ju su za sada samo priče i mamac za investitore... Na kraju krajeva, taj koji ga i otkrije to neće objaviti javno, niti će biti zaista dostupno.
Uzivajte u google AI, dok traje free..
posle cete da placate ili razmenjujete slotove u nekoj od tema na forumu...
Da, da, već su skresali pristup na "skoro neupotrebljiv". Ali najgore je što su i plaćenoj verziji skresali pristup drastično...

To je taj drugi deo priče o svemoćnom AI-u koji je, kada se uračunaju cene data centara i moćnih čipova, zapravo izuzetno skup, štaviše - neefikasan. Naročito za primene za koje ga 90% ljudi koristi jer je dobilo pristup džabe.

Sad će druga faza, gde će se svaki token skupo plaćati.

Jedino što zeza Google, OpenAI i Anthropic je Qwen koji je i dalje 90% jeftiniji, i tek mrvicu slabiji (čak i bolji u nekim stvarima).

Matematicari-AI-vestacka-inteligencija.webp

Matematičari poručili AI kompanijama: Prestanite da koristite naš rad bez dozvole​

Međunarodna matematička zajednica objavila je Leiden deklaraciju, dokument koji upozorava da veštačka inteligencija ugrožava principe matematičkog istraživanja, od atribucije i autorskih prava do pouzdanosti dokaza.

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...-prestanite-da-koristite-nas-rad-bez-dozvole/
U sto su se velike kompanije uplasile, samo da ih jos EU parlament ostro osudi i odmah ce se promeniti 💀

Nazad
Vrh Dno