Šta je novo?

Laptop Veci laptop od 17.3 inca ?

Koji laptop kupiti?

Kolektor

Zapažen
Učlanjen(a)
03.06.2026
Poena
2
Pozdrav svima

Preko google pretrage naleteh na teme ovde na bench-u, u pokusaju trazenja laptopa koji je 19 inca ili ako postoji jos vece od toga

Zbog prirode posla neophodan mi je 1440p ekran ali po mogucstvu da je veci od 17.3

Specifikacije mi nisu toliko bitne dalje od samog procesora, odgovaralo bi mi da je noviji uredjaj i da ima ekran veci od 17.3 i cena do 1500 eur

Jedino sto sam do sada pronasao je da postoji ASUS Vivobook 18 koji je zapravo 18.4 inca ali nazalost takav laptop ne moze da se kupi kod nas

Ako imate znanje i predlog za takvu vrstu uredjaja, unapred sam zahvalan

Čak i da nađeš neki od tih modela kod nas (a teško da ćeš naći bilo koji od 18") najveći broj njih debelo prelazi tvoj limit od 1500 evra.
U najboljem slučaju možda nađeš neki od 17,3" mada pitanje je da li ga stvarno imaju na stanju čak i ako im stoji na sajtu.

Nema to sto trazis za 1500 evra. Svojevremeno se prodavao Acer Predator 21X, kostao je skoro 10 hiljada evra. Sad mozes da nadjes modele od 18.4 inca, uglavnom su to gejming ili cad/cam replacement laptopovi pa su i cene takve shodno karakteristikama. Pogledaj nesto od ovog, ali sumnjam da ima da se uzme kod nas, jedino da ti neko donese: Dell Pro Max 18 Plus, Dell Alienware m18, Razer Blade 18, ASUS ROG Strix SCAR 18, MSI Titan 18 HX AI, HP ZBook Fury G1i 18. Gledam bas cenu za ovaj HP ZBook, ide od 3500$ pa do 11000 🙂

A na KP imas Razer Blade, 3500 evra u ovoj konfiguraciji. Ako ti treba komoditet, ne zali pare 😉

Razer Blade 18 (RZ09-05297GR3-R3G1)
  • Processor: Intel® Core™ Ultra 9 275HX
  • Graphics: NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti
  • Memory: 32 GB DDR5 RAM | 1 TB SSD hard drive
  • Display: 45.7 cm (18 inches)

Inace ti je mnogo povoljnija ova varijanta sa prenosnim monitorom. Uzmes neki laptop sa manjim ekranom i eksterni monitor. Pogledaj Uperfect modele, u istoj velicini imaju i touch i nontouch modele (cena red velicine 300-400$ za model od 24 inca u 2k rezoluciji). Touch su skuplji 20-30%. I obrati paznju da se uglavnom svi napajaju preko eksternog adaptera, mislim da su retki modeli koji se napajaju preko usb-a, mada mozda ima i takvih modela.

Iz nekog misterioznog/nejasnog/ razloga (i niko ne zna zašto) proizvodjači su odlučili da više ne prave laptopove sa 17.3 ekranom (tj odnosom strana ekrana 16x9)

Poslednja izmena od urednika:
Verovatno je razlog sto recimo laptop od 16 inca u formatu 16x10 ima istu visinu kao laptop od 17.3 inca u formatu 16x9, oko 21.5cm. To omogucava proizvodnju kompaktnijih laptopova sa istom visinom ekrana. I za produktivnost je mnogo bitnija visina ekrana od sirine.

Zavisi sta radis, meni je za programiranje bitnija sirina ekrana, da mogu da otvorim dva fajla ili IDE i browser jedan do drugog (ako sam primoran da radim na jednom ekranu)

Pa ok za produktivnost (uglavnom),a šta sa gaming i multimedijalnim laptopovima (koji koštaju hiljade eura) i kad pustiš neku igru koja ne podržava 16x10 gledaš dve crne štrafte sa strane jer igra zapravo radi u 16x9?....ili pustiš film i isto štrafte?.....Sad će neko da se javi i napiše "ma šta te briga,ko igra igre i gleda filmove na laptopu (?!)"....ili kupiš externi monitor 16x9....(?!)

A vrlo dobro se sećam kada su početkom 2010tih bili popularni 16x10 monitori (još uvek imam odlični DELL U2412M monitor) i onda (isto kao i sada sa laptopovima),nagli prekid proizvodnje 16x10 monitora i forsiranje 16x9 modela.....znači,neko vreme je nekome bilo bitno za produktivnost 16x10,pa odjednom neko odlučio da više nije bitno za produktivnost....😕

Ne razumem zašto nisu uveli 16x10 laptopove kao neke biznis modele,a 16x9 zadržali kao gaming/multimedijalne laptopove?

Hvala svima na odgovorima

Ko bi rekao da velicina ekrana, za veoma mali procenat, podize cenu na toliko drasticne cifre, gde hardver uopste ne opravdava toliko poskupljenje

@delboy

Sve sto ima taj 3500 eur Razer Blade na 18 inca, Ima Lenovo Legion 5 Pro od 16 inca, 1 prema 1 identican hardver, za 1600 eura, zaista su ga preterali sa cenom za razliku u velicini ekrana koja je 2 inca

Napisao sam gore, problem bi mi bio da nosim 2 torbe, jednu za laptop drugu za portabilni monitor. Posto pored toga nosim i poslovnu torbu.

Ovaj Razer je jos i jeftin, malopre sam pogledao detaljnije cene na KP, ima vecina ovih modela koje sam napisao u postu, cene idu do 10 hiljada evra. Specifican hardver uvek ima svoju cenu, jer gadja specificno trziste i sama prodaja nije velika.

Upravo mi je stigao HP ZBook X G1i 16" (Intel core 7 Ultra, 32Gb RAM, 500Gb M.2 i Nvidia P1000), ne mogu da zamislim koliko bi bio tezak neki od 17" i ovo je previse.

Nazad
Vrh Dno