Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel si probao da trčiš sa tom torbicom i telefon u nju okrenut na leđa?
Slično nešto ima Salomon samo košta jedno 3000 din 😃

Na bolovanju sam sto se tice trcanja, prehlada ili nesto jače 💩 Probacu kad ozdravim.

Juce sam gledao neki video sa tim skupim stvarima, pa sam zato primetio u lidlu.
Inače minimalizam, sorc sa dzepom sa zipom i koliko stane u dzep i boca sa vodom u ruci.

Evo ga video od juce:

Prilozi

• Screenshot_20260601_171336_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260601_171336_Garmin Connect.webp
    15.5 KB · Pregleda: 29
Gledajte da pojas ide kroz sredinu torbice, ne pri vrhu, inače ne može da se trči normalno, a da te ne lupa. Mada za 300 kinti glupo ne isprobati ovo.

Gledajte da pojas ide kroz sredinu torbice, ne pri vrhu, inače ne može da se trči normalno, a da te ne lupa. Mada za 300 kinti glupo ne isprobati ovo.
Ja imam Compressport Free Belt i Free Belt Pro za trail, uzeo najmanju velčinu, teorije nema da ispadne telefon, ali pošto je ceo krug ta širina užas koliko se dodatno znojim od njih, pogotovo leđa gde i bez telefona budem nenormalno mokar. Pokušavam bez telefona da trčim samo sat i sluške ali me zeza ta konekcija nikako da odvojim vremena da to testiram, jako zeznuto jer zna npr 20-30 min da ne secka i onda krene, iznerviram se skinem sluške bacio bi ih i sat i prestao da trčim, znaš ono kad si u lepom ritmu i krene da secka muzika nervira te bzv, a toliko je buka od kola kamiona da je užas bez muzike. Dok sam bio na planini 15 dana nisam uopšte upalio sluške, cvrtkut ptica i nekad na 10km 4-5 kola prođe, miris borova, ma raj za trčanje.

Skrenuo sam sa teme pojasa, uglavnom ne postoje bolji od ta dva.
Moraću početi i ranac za 2 soft flask da nosim na trkama, sad na zadnjoj nisu imali vode kad nisam skapao zadnjih 4-5km na onoj vrućini

Jel neko išao na TLS na Staroj Planini u Dojkincima? Kakva je staza, okruženje, priroda? Razmišljam dal uopšte da idem sledeći vikend

ja sam bio sad u Tršiću, bilo je ok...iskreno bolje mi je bilo nego u Ivanjici
moja preporuka je Kolašin u Cg za taj Bjelasica trail, lijepa priroda i ko može neka ide za Šekoviće na Bišinu, bili su sad momci promovisali trku
za Gradac, čarape neke sintetičke onda moraju

Bolje je bilo tebi ili je bolji bio događaj? 🙂

Meni se u Tršiću više svidela staza, ali ceo događaj i vikend koji smo organizovali oko Ivanjice je ipak daleko ispred Tršića. Ali kasni za Durmitorom.

Možda nema veze sa samom trkom, već je do udaljenosti od kuće i broja provedenih dana? 🤔

Bolje je bilo tebi ili je bolji bio događaj? 🙂

Meni se u Tršiću više svidela staza, ali ceo događaj i vikend koji smo organizovali oko Ivanjice je ipak daleko ispred Tršića. Ali kasni za Durmitorom.

Možda nema veze sa samom trkom, već je do udaljenosti od kuće i broja provedenih dana? 🤔
u Ivanjicu smo ujutru žurili, sa ženom i malim detetom kad ideš, znaš kako je...možda je samo lični utisak, iskreno ponovo bih išao i na jednu i drugu, koliko si trčao u Tršiću
kad je taj Durmitor

U Tršiću sam trčao 7km, jer sa dan pre toga trčao 7 na Fruškoj Gori sa drugim društvom. Mi to sve pravimo kao ekskurzije, sa propratnim programom, samo sam se ja za taj vikend preračunao kome sam šta rekao, pa sam skratio staze.

Durmitor je 11.-12. jul

Prošle godine je bio toliko dobro vreme i celo putovanje je ispalo super, da se premišljam da li ikad više da idem, da ne kvarim prelepo sećanje 🙂
Bilo je određenih problema sa markacijom staze, ali ništa kritično. Ostatak organizacije je bio OK.

Prelistao sam ovu temu kao apsolutni laik za trčanje i prateću obuću.
Do sada nisam obraćao pažnju na obuću ali u poslednje vreme posle dužih šetnji imam bolove u kolenima.

Vidim da imate velikog iskustva sa patikama pa me zanima šta biste mi preporučuli za duže šetnje. Bitno mi je samo da mogu da se kupe kod nas. Unapred hvala na preporukama

Prelistao sam ovu temu kao apsolutni laik za trčanje i prateću obuću.
Do sada nisam obraćao pažnju na obuću ali u poslednje vreme posle dužih šetnji imam bolove u kolenima.

Vidim da imate velikog iskustva sa patikama pa me zanima šta biste mi preporučuli za duže šetnje. Bitno mi je samo da mogu da se kupe kod nas. Unapred hvala na preporukama
po meni samo Hoka

Asics

@Aleksandar 1 ,

Hoka Clifton 9, 10
Brooks Ghost, Adrenaline

Od jeftinijih patika za trčanje, a vrlo lepe za šetnju. Nadam se da ćeš da počneš da trčiš, mene su kolena jako bolela posle dužih šetnji pola života, trčanje mi je to rešilo.

Zavisi šta je tebi duža šetnja,kao i teren po kom šetaš.

Razlikuju se za trčanje i hodanje i to prilično

Mislim, preporučio bih i OnCloud, prajatno su me iznenadile i oduševile. Samo što su skuplja kategorija

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima. Naleteh na dva vodiča na ovom sajtu

https://runrepeat.com/guides/best-all-day-wear-walking-shoes na kom se takođe spominje hoka kao top izbor. Ali spominje se i oncloud takođe.

https://runrepeat.com/guides/best-walking-shoes ovde se recimo spominje i nike motiva.

Ali svakako više verujem preporukama sa foruma. 🙂

@nidza ja se plašim da trčanjem dodatno ne pogošam situaciju sa kolenima 🤔

Koja je otprilike najniža cena po kojoj se može uloviti hoka kod nas ?

Poslednja izmena:
Clifton 9 sam plaćao 12.999 i 13.499, a najniže sam ih video 10.xxx, ali tu već nije bilo brojeva.
Kada vidiš "prvu cenu", računaj da je 20% niže od toga Ok, 25% je super, a 30+% niže je steal.
Zavisi koji broj nosiš, obrati pažnju da se cena spušta sa smanjenjem izbora brojeva.

Trenutno imam 10+ pari Hoka, aktivno nosim 5+ i koliko god su mi ekstra za trčanje, razmišaljam da se vratim na Adidas za daily use. Mnogo su mi tople Clifton 9 za ceo dan sedenja/vožnje, a greota, kao nove, samo nisu više za trčanje.

Ako imaš bol u kolenima, a nisi siguran zašto, pokušaj lagani džoging, super lako, da vidiš da li će da se pojavi pre ili kasnije (vremenski/dužinski) u odnosu na šetnju.

Hvala svima na odgovorima. Naleteh na dva vodiča na ovom sajtu

https://runrepeat.com/guides/best-all-day-wear-walking-shoes na kom se takođe spominje hoka kao top izbor. Ali spominje se i oncloud takođe.

https://runrepeat.com/guides/best-walking-shoes ovde se recimo spominje i nike motiva.

Ima i ovaj video koji je soldan:

Moj glas ide za Brooks.
Drug je uzeo za šetnju adrenaline gts i zadovoljan je.
Supruga ima/ je imala za setnju dva para ghost 15.

Ghost 17 je malo uzi, ali opet siri od kliftonki.

Osnovni problem sa kliftonka je sto je midsole compresed eva, koji je potpuno mrtav posle 400km. Patika i dalje fizicki izgleda ok, ali je mrtvaaa cak i za šetnju. Mada neki ovde nece to da priznaju 🙂 Takodje je i topla za letnje mesece (slabija ventilacija) a i solidno je uska (ako se ne uzme wide opcija).
Da bi trajala vise trebalo bi vise da se odmara izmedju koriscenja sto je opet malo glupo za patike za setnju.

@nidza ja se plašim da trčanjem dodatno ne pogošam situaciju sa kolenima 🤔
Nemoj da se plašiš. Ja sam mislio da sam invalid pre 10 godina, a danas imam maratone iza sebe. Ko krofne su mi bila kolena pre.

Osnovni problem sa kliftonka je sto je midsole compresed eva, koji je potpuno mrtav posle 400km.
Ma nije ako hodaš. Ko nova je moja, ne izlazim iz nje više od dve godine. Odličan je donji deo i dalje, fino tvrd. Još sam ja sa njima i istrčao jedno 150km dok mi nije zarastao palac.

Osnovni problem sa kliftonka je sto je midsole compresed eva, koji je potpuno mrtav posle 400km. Patika i dalje fizicki izgleda ok, ali je mrtvaaa cak i za šetnju. Mada neki ovde nece to da priznaju 🙂 Takodje je i topla za letnje mesece (slabija ventilacija) a i solidno je uska (ako se ne uzme wide opcija).
Da bi trajala vise trebalo bi vise da se odmara izmedju koriscenja sto je opet malo glupo za patike za setnju.
Možda zavisi i od načina upotrebe? Mase trkača, pejsa, načina gaženje...
Da, definitivno sam ih odmarao u rotaciji, korišćene pre svega za Z2, 700+km idu bez problema. Kod mene, više nego bilo koja patika koju sam koristio.

Ove koje sada koristim kao dnevne patike imaju 717km trčanja, a druge su na nešto preko 600. Ove druge sam svojevremeno kupio samo da imam jedne nove, da uporedim.

Ove druge sam svojevremeno kupio samo da imam jedne nove, da uporedim.
A kako se moze uporediti? Stavis staru na levu nogu, a novu na desnu, pa trcis? Mogao bi i ja to probati 😂
ps. danasnji ulov za 11k

Prilozi

• 20260605_205548.webp
    20260605_205548.webp
    250.9 KB · Pregleda: 26
Vizuelno uporedio koliko se sabila pena (zanemarljivo), koliko se pohabala donja površina djona (iznenađujuće mnogo).

Subjektivno procenio tako što sam istrčao neku dužu distancu u jednima, sledeći vikend istu distancu u drugima.

Kačio sam uporedne fotografije ovde u temi, verovatno sam napisao i koliko sam trčao.

Kada su mi se prve patike "potrošile", trebalo mi je neko vreme da shvatim, stradale mi ahilove tetive, nekoliko sedmica se oporavljao. Kada se ponovilo, već u najavi sam shvatio šta se dešava.

Trčanje i šetnja 1:100. Zaklao sam tolike patike…

Elem, vratio u punu rotaciju Skyward, sve ok sa njom, 1014km. Nešto mi skroz normalna ekonomija i oporavak posle treninga, plus je i dalje čvrsta i teško se savija. Nije kakva je bila, ali ide ona još. Takođe mi je Mach X2 odličan, ima preko 500km, a ona je korišćena isključivo za terorisanje. Danas sam je odvalio i pitam se kako je i dalje toliko dobra. Uopšte mi se ne obuva X3.

Meni lično su patike za trčanje neprijatne za pešačenje. Nisam neki trkač, ali trčkaram pomalo, imam sad Anta PG7 patike koje mi služe za trčanje, one su fazon max cushion daily trainer, ali za pešačenje mi ta geometrija ne odgovara, onaj trkački roker napred mi jednostavno ne treba za hodanje, dok je za trčanje poželjan jer pomaže da se odbaciš napred. Hodanje i trčanje su totalno drugačiji pokreti, hodanje je naginjanje napred i dočekivanje na drugu nogu, dok je trčanje skakanje unapred.
Za hodanje su mi prijatnije patike koje su napravljene baš za to, nešto na ovaj fazon.

CHEOS2502_1.jpg

Na prvi pogled se vidi razlika u odnosu na Anta PG7 koje koristim za trčanje.

1_0b3c9c05-2593-45e9-ae8b-ddec9628720e.jpg

Ne možeš da generalizuješ.

Prvo ne mogu sve patike u isti koš.

Zatim, gore preporuka Bokija, ne mogu ni sve Hoke u isti koš, kao ni bilo koja druga marka.

Patike za trčanje - užasne za šetnju, je tačno.
Patike za trčanje - fantastične za šetnju, je tačno.

Oprezno sa ovakvim savetima, bez konkretne preporuke.

Clifton 9 je patika FANTASTIČNA za šetnju, ispodprosečna za trčanje, tj. u rangu može malo da se trči. Na primer.

Ja sam napisao šta meni godi za šetnju, a šta za trčanje, to valjda nije generalizacija. Meni za hodanje ne odgovara da su mi prsti na stopalima odignuti od podloge, a to je slučaj u ovim patikama sa agresivnijom trkačkom geometrijom. Za hodanje mi odgovara ta starinska geometrija, uglavnom za šetnje koristim retro trkačke modele, tipa Adidas ZX750, Reebok Classic, Reebok Classic 2400, ali i Skechers modeli za šetanje, ne znam baš tačan naziv ali to su oni Archfit moeli, imao sam i Reebok Work n'cushion, isto su mi bile ok.
Tvrđa je pena kod tih modela koji meni odgovaraju, nema responsiveness, ali meni odgovaraju za moj način hodanja, zbog stabilnosti. One moje patike za trčanje me pogotovo nerviraju kad stojim, oslanjam se samo na pete i sredinu stopala, prsti skroz u vazduhu, ja imam osećaj da ću se prevrnuti.

za ubijanje vremena:

Nazad
Vrh Dno