Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Da podelim svežu informaciju, možda nekom bude od koristi. Keva, tetka i teča danas (ponedeljak, 1. jun 2026.) zapalili u Hanioti svojim kolima, na Evzoniju bili oko 13:30h, čekali bukvalno 6 minuta na ulaz u Grčku, nikakve dodatne provere i procedure nisu prolazili sem standarnog pregleda pasoša. Idu na more u ovom periodu tradicionalno poslednjih 15+ godina i nikada brže nisu prošli, a strahovali su od gužvi i čekanja ovog leta zbog pomenutog EES.

Pratim pomno neke grupe i sajtove vezano za Atinu da znam stanje i sta me ceka, juce kaze Amerikanka cekala 3.5h. Na povratku iz Grcke.

Ovi nece puste Britance i ko zna sta ce biti ali ona nasa brze bolje da izleti kako cemo mi biti spaseni. Dobar vic.

Pratim pomno neke grupe i sajtove vezano za Atinu da znam stanje i sta me ceka, juce kaze Amerikanka cekala 3.5h. Na povratku iz Grcke.

Ovi nece puste Britance i ko zna sta ce biti ali ona nasa brze bolje da izleti kako cemo mi biti spaseni. Dobar vic.

Ja sam juče prošao EES na aerodromu u Atini. Bilo je puno ljudi. Očito su velike gužve, jer su postavili ograde za redove odmah posle pokretnih stepenica, puno pre nego se uđe u halu sa pasoškom... Nisam to video do sada. Otprilike pola kapaciteta reda za ulazak na non-EU delu je bilo popunjeno. Čekao bih otprilike 40tak min, ali su nas preusmerili na EU šaltere, pa sam prošao za 10tak min ukupno. Tražili su slikanje i otiske prstiju. Videćemo na izlasku.

Nije vezano za temu, ali ne znam da li na forumu ima prikladnija tema da pitam sledeće:
Da li neko zna da li pri ulasku na Kipar traže da u pasošu postoje bar dve potpuno prazne stranice za pečate/vize? Ja imam jednu potpuno praznu (poslednja strana) plus dve koje su 2/3 prazne (pretposlednja i strana pre nje). Na netu nailazim na informacije da je potrebno imati dve potpuno prazne stranice (ali se tu uglavnom priča za američke/UK državljane. Nisam našao neki zvanični dokument gde tako nešto piše).
Komplikovano mi je da sada vadim novi pasoš, treba da putujem za deset dana, plus su avionske karte i ceo aranžman već rezervisani sa postojećim pasošem (koji važi još 6 godina).
Da odgovorim sam sebi, mozda nekom bude od koristi: niko mi nije pravio problem što nemam dve potpuno prazne stranice u pasošu. Na Kipru su mi udarili pečat na delimično popunjenu pretposlednju stranicu bez reči.

Prošli petak išao do Milana na naše iznenadjenje poslali nas u poseban deo gde je 50ak praznih terminala za skeniranje. Posle skeniranja, slikanja kaže pratite ljubičastu traku i onda u mnogo kraći red gde su bili Ameri, Izraelci i mislim putnici iz Koreje, verovarno još neke zemlje. Isto u povratku, zašto ne znam ali su npr. putnike iz Albanije, Gruzije i ostale slali u duži red.

Po meni jako loše odradjena edukacina putnika, mogli su na soc mrežama da upoznaju ljude sa procedurom. Ok za nas koji se snalazimo ali šta će neki stariji gradjani kojima i smart telefon zadaje muke. Eto i ja sam zabo stavljao ruku na deo za pasoš 🤣. U povratku izbacuje na N.Tesla grešku ne piše šta je, ali mi redar objasni drži kofer blitu sebe jer registruje kao da su dve osobe prošle.

Sve je ovo moglo mnogo bolje da se plasira. Inače mnogo bolje rešenje od pečatiranja i ima da bude samo brže vremenom.

Pa bolje nego da ne postoji - npr. ja ću da vidim, pa ću da se setim da ćaletu i kevi objasnim ili barem najavim šta ih čeka kada sledeći put budu putovali i slično.

Update iz Atine... Skoro ceo red za Non-EU pasošku popunjen. EU izlaz prazan. Prošao za 25min. Nisu mi uzimali otiske ili bilo šta drugo u vezi EES. Ne znam za druge putnike, nisam obraćao pažnju.

Security prazan, brzo sam prošao. Na aerodromu je inače solidna gužva, sezona se zahuktava. Nema slobodnih taksija po gradu prepodne itd. Ipak, na pasoškoj dobro prolazno vreme.

Madrid sinoć u 9, ide se na kioske za ees prislonite pasoš, ako ste već u ees sistemu samo vam izbaci poruku da idete na egate. Odete na egate prislonite pasoš, slika vas i ušli ste u EU za 35 sekundi. Nema pečatiranja.

Nazad
Vrh Dno