Šta je novo?

2,5 mm ili 3,5 mm priključak za slušalice: koja je razlika?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
25-i-35-mm-dzekovi-za-slusalice.webp

2,5 mm ili 3,5 mm priključak za slušalice: koja je razlika?​

Najčešći audio priključak je 3,5 mm, dok se manji 2,5 mm koristi ređe, uglavnom kod specifičnih uređaja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/25-mm-ili-35-mm-prikljucak-za-slusalice-koja-je-razlika/

1mm

Po ovom članku ništa nije objašnjeno pa ću ja da prenesem moja iskustva: 2,5 mm jeste tanji ali ima četri konekcije a nema mikrofon i naziva se balanced isto kao i 4,4mm.To se koristi za DAC pojačala sa dual procesorima koji imaju dva čipa koji pojačavaju posebno lijevi i posebno desni kanal naravno ima tu još dosta elektronike za pretpojačala i balansiranje između kanala.Zato i 4 konekcije umjesto tri koliko je dovoljno za običan stereo. na to ide kabal 2,5bal. na MMCX ili 2pin obično od srebra (oko 40eur), zlata(oko 100eur) do platine i iriidijuma (700 pa naviše eura) i onda idu monitori po izboru od 30(kineski KZ) do 10000eur(sony manuel).Monitori su kvalitetne slušalice sa opsegom frekvencije od8 do preko 40000Hz više nego dovoljno za pro audiofile pa ko voli nek izvoli.

Konektor od 3.5mm je 40% deblji od onog od 2.5mm, dok ovaj od 2.5mm jeste 71.4% debljine onog od 3.5mm.

Takode, ovaj od 2.5mm može da se ugura u rupu od 3.5mm, ali neće raditi. A 3.5mm konektor ne može da se ugura u rupu od 2.5mm.

Ne znam zašto sve to nije navedeno u članku?!? Ovako samo zbunjuju narod.

Inače čitanje članka i pisanje ovog posta je nešto najgluplje što sam uradio ove godine.

Promakla ti je miropova fora? 😀

Ili tebi moja, pošto sam baš zbog toga i stavio smajli (odmah sam skontao da je mislio na to da je razlika jedno A ali sam ja namerno onako odgovorio jer se "A?" često koristi umesto "Molim?" i stavio smajlija kao znak da je odgovor namerno takav)...

Nisi ti i dalje skontao. On je A-aknuo 🤣
Pričaš nekom nešto a on ti na kraju kaze A...

Dobro neka bude da nisam... Čak neka bude da u prethodnom komentaru nisam već napisao ni da se "A?" često koristi umesto "Molim?" (Šta si rekao?), te je i moj odgovor upravo u tom pravcu...

To je bio neki, da kažem kompromis, kad je Nokia izbacivala pop port pa su 3110 Classic, 5200, 5300, itd imali mini USB i 2.5mm TRRS priključak sa trećim prstenom i mikrofonom, mada je u to vreme moglo da se nađu i neke druge obične slušalice kao Maxell, ne tako zavidnog kvaliteta, ali potrošni materijal ko potrošni materijal. Adapteri su isto bili nekad analogni pa i 3.5mm na USB-C, ali se sada prebacila obaveza na krajnjeg korisnika da nabavi neki kvalitetan sa DAC čipom.

Nazad
Vrh Dno