Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

ETIAS.COM is not affiliated with the E.U. nor any of its member countries. The official website of the E.U. is https://europa.eu/

Navodno u GR na aerodromima jer imaju par miliona turista godišnje iz UK.
Bolje da ne kažem koliko ih ima Španija i Portugal.... ali zanimljivo je što izgleda svaka država članica ima neka svoja pravila igre.

Sta ce ih odhebati, bukvalno im je dopušteno da suspenduju preko leta EES za SVE kad su gužve. Zar im nije to i bolje nego ovo sto rade samo za UK?

Iz Hrvatske su se oglasili vec da ne planiraju suspendovati za bilo koga.

Pa naravno da je bolje, ali će svako odraditi onako kako misli da mu odgovara bez obzira šta će EK reći. Znači, za Britose može a za "braću" sa severa jok.
Vest je od pre mesec dana, koji je efekat mišljenja EK?

Poslednja izmena:
Sta ce ih odhebati, bukvalno im je dopušteno da suspenduju preko leta EES za SVE kad su gužve. Zar im nije to i bolje nego ovo sto rade samo za UK?

Iz Hrvatske su se oglasili vec da ne planiraju suspendovati za bilo koga.
Pa to smo mi i Bosanci...

Razlika je shto iz UK ljude zabole da idu u EU nelegalno, a nama na zapadnom balkanu za mnoge je mora se. E to je razlika.
Nikako ne mozete stavljati gradjane Srbije u isti ekonomski kos sa gradjanima UK.
Sutra kada nahrle balkanci preko grcke u nemacku, sta mislite sta ce nemci da kazu grcima ?

Polako s' tim hrljenjem iz Grčke u Njemaćku.

To što Grci (možda) neće bimetrijski VAS skenirati da se proveri identitet osobe, ne znači da neće skenirati pasoš. I do sada sa pečatima, uvek je skeniran i pasoš.
Skeniranje pasoša nisu omašili ni jednom na granicama EU već najmanje 10 godina.
A skeniranjem pasoša već ulazite u sistem da jeste prešli granicu.

Ovo do sada nije radilo tako. EU države nisu imale povezan sistem koji centralizovano prati ulaske/izlaske, već je svaka to radila sama za sebe.
Sada je to umreženo, to i jeste jedan deo EES. To što ste ušli u Grčku biće registrovano kao ulazak u EU, bilo radili ili ne biometrijsku proveru.

Biometrija se radi da se spreči "gubljenje" pasoša, lažni indentiteti, dvostruki pasoši, falsifikovani pasoši, da se nađu ljudi sa poternica (ili bar da im se onemogući da lako putuju) i slično.
Dakle, kada uđete u Grčku ovog leta a ne urade vam biometriju, uopšte ne znači da nisu registrovali da jeste unutar EU.
Kao što prilikom izlaska možda hoće a možda i neće raditi biometrijsku proveru, ali hoće znati da ste izašli i koliko ste bili.

Polako s' tim hrljenjem iz Grčke u Njemaćku.

To što Grci (možda) neće bimetrijski VAS skenirati da se proveri identitet osobe, ne znači da neće skenirati pasoš. I do sada sa pečatima, uvek je skeniran i pasoš.
Skeniranje pasoša nisu omašili ni jednom na granicama EU već najmanje 10 godina.
A skeniranjem pasoša već ulazite u sistem da jeste prešli granicu.

Ovo do sada nije radilo tako. EU države nisu imale povezan sistem koji centralizovano prati ulaske/izlaske, već je svaka to radila sama za sebe.
Sada je to umreženo, to i jeste jedan deo EES. To što ste ušli u Grčku biće registrovano kao ulazak u EU, bilo radili ili ne biometrijsku proveru.

Biometrija se radi da se spreči "gubljenje" pasoša, lažni indentiteti, dvostruki pasoši, falsifikovani pasoši, da se nađu ljudi sa poternica (ili bar da im se onemogući da lako putuju) i slično.
Dakle, kada uđete u Grčku ovog leta a ne urade vam biometriju, uopšte ne znači da nisu registrovali da jeste unutar EU.
Kao što prilikom izlaska možda hoće a možda i neće raditi biometrijsku proveru, ali hoće znati da ste izašli i koliko ste bili.
Tako je, pasos je uvek skeniran i postoji trag u sistemu o ulasku i izlasku iz zemlje. Pecate su prestali da "lupaju" pa ne znam kako bi potencijalno izgledala situacija kada vas recimo policija na ulici u toj zemlji zaustavi i trazi dokumenta na uvid. Sa pecatom su mogli ustanoviti kada ste usli u zemlju a ovako ce verovatno morati da kontaktiraju centralu ili koga vec.

Tako je, pasos je uvek skeniran i postoji trag u sistemu o ulasku i izlasku iz zemlje.
Sto puta je ovo objašnjeno. Pasosi su skenirani, ali nije postojao jedinstveni sistem za praćenje boravka u Schengenu.

Dakle ti udjes u Hrvatsku, oni imaju zabelezen tvoj ulazak, ali ga nije imala nemacka granična policija. Jedini način da se na nivou Schengena prati boravak bili su pecati (sto je retko ko brojao, nego samo kad postoji sumnja) i tek onda ako ste ostali duže od 90 dana policajac taj podatak unosi u SIS (koji je donedavno bio jedini sistem na nivou Schengena) u koji se unosilo podatke ručno nakon provere pečata.

Sada sistem EES prati svaki ulazak i izlazak u Schengenskom prostoru (stoga i ime EES) i pečati postaju bespotrebni.

Sada sistem EES prati svaki ulazak i izlazak u Schengenskom prostoru (stoga i ime EES) i pečati postaju bespotrebni.

Dilema je bila da li novouvedeni EES može da prati ulazak/izlazak u Šengen zonu na osnovu samo skeniranja pasoša, bez biometrijske verifikacije nosioca pasoša?!?

Iako niko od nas nema uvid u konkretan rad sistema, ipak zdrava logika i pojedine (vrlo retke) validne tehničke informacije o sistemu kažu da se sada objedinjeno, za celu Šengen zonu, može pratiti ulazak/izlazak i na osnovu samo skeniranog pasoša. Sken pasoša je uš'o si izaš'o si. Biometrija je da se spreče zloupotrebe, da se proveri da li to jesi baš ti.

Ako Grčka uvede povremene suspenzije EES (a od toga krenulo nekoliko poslednjih postova ove teme), to znači samo da će ubrzati prolazak turista suspenzijom (inače spore) biometrijske verifikacije osobe, ali ne znači da neće skenirati pasoše i time registrovati ulazak/izlazak i prelazak granice u EE sistemu.

Poslednja izmena:
Tako je, pasos je uvek skeniran i postoji trag u sistemu o ulasku i izlasku iz zemlje. Pecate su prestali da "lupaju" pa ne znam kako bi potencijalno izgledala situacija kada vas recimo policija na ulici u toj zemlji zaustavi i trazi dokumenta na uvid. Sa pecatom su mogli ustanoviti kada ste usli u zemlju a ovako ce verovatno morati da kontaktiraju centralu ili koga vec.
Policija po EU zemljama ne zaustavlja random ljude na ulici kao kod nas da legitimise. Ja ni ne nosim pasos samnom nikad kad dodjem u neku zemlju (vece sanse da se izgubi/ispadne negde), nosim licnu kartu jer staje u novcanik ako stvarno bi me ikad zaustavio pandur, a nije nikad za mnogo godina putovanja. Nek se javi taj koga su legitimisali po EU

Policija po EU zemljama ne zaustavlja random ljude na ulici kao kod nas da legitimise. Ja ni ne nosim pasos samnom nikad kad dodjem u neku zemlju (vece sanse da se izgubi/ispadne negde), nosim licnu kartu jer staje u novcanik ako stvarno bi me ikad zaustavio pandur, a nije nikad za mnogo godina putovanja. Nek se javi taj koga su legitimisali po EU

Putujem poslovno po EU praktično svake godine već nekih 20 godina, uz povremena privatna putovanja i letovanja, i za sve to vreme su me samo jednom legitimisali. Bilo je u Italiji, blizu Barija, u vozu pre 4 godine. Na nekoj stanici su ušli karabinjeri i krenuli redom da proveravaju dokumenta. Meni je pasoš, po automatizmu, ostao u hotelu, u sefu gde ga inače uglavnom ostavljam. Bili su ljubazni, ali vrlo ozbiljni. Sišli smo na sledećoj stanici i, iako su sa mnom bili poslovni partneri Italijani koji su im sve objašnjavali, morali smo da sačekamo potvrdu hotela da sam zaista gost i da imaju kopiju mog pasoša predatu pri check-inu. Sve je trajalo možda pola sata. Na kraju su se izvinili zbog izgubljenog vremena, ali su me jasno opomenuli da moram da nosim identifikaciju sa sobom. Posle su mi poslovni partneri objasnili da se takve kontrole ipak dešavaju, naročito u vozovima koji idu ka severu, zbog migranata.Tako da, koliko god šansa bila mala, obaveza je da u stranoj zemlji možes da se identifikujes. Za nas van EU to praktično znači pasoš, lična karta je dokument za upotrebu u zemlji, odnosno u okviru EU ako si građanin EU.

Ja isto uglavnom biram da ne nosim pasoš stalno sa sobom, baš zbog rizika da ga izgubim ili da mi ga neko ukrade. Ali treba biti svestan da je to kompromis. Vrlo je mala šansa da će te neko legitimisati, ali ako se desi, moguće je izgubiti vremena dok ne potvrde ko si.

Ne zaustavlja random, ali se lako moze desiti da se zadesis u nekom metezu i da te samo zbog toga sto si se tu slucajno nasao legitimise. Znam da gde god sam putovao, savet je bio da pasos bude uz nas i to je objasnjavano da nam je to jedini validni dokument identifikacije kao sto nam je u maticnoj zemlji licna karta.

Nek se javi taj koga su legitimisali po EU

Jesu mene u Stockholmu u metrou. Bila neka racija, sve redom su legitimisali.

Ko je pokazivao neki njihov dokument, odmah je prolazio.
Sa pasošima, mene i još jedan mlađi par rek'o bih britanci, pustili dalje posle 10-ak sec listanja pasoša.
Ostali su sa strane izdvojeni nekoliko njih bez dokumenta, a video sam i jednog koji je davao neku tu plastičnu karticu što mi izdalje liči na neku LK, ali nemam pojma koju.
Ostao je u toj grupi sa strane.

Msm, šta im znači moja LK pisana ćirilicom?!?

Neće niko baš eto tebe legitimisati, ali u slučaju nekih čak i banalnih incidenata npr. u saobraćaju, možeš imati dosta izgubljenog vremena ako ti zvanični dokument nije pri ruci.

Jesu mene u Stockholmu u metrou. Bila neka racija, sve redom su legitimisali.

Ko je pokazivao neki njihov dokument, odmah je prolazio.
Sa pasošima, mene i još jedan mlađi par rek'o bih britanci, pustili dalje posle 10-ak sec listanja pasoša.
Ostali su sa strane izdvojeni nekoliko njih bez dokumenta, a video sam i jednog koji je davao neku tu plastičnu karticu što mi izdalje liči na neku LK, ali nemam pojma koju.
Ostao je u toj grupi sa strane.

Msm, šta im znači moja LK pisana ćirilicom?!?

Neće niko baš eto tebe legitimisati, ali u slučaju nekih čak i banalnih incidenata npr. u saobraćaju, možeš imati dosta izgubljenog vremena ako ti zvanični dokument nije pri ruci.
Pogledaj svoju licnu kartu. Pozadi dole pise tvoje ime na latinici a i uz srpski ima engleski prevod za sve. Given name/ime, surname/prezime.....
Realno, treba imati sliku svog pasosa u telefonu ili fotokopiju i to je to, izgovor ako neko smara - ne zelim da mi ispadne negde pasos pa da ne mogu da se vratim kuci. Nek svako radi kako hoce uostalom

Poslednja izmena:
Zadnjih par godina smo isli po hotelima po Grckoj...Da l se samo tako namestilo ili su pravila hotela, nemam pojma.

Pasosi porodice na recepciji ostaju do izlaska...

A da li ti daju, zauzvrat, nekakvu vrstu pisane potvrde da si njihov gost, koju možeš pokazati službenom licu?

Ne, nisam dobio nista.

Prošle godine nam je trebao pasoš zbog osiguranja, otišao na recepciju, kaže ok evo ti slikaj ili ponesi pa vrati...

Prošla je slika kod doktora grka, koji je verovali ili ne završio medicinu u Beogradu 🙂

Нама само очитају пасоше, после их држимо у сефу у соби.

Nama su jednom u Kušadasiju hteli da zadrže pasoše na recepciji hotela, ali nismo pristali. Niko osim predstavnika vlasti nema prava da zadrži lična dokumenta treće osobe.

Za 15 godina putovanja po EU, su nas jednom legitimisali na autobuskoj stanici u Pragu u kasnim noćnim satima, autobus je išao u 23:00.

Ne računam granice unutar Šengena tokom migrantske krize i pandemije, samo legitimisanje u okviru jedne države.

U utorak na Batrovcima, u podne, čekanje na ulaz u HR sat i 10 minuta. Danas popodne, izlaz iz HR, sat i 43 min.
Pozdrav
P.S. Danas na izlazu su radila 3 prolaza za sve i jedan za EU. I, zanimljivo, taj za EU nije išao ništa brže od ovih za non-EU.

Poslednja izmena:
Letujem u Grckoj godinama i menjamo destinacije i samim tim apartmane i hotele i nikad nam nisu zadrzavali pasose(evo bas u poslednje 3 godine su bili hoteli).

Nazad
Vrh Dno