Šta je novo?

Nekoliko važnih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom kupovine laptop računara u 2026. godini

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
kupovina-laptop-racunara-u-2026-godini.webp

Nekoliko važnih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom kupovine laptop računara u 2026. godini​

Procesori, autonomija, AI, ekran i USB-C punjenje postaju ključni detalji pri izboru novog laptop računara

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...likom-kupovine-laptop-racunara-u-2026-godini/

I onda uđeš na sajt prodavnice i poređaj laptopove po ceni uzlazno. Kako drugačije.

I jedna stvar o kojoj se ne priča, a meni je jako važna. Da se laptop ne čuje kao zamrzivač iz 1976, jer od rada onda nema ništa. Zbog modernih i divnih laptopova koji šušte kao da će svakog časa skuvati kafu a pokrenem samo običan Word ili Excel, ja sam se vratio na stari laptop I3, 11 gen... Jer je on poslednji koji ne kuva kafu pri normalnom opterećenju čak i u letnjim mesecima. Čak i kad ga malo više opteretim i radim OCR dokumenata, sasvim blago duva. Imam Ryzen 7520U. ON jeste jedan od tiših, ali ume da se zaleti nepotrebno usred kucanja običnog teksta. Navodno ti Arm su dosta tihi zbog drugačije arhitekture. A mogu da zamislim te nove AMD i Intel sa tom AI snagom, i koliko duvaju i koliko se greju. Laptop sve tanji, a fizika je neumoljiva.

Laptop bi trebalo da se koristi kao mobilna mašina, za kraće poslove. Odeš do kancelarije ako radiš od kuće, ili klijentu nešto da predstaviš, možda na more za svakodnevnu multimediju. Za ozbiljan rad samo desktop, po mom skromnom mišljenju. Imam neki HP Probook na AMD platformi sa 32 giga rama, nisam stekao utisak da nešto mnogo duva. Ćerka ima neki ROG starije generacije, nije ni on nešto bučan.

Da prvo definišemo šta je ozbiljan rad? Za velik deo korisnika, laptop srednje klase je više nego dovoljno snažan za obavljanje svakog posla. Da nije tako, desktop računari bi se i dalje masovno koristili u firmama, što više nije slučaj.
Pozdrav

A kad se tako (osim AI) nisu birali laptopovi?

Evo sad ih poređah silazno po ceni na jednom sajtu "na slovo, na slovo recimo" G. Bokte najskuplji su preko milion dinara. Ne mogu da verujem. Da bi se došlo do neke ceno od 1000 novaca treba prelistati do 21 stranice od ukupno 25 stranica. Što je rekao jedan moj kolega: nije to skupo, nego smo mi siromašni.

Da prvo definišemo šta je ozbiljan rad? Za velik deo korisnika, laptop srednje klase je više nego dovoljno snažan za obavljanje svakog posla. Da nije tako, desktop računari bi se i dalje masovno koristili u firmama, što više nije slučaj.
Pozdrav
Ozbiljan rad ne podrazumeva samo performanse, već i udobnost. Višečasovni rad na laptopu je neudoban i nepraktičan, prvenstveno zbog veličine displeja i svaka firma čiji zaposleni dosta koriste računar, morala bi u kancelarijama da ima i PC sa normalnim monitorima i tastaturama. Zaboravlja se da je glavna osobina laptopa mobilnost, dakle predviđen je prvenstveno za terenski rad i tamo gde PC nije dostupan.

Moze i laptop da se poveze sa monitorima i tastaturama...

Pa može, ali nisam video u nekoj firmi da to zaista i rade na dnevnom nivou. Ako već kupe monitor i tastaturu, office PC basic konfiguracije bez grafike su baš povoljne.

U firmu u kojoj sam radio je bio standard da se kupuju isključivo laptopovi, a za kolege koji su u office-u uzimao se i odgovarajući monitor, tastatura, miš i dok stanica. Za ostale koji povremeno dolaze u office, samo i isključivo laptop, biznis model. Kompanija se opredelila za Lenovo, uzimali su se različiti modeli, za kolege u office-u uglavnom X modeli, za ostale Yoga.

Pa može, ali nisam video u nekoj firmi da to zaista i rade na dnevnom nivou. Ako već kupe monitor i tastaturu, office PC basic konfiguracije bez grafike su baš povoljne.

Još iz vremena IBM Thinkpad-a, puno pre USB-C, se kupovao Thinkpad Dock sa posebnim konektorom za Thinkpad laptop. Radio sam u više predstavništava stranih IT kompanija, nikada nisam imao desktop. Logično je da ti daju laptop, jer se često putuje. U kancu su dock, periferije i monitor.

Operacije obično rade na desktop mašinama, pošto je takav posao.

Kući sam uvek koristio desktop, pa i sada ovo pišem sa Mac Studio mašine.

To je znači standard za privatne firme. Meni žena radi u ministarstvu (jednom od), ima dosta terenskog rada i 90% koristi laptop, ali svakih 5 god. dobije i novi PC za kanc. Ništa posebno, poslednji je bio Lenovo ThinkCentre M70 serija iz 2021-e (CPU Intel 10100, SSD 500gb, RAM 8GB 🙂 i neko smešno napajanje od 250W), ali sasvim dovoljno za office work.
Ja laptop nikad nisam progutao. Mislio sam da je to zbog gaminga, ali nije. Davno sam prestao da igram, ali PC mi je i dalje nezamenjiv.

Laptop bi trebalo da se koristi kao mobilna mašina, za kraće poslove. Odeš do kancelarije ako radiš od kuće, ili klijentu nešto da predstaviš, možda na more za svakodnevnu multimediju. Za ozbiljan rad samo desktop, po mom skromnom mišljenju. Imam neki HP Probook na AMD platformi sa 32 giga rama, nisam stekao utisak da nešto mnogo duva. Ćerka ima neki ROG starije generacije, nije ni on nešto bučan.
A onda odeš u domaće firme koje imaju po 1000+ zaposlenih i nema ni 1 desktop, sve do jedne mašine laptop + dock za monitor(e) i mrežu (LAN).

Tako nešto sam i mislio. Bez eksternog monitora (za mene i tastature, jer ni na jednom laptopu nisam našao da mi odgovara), nema ozbiljnog rada. Svaka čast onima koji mogu.

Nazad
Vrh Dno