Šta je novo?

Pametni uređaji Sat za stariju/dementnu osobu?

• Začetnik teme Začetnik teme topuz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Fitnes narukvice, sijalice, pametni usisivači i sl.

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Dakle, teča je na žalost počeo da brljavi i da se povremeno gubi (i bukvalno i figurativno).
Porodica bi da mu kupi sat sa GPS tracker-om koji ima i 4G konekrciju kako bi mogli da ga prate u slučaju da se izgubi. Probali su sa telefonom, ali ne valja jer ga često prosto ne ponese sa sobom.
Postoji li nešto na našem tržištu da je provereno, ja sam našao samo par modela vrlo upitnog kvaliteta i porekla.
Ima li neko neposrednog iskustva, u smislu da je aplikacija upotrebljiva, da sam sat ne izgleda kao kinesko smeće i sl.?

Povedi računa da bude kvalitetan sat sa što kvalitetnijom baterijom, kolega mog prijatelja ima oca koji je imao sat sa lošom baterijom, jednog dana je izašao i više ga, na žalost, nikad nisu našli. 🙄

Zašto mislite da on taj sat neće skinuti sa ruke? I baciti ga negde?. Radio sam sa dementnom osobom. Niste ni svesni šta sve mogu da urade. Pobegao je iz bolnice kroz prozor od vecea. Sva sreća da je na ruci imao bolničku narukvicu, pa ga je neka žena videla na semaforu i dovela nazad. Takve osobe se ne ostavljaju same.

Mislili smo da to izvedemo nekako dostojanstveno, pošto teča nije puno mator, ali eto... Kao, dobije sat na poklon, a pošto svakako voli da nosi satove i svoj trenutni sat nosi stalno, mislili smo da bi to bila najbolja opcija. Ključeve, telefon, i sl. često ne ponese pa to nije pouzdano rešenje. Problem je što je on fizički potpuno funckionalan (ne deluje staro, dementno i izgubljeno), i većinu vrmena može potpuno normalno da funkcioniše sam, ali odbija da prizna sebi i drugima da ima problem. Ne bi pristao da nosi nešto što ga obeležava kao "bolesnog".

Ako teča već koristi iPhone, onda bih gledao Apple Watch Ultra 3 (i 2 pije vodu). Sin ga ima i mogu da kažem da Find My preko native Apple aplikacije radi vrlo dobro kada je sve normalno podešeno. Lokaciju kod nas uglavnom pogađa u nekih desetak metara, što je za ovu namenu sasvim upotrebljivo. Baterija mu traje oko dva dana, s tim da on trči i koristi dosta fitness funkcija, praktično mu je sve uključeno. Verovatno bi trajala i duže kod nekoga ko ga koristi mirnije. Jedina bitna stvar je mreža, za cellular varijantu se sin prebacio na A1, jer koliko znam Yettel i MTS još ne nude podršku za Apple satove.

Ako teča nije na iPhoneu, onda bih gledao Samsung Ultra. Nemam lično iskustvo sa njim, pa ne mogu da tvrdim iz prve ruke, ali teško mi je da ozbiljno sumnjam u Samsung flagship uređaje. Verujem da su oba sata dovoljno izdržljiva i kvalitetna, samo bih pre kupovine proverio podršku operatera za eSIM/cellular varijantu.

Samo bih dodao, nažalost iz porodičnog iskustva sa pokojnom bakom, demencija se vremenom pogoršava i porodici postaje sve teže. Sat može dosta da pomogne za praćenje i za malo mira u glavi, ali kako bolest ide dalje, obično je potrebno sve više nadzora i prisustva. Držite se i srećno, znam koliko to ume da bude teško za celu porodicu.

Apple Air tag
Samsung SmartTag

Ili mu prikriveno stavljati, ili kao privezak na kljucevima

Mislili smo da to izvedemo nekako dostojanstveno, pošto teča nije puno mator, ali eto... Kao, dobije sat na poklon, a pošto svakako voli da nosi satove i svoj trenutni sat nosi stalno, mislili smo da bi to bila najbolja opcija. Ključeve, telefon, i sl. često ne ponese pa to nije pouzdano rešenje. Problem je što je on fizički potpuno funckionalan (ne deluje staro, dementno i izgubljeno), i većinu vrmena može potpuno normalno da funkcioniše sam, ali odbija da prizna sebi i drugima da ima problem. Ne bi pristao da nosi nešto što ga obeležava kao "bolesnog".
Onda ok. Možda i prihvati pametni sat

Nazad
Vrh Dno