Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pitanje.
Da li postoji potpuno legalna mogućnost kupovine S&P 500 za državljane i rezidente Srbije?
Da, preko nasih i stranih brokera.

Potpuno je legalno kupovati bilo koje akcije na stranim berzama. Samo što bih ja gledao fondove na nekim evropskim berzama za ulaganja iz Srbije, jer američka berza ima velike poreze. Postoje ogledalo fondovi u evropi, pogledaj recimo i500.de na yahoo finance ili just etf, da se malo informišeš.
Ne bas.. ako nije promenjeno skoro, ograniceni smo na evropske i americke berze legalno. Tipa nemamo pravo sa africkih berzi valjda..

Ok u vezi poreza, ali ne zelim da prebacujem novac sa racuna sa Kipra u nase banke, nisu mi sigurne. Racun u bank of cyprus mi je navedena adresa koja je u Srbiji. Imam i HR dokumente putovnicu i osobnu, koji se isto vode na adresu u Srbiji, da li to poboljsava situaciju?
Ako si drzavljanin Hrvatske (ili bilo koje EFTA zemlje) mozes bez problema otvoriti t212 i iz EU uplacivati.
Adresa mora biti neka za koju imas racun (ne mora se poklapati sa pasosem).

Bitno je da je racun SA koga uplacujes na tvoje ime.

Manje bitno:
Sa poreske strane - ako uzmes accumulating fund, porez se placa tek kada prodas jedinice (kroz 10 godina), sto mozda znaci i da se ne placa (nisam gledao kako jr trenutno u zakonu).
Dok ako je distributing fund (ili BTC, same akcije..) porez se placa pri svakoj zaradi (dividende, prodaja, coupon..)
Hvata te zakon drzave u kojoj si pri prodaji. Sto znaci ako se za 10g preselis u Nemacku, na prodaju jedinica placas (veci) nemacki porez (i eventualno zdravstveno osiguranje!).

Ili se preselis na Kipar tada, budes rezident i ne placas porez? 🙂

Poslednja izmena:
Potpuno je legalno kupovati bilo koje akcije na stranim berzama. Samo što bih ja gledao fondove na nekim evropskim berzama za ulaganja iz Srbije, jer američka berza ima velike poreze. Postoje ogledalo fondovi u evropi, pogledaj recimo i500.de na yahoo finance ili just etf, da se malo informišeš.
Ovo je malo neprecizno, pa da pojasnimo:
Bitan je domicile ETFa, a ne berza ka kojoj kupuješ. Za nas, zbog poreskih stvari, kupuj ETF sa domicilom u Evropi (najčešće Irska). Dalje, zbog razloga koje je @alfaunits pomenuo, biraj akumulirajući fond.
Kada već odabereš ETF, slobodno kupi na berzi kojoj želiš. Zapravo, isti ETF (isti ISIN) će imati različiti ticker za različite valute, pa će izbor berze na kojoj kupuješ ići prema valuti koju biraš. Za ETFove sa Irskim domicilom, ako kupujes u EUR, sva je prilika da će broker nalog izvršiti na Xetra, eventualno na Milanskoj berzi.
@RingeRaja sasvim je legalno, i prilično lako. Na tebi je da biraš stranog (IBKR, T212), ili domaćeg brokera (TW212, Erste, NLB...)

Ako si drzavljanin Hrvatske (ili bilo koje EFTA zemlje) mozes bez problema otvoriti t212 i iz EU uplacivati.
Adresa mora biti neka za koju imas racun (ne mora se poklapati sa pasosem).

Bitno je da je racun SA koga uplacujes na tvoje ime.

Manje bitno:
Sa poreske strane - ako uzmes accumulating fund, porez se placa tek kada prodas jedinice (kroz 10 godina), sto mozda znaci i da se ne placa (nisam gledao kako jr trenutno u zakonu).
Dok ako je distributing fund (ili BTC, same akcije..) porez se placa pri svakoj zaradi (dividende, prodaja, coupon..)
Hvata te zakon drzave u kojoj si pri prodaji. Sto znaci ako se za 10g preselis u Nemacku, na prodaju jedinica placas (veci) nemacki porez (i eventualno zdravstveno osiguranje!).

Ili se preselis na Kipar tada, budes rezident i ne placas porez? 🙂
Hvala na pojašnjenju. Kod nas se ne plaća porez na dobit ako prođe 10godina bez povlačenjea sredstava na račun ( ako je akumulacioni) ako se isplaćuju dividende onda treba platiti porez.U hrvatskoj je to 2 godine ako se ne povlače uložene pare. Na kipru je bez poreza dok dobit ne prelazi 100k eur.

BTW, da podsetim samo ljude da je Kipar jedina zemlja za koju znam da je uvela jednokratno "porez na novac" pre nekih 10 godina (i uzela 10% svog novca u kiparskim bankama bez obzira na rezidentnost, namenu i duzinu uloga).
🙂

Nazad
Vrh Dno