Šta je novo?

Da li se Google pretraga zaista zauvek menja?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Google-pretraga.webp

Da li se Google pretraga zaista zauvek menja?​

Google je iz korena promenio način na koji pretražujemo internet, a Google pretraga zaista postaje drugačija i modernija, ali zahteva više ličnih podataka

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-i-servisi/da-li-se-google-pretraga-menja-zauvek/

Ono sto je cudno je.. cime onda Google zaradjuje?
Kad je AI overview mahom na vrhu ja ne gledam ni linkove ako je koristan.. kamoli oglase (koje ionako ne gledam).

Google namece full AI mode u rezultatima pretrage, vestacki, jer su uleteli brdo kesha u AI infrastrukturu, i sada moraju da opravdaju biznis model, te uvaljuju korisnicima full AI mode, iako nema potraznje, i migracija je nametnuta. Realno, vrlo mali procenat korisnika koristi AI mode (AI overviews je drugo, cisto da se razumemo). Kazu 75 miliona aktivnih korisnika, i hvale se tim brojkama. Medjutim, kada uporedimo sa 5 miliardi ukupno aktivnih korisnika, ovo je bas mali broj, plus racunam na to da su i tih 75 miliona prenaduvan broj. Plus, u tih 75 miliona se racunaju korisnici koji su usli u AI mode samo iz radoznalosti i nikada se vise nisu vratili a njih ima puno.

Em sto AI mode nema smisla za transakcioni intent gde se trazi akcija, a ne informacija, a on pali mini vikipediju. Primer (karikiram), ocu da kupim kurton, AI mode mi prikazuje sta je kurton, kako je nastao i od cega se pravi i daje mi linkove od blog posta sa svim tim informacijama.

Secam se yahoo searcha koji smo koristili sve dok nisu hteli da postanu sve, isto ovako implementirali featurse koje bas niko nije trazio pa su propali na kraju bas zbog toga. Google, po nekoj mojoj proceni ide u ovom pravcu.

Kad je AI overview mahom na vrhu ja ne gledam ni linkove ako je koristan.. kamoli oglase (koje ionako ne gledam).
Meni smeta to i voleo bih da iskljucim kad bih mogao, jer da hocu nesto da pitam AI, otvorio bih ChatGPT, a na Google idem kad zelim da dobijem linkove, a ne AI odgovor, jer za neke stvari moras proveriti "licno" linkove, jer AI ne daje uvek tacan i aktuelan odgovor...

@Klingon Warrior ne zaboravi da Google tj Gemini ima najbolji image generator (Nano banana) koji je takodje implementiran u Fotosopu, sigurno Adobe-u ne daju uslugu za sitne iznose 🙂

• Like
Reagovanja: uji
Isto sam mislio da je problematično korišćenje LLM modela za svaku sitnicu, ali oni su postigli cilj da im 3.1 i 3.5 Flash modeli imaju preko 10x manju potrošnju struje od proseka i zato guraju AI u sve, jer im je tako isplativije. Ima sponzorisanih rezultata itekako pa AI overiew se prikazuje tek ispod njih. Mada, ne pojavljuje se baš uvek i za svaku pretragu pa čak ni kada guglanje bude u upitnoj formi (da li, kako, zašto, zbog čega i slično). Ono što je u celoj priči vrlo interesantno jeste da, ako Google nalog ima uključeno pamćenje istorije pretrage, Google AI mod to koristi kao memoriju, uključujući i ranije konverzacije.

Ono sto je cudno je.. cime onda Google zaradjuje?
Gurnuce ti reklamu za onoga ko plati promociju.

Znaci tražiš dobar restoran ili proizvod on će da ti preporuci onaj koji on hoće jer ćeš mu verovati i nećeš daleko istrazivati kao pre.

I reklame će se promeniti neće ostati iste.
Kad razmislim Instagram, tik tok ti već tako funkcioniše na taj način, niko ništa ne proverava veruju na reč algoritmu koji gura neku promociju.

Ljudi se zatupeli skroz, mozak ne koriste tako im je lako poturiti bilo šta.

Takodje ovi što prodaju moraju da plate inače niko neće moći doći do njih ako ih AI algoritam ne vidi

Poslednja izmena:
@Klingon Warrior ne zaboravi da Google tj Gemini ima najbolji image generator (Nano banana) koji je takodje implementiran u Fotosopu, sigurno Adobe-u ne daju uslugu za sitne iznose 🙂
Ako ce opstanak i odrzivost trenutnog profita i citave infrastrukture da im zavisi od jednog produkta, nano banane... tesko...

Doci ce do razvodnjavanja pretrage jer perplexity i chatgpt postaju sve popularniji za web search, narocito u mladjoj populaciji na zapadu, i vidim kraj guglove dominacije u tom polju.

Ako ce opstanak i odrzivost trenutnog profita i citave infrastrukture da im zavisi od jednog produkta, nano banane... tesko...

Doci ce do razvodnjavanja pretrage jer perplexity i chatgpt postaju sve popularniji za web search, narocito u mladjoj populaciji na zapadu, i vidim kraj guglove dominacije u tom polju.
nema potrebe da se brines, oni koliko na druga mesta dobijaju profit (youtube samo jedan primer) mogu i jos 20 godina da gube milione na AI 🙂

Zarada od AI neće niti primarno u pretplatama krajnjih korisnika, već u tokenima koje plaćaju ili će plaćati kompanije. Trenutno nije tako, ali je to cilj.
Nano-banana i sl. modeli za krajnje korisnike su marketinški alat. Google i Microsoft monetizuju AI modele i kroz svoje postojeće proizvode za enterprise korisnike.

Google godisnje zaradjuje 175 - 180 milijardi dolara od trenutnog formata Gogole Searcha i platforme za oglasavanje. Ja iskreno mislim da to nema sanse da nadomeste nekim novim formatom narocito ne AI mode o kom pricam sve vreme.

I prvenstveno sto ce kao sto rekoh, doci do razvodnjavanja korisnika jer se chatgpt i perplexity probijaju u web searchu i sve ih vise ljudi koristi.

Koliko od vas koristi AI mode?

Hvale se brojkama da AI mode koristi 75 miliona aktivnih korisnika dnevno, i oko 1 milijarda mesecno, a standardni search format koristi 8.5 milijardi korisnika dnevno, AI mode je toliko mali procenat, a postoji skoro pa godinu dana...

Privatnost nije problem, ljudi (vecina) vec deceniju/dve sami davaju iste na izvolite, cak kace i slike porodice i prijatelja na svoje naloge po non-google mrezama, a koji prodaju i razmenjuju takve podatke sa ostalim meta trgovcima.

Google AI (ili Gemini, ili kako se vec bude zvao) prikuplja od skoro intezivno sto vise licnih informacija da bi tokom sledece godine lansirao pravi licni (non shared kroz prodaju meta podataka) licni asistent u vidu nekog uredjaja, za koji smatram da nece biti samo telefon.
i nece vise biti sraman da daje i poneke zdravstvene savete..

Tako ja vidim Google za godinu-dve. kao neko ko koristi Gemini skoro svakodnevno u vezi posla, a i
Dzeminija mi... i privatno vrlo cesto. 🙂

Doduse, kao neko ko nikada nije koristio soc. mreze, nemam problem da isti taj Google hranim samo njemu i meni neophodnim podacima za takav licni asistent u buducnosti.
Negde moras dati, da bi nesto dobio...
naravno, da ce u jednm momentu, kada odluce da je asistent uredjaj sazreo, biti i pretplate, nemam prolbem sa tim, ako mi olaksava posao/zivot.

Poslednja izmena:
Koliko od vas koristi AI mode?
Uvek kada me nešto zanima, u smislu objašnjenja.
Tj zavisi da li mi treba jedan kratak podatak ili cela priča.

Svaki AI će imati svoje mesto i svoje korisnike.
Kao i čiji će opstati, jer su veliki novac i resursi potrebni za biti u vrhu.

Ja lično koristim sve što Google proizvede, tako da je meni jedini izbor već godinama. A i Gemini mi je sve bolji i korisniji.

Da se menja način korišćenja pretrage - menja se.
Ne mogu se setiti da sam u poslednjih koliko godina gledao neki SF (kratkometražni) film, a da su akteri do podataka i ostalog dolazili "pešaka".
Sve je bilo kroz AI i AI agente.

Biće da nam je to bliska budućnost, a..
.. verovatno da će biti mogućnosti korišćenja i standardne pretrage.
Još uvek smo mi jednom nogom u početku 21. veka, pa i 20. i takve su nam navike.
A novi vekovi dolaze i nove generacije neće znati za život kakav je bio juče.

Zanimljiv je komentar @srkiller-a.

Nazad
Vrh Dno