Šta je novo?

Solarna energija će postati dominantni vid energenata do 2035. godine, ali AI data centri će održati fosilna goriva u poslu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
solarna-energija-paneli.webp

Solarna energija će postati dominantni vid energenata do 2035. godine, ali AI data centri će održati fosilna goriva u poslu​

Solarna energija će prestići fosilna goriva, ali AI data centri produžavaju značaj gasa i uglja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/s...ata-centri-ce-odrzati-fosilna-goriva-u-poslu/

Pa obzirom na globalno zagrevanje i sve paklenija leta, uopste me ne cudi...

Znači, okreni - obrni, sve će se promeniti, ali će ostati isto.
Fascinantno!

Клима се јесте променила не знам због чега, због угљен диоксида сигурно није.

Pa sad, ok solari ali treba biti racionalan. Solari dobro dogu leti ali zimi je problem. Mislim da je ključ u racionalizaciji potrošnje velikih potrošača a ne izgradnji novih kapaciteta zarad velikih potrošača.

Клима се јесте променила не знам због чега, због угљен диоксида сигурно није.
Kapiram da imaš naučni rad iza sebe koji to potvrđuje? Studiju koju si sam sproveo i koja je ferifikovana od strane drugih ljudi iz struke?

Pa sad, ok solari ali treba biti racionalan. Solari dobro dogu leti ali zimi je problem. Mislim da je ključ u racionalizaciji potrošnje velikih potrošača a ne izgradnji novih kapaciteta zarad velikih potrošača.
Zamisli kad bi imali neku tehnologiju koja je u stanju da čuva višak proizvedene električne energije.... tipa baterije? 😀

Пошаљите и мени мало тог глобалног загревања које је са вама у соби.
1779612036103.webp

Биљке могу да потроше много више угљен диоксида него што га има. На Марсу је атмосфера од чистог угљен диоксида па је температура -100°.

На Марсу је атмосфера од чистог угљен диоксида па је температура -100°.

Da li je moguće da neko ovo piše?

Da li ti je poznato da je Mars ipak značajno udaljeniji od Sunca u odnosu na Zemlju? Drugi značajni faktor je da je atmosfera na Marsu dosta ređa, ali i da nije svakako nema dovoljno toplotne energije koju bi čestice CO2 zadržavale.

Биљке могу да потроше много више угљен диоксида него што га има. На Марсу је атмосфера од чистог угљен диоксида па је температура -100°.
Porediti temperaturu na Marsu i Zemlji samo na osnovu CO2 je u najmanju ruku jako pogrešno.
1. Mars je 50% udaljeniji od Sunca u odnosu na udaljenost Zemlje, pa je jasno da mnogo manje sunčeve toplote stiže do njega
2. Mars je stenovit, u odnosu na Zemlju čiji najveći % površine čini H2O
3. Atmosfera Marsa je preko 50% viša od atmosfere Zemlje, pa je toplotna inercija znatno niža
itd...itd...

Јесте али водена пара задржи много више топлоте од угљен диоксида, а да не причамо о сумпор диоксиду и другим загађивачима, атомским пробама у атмосфери и озонским рупама.

Ti druže pojma sa životom nemaš i od tolikog lupanja gluposti, sto je sramotno u doba kad je znanje na izvolte, permanentno si izgubio pravo da komentarišeš vesti.

Са причом о угљен диоксиду покушавају да сакрију праве узроке. А Србија мора да прави соларне и ветроелектране нема још много угаљ.

Соларни панели су ок као замена за цреп, али да се прекривају 1000е хектара ливада.... АПСУРД!

Zamisli kad bi imali neku tehnologiju koja je u stanju da čuva višak proizvedene električne energije.... tipa baterije? 😀
Postoji i pravi se u Švajcarskoj ali ja i dalje mislim da to nije ekološki prihvatljivo, polako ali sigurno smo poleli da se saplićemo o baterije i kablove.

Ljudi dajte da zatvaramo temu dok ima vremena.

A ko je unistio atmosferu na Marsu i pobegao na Zemlju mmmmm ?

Misliš na osnovu čega konkretno?
Na osnovu toga što svaka baterija funkcioniše u osnovi isto. Svaka baterija ima neku materiju koja akumulira strruju, e baš svaka ta materija je nepopravljiva katastrofa za prirodu.
U Švajcarskoj već 50 godina postoji kultura reciklaže pa opet se hvataju za glavu gde će sa svim tim baterijama iz vozila kad im istekne resurs.

Nazad
Vrh Dno