Šta je novo?

Kućna multimedija Preporuka za MiniLED TV? (vreme je za upgrade sa TCL 55C715)

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

Furiosa5

Zapažen
Učlanjen(a)
12.02.2025
Poena
15
Ukratko:
  • 65" MiniLED i što više dimming zona
  • Za filmove (4K HDR) i igrice na PS5
  • Android/Google TV OS
  • Oko 800e

Opširnije:

Kao što piše, imam TCL 55C715 ali je zastareo, pojavile se čuvene ljubičaste mrlje, ima samo 100 Mbps LAN pa mi 4K HDR filmovi koče na Plex-u... i tako, pa je vreme da menjam.

Uzeo bih 65" i išao bih na MiniLED jer para za OLED nemam.

TV koristim za filmove (4K HDR/DV) i imam Samsung Soundbar Q700B pa zvučnik u TV-u nije bitan; i za igrice sa PS5 (ne pro).
Budžet oko 800e, ali preferiram domaće radnje samo zbog garancije od 2+3 godine (iako bih rado od Mađara, ali produžena garancija me je spasila više puta).

Pošto sam se odlučio za MiniLED (i slične tehnologije), tražim neki TV sa najviše dimming zona za moj budžet.

Na Rtings mi ne vredi da gledam jer oni testiraju USA modele, a kod se prodaju EU/Other ekvivalenti koji često imaju lošije specifikacije pa nikad nisam siguran npr. koliko dimming zona ima određeni panel i sl.

Hvala 🙂

99% je verovatnoća da će opet biti 100Mbps

TCL 65C7K ulazi u taj budžet, koliko vidim

Ukratko:
  • 65" MiniLED i što više dimming zona
  • Za filmove (4K HDR) i igrice na PS5
  • Android/Google TV OS
  • Oko 800e

Opširnije:

Kao što piše, imam TCL 55C715 ali je zastareo, pojavile se čuvene ljubičaste mrlje, ima samo 100 Mbps LAN pa mi 4K HDR filmovi koče na Plex-u... i tako, pa je vreme da menjam.

Uzeo bih 65" i išao bih na MiniLED jer para za OLED nemam.

TV koristim za filmove (4K HDR/DV) i imam Samsung Soundbar Q700B pa zvučnik u TV-u nije bitan; i za igrice sa PS5 (ne pro).
Budžet oko 800e, ali preferiram domaće radnje samo zbog garancije od 2+3 godine (iako bih rado od Mađara, ali produžena garancija me je spasila više puta).

Pošto sam se odlučio za MiniLED (i slične tehnologije), tražim neki TV sa najviše dimming zona za moj budžet.

Na Rtings mi ne vredi da gledam jer oni testiraju USA modele, a kod se prodaju EU/Other ekvivalenti koji često imaju lošije specifikacije pa nikad nisam siguran npr. koliko dimming zona ima određeni panel i sl.

Hvala 🙂
Preporuka od mene za C7K

Hvala oboma, deluje ok samo me brine taj 100Mbps port. Trenutno na C715 koristim 5GHz wifi (jer je brži nego taj LAN), ali je taj TV dosta specifičan po pitanju 5GHz signala pa često "pada" i ne uspevam da strimujem 25MBps 4K HDR fajl bez "štucanja".

Da li 65" C7K ima 1008 dimming zones kod EU modela?

Značilo bi mi ako bi se neko javio ko koristi ovaj model da li ima problema sa blooming.

Hvala oboma, deluje ok samo me brine taj 100Mbps port. Trenutno na C715 koristim 5GHz wifi (jer je brži nego taj LAN), ali je taj TV dosta specifičan po pitanju 5GHz signala pa često "pada" i ne uspevam da strimujem 25MBps 4K HDR fajl bez "štucanja".

Da li 65" C7K ima 1008 dimming zones kod EU modela?

Značilo bi mi ako bi se neko javio ko koristi ovaj model da li ima problema sa blooming.
Pa imam ja zato sam ti ga i preporučio. Upravo tako ima 1008 zona zatamnjivanja. Blooming je minimalan takoreći neprimjetan u normalnim situacijama jedino ako se baš približiš skroz ekranu i iz velikog ugla tad se primjeti a ovako ne. Ako ti treba veća brzina neta onda kupiš LAN gigabit 3.0 adapter.

pada" i ne uspevam da strimujem 25MBps 4K HDR fajl bez "štucanja".
Misliš 25GB? Za to ti ne treba veća brzina od 100mbps čak ni toliko pola od toga

Pa imam ja zato sam ti ga i preporučio. Upravo tako ima 1008 zona zatamnjivanja. Blooming je minimalan takoreći neprimjetan u normalnim situacijama jedino ako se baš približiš skroz ekranu i iz velikog ugla tad se primjeti a ovako ne. Ako ti treba veća brzina neta onda kupiš LAN gigabit 3.0 adapter.

Misliš 25GB? Za to ti ne treba veća brzina od 100mbps čak ni toliko pola od toga
Hvala puno na podeljenom iskustvu za blooming!

Mislim na 25MB/s bitrate video fajl, za to mi treba brzina od 200 megabita/s (+overhead), a LAN je 100 megabita/s.

Probaću taj USB adapter, hvala 🙂

bitrate se izražava u Mbps (Mb/s), ne u MB/s. ukupni max bitrate za Ultra HD blu-ray je 144 Mbps prema standardu. 4K streaming ima znatno manji bitrate

bitrate se izražava u Mbps (Mb/s), ne u MB/s. ukupni max bitrate za Ultra HD blu-ray je 144 Mbps prema standardu. 4K streaming ima znatno manji bitrate
Hvala na ispravci, nisam baš stručan u IT-u i sve mi je ovo konfuzno. Uglavnom, 4K HDR fajl ne mogu preko LAN-a nikako da pustim. Na wifi 5Ghz mi po nekad zasecka.

Koliko bi mi taj USB adapter dao brzinu u praksi na USB 2.0 portu (na trenutnom C715)? Ako bi mi pomoglo, kupio bih ga odmah pa bih ga koristio i na C7K kada ga kupim (čim bude neko sniženje).

Ne razbijaj glavu unapred, skoro svi REMUX fajlovi rade i kroz 100Mbit/s koliko je na mom 65C755. Ako zapne onda razmišljaj kako da rešavaš problem, koji možda uopšte ni nemaš.

Kupio pre par meseci c7k i koristim ga sa Tp-link ue300 usb to lan adapterom (oko 1300 din) i radi perfektno. Mada radio je i sa 5GHz bez ikakvih problema sa remux filmovima.
Hvala, ovo mi puno znaci, izgleda da cu i ja tako.
Meni pola remux-a radi pola ne preko 5GHz. Primetio sam kod većih bitrate (preko 130 Mbps) jako koči i preko Plex-a i preko Jellyfin-a. Kada pustim nešto ispod 130 Mbps onda radi. To je verovatno jer kada sam merio brzinu između servera i TV-a daje oko 130Mbps na 5GHz.
Ali ovaj dongle bi trebao da postigne preko 200 Mbps minimum.

Ako hoćeš 5 godina garancije/osiguranja onda Ananas zbog vaučera od -5000 din.
Kako do tog vaučera?
Inače jednom sam bio kupio kod njih neki manji jeftiniji TV i stigao je polovan. Svi najloni su bili pocepani i zaštitna folija sa ivica TV-a je bila skinuta. Doduše ovde piše da je prodavac DR.Te... pa mi deluje sigurnije (sa njima imam dobra iskustva), ali opet na njihovom sajtu piše da nemaju na stanju pa se plašim da je ovo isto nešto vraćano/popravljano 😀

Meni preko 5GHz radi na oko 600 Mbps. Sa tplinkom koji je stajao zaludan radi pun gigabit. Tako da ti je verovatno do rutera/udaljenosti od istog. Ako imas lan blizu tv onda ti je on jeftino resenje... Srecna kupovina i da te dugo sluzi....
🙂

Meni preko 5GHz radi na oko 600 Mbps. Sa tplinkom koji je stajao zaludan radi pun gigabit. Tako da ti je verovatno do rutera/udaljenosti od istog. Ako imas lan blizu tv onda ti je on jeftino resenje... Srecna kupovina i da te dugo sluzi....
🙂
Ruter je na 2m udaljen bez ikakvih prepreka. Imam i LAN kod TV-a direktno iz rutera pa ću ipak ići sa adapterom jer ne znam šta bi mogao biti problem sa 5 GHz. Cela mreža mi je gigabitna u kući.

E hvala, samo još da nađem gde kupiti (za ok pare) 🙂

nije tema za izbor pristupa Internetu, za USB mrežne itd

Nazad
Vrh Dno