Šta je novo?

Hardver maj 2026 - nov komp za oko 500€

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

sasa022

Znamenit
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poena
1,125
Mesecima nisam pratio ponudu novih komponenti 🙁

Komsija trazi "gejming" komp za oko 500€.

Da li postoji nesto novo za ovaj novac a da je jace od npr. polovnjaka i5-8xxx , 9xxx , 10xx
ili Ryzen 5
16 GB RAM-a i npr RX580 8GB / GTX1660 6GB ???

Brate pa bez 2700 eura nemoj ni da pita za gamerski komp.Pa memorija je oko 500 eura i to 32gb.Graficka ti je nova oko 700 eura i vise.SSd 1tb je oko 200 eura.A gde je napajanje pa plus kuciste i maticna,procesor,monitor.Dosle devedesete ponovo.Tada su pc racunari kostali oko 5000 dolara.Za jedno dve godine su predvidjanja da ce cene da padnu.Pravi razlog je Trump i uvodjenje trgovinskog rata sa Kinom i njegove takse pa i izazvani ratovi po svetu.Ai je samo maska i udica za mase koja ne shvata sta se zaista dogadja sa cenama i zbog cega.

Sklopio sam drugaru pre neki dan komp za 2000e, boli glava, sve top komponente, jedino sam ga castio sa dva M.2 po 500Gb, tako da jeste oko 2500+e.

Ne sjećam se da sam ikad imao PC sa svim novim komponentama a i ne vidim da će to biti slučaj u budućnosti takodje nisam često imao problema sa svim tim ,,polovnim,, komponentama, trenutno neka budžet opcija ti je AM4 ako uopšte razmatraš i polovne komponente

Neka kupi PS 5, posle ove zadnje počasti sa RAM om ne vidim kako PC tržiše može da se oporavi. Još se nismo izvukli ni iz krize sa grafikama.

Juce sam trazio da mi daju ponudu za 32Gb RAM-a 5600Mhz, ovaj je CL46 i evo ponude:
PC za 3D skener(EinScan Pro HD), treba nam 64Gb.

1779355130874.png

Poslednja izmena:
Znam da ovakve konf. mnogi izbegavaju, ali ako je bitno da komp bude do 500e nov, i da pruža kakve-takve mogućnosti za igranje naslova iz poslednjih 5-6 godina, onda možda ovako nešto.
Ja imam r5 5500 i rx 5700xt koja je kao ovaj komp ovdje.Ne podržava grafičku jaču od te pcie 3.0 kao i ssdovi koji rade na toj brzini.Ali eto za početak nije loše ja igram cs preko 100fps lol oko 120fps početak gejma više kraj gejma manje fps.Igram i forzu horizon 5 6 sve skoro e sad to može još 2 3 godine i onda jedno iljadu i da se sigraš narednih 5

GeForce Now i teraj.

Slažem se sa ovim. Samo naši treba da prezube da je to dobro. Za nas ostale, ima još jedna mogućnost. 3 PS 4 džojstika za 1500 svaki (uz malo sreće da rade) + 200 dinara Streets of Rage 4 + 1600 dinara za gajbu Nikčićkog piva. I može da krene priča - udri me do zore 🙂

Znam da ovakve konf. mnogi izbegavaju, ali ako je bitno da komp bude do 500e nov, i da pruža kakve-takve mogućnosti za igranje naslova iz poslednjih 5-6 godina, onda možda ovako nešto.
Ovo je solidna konfiguracija, imam u okruženju jednu ovakvu od 2023, tada je lagano za ove neke pare uzeto 32 Gb RAM, 1 Tb SSD i Asus TUF WiFi matična i to radi sasvim lepo, taj CPU je već 3 godine najprodavaniji CPU na Amazonu. Jedino gde on malo podbacuje, ali daleko od toga da ne može da se igra je CS2 gde u odnosu na x3D zen 3 ima značajno manje fps.

Ovo je solidna konfiguracija, imam u okruženju jednu ovakvu od 2023, tada je lagano za ove neke pare uzeto 32 Gb RAM, 1 Tb SSD i Asus TUF WiFi matična i to radi sasvim lepo, taj CPU je već 3 godine najprodavaniji CPU na Amazonu. Jedino gde on malo podbacuje, ali daleko od toga da ne može da se igra je CS2 gde u odnosu na x3D zen 3 ima značajno manje fps.
Ne znam da li znas ali postoje i druge igre sem CS2...

Zasto vecina misli da ne moze da se spakuje u 500 eura komp za gejming ?

Nova konfiguracija deo po deo preko KP + Polovna grafika

Teoretski moze da spakuje i AM5 platformu u taj budzet

@sasa022 - druze, ni u ludilu ne kupuj polovnu konfu sa RX580, to je karta stara 10 godina ...

Sa vrha mozga:

Najjeftinija B650 ploca: 80 eur

Ryzen 5 7600 - 120 eur

E sad, RAM jeste problem u ovim nenormalnim cenama, i mora da napravi kompromis (niza frekvencija / latencija) ali za pocetak da uzme 1 stap 16GB proverene firme (kako bi kasnije nasao isti taj stap za dual, recimo neku standardnu seriju G.skill ili Kingston) - 100 eur

Napajanje bilo koje krstene firme od 650W za 60 eur

M.2 1TB novije proizvodnje - 60 eur

Kuciste - besplatno, samo da drzi plocu

Dodjosmo do konfe od 420 eur bez grafike

Radeon 6600 - 130 eur polovna

1080Ti - 120 eur polovna

3070 - 200 eur polovna

U najskupljoj varijanti, uzece 3070, i imace za 620 eura startnu konfiguraciju koju ce kasnije da dopuni sa jos 16GB ram-a nekad.

Jeste, nece da igra Alan Wake i Cyberpunk 2077 na High, ali ce da se naigra svih mogucih naslova, gde ce mu igre izbacene do 2021 biti lagane za hardver

Mesecima nisam pratio ponudu novih komponenti 🙁

Da li postoji nesto novo za ovaj novac a da je jace od npr. polovnjaka i5-8xxx , 9xxx , 10xx
ili Ryzen 5
16 GB RAM-a i npr RX580 8GB / GTX1660 6GB ???
@Protokol
Evo šta je čovek tražio, čisto da ne bude zabune.
Ovako za 500 EUR ne može.
A dobio je dovoljno preporuka kako može, a da bude blizu tih 500 EUR.

Dobro, ja sam isao logikom da se covek mozda i ne razume bas najbolje, gde i u varijanti sa i5 Comet Lake je 580 teski bottleneck i veoma stara karta

Za 620 eura ovo sto ja sastavih, je drasticno bolje, jos je future proof, jos je AM5, jos je brzi / bolji ram, jos ce moci naknadno da budzi - a covek je pitao dal moze bolje.

Mozda ja nisam skapirao sta zapravo hoce

@Protokol

Polovne RX580 su oko 40-50€ .
Test 7 dana - ako izdrzi , verovatno ce raditi narednih godinu dana.
Drugar nabavlja od lika koji radi na veliko i nece da se zaj*** da uvaljuje
neispravne primerke.

Sa brend polovnjacima imam dobro iskustvo , tako da od kada su cene podivljale
i ne pratim i ne preporucujem nove konfiguracije.

@RingeRaja

Nisam proveravao - navodno ima za 60.000 ( @hsv.stoned )
Ryzen 5 5500/16GB/512GB/RX 6600 8GB

Ja sam sklopio sa bench oglasa:

Intel 13400f
Asus b660m-k d4
500gb nvme
2x16 3200 ddr4
rtx 3070 gigabyte vision
550evra.

Jedino novo je napajanje Msi A650GL za 60-65 evra (bb u cenovnom rangu)

novo ne moze za taj novac...

M.2 1TB novije proizvodnje - 60 eur - gdje ovo ima da se kupi?

nigde

Nazad
Vrh Dno