Šta je novo?

Hardver Da li vredi stavljati novu grafičku u staru konfiguraciju?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

puzgolac

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2009
Poena
365
Nadam se da ja ovo dobar podforum. Moja trenutna konfiguracija je:

Ryzen 5 3600X
MSI B450 Tomahawk Max
Kingston Fury 2x16GB 3200MHz
RTX 1660 Super

Zbog grafičke ne mogu da igram dosta novijih igara, a i razmišljam neko vreme da pređem sa 1080p na 1440p monitor. Zanima me da li u ovu konfiguraciju vredi ubaciti novu grafičku, konkretno, razmišljao sam o Powercolor Reaper RX 9060XT 16GB?

Trenutno mi nije opcija da sklapam ceo novi kompjuter i po svoj prilici neće biti neko duže vreme, duže od 6 meseci, verovatno i više. Eventualna druga opcija mi je da sada uzmem grafičku, a onda za koji mesec neki jači AM4 procesor, možda Ryzen 7 5700 ili 5800 pa da to guram još par godina. Da li vredi raditi nešto tako, ili je bolje da sastavljam ceo novi kompjuter nekada kad se steknu uslovi?

@puzgolac To ti je kao kada bi stavio bmw motor u punta i hteo da ide kao bmw. Imaćeš neka ograničenja ( matična ti podržava PCIe 3.0, grafička je PCIe 4/5.0, u novijim igricam imaćeš CPU/GPU bottleneck u većoj ili manjoj meri, jer procesor neće moći da obradi dovoljno brzo podatke da bi ispratio grafičku itd...)

Znam da neću moći da dobijem maksimum od nove grafičke u staroj konfiguraciji, ali me interesuje da li je stara konfiguracija toliko ispod te potencijalne nove grafike da nema nikakvog smisla stavljati je, ili je stvar u tome da neću dobiti maksimum, ali ću videti značajno poboljšanje, moći da igram nove igre, a onda nekada u budućnosti prebacim tu novu grafičku u jaču konfiguraciju i onda dobijem maksimum od nje.

@jurodivi baš u tom pravcu razmišljam. Ono kako sad pričaju po tech kanalima, ovakva situacija će da bude i u 2027, nije kao da će se stvari vratiti u normalu za koji mesec...

Koliko mogu da vidim, kad poredim najpovoljnije varijante, 5060 Ti je nekih 8000 dinara skuplja. Misliš da vredi toliko više od 9060 XT?
Ja koliko vidim razlika je trenutno 3000 dinara izmedju te dve, nekada je bilo preko 10000.
Ja imam Zotac 5060 ti 16gb u kombinaciji sa i5 10400 i to meni zasad radi odlicno, meni je razlika bila preko 10000 dinara i sasvim opravdana, dldsr+dlss 4.5 pravi perfektnu grafiku.

Nazad
Vrh Dno