Šta je novo?

Hardver Koje napajanje da uzmem?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

duki92

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2013
Poena
255
Imam sledeće komponente:
Ryzen 5700x + AsRock B450 Pro4 + RX 5700 XT Phantom Gaming D 8G OC + 4x8GB DDR4 + 1xNVME SSD + 1X sata SSD + 3X 12cm FAN (jedan je na CPU fan)

Koje biste mi napajanje preporučili? Slabo se igram, nisam mesecima, danas upalio i pod opterećenjem ugasi mi se komp, a napajanje ima već 7 godina.
Pokušao sam da kopam kroz PSU tier list i gemini preporuke, ali iskreno ne snalazim se, previše sličnih oznaka i preporuka koje kod nas ne vidim kao dostupne.
Ne zazirem od kupovine od Madjara i polovnog napajanja.
Hvala na pomoći.

Pre svega da bi neko dao dobar predlog, moraš da odrediš budžet.
Što se tiče snage mislim da bi 650w neko kvalitetno napajanje bilo više nego dovoljno. Može to i 550w neki super kvalitetan model da gura, ali ja sam uvek za malo overkila da to radi rasterećenije.
Sve zavisi da li imaš u planu jače grafičke u budućnosti ili ne. Ukoliko želiš, onda neki 750w model bi bio bolji put za razmatranje.

Imam sledeće komponente:
Ryzen 5700x + AsRock B450 Pro4 + RX 5700 XT Phantom Gaming D 8G OC + 4x8GB DDR4 + 1xNVME SSD + 1X sata SSD + 3X 12cm FAN (jedan je na CPU fan)

Koje biste mi napajanje preporučili? Slabo se igram, nisam mesecima, danas upalio i pod opterećenjem ugasi mi se komp, a napajanje ima već 7 godina.
Pokušao sam da kopam kroz PSU tier list i gemini preporuke, ali iskreno ne snalazim se, previše sličnih oznaka i preporuka koje kod nas ne vidim kao dostupne.
Ne zazirem od kupovine od Madjara i polovnog napajanja.
Hvala na pomoći.
14.500 у динарима.
Боље мало веће ако будеш мењао графику.
Немој 4 x 8 DDR, оптерећује ти систем. Узми 2 x 16

Poslednja izmena:
Ne vidim šta je toliko interesantno kod tog modela.
Мађари су доста пробирљиви за гаранцију. Рецимо на Hydro ti pro FSP нуди 2 године гаранције (ipon). Познате фирме као Seasonic, ipon такође нуди 2 године.
Мали број модела је са пет година гаранције.
Мени се лично свидео овај модел.
Mislim da mu nije potrebana tolika snaga,a i bolje uzeti neki model u domacim radnjama sa duzom i sigurnijom garancijom.
Ако промени на јачи процесор и на јачу графичку, требаће му.
Може да купи и неко обично, али ако буде стављао јачи хардвер, боље мало јаче сад па да пребрине бригу.

Мађари су доста пробирљиви за гаранцију. Рецимо на Hydro ti pro FSP нуди 2 године гаранције (ipon). Познате фирме као Seasonic, ipon такође нуди 2 године.
Мали број модела је са пет година гаранције.
Мени се лично свидео овај модел.

Ако промени на јачи процесор и на јачу графичку, требаће му.
Може да купи и неко обично, али ако буде стављао јачи хардвер, боље мало јаче сад па да пребрине бригу.
Mislim da to napajanje nije ništa posebno,SAMA ga napucala delovima a inzinjering zakazao,tj mnogo je bolje to moglo.Prosečne brojke.Bolja kupovina je fsp vita gm kod nas za iste novce.Poprilično bolje odradjeno.
FSP Vita BD 650w oko 60-65e
Tanka priča pored A-Gl modela za iste novce,nista ne moze da se nosi sa njim za ovu cenu.

Mislim da to napajanje nije ništa posebno,SAMA ga napucala delovima a inzinjering zakazao,tj mnogo je bolje to moglo.Prosečne brojke.Bolja kupovina je fsp vita gm kod nas za iste novce.Poprilično bolje odradjeno.
Hydro ti pro које смо ми дизали у звезде, Мађари су одустали и не дају 5 година гаранције.
Прво су давали смешних две, сад дају само три.
Не постоји ни један примерак нпр Seasonic PX код Мађара. Све повучено из продаје.
Видим по форуму се жале на Be Quiet. Мало опција је у игри.
Ако бирам да ли да дајем 5 година гаранције за Asus напајање или Endorfy, у нижој ценовној равни би бирао Endorfy

Hydro ti pro које смо ми дизали у звезде, Мађари су одустали и не дају 5 година гаранције.
Прво су давали смешних две, сад дају само три.
Не постоји ни један примерак нпр Seasonic PX код Мађара. Све повучено из продаје.
Видим по форуму се жале на Be Quiet. Мало опција је у игри.
Ако бирам да ли да дајем 5 година гаранције за Asus напајање или Endorfy, у нижој ценовној равни би бирао Endorfy
i u Svajcarskoj takodje ima vrlo malo napajanja koji dolaze 12/10/5 Godina Garancije,90% 2/3 Godine Garancije,vise nije ko pre sa Garancijom od proizvodjaca

Trenutno imam Asus Rog Strix P Gaming 1000W,kupljeno 2025 sa Garancijom 10 Godina do skora guralo GameRock 5090,pre neki dan cistio Kuciste i primetio da je sasvim malo pocelo topljenje plastike😆 pokusacu ga vratiti nazad,
uzecu drugo od 850 W vasa preporuka
Antec NE850P EC NEOECO 850W Platinum -Shop 3 Godine Garancije ili Fractal Design Ion 3 Gold 850W -Shop 2 Godine Garancije i 35 Franaka jeftinje od Antec
hvala za preporuku

Trenutno imam Asus Rog Strix P Gaming 1000W,kupljeno 2025 sa Garancijom 10 Godina do skora guralo GameRock 5090,pre neki dan cistio Kuciste i primetio da je sasvim malo pocelo topljenje plastike😆 pokusacu ga vratiti nazad,
uzecu drugo od 850 W vasa preporuka
Antec NE850P EC NEOECO 850W Platinum -Shop 3 Godine Garancije ili Fractal Design Ion 3 Gold 850W -Shop 2 Godine Garancije i 35 Franaka jeftinje od Antec
hvala za preporuku
Dobra su oba,dobre performanse na oba modela.Mozda nesto bolji fractal,antec(helly),fractal(seasonic).
Jos ako je jeftiniji pobednik fractal.
Mada nisam siguran dal ce uvsžiti garanciju.
Asus je taj svakako dobar,nisu pomenuta dva bolji.
Neznam dal je i dalje za sistem sa rtx 5090?

Poslednja izmena:
Preferiram Fractal. Imam odlično iskustvo sa starijim modelom, vrlo meki kablovi i vrlo tiho napajanje, gura 350W 3080 i 12900K bez problema, Koliko sam video i ovaj model je takav, tih sa mekim kablovima. Vrlo verovatno sledeće napajanje koje ću uzeti...

Dobra su oba,dobre performanse na oba modela.Mozda nesto bolji fractal,antec(helly),fractal(seasonic).
Jos ako je jeftiniji pobednik fractal.
Mada nisam siguran dal ce uvsžiti garanciju.
Asus je taj svakako dobar,nisu pomenuta dva bolji.
Neznam dal je i dalje za sistem sa rtx 5090?
Hvala za preporuku,5090 vise nekoristim,imam 5080,da ovo Fractal cena za 850 w trenutno 112 Franaka,mada Fractal i Antec trenutno 3-4 sedmice isporuka nemaju na Lageru,ovo Asus P Gaming 850 w na Lageru a i cena 123 Franaka,inace ROG je poznato za preterane cene

Nazad
Vrh Dno