Šta je novo?

Autoklima čišćenje

• Začetnik teme Začetnik teme mlax37
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije potreban čak ni ozon , dovoljno je uraditi dezinfekciju specijalnom opremom sa namenskom hemijom.
Napominjem da je najbolji efekat ako se posle dezinfekcije stavi novi filter klime/kabine koji ima aktivan ugalj u sebi.

Preporucio bih Ciklon auto klime, meni su radili sa waecom Refresh-o-mat uredjajem koji generiše hladnu paru ultrazvučnom metodom i nikada nisam imao problema sa neprijantim mirisima ni slicno.

Što se tiče prevencije u daljem radu, najbolje je pre završetka puta klimu ugasiti i ostaviti ventilator da radi bez klime kako bi osušio isparivač i kanale ventilacije. Na taj način se smanjuje zadržavanje vlage u sistemu, a samim tim i stvaranje neprijatnih mirisa, buđi i bakterija.
Ja ne znam sta je dovelo do neprijatnog mirisa kod mene, par puta godisnje menjam filter kabine, postujem proceduru nakon gasenja kompresora ( 5-10 minuta nakon gasenja klime ventilator ostaje ukljucen da bi osusio sistem ).. Svakako neki dan planiram otici do servisa gde cu odraditi jednu ako ne i obe varijante ciscenja sistema uz obaveznu montazu novog filtera. Inace godinama kupujem iskljucivo OE filter kabine sa aktivnim ugljem ( Delmax cesto ima OE filtere za razuman novac ).

Ne treba zaboraviti da AC radi i zimi, a još više na jesen/proleće, kada je vlažno i kišovito vreme. Tada je AC zaista neophodan, jer isušuje vazduh, ne magle se stakla a i lakše se diše kada vlaga nije 101%.

A tek tada se skuplja vlaga na isparivaču klime. Ugasimo auto, ako smo kombinovali malo grejanja + AC, ceo taj air/heat/AC unit se i ugreje od ostatka vrućeg antifriza u grejaču, motor odmah tu iza firewall, dakle vlažno i toplo. Idealno za razvijanje buđi i ostale štroke.

Ko ima automatsku klimu, pa još ako ne obraća pažnju da li AC radi ili ne, lako promakne da vlaga ostaje, i taloži nam se nešto što ne želimo.

Dakle tokom cele godine nije loše obratiti da li nam je AC radio tokom vožnje, pa pred kraj isključiti AC i pojačati duvanje.

Ko ima automatsku klimu, ne treba nikada da je gasi. Jednom godišnje menjanje filtera i dezifenkcija je dovoljno.
Problem su manuelne klime, jer se ne koriste duži vremenski period, pa se prljavština (zemlja) nahvata kojekude po sistemu. Onda kada uključite klimu, zalivate vodom tu štroku, i fino gajite mikroorganizme. Ovo je slično kao kod kućnih klima uređaja koji se koriste samo leti. Svako ko je rasklapao kadicu i turbinu zna o čemu govorim.
Moj auto ima manuelnu klimu, i nikako ne mogu da rešim problem neprijatnog mirisa. Sve spomenute metode deluju par dana do par nedelja, i smrad se vrati.
Tako da ne znam šta dalje, osim da ne koristim klimu.

Nema veze sa tim...

Probajte nakon čišćenja (da li aerosolom ili penom) da prvo izduvate sistem ventilacije ventilatorom na max par minuta i onda da odvrnete grejanje na max takođe par minuta.
Visoka temperatura će i ono malo bakterija i gljivica da uništi ako je ostalo. Proverite i odvod za kondenz da nije zapušen, tj da li kaplje ispod auta kada klima radi.
Pena se pokazala boljom kod čišćenja jer bolje utiče hemijski direktno na isparivač i kanale za ventilaciju.
Ovo sam radio pre par godina na bivšem automobilu i rešilo mi je problem neprijatnih mirisa, tj nisu se vraćali.
Nakon toga sam uvek 5min pre nego što stignem kući gasio klimu i ostavljao samo ventilaciju da radi skoro na max kako bi se isparivač što bolje isušio.

Nazad
Vrh Dno