Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Odlično izgleda i funkcije verovatno će to biti non stop na popustima
Dal oni imaju daily suggestions za treninge?
Još kad bi prepoznao trail running kao trening ili davao takve predloge što nema ni Garmin
problem je što Cheetah 2 Ultra ima apsolutno iste opcije kao T rex 3 ultra, koji ima iste opcije kao T rex 3 pro, koji ima iste opcije kao balance 2 😁
tako da su došli do toga da su im svi satovi u rasponu od 200 do 600e gotovo identično isti što se softvera tiče, samo je razlika u izgledu i dugmićima.

što se DSW-a i coacha tiče, ništa ne znam.

još nisam počeo da treniram skroz, zbog kojih problema sa cevanicama, polako uvodim trčanje.
od početka godine 43km pretrčana 🤣

uspeo sam čak i 33 minuta kombinovano trčanja i šetanja bez bolova što mi je preprepredobro s obzirom da prošle godine nisam mogao ni da šetam a da ne osećam bol.

znam da Amazfit coach uzima u obzir i gym workouts u obzir koliko sam čitao ranije, tako da ne vidim zašto ne bi i trail uzimao u obzir.

sad sam baš pokrenuo coach da vidim šta ima, ima specifičan trening plan a ima i DSW
13655.jpg

13656.jpg
13657.jpg

po blogu bi se reklo da uzimaju apsolutno sve u obzir za planiranje treninga

Za trčanje jedina razlika od najosnovnijih satova do najskupljih izgleda samo ti kalendari koji verovatno samo meni znače koji nemam trenera ni neku eksternu dodatnu aplikaciju. 🙂

Garantujem uz pomoć GPT, Gemini, i to može da se zaokruži. Većina satova eksportuje metriku, može čak i API da se napravi u svom telefonu pa samo klikneš posle svakog treninga export i možeš da imaš analize u AI kakve god ti padnu napamet.
to svakako, možda možeš sam da napraviš čak i bolji plan sa AI-em, samo što je mnogo lakše i brže kad imaš već u aplikaciji da ti sam kaže šta da radiš 🤣

Lakše verovatno, produktivno - ako je sudeći prema ovim mojim garminovcima što trče, niti malo. Da li je do planova ili njih, nemam pojma, ali tu niko ne napreduje.

• Like
Reagovanja: PJ
Lakše verovatno, produktivno - ako je sudeći prema ovim mojim garminovcima što trče, niti malo. Da li je do planova ili njih, nemam pojma, ali tu niko ne napreduje.
To im je i Garmin rekao 🙂

Prilozi

• RDT_20260501_2037088887837878165879359.jpg
    RDT_20260501_2037088887837878165879359.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 56

Kako da napreduju kada Garmin izbacuje program nezavisno od onoga kako realizuješ prethodne treninge? Pre nekoliko poruka sam isto pisao za Runna.

Na sajtu su objasnili kako daju predloge za dnevni trening, ali u praksi, od tih nekoliko stvari koje uzimaju u obzira, na kraju dana ih interesuje samo recovery time. Ostalo ima zanemarljiva uticaj.

To sa koučingom i predlozi za treninge je jedan od lošije realizovanih segmenata Garmin (Connect) sistema. Volim Garmin, ali to nije razlog da ih branim gde nisu zaslužili.

Trebam vazan info vezano za alarm (jako mi bitno). Naime kada mi je na telefonu namesten alarm, koliko sam skontao, sat (garmin venu 3 za ne upucene) mi pre toga pola sata zavibrira na kratko i pita da li hocu da ugasim nadolazeci alarm, ali ako to ne diram, u samom momentu kada zvoni na telefonu, na satu se nista ne desava. Ovo je krajnje nelogicno i jako iritantno (ta vibracija me probudi pola sata ranije iako to ne zelim). Jel krajnje resenje definitivno da koristim alarm na samom satu ili postoji neka opcija koju nisam uspeo da provalim i koristim sve kako sam do sada?
Isključi "Smart Alarm".

Garmin 970, jutros, Košutnjak, kiša, blato, uživanje, osim što je ekran uspeo sam od sebe da se otključa 2 ili 3 puta u toku aktivnosti. Valjda Garmin navikao na rezistivne ekrane, od pre 25 godina, pa ga muči voda na kapacitivnim ekranima. Nije neki problem što se otključao, nego što moram prvo back-back, pre nego što prebacim ekran sa navigacije na data screens, a to ne shvatim odmah.

Bukvalno ga kapljice otključaju.

Trčao sam bez HRM trake, samo mi još ona fali po pljusku, kaže drugar 176 (to je obično poziv da se proveri puls), kod mene 178, 181 😳
Jeste uzbrdo, ali ja na tom pulsu padam, a tog trenutka lepo trčim.
Otkačim narukvicu, obrišem malo ruku ispod, naravno, komplet mokra, jer pljušti, vratim nazad, i puls se spusti na očekivanih 155.

GospoCki sat, ne volE kišu.

Zar nisi mogao da iskljucis touch sa start+down?

Ovo za puls mi isto nije jasno, kako onda radi u bazenu? 🙂

Nisam do sada imao situaciju da koristim mapu po kiši, pa da mi se otključa ekran. Nisam znao za to start + down. Sad sam probao, ako stisnem zajedno, ništa se ne desi. Ako stisnem prvo start, pauzira aktivnost. Ako stisnem I zadržim down, dobijem "max battery enabled" i ulazim u meni gde kroz nekoliko klikova mogu da dodjem do isključivanje touch screen.

Što se pulsa tiče, sasvim je moguće da narukvica nije bila dotegnuta, pa je zbog vode počela da kliza gore dole tj da se pomera i izbacuje gluposti. Možda uopšte nije pomoglo moje brisanje ruke, već ponovno stavljanje narukvice i moguće da sam je dotegao. Mada, prvih 40+ minuta je radila ok. Sad gledam na grafu, pogrešan puls je prikazivao oko 2 minuta.

Na fenixu je default shortcut za touch kad se drze zajedno 2 sekunde. Pogledaj kako je na fr970?
Moze mapa da se koristi bez toucha.

Prilozi

• Screenshot_20260516_135647_Edge.jpg
    Screenshot_20260516_135647_Edge.jpg
    86.1 KB · Pregleda: 40
Ma jasno, na prethodnom satu nisam imao touch, pa je sve bilo ok. Mogu i ovde da ga isključim potpuno, jer ga generalno retko koristim. Poenta mog posta je bila da sat ima funkciju, koja ne radi dovoljno dobro.

Meni ne smeta, ali ako se desi još nekome, da zna zbog čega se dešava i/ili da ne kupuje taj model ako će da mu smeta ovakva stvar.

Mada, generalno, ekran osetljiv na dodir jedino i pravi razliku u upotrebnoj vrednosti, baš na mapama. Navigaciju zaista retko koristim, ali prošle godine mi je na Kablaru dobro došlo, da na nekom ukrštanju puteva, mogu da proverim gde ide ruta. Verujem da nas je manje od 10% tu trku završilo po treku. Užasna markacija staze, sreća, pa je bilo lepo vreme i nikoga nije bilo briga 😄

Na Fenix-u 8 je posebna opcija, pogledaj u meniju.
Nisam našao opciju ali si mi dao ideju da proverim da li ima nešto slično u samoj samsung clock aplikaciji i vidim opciju gde se obaveštenje pali pola sata ranije tako da je sada to ugašeno. Nezavisno od toga, polako se navikavam da nameštam alarm direktno na satu, a baš kad moram, stavim na oba uređaja posebno za svaki slučaj.

Mene taj alarm na satu nikad nije prodao, a ni na telefonu. 🙂 Ne znam čemu tolika paranoja.

Na satu mi je alarm još od prvog Pebla. On je i jedini imao savršen smart alarm, neverovatno je da drugi to ne stavljaju.

Niko ne komentariše dodavanje glasovnih komandi za pokretanje sportskih aktivnosti i ne znam šta će još da dobiju ovi novi Corosi? Ja sanjam o momentu kada ću u pola Z2 treninga moći da mu izdiktiram da mi ubaci 4 intervala po 25s sa 30s pauze. To mi treba!

Trčkaram po kraju i naletim na neko lepo brdo i pomislim, to bi mogao biti dobar HIIT. Korekcije plana u hodu.

Izgleda ta nova platforma (Apex 4, Nomad i drugari) da im ima mnogo veći potencijal nego što sam inicjalno mislio.

• Like
Reagovanja: PJ
Ovo iz FAQ za betu obećava:
  • Use specific requests. For example, instead of saying "Switch lane" during Track Run mode, say "Switch to lane 3."

Znači da šljaka i tokom aktivnosti. Ako ume da napravi u toku treninga basic interval, ma idi... Ne znam šta bih rekao.

Zna li neko kako se brzo pristupa na Garminu onim dnevnim sugestijama? Nešto ne mogu da se setim kako beše.Na Instictu 3 je duboko u meniju a čini mi se da je bilo drugačije, lakše dostupno.

Na 970 je bukvalno prva stvar ispod pokrneute aktivnosti.
Gore desno, izaberem aktivnost, jednom dole i tu mi je daily suggestion, upravo proverio I za Run i za Road Bike.

aktivnost.
Ako ne iskoci samo onda: srednje dugme ,training ,workout library, dsw

Na 970 je bukvalno prva stvar ispod pokrneute aktivnosti.
Gore desno, izaberem aktivnost, jednom dole i tu mi je daily suggestion, upravo proverio I za Run i za Road Bike.
Da, tako je bilo na 955. Na to sam mislio, samo nisam mogao da se setim.

aktivnost.
Ako ne iskoci samo onda: srednje dugme ,training ,workout library, dsw
Tako je sada na Instictu 3, ne iskače samo. To je baš bzvz. Još on mene nije "pročitao", tek ga 3 dana nosim. Nudi neke sugestije za celu nedelju i nisu nerealne uopšte. Videću kad prođe neko vreme, možda počnu da iskaču.

@Audio kad startujes dsw ima skroz dole, settings (postavke), mozda je iskljucena opcija: workout prompt (upit za vezbanje).

@Audio kad startujes dsw ima skroz dole, settings (postavke), mozda je iskljucena opcija: workout prompt (upit za vezbanje).
Uključeno je sve al sad nađoh na netu da mora de se definiše trening status tj. da se nosi sat bar nedelju dana. Zbunilo me to što on već ima neke sugestije al možda je to nešto vezano za moj user, neki stari podaci. Ili je samo nešto univerzalno, nešto za početak, dok se ne stvore uslovi za prave sugestije. Logično da mu treba trening status, nema šta.

Gledam nesto danas u garmin expres, i kao da je topo mapa evrope podeljena na east, west i central (mi smo central). Mislim da je pre sve bilo jedna mapa?
Obrisao sam truli zapad i dobio 2.6gb mesta na satu. Kao da se spremaju da omoguce mape na uredjajima sa manje externe memorije ?

Prilozi

• Clipboard_05-19-2026_01.jpg
    Clipboard_05-19-2026_01.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 11
  • Clipboard_05-19-2026_01a.jpg
    Clipboard_05-19-2026_01a.jpg
    65.2 KB · Pregleda: 10
  • Clipboard_05-19-2026_02.jpg
    Clipboard_05-19-2026_02.jpg
    67 KB · Pregleda: 10
  • Clipboard_05-19-2026_03.jpg
    Clipboard_05-19-2026_03.jpg
    59.6 KB · Pregleda: 9
Kod Corosa je od prvog dana moguće smanjiti segment u blok koji on izgeneriše kao fajl za upload, i nije neophodno sve slojeve staviti. Meni je bilo korisno za Vertix koji je bio poprilično zastareo kada su krenuli ozbiljnije sa mapama.

1779253311862.png
Iako je količina komandi ograničena, prepoznavanje govora radi bez ijedne greške, ispisuje momentalno reči na ekranu. Lepo od njih, pustili su beta varijantu i nama na stabilnim fw. Komande koje su implementirane reaguju momentalno.

Pa s obzirom da imam veliku šaku i zglob, trenutni plan mi je da probam Suunto Race S koji je po dimenzijama sličan kao Coros Pace Pro. Ako mi bude mali sat na ruci definitivno ću ići na Race ili Race 2.
To za titanium znam da je lakši sat ali mi je i dosta veća razlika u ceni, oko 15.000din mi je razlika izmedju obične i titanium verzije (za Suunto Race).
Da li misliš da se isplati dati tu razliku za sat koji će biti neki gram lakši na ruci?
Za tu razliku npr. Mogu da kupim HR traku i još jednu narukvicu.

ja korsistim vertical 1 titanium solar, meni je iskreno veličina ok, samo mi je malo tezak
moj prvi suunto sat je bio 9 peak pro, dok se nisam navikao i sad sam prezadovoljan sa Suunto i aplikacijom i satom
u nekoj buducnosti menjao bih ovaj za race 2

Nazad
Vrh Dno