Šta je novo?

Završava se vreme kada ste na Gmail-u dobijali 15 GB besplatnog prostora na Google cloud-u

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
gmail-ilustracija-13.webp

Završava se vreme kada ste na Gmail-u dobijali 15 GB besplatnog prostora na Google cloud-u​

Google uskoro ukida jedno od najpoznatijih pravila vezanih za besplatan cloud prostor na Gnail nalozima

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...-15-gb-besplatnog-prostora-na-google-cloud-u/

Novi nalozi koji se naprave kroz Android ne moraju da se vežu za broj. No, izgleda da je ova promena došla tek nedavno, pošto sam napravio Gmail krajem aprila na taj način i ima 15GB deljenog prostora. Ono što je još zanimljivo u vezi sa ovim jeste da odabirom sms verifikacije Google šalje 2fa kodove za ulazak u nalog preko Vibera.

Ono što je još zanimljivo u vezi sa ovim jeste da odabirom sms verifikacije Google šalje 2fa kodove za ulazak u nalog preko Vibera.

Nešto tu nije najsrećnije podešeno.
Nije mogće da je Viber default IM za Google.
Ima Google, Google Chat u okviru Gmail-a.

Pre će biti da Viber prebacuje SMS na sebe. Ili tako nešto.

Zanimljivost..
Nekada davno, Google je delio po 2 GB godišnje, kada se uradi provera sigurnosti sistema (Scan device):

Screenshot_20260515-122227.jpg

Prošla su ta zlatna Google+ društvene mreže vremena..

Nešto tu nije najsrećnije podešeno.
Nije mogće da je Viber default IM za Google.
Ima Google, Google Chat u okviru Gmail-a.

Pre će biti da Viber prebacuje SMS na sebe. Ili tako nešto.
Daleko bilo. Svisnuo bih da zavisim od Google Meet (integrisan i u Gmail chat, mada ne koristim) ili Messaging app (koji mi nije povezan pošto, logično, Jibe je ukinuo RCS podršku, a naši nesposobni operatori nisu u stanju da to omoguće samostalno, niti im je u ekonomskom interesu). Tako da, baš i ako tako mora, za mene jeste najsrećnije rešeno. Možda je i do mts-a problem pa Google prebacuje na Viber, u to ne ulazim.

Prilozi

• IMG_20260515_124258.jpg
    IMG_20260515_124258.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 35
Haha.. ok.
Različiti ukusi.

Nama su Meet i Chat primarni za komunikaciju.
Mada, Google kao Google - ima dva različita Meet-a. Jedno je Meet u Gmail, a drugo je Meet app (koju mi koristimo).
Dok je Chat u Gmail, isto što i Chat app,
pa ti budi pametan.

Inače, oba app servisa su odlični.

Za Viber sam rekao da nikada neću koristiti.
Pa sam morao instalirati na posebnom broju i isključiti sve funkcije, sem nečujne grupe, kada su me na poslu uslovili da budem član u toj grupi.
Ima ga, a kao da ga nema.
Dok ne promenim firmu (uskoro, nadam se, haha).

5 GB je relativno malo, ali razlog ima smisla.
Poznajem neke ljude koji imaju više naloga, baš zbog većeg prostora.

Haha.. ok.
Različiti ukusi.

Nama su Meet i Chat primarni za komunikaciju.
Mada, Google kao Google - ima dva različita Meet-a. Jedno je Meet u Gmail, a drugo je Meet app (koju mi koristimo).
Dok je Chat u Gmail, isto što i Chat app,
pa ti budi pametan.

Inače, oba app servisa su odlični.

Za Viber sam rekao da nikada neću koristiti.
Pa sam morao instalirati na posebnom broju i isključiti sve funkcije, sem nečujne grupe, kada su me na poslu uslovili da budem član u toj grupi.
Ima ga, a kao da ga nema.
Dok ne promenim firmu (uskoro, nadam se, haha).

5 GB je relativno malo, ali razlog ima smisla.
Poznajem neke ljude koji imaju više naloga, baš zbog većeg prostora.
A za 2100 rad godišnje imaju 100 gb. Ali ne, lakše je žonglirati sa više naloga.

5g imaš i na Proton free verziji, 10 giga ako odradiš par zezalica. Stvari kao Proton i Tuta nisu za svakoga, znam.

Ali ne, lakše je žonglirati sa više naloga.
Ni meni to nije bilo normalno.. ali, hajde.

Tako to valjda ide u društvu.
Pričaju međusobno i iako im zvuči lakše i korisnije, u ovom slučaju jeftinije.. posmatraču sa strane izgleda nelogično i komplikovano.

Slično je i sa aplikacijama i servisima.
Recimo, Android telefoni dolaze sa već oformljenim sistemom gde imamo mnoštvo funkcija sa samo jednim već postojećim nalogom (Google account).
A onda ljudi većinu zanemare, ili se i ne interesuju da vide šta mogu out of box, i traže na Play Store 3rd party aplikacije i servise za ono što već imaju.
Dupliraju funkcije, prave nove naloge, itd.

Tako valjda to ide.
Umesto da se sam informiše, istraži.. ono se pita prijatelj, komšija, poznanik. I tako to ide od jednog do drugog.

Na to nisu imuni ni proizvođači telefona.
Imaju svoje izdvojene funkcije koje su u stvari linkovi ka Google funkcijama koje se već nalaze u okviru sistema na tom istom telefonu.

A ni sam Google nije pomogao samom sebi, pa ni nama, jer ne reklamira i ne ukazuje na mogućnost svog sistema.
I one ostaju nepoznate korisnicima.

Mada, ok. U posljednje vreme nas obaveštava i informiše o novim mogućnostima.. ali, šteta je već učinjena.
Ljudi su se godinama učili da sve sem telefoniranja i SMS-a treba tražiti na Play Store..

A za 2100 rad godišnje imaju 100 gb. Ali ne, lakše je žonglirati sa više naloga.

5g imaš i na Proton free verziji, 10 giga ako odradiš par zezalica. Stvari kao Proton i Tuta nisu za svakoga, znam.
Tesko im je da plate za godinu dana 100 gb gmail storage-a za cenu trećine box-a cigareta koji popuše za nedelju dana.

Nije bas 2 iljade za Google i to je to. 50e za Tidal, 120e za Netflix..Nastavi niz. Izadje godišnje fina cifra za nesto sto nam generalno ili ne treba ili nas mrzi da izadjemo iz zone komfora I nadjemo alternative.

Nije bas 2 iljade za Google i to je to. 50e za Tidal, 120e za Netflix..Nastavi niz. Izadje godišnje fina cifra za nesto sto nam generalno ili ne treba ili nas mrzi da izadjemo iz zone komfora I nadjemo alternative.
...RealDebrid 30 eur, Spotify Family 126 eur.

Ovako ja plaćam...ono što plaćam.
Apple iCloud Family 2TB - oko 10 EUR mesečno za sina i mene (više je zbog njega)
Spotify Family - oko 1.5 EUR mesečno za sina
Tidal Family - oko 1.3 EUR mesečno za mene
Netflix, Paramount, Apple, Disney, Hulu,... - ne plaćam, imam alternativan izvor gde biram šta hoću FOC

Generalno da, ako se krene u niz, nikad kraja. Ko što reče kolega, ne mora 120€ zaNetflix, može i 30€ za RD. Dizer ide besplatno preko provajdera na raznoraznmim paketima. Zona komfora je svakome drugačija. Kad mi bude mnogo 30€ za RD, svakako ću se vratiti na torente.

Tesko im je da plate za godinu dana 100 gb gmail storage-a za cenu trećine box-a cigareta koji popuše za nedelju dana.
Svaka preporuka za pretplatu od pola pakle cigareta mesecno....
I ja sam se sam patio... brisi slike,brisi ovo,brisi ono...

Prilozi

• Screenshot_20260518_092050_Google One.jpg
    Screenshot_20260518_092050_Google One.jpg
    54.5 KB · Pregleda: 14
Generalno da, ako se krene u niz, nikad kraja. Ko što reče kolega, ne mora 120€ zaNetflix, može i 30€ za RD. Dizer ide besplatno preko provajdera na raznoraznmim paketima. Zona komfora je svakome drugačija. Kad mi bude mnogo 30€ za RD, svakako ću se vratiti na torente.

Znam da je tema za Gmail otvorena, ali moze li tip kako da zaobidjem Family Spotify i uzmem nesto sto je jeftinije od njega u family opciji, Tidal, Deezer... Koristim licni poslovni a1 ugovor za telefoniju.

Nazad
Vrh Dno