Šta je novo?

Preporuka za servis za klimu u automobilu

st.bluesman

Cenjen
Učlanjen(a)
12.05.2012
Poena
180
Već nekoliko godina imam problema sa klimom u automobilu (Fiat Punto 1.3 mjet). Bio par puta u servisu, dopune klimu, posle nedelju dana ista situacija, ne hladi , verovatno iscuri gas. Niko se nije udubio u problem, samo dopune i gotovo. Treba mi preporuka za neki klima servis koji se posveti rešavanju problema a ne samo easy-money rešenju.

Ja imam jako dobro iskustvo i preporuke za speciajlizovani servis auto klima u Karađorđevoj.
Servis se zove CIKLON ,nekada su bili kod hotela Jugoslavije i možda su jedni od najboljih u gradu.

Za auto klime odličan je servis NJEGOŠ na Zvezdari u Nerodimskoj 🙂

Već nekoliko godina imam problema sa klimom u automobilu (Fiat Punto 1.3 mjet). Bio par puta u servisu, dopune klimu, posle nedelju dana ista situacija, ne hladi , verovatno iscuri gas. Niko se nije udubio u problem, samo dopune i gotovo. Treba mi preporuka za neki klima servis koji se posveti rešavanju problema a ne samo easy-money rešenju.
Meni je tako isto bilo, doduše držao je jednu sezonu gas, hladnjak je bio oštećen i od kako sam ga zamenio nema više dopune.
Koristi se gas sa bojom pa se vidi gde pušta, može na hladnjak ili neko crevo i to se sredi, klima se ne dopunjuje.

U sustini klima je zatvoren sistem kao i sistem u svakom frizideru iliti rashadnom uredjaju i ako ga malo malo dopunjujes to znaci da imas osnovni problem a to je curenje. To curenje najcesce bude na samom hladnjaku klime ali se desava i da je neko crevo negde nazuljano/osteceno pa pusta gas. U sustini curenje se lako primeti, uz pomoc boje koja se sipa pri testiranju sistema i infra ljubicaste lampe koju bi SVAKI servis koji se bavi klimama MORAO imati.

Vezano za preporuku, svakako sam cuo ( samo cuo! ) preporuke za servis Ciklon kao sto je kolega gore i naveo.

Servisi za klime imaju, a on je verovatno bio kod ovih što samo dopunjavaju klime...
Problemi kod starijih vozila mogu biti razne prirode, od hladnjaka pa do kompresora. Recimo, remenicu kompresora treba preventivno pregledati i po potrebi zameniti, ali time občino majstori neće da se bave, već zamene kaiševe, ulje, filtere i teraj dalje... Sa starijim automobilima niko neće da se bavi, jer em što ne može da naplati, em što je kvar nekada neisplativ za popravku. Kada na starom automobilu rikne izmenjivač u kabini, retko ko hoće da se prihvati rasturanja intrument table, jer to više ni Bog ne može da sastavi kako je bilo. Sve ostalo je malo lakše za popraviti i zameniti, ali cena popravke može biti skuplja od auta. Polovni hladnjak je lutrija za ugradnju, kao i polovan kompresor klime, tj. sve ono što se po otpadu vuklo godinama, a osetljive je prirode.

Pomesao si sa remenicom radilice i alternatora. Znam x ljudi koji su stavljali polovne kompresore ( i ja sam svojevremeno na AR 156 stavio isti za 20e a nov je bio oko 200e i vozio 8 godina ) i to je radilo bez problema.
Kad se servisira/dopunjuje klima tada se zameni i ulje u kompresoru sto opet ne rade svi i zato ti kompresori i crkavaju...kad vec spominjes starija vozila. Tu se koriste PAG ulja koja nisu 100 dukata, naprotiv... Ali, nasa posla kad se kurta i murta bave svim i svacim. Pa kod nas masovno izvlace/ispustaju r1234y gas i sipaju r134 jer cena ***a, prvi je 5 puta skuplji a komsiluk mora videti nov i skup auto.

Za polovne hladnjake nemam komentar... Pa postoje novi kineski zamenski od ~50e koji ce svakako raditi neki godinu. I naravno bitna stvar, svako moze zameniti hladnjak ili kompresor, odvrni/zavrni, ali samo ozbiljniji serviseri zamene i gumice jer ih ovi obicni "punjaci" klima prosto nemaju.

Kako misliš pomešao sam?

Ko kad i gde je propisao neki interval za pregled ili zamenu remenice kompresora klime? Ko to uopste radi pri nekom "redovnom servisu"?
To se servisira kada pravi problem. Inace ce pre da stradaju lezajevi kompresora pa cak i sam kompresor nego remenica kompresora. Kod sistema sa kvacilom u remenici, jeftinije je zameniti ceo kompresor nego samo taj deo.

Не знам, нисам читао сервисна упутства у смислу рока трајања (година и километраже). Цитираћу сам себе " Recimo, remenicu kompresora treba preventivno pregledati i po potrebi zameniti". Дакле, јасно сам написао да се превентивно прегледа и по потреби замени. Пошто си у неком од постова споменуо Алфу, то ради један познати сервис за Алфе из ММЛ (не гледају само ременицу, већ при сервису претресу и остатак аутомобила). Сложићу се са тобом "ко то још ради" јер ни замену уља и филтера више не знају да ураде како треба.
Када се појави проблем, рецимо када блокира ременица, онда је касно, јер може доћи до пуцања каиша и даље других проблема у раду возила. Свакако је треба проверити на великом сервису када је то лако урадити, јер је ременица слободна, а каишеве на малом сервису, где се могу већ уочити трагови оштећења који могу потицати од ременице која пружа велики отпор ротацији.

Шта је јефтиније, то је јасно, али није увек и боље. Данас су руке сервисера скупе, па бих свакако ако рачунам на аутомобил у дужем периоду, предузео све мере, укључујући и ремонт (уколико је могуће) уместо посезања за делом са ауто отпада. За такве делове нема никакве гаранције, па ни оне основне, а то је да је део бар у моменту уградње исправан. Ако је циљ закрпити и продати што пре, онда избор може бити и мало другачији.

Pohvale za Ciklon dok su bili kod hotela Jugoslavija. Odrađen remont kompresora na Golf IV

Nazad
Vrh Dno