Šta je novo?

Čuveni japanski automobil je sve manje „Japanac“

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Toyota-Japanac.webp

Čuveni japanski automobil je sve manje „Japanac“​

Novi Toyota automobil koristi gotovo 90% kineskih delova

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/cuveni-japanski-automobil-je-sve-manje-japanac/

Stvar je japanske privrede u celini. Yen nikad lošiji, sirovine nikad skuplje.

Uzmi Suzuki brate, samo 4.5% kineskih delova ima (jer Toyota ima 5% (tacnije 4.94%) akcija nad Suzukijem!
To je pod predpostavkom, da ostalih 95% Suzuki delova je i dalje japan made only... sto mislim da je danas nemoguce 🙂
Rikverc kamera je 240p u poslednjim modelima...

Vidim ja nešto se popravio kvalitet Toyota vozila poslednjih godina.
Kao sin mehanicara -

Sve Euro je poslednji put videlo kvalitet 2006

Sve Japansko negde 2012-2014

Najvise vidljivo je u kvalitetu enterijera i karoserije. A kad zadjes dole ispod auta, situacija je kriticno losa. Jedan Nov auto bilo kojeg proizvodjaca ima drasticno tanje, laganije i manje izdrzljive materijale nego sto su imali auti 90ih (zlatna era kvaliteta) i ranih 2000ih.

Double wishbone koji je trebalo da zameni Mekfirson strut (klasican amortizer) na konto izdrzljivosti, se kvari istim ako ne i brzim intervalima. Malo malo pa se povlace ogromne serije usled nekog sacuvaj boze loseg dizajna ili tankog mesa u sistemu.

Prijatelj sa firmom za distribuciju, je uzeo 5 komada Yaris cross po izlasku modela pre 4+ godine. 2 komada su na remontu preko distributera, sa kvarom ventila / bregaste pre 50.000 .. sta dalje reci .. Corolla E90 gleda sa neba i neveruje ...

Sledeci članak, veliki deo delova Apple telefona nije proizvedeno u USA 😏, pa onda iPad, pa MacBook, pa kad shvate da Volvo više nije švedski, postade ovo serija....

Uh, a baš sam mislio da odem i kaparišem novu Tojotu korolu. Dvoumio se između čistog benzinca sedana i yarisa kross hibrida ....
E sad ako su delovi iz Tojotimih fabrika u Kini onda je ok a ako su od kineskih dobavljača koji prave na kilo onda .....

Uh, a baš sam mislio da odem i kaparišem novu Tojotu korolu. Dvoumio se između čistog benzinca sedana i yarisa kross hibrida ....
E sad ako su delovi iz Tojotimih fabrika u Kini onda je ok a ako su od kineskih dobavljača koji prave na kilo onda .....
Ma ćuti još je gore, od kineskih dobavljača koji prodaju na tonu, ne na kilo... 😛 , šalu na stranu znam par ljudi koji su pazarili nedavno, svi su prezadovoljni.. neuporedivo bolje nego nemac sa 178.000, nov nov nov 2011 godište, baba do pijace....(koji koštaju manje više isto kao nova Toyota BTW)

Pre godinu dve, dobili smo u firmi par komada Fiat Doblo. Znate šta je to, jel? Onaj mini kombi.
Sada početkom godine, dobili smo i Toyote Proace City.

E, onaj Fiat i ova Toyota su isti automobili. Dakle, potpuno identični. Silaze sa iste proizvodne linije za koju kažu da je u Španiji.
Ista karoserija, isti enterijer, isti dizel motori. Ista instrument tabla i menu na displejima (ukupno 3).
Jedina razlika je kada date kontakt, u Fiatu se na displeju pojavi Fiat logo, a u Toyoti na kratko vidiš Toyota logo.

Zanimljivo, i kod Fiat-a i kod "Toyote", baš su se potrudili da nigde na delovima i komponentama ne piše brend vozila. Ima ponegde Bosh, Valeo, Marelli...
Jedino na farovima kod Toyote piše Stelantis, made in Morocco.
Dakle, Stelantis Toyota. 😛 😀

Inače isti su i trenutno aktuelni Opel Combo, Peugeot Partner i Citroen Berlingo.
Svi se razlikuju pomalo za dizajn prednje maske, farova i možda malo tabla unutra.

... ... ...

A onda smo (na)čuli i priču o toj priči...
Stelantis ima kapacitete, a takav Doblo/Combo/Partner/Berlingo/Proace jeste model koji se traži.
Msm, zaista je praktičan za ono što jeste. Majstori, preduzetnici, firme, dostavljači... Odlično vozilo tog tipa.
Ali, Stelantis je popunio kvote za sumCO2/br.vozila.
Toyota obzirom da su im hibridi gro posla, ima još slobodnog prostora do kvote za sumC02/cars.
Takvi modeli se traže. Toyota nema takav model u ponudi. Stelnatis ima, ali ne sme više da ih proda u svojoj grupi.
Kada logički povežemo analizu premisa, možemo izvući konkluziju da im to svima dođe k'o neki win-win...
😛 🤣 🤪

Poslednja izmena:
Vidim da ovde mnogi nisu upuceni u auto industriju i samo nesto..., nebitno.
Prvo procitajte vest, rec je o elektro automobilima a ne o konvencionalnim, hibridima i njihovim podvarijantama, ne mesajte babe i zabe. Toyotini benzinci i hibridi nemaju nikakve veze sa ovom vescu, znaci nisu kineski nego su japanski, nebitno odakle stize svaka komponenta, bitno je ko stoji iza brenda i gledaju se pogonski sistemi, dakle motor i menjac, ostalo je manje vise vazno, a hibridni sistem kod Toyote je japanski, nije kineski.
Ovo oko Fiata Dobla i Stelantisa necu ni da komentariem.
Znaci, kad kupis Toyotu Yarisa, Corolu, Chr-a, Rav4 itd kupio si japansku Toyotu, a ne kineza, ne bitno gde se auto sklapa i odakle je bas svaka komponenta ugradjena u automobil

nebitno odakle stize svaka komponenta, bitno je ko stoji iza brenda

Daleko od istine. Jos pre 20 godina, ogromna razlika je bila da li je Yaris (Vitz) prve generacije bio Japanske proizvodnje, ili iz France-Toyota fabrike

Japanski su imali broj sasije JT (Yapan, Toyota) dok su francuzi pocinjali sa VF (Valenciennes Fabrique)

Model iz japana i pored neophodne carine za EU, je bio 10x izdrzljiviji i kvalitetniji nego Francuski brat. Iako su delovi, karoserija i ostalo pasovali 1-1, potpuno isti model a nebo i zemlja u kvalitetu.

Ovo sto pricam mozes i da proveris krajnje jednostavno - pitaj bilo kog mehanicara za japance ili vlasnike Jarisa.

I ti koji tvrdis da je situacija komplikovana, si opet sveo situaciju na crno-belo. Kada god promenis lokaciju proizvodnje, suocen si sa problemima. Japan je (bio) poznat po maksimalnoj kontroli kvaliteta, eto upravo Denso koji snabdeva kompletnu elektroniku skoro svih japanskih auta je skoro komplet prebacen u Kinu zbog lakse proizvodnje i veceg obima posla. Dakle, firma koja je odgovorna za termalne, elektro komponente, ubrizgavanja, dopreme goriva, ECU, i skoro sve ostalo sto nije cista mehanika, ne prolazi vise Japansku kontrolu vec ono sto odgovara uslovima rada u Kini. Da, jeste i dalje Denso, Japanska verzija Bosch-a, ali nije ni blizu pouzdan proizvodjac kao sto je bio pre X godina.

@zikapn

Poenta priče je da i Japan ulazi u krizu, i ostaće za početak bez svojih japanskih komponentaša, a onda polako i bez svoje industrijske baze i bez svoje proizvodnje.

Komponentaši u početku rade za brendove, ali kada brendovi ostanu potpuno bez svoje proizvodnje, komponentaši postanu ti koji zadaju pravila igre.

Ono što danas zovemo fabrika automobila, samo je sklapačnica komponenata. A komponente, njihova proizvodnja i razvoj polako klize iz ruku tradicionalnih proizvođača.

Očekujemo uskoro i OEM proizvodnju vozila, u sklapačnicama druge strane, od komponenata treće strane.

Upravo tako, evo sta AI kaze o tome:

Roughly 80 to 120+ EV brands have existed in China 👉 About 40–60 are currently active or relevant.

Kvalitet nije isti kao ranije, ali ipak radije biram Toyotu nego neke druge proizvođače. Žena vozi novi Aygo X, garancija je 10 godina, svakako će se menjati pre isteka... Unutrašnjost je lošija čini mi se nego pre, ali od toga pate i ostali modeli. Bilo kako bilo, kinezi će sve to prešišati u svakom smislu u narednih desetak godina, ako ne i pre...

Биће као са телефонима, Zopo, Coolpad, Jiayu, Letv, Dogee... Једино што ауто кошта много више него телефон који можеш да проследиш у канту кад престане да ради.

Upravo sam to i rekao da mnogi ne razumeju autoindustriju i globalizam sto sad ovde neki i potvrdjuju, al avaj. Uporedjuje covek japanskog Yarisa i francuskog i kaze da je razlika 10x u kvalitetu, pa ti kupi onda japanskog ako je moguce, al nije.
Vozim Aurisa 2014. godiste, Made in Grate Britain, preso 232.000 km, crkavale Philips sijalice, radjeni redovni mali servisi, veliki jos nije, proklizala kugla na menjacu sto je hvatas kad menjas brzine, i to je to. Da sam kupio Auris Made in Japan, koji ne postoji, verovatno ne bi crkle sijelice jer ne bi bile Philips neko Denso! Jel to ta prica?!

Ah da, nisam naveo, hladnjak motora mu je Denso Made in USA, jel to znaci da ce da prokuva motor na preko 40 stepeni celzijusa ili nece, da znam.

Nema potrebe da se ljutis. I sam si rekao da je doslo do fragmentacije u proizvodnji, i "Japansko" vise ne znaci da je 100% made in japan, sto si upravo i sam potvrdio na primeru svog automobila. Ono sto je sustinska razlika u odnosu na neke prethodne periode, je da je fragmentacija izazvala globalno prosirenje proizvodjaca komponenti, gde je fizicki nemoguce izvrsiti jedinstvenu kontrolu kompletnog vozila na jednoj lokaciji, kako ti je @NShappy objasnio

Ma ko se bre ljuti. Jel bi se ti ljutio kad bi ti za 12 godina i 230.000 km pregorele samo 10 tak sijalica i kugla od menjaca...pa ne bi...tako ni ja 🤣
Al zato bato samo Ravenol 0w20 100% sintetik i pun gas..

Burazer kupio Mazdu CX-80 homura plus (diesel hybrid 3.3), auuu kakav auto. Radio dileru Mazde u Kelnu neke prepravke salona, pa ga izasla jedno 20k manje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno