SavSim
Zapažen
- Učlanjen(a)
- 16.09.2023
- Poena
- 22
Zdravo društvo !
Napravio sam mali projekat koji simulira F1 LED panel za signalizaciju maršala koristeći ESP8266 (ESP-01) i WS2812B 8×8 LED matricu i Formula 1 Racing sensor. Panel je povezan sa Home Assistant-om i automatski prikazuje trenutno stanje staze preko entiteta sensor.f1_session_track_status.
Cilj projekta bio je da napravim dekorativni, ali i funkcionalni panel koji reaguje na stanje na stazi tokom trke, slično pravim panelima koji se koriste u Formuli 1.
Panel takođe uključuje nekoliko dodatnih funkcija:

sensor.f1_session_track_status
Svi vizuelni efekti implementirani su korišćenjem addressable_lambda funkcije kako bi se svaka LED dioda mogla kontrolisati pojedinačno.
Ovde možete videti kako to gore dole izgleda : Youtube
Dok sam gledao trke, želeo sam mali panel koji u realnom vremenu vizuelno prikazuje trenutno stanje staze, slično panelima koje maršali koriste oko staze tokom Formula 1 trka.
Rezultat je mali simulator F1 marshal panela koji se lepo integriše u smart-home sistem.
Ako je neko zainteresovan za projekat, kod je ovde: GitHub – F1 Marshal Panel
Napravio sam mali projekat koji simulira F1 LED panel za signalizaciju maršala koristeći ESP8266 (ESP-01) i WS2812B 8×8 LED matricu i Formula 1 Racing sensor. Panel je povezan sa Home Assistant-om i automatski prikazuje trenutno stanje staze preko entiteta sensor.f1_session_track_status.
Cilj projekta bio je da napravim dekorativni, ali i funkcionalni panel koji reaguje na stanje na stazi tokom trke, slično pravim panelima koji se koriste u Formuli 1.
Funkcije panela
- CLEAR – zeleno svetlo (automatski se gasi nakon 10 sekundi)
- YELLOW – žuti obrazac upozorenja
- RED – crveno treptanje
- SC (Safety Car) – bela SC slova sa rotirajućim narandžastim svetlosnim efektom oko ivice panela
- VSC (Virtual Safety Car) – naizmenično prikazivanje slova V i SC uz narandžasti okvir
Panel takođe uključuje nekoliko dodatnih funkcija:
- boot animaciju pri pokretanju uređaja
- slider za podešavanje osvetljenja u Home Assistant-u (10–70%)
- automatsko gašenje ako se podaci iz Home Assistant-a ne primaju duže od 30 sekundi
- test dugmad u Home Assistant-u za ručno aktiviranje svih efekata
Hardver
- ESP8266 ESP-01
- WS2812B 8×8 LED panel (64 LED diode)
- 5V napajanje

Softver
Firmware je napisan u ESPHome-u, a stanje staze se direktno preuzima iz Home Assistant-a preko senzora:sensor.f1_session_track_status
Svi vizuelni efekti implementirani su korišćenjem addressable_lambda funkcije kako bi se svaka LED dioda mogla kontrolisati pojedinačno.
Ovde možete videti kako to gore dole izgleda : Youtube
Ideja projekta
Dok sam gledao trke, želeo sam mali panel koji u realnom vremenu vizuelno prikazuje trenutno stanje staze, slično panelima koje maršali koriste oko staze tokom Formula 1 trka.
Rezultat je mali simulator F1 marshal panela koji se lepo integriše u smart-home sistem.
Ako je neko zainteresovan za projekat, kod je ovde: GitHub – F1 Marshal Panel