Šta je novo?

Mobilni telefon a57 12/256 ili poco x8 pro max 12/512

• Začetnik teme Začetnik teme Marmil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koji mobilni telefon kupiti

Marmil

Poštovan
Učlanjen(a)
26.01.2023
Poena
95
Telefon kupujem za stetijeg clana porodice koji ce nositi narednih par godina (minimum 4-5god). Trenutno ima Samsung a54 i zadovoljna je ali je pao i ne isplati se popravljati ekran. Telefon bi trebao imati dobar ekran, glasan zvuk i solidnu bateriju i ok kameru (tim redom). Uglavnom za gledanje filmova, slusanje YT i surfovanje.
Ovaj a54 je prilicno usporio (barem ja primetim prilikom koriscenja) pa ne znam da li opet uzimati samsung? Zato bih uzeo Poco jer na papiru hardver je mnogo bolji ali ne znam koliko je to realno u praksi zbog softvera.
Cena im je ista, a57 bih uzimao preko KP i 12/256 se moze naci tu oko 420€ a tolika je cena i za X8 pro max 12/512 ovde gde zivim preko Amazona.
Sta uzeti?

Imam X8 Pro Max 12/512 i za mene je sav po meri. Jedino im nalazim zamerku što nisu ugradili makar Sony LYT-700C (Nothing Phone 4a Pro) umesto LYT-600 kao kod Samsunga M35 i onda bi stvarno bio korektan, ali ok, to je samo moj subjektivni utisak. Baterija od 8500mAh će zadovoljiti više nego dovoljno potreba. Rad je komforan, sve je skoro pa gotovo trenutno. Multitasking za mene izuzetan, browseri ne isključuju tabove. Jedino mi se instagram app refreshuje ako ga ne pipnem duže vreme. Baš ako je bitnija kamera i One UI, onda A57, inače za sve drugo Xiaomi dominira. Ima neke stvari koje mi smetaju na HyperOS, ali možda mogu da se reše preko ADB, kao na primer, koncentracija notifikacija i status bar ikonica (mora odvojeno), zatim horizontalna crta ispod tastature, itd. Extra dim prečicu sam dodao preko MemeOS Enhancer.

Prilozi

• Screenshot_2026-05-08-16-51-16-946_mark.via.gp.jpg
    Screenshot_2026-05-08-16-51-16-946_mark.via.gp.jpg
    19.8 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_2026-05-08-16-51-21-495_mark.via.gp.jpg
    Screenshot_2026-05-08-16-51-21-495_mark.via.gp.jpg
    48.7 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_2026-05-08-16-50-40-205_mark.via.gp-edit.jpg
    Screenshot_2026-05-08-16-50-40-205_mark.via.gp-edit.jpg
    87.2 KB · Pregleda: 33
Telefon kupujem za stetijeg clana porodice koji ce nositi narednih par godina (minimum 4-5god). Trenutno ima Samsung a54 i zadovoljna je ali je pao i ne isplati se popravljati ekran. Telefon bi trebao imati dobar ekran, glasan zvuk i solidnu bateriju i ok kameru (tim redom). Uglavnom za gledanje filmova, slusanje YT i surfovanje.
Ovaj a54 je prilicno usporio (barem ja primetim prilikom koriscenja) pa ne znam da li opet uzimati samsung? Zato bih uzeo Poco jer na papiru hardver je mnogo bolji ali ne znam koliko je to realno u praksi zbog softvera.
Cena im je ista, a57 bih uzimao preko KP i 12/256 se moze naci tu oko 420€ a tolika je cena i za X8 pro max 12/512 ovde gde zivim preko Amazona.
Sta uzeti?
Razmisli o OnePlus 13R. Ne znam koliko je skuplji tu gde planiraš kupovinu, ali je mnogo bolji telefon od precenjenog A57.

Imam X8 Pro Max 12/512 i za mene je sav po meri. Jedino im nalazim zamerku što nisu ugradili makar Sony LYT-700C (Nothing Phone 4a Pro) umesto LYT-600 kao kod Samsunga M35 i onda bi stvarno bio korektan, ali ok, to je samo moj subjektivni utisak. Baterija od 8500mAh će zadovoljiti više nego dovoljno potreba. Rad je komforan, sve je skoro pa gotovo trenutno. Multitasking za mene izuzetan, browseri ne isključuju tabove. Jedino mi se instagram app refreshuje ako ga ne pipnem duže vreme. Baš ako je bitnija kamera i One UI, onda A57, inače za sve drugo Xiaomi dominira. Ima neke stvari koje mi smetaju na HyperOS, ali možda mogu da se reše preko ADB, kao na primer, koncentracija notifikacija i status bar ikonica (mora odvojeno), zatim horizontalna crta ispod tastature, itd. Extra dim prečicu sam dodao preko MemeOS Enhancer.
Super, hvala na detaljnom odgovoru. U sustini, najbitnije da telefon potraje barem par godina i ostane fluidan, vec sam pisao, korisnik nije zahtevan ali je nemaran, tipa: otvoreno gomila aplikacija odjednom, blutut radi u pozadini, mape/vreme itd. Po svemu sudeci uzecu taj telefon.

Razmisli o OnePlus 13R. Ne znam koliko je skuplji tu gde planiraš kupovinu, ali je mnogo bolji telefon od precenjenog A57.
Proverio sam, cena mu je malo jaca ovde (oko 150e vise u odnosu na ova dva), verovatno jer nije previse zastupljen OnePlus

korisnik nije zahtevan ali je nemaran, tipa: otvoreno gomila aplikacija odjednom, blutut radi u pozadini, mape/vreme
Блутут је ок, али ГПС!!!, не знам како га људи држе упаљеног стално, ја пре неки дан користио Јандекс, можда троши више од Гугла, оде батерија на А55 очас посла!

Вероватно мислиш на оно кад су укинули ГПС преко базних станица, па мора овај прецизни што гута батерију.

Ako je stariji član porodice dovoljno stariji i navikao na Samsung, nisam siguran da ti se isplati prebacivanje na drugi brand/interfejs.
Ne pitaj kako znam, ali vratili smo se na Samsung 🙄

Nazad
Vrh Dno