Šta je novo?

Periferni uređaji Koji aparat za kafu?

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Tema za potraznju kafe aparata, da bi ostale teme bile ciste

Oko 4 godine imam Philips EP3200 seriju.

3 godine nisam koristio kapsule za ciscenje nozli, ni jednom podmazao, samo redovno ciscenje od kamenca. Posle 3 godine se zapusio negde unutra pa sam nakon servisa od 50e (ciscenje, zamena svih gumica i podmazivanje) uzeo u pamet da ga odrzavam kako treba 😂

Iako je aparat relativno niza klasa, istu jedinicu za kafu ima npr Gaggia Naviglio Deluxe, kafa je meni neuporedivo bolja od bilo koje kafe u kapsulama. Pravi u proseku 6-8 kafa dnevno.

Kafa izadje 20-30din sa kafom od 3000-3300/kg, pijem samo Portioli Bar.

Kakva je cena za DELONGHI Dynamica Plus ECAM380.85.SB 79.999,00 din?
A DELONGHI Dynamica Plus ECAM380.95.TB 109.999,00 din?
U čemu je razlika kod ova dva?
Video sam da nemaju aplikaciju za mobilni iako su noviji u odnosu na 370.95 i da su ih skratili na 15 bara sa 19 koliko je imao isti 370.95.

Poslednja izmena:
A što mislite o illy kapsulama i illy aparatima? Ja imam jedan i ima samo njihove kapsule, nema zamjenskih. Cijena kapsule izađe oko 65-70 centi. Ukusi su ok. Bolja je opcija nego DG. Treba mi još jedan aparat za kuću na selu pa se razmišljam o novom illyju ili nesspresso i to običan. Vertu jeste baš dobar ali kod nas u cg ga još nema. Pijem samo espreso, običan, bez mlijeka, pjene i sl.

Ja se nadam da necu biti dosadan, ali se dugo bavim tematikom. Ljubitelj sam dobre kafe, trudim se da ne pijem vise od 4 dnevno.

E sad poceo sam sa Moka potom, kao sto je Bialetti, onda se pojavio nespresso, za koji i dalje mislim da je best buy, i to kupovina onog najjeftinijeg do 100e, brzo i jednostavno dobijate sasvim pristojnu kafu a sada kapsula ima svugde i za ne veliku cenu.

Zatim sam uzeo Gaggia Pro ovakav, on moze da se modifikuje, pa sam mu promenio mrezicu, neku gumicu, zaboravio sam sad strucne nazive i rucku sa otvorenim dnom, takodje uz takav aparat morate da imate i mlin koji treba da bude pristojan, jer je jako bitno kojom brzinom protice voda kroz kafu. Pa ako je samlevena kafa prekrupna, voda ce pod pritiskom da prodje izuzetno brzo, pa smanjivanjem velicine zrna zapravo kontrolisemo da voda pod pritiskom prodje za nekih 25 sekundi za klasicna espresso.

Mlin sam uzeo polovan Mazzer slican ovome, koji je radio fantasticno i stvarno sam uzivao u svemu tome.

Ujutru kada ustanem napravim kao mali ritual, sveza kafa kada se samelje daje miris, pa cela soba mirise na kafu, pa kada tamponiram kafu nekako mi bude sjajan osecaj.

Takodje uz celu tu instalaciju morate da uzemete tamper tj rucka kojom nabijate kafu, a pre toga kada iz mlina sipam kafu postoje neke kao grabuljice da se ravnomerno rasporedi, pa isto kao tamper neki tegic koji se vrti pa se onda tampira.

E sad, ovo je sve bilo divno, medjutim, kako su dosla deca i vise posla, pozeleo sam aprat koji sve radi sam 🙂)) pa sad imamo takav.

Ali od svega sto sam isprobavao najbolja stvar mi je moka pot i dalje, postoji nacin kako sam ja bar uzeo da pravim kafu i na taj nacin dobijam apsolutno najbolju kafu a da nije profesionalni aparat. Ako bude nekoga intereesovalo, mogu da opisem proces pravljenja kafe sa moka potom za koji smatram da je meni bar, nabolji.

Veliki pozdrav

Sipaš vodu, toplu ako može (ako nema, neko kampovanje, onda hladnu), staviš filter, sipaš kafu u odgovarajućoj količini za veličinu pota, malo pritisneš, zavrneš dobro, staviš na vatru, otvoriš poklopac i nadzireš ekstrakciju da toplota bude taman da tanak mlaz izlazi. Zaklopiš kad krene da prska i gasiš vatru.

Ako ide brzo - ne valja, ako ne ide ništa, to tek ne valja. Ne ostavljaš lonče da gori kad je ekstrakcija gotova, sklanja se odmah.

Moka pot je dobar, ali u praksi treba imati više tih "lončića", drugo u Italiji je struja skupa pa svi i za sve koriste plin (bukvalno i bojleri). Sa takvim načinom pripreme kafa u tom lončetu mnogo brže provri i bude bolja (njihove reči)...
Tako da ko ima kombinovani šporet neka proba 🙂

af9996ee99b0870510084ea03ebf9228c614cc0d-3000x1200.png

Sipaš vodu, toplu ako može (ako nema, neko kampovanje, onda hladnu), staviš filter, sipaš kafu u odgovarajućoj količini za veličinu pota, malo pritisneš, zavrneš dobro, staviš na vatru, otvoriš poklopac i nadzireš ekstrakciju da toplota bude taman da tanak mlaz izlazi. Zaklopiš kad krene da prska i gasiš vatru.

Ako ide brzo - ne valja, ako ne ide ništa, to tek ne valja. Ne ostavljaš lonče da gori kad je ekstrakcija gotova, sklanja se odmah.
Rece covek kako ima svoj nacin pravljenja kafe koji je za njega najbolji pa neka napise ako ima razlike 😀

Moka pot je dobar, ali u praksi treba imati više tih "lončića", drugo u Italiji je struja skupa pa svi i za sve koriste plin (bukvalno i bojleri). Sa takvim načinom pripreme kafa u tom lončetu mnogo brže provri i bude bolja (njihove reči)...
Tako da ko ima kombinovani šporet neka proba 🙂

af9996ee99b0870510084ea03ebf9228c614cc0d-3000x1200.png

Pa sad, bolje od espresa meni nije, a posebno kad je kafa odlična i znaš šta radiš plus imaš čime. Gde je u prednosti, od starije ili tamnije kafe, koja je nikakva za espreso, moka lonče proizvede finu kaficu.

Iz ovih većih nikad nisam dobio perfektnu moku, iz manjih jesam, tako da ako mi se pije duža kafa, radije razblažim rezultat iz manjeg lončeta.

Evo mene, meni licno je najbolje moka pot, a probao sam razne varijante ako je ikome to bitno.

Moka pot ima rezervoar za vodu, posudu za kafu (kafu sipam i nista ne pritiskam, samo izravnam), i gornji deo. E sad ja sipam toplu vodu do ventila tj tik ispod, stavim na ringlu na 10(maks je 12) i kada krenu mehurici da se stvaraju, tj pred kljucanje skinem i iskljucim ringlu, stavim posudu sa kafom i zasrafim moka pot sa otvorenim poklopcem. Vratim na ringlu koju stavim na tiho tipa na 3 ili ako sam dovoljno brz ne moram ni da je palim. I onda polako pratim kako curi kafa bronzano zlatne boje. Ne cekam da krene da siklja voda iz, nego cim pocne da menja boju na svetliju i na kraju na skoro skroz belo, skidam da ne bi doslo do toga.

Sada smo kuci uzeli ugradni bosch aparat koji je super, ali nije to taj nivo kafe.

Lonce je top! Ja sam uvek uzima za 4 soljice, popijem sve.

Inace postoji i MOka Pot za indukciju, tako da je sve pokriveno.

Nije isto na indukciji i na gasu/ringli/staklokeramici. Bolje ispadne na gasu/ringli/staklokeramici. Spremam na indukciji, nalijem hladnu vodu do ventila, nalijem hladnu vodu i ukljucim indukciju na 4/9. Cim krene da susti, skidam sa plotne.

Nazad
Vrh Dno