Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poenta subvencija na EV je da se smanji zagađenje gradova u kojim živimo. Svima je u interesu da im deca odrastaju na čistom vazduhu. A verujem da bi se uložene subvencije vratile samo preko zdravstva i dužeg životnog veka ljudi.

Ja nemam pare za EV, ali jesam za subvencije/oslobađanje od poreza za njih.

• Like
Reagovanja: mnt
Pusti MTS.
Evo ti budi investitor, kupi njivu pored autoputa, dobij dozvole, napravi prilazne saobraćajnice, traži od EPS dozvolu za 0.5 MW trafo i plati da ti dovedu dalekovode 10kV mislim, i cepaj.
Osim par punjača Puteva Srbije, svi ostali su već privatni. Kao uostalom i svuda po svetu.
Ne treba država ništa "duradi"
Osim da pojednostavi procedure i ne meša se gde ne treba.

Ja nisam još zatekao zauzeto mesto u jedno 20x koliko sam punio van moje garaže razna vozila. Jedan zauzet od dva punjača, bilo je slučajeva, ali da nemam gde da punim - nijednom.
Moje prvo iskustvo punjenja, auto Renault Zoe sam uzeo sa auto placa u NS, otisao do TC Promenada da rucam i da se dopunim za put nazad(SU). Charge&Go ima 5 AC mesta za punjenje, samo jedno je bilo slobodno i to na 2B nivou, a na ostalima parkirani fosilci jer im je tamo zgodno da se parkiraju(najblize su ulazu). Isto se desilo prosli vikend u BIG NS na CCS punjacu, jedno mesto zauzeto fosilcom. U Subotici na besplatnom punjacu kod Procredit banke neki EV vozaci bas i ne postuju ogranicenje od 2h, a to bi parking servis vrlo lako mogao da resi, ali ih bas briga.

Pusti MTS.
Evo ti budi investitor, kupi njivu pored autoputa, dobij dozvole, napravi prilazne saobraćajnice, traži od EPS dozvolu za 0.5 MW trafo i plati da ti dovedu dalekovode 10kV mislim, i cepaj.

Nisam siguran šta si ovim hteo da kažeš, niti zašto si to meni uputio. Ali da, rado bih napravio mrežu punjača, s tim što nemam know how, niti dovoljno novca da isti kupim. Ali i da udjem u taj biznis, svakako ne bih pokrivao mesta sa malom frekvencijom saobraćaja. A jednog trenutka će i tamo punjači biti potrebni, pre svega zbog putnika u tranzitu.

Moja poruka je napisana iz aspekta da je novac za subvencije mogao bolje da se utroši. Možda ja nisam reprezentativni primer, ali ljudima iz mog okruženja je veća barijera za usvajanje EVa nerazvijena mreža punjača, nego sredstva da ista kupe. Strah od previše vremena na punjačima je definitivno na prvom mestu, ali to ovde nije tema.

Naravno, imamo i primere gde je država subvecionisala punjače, da se reše tog straha, pa se otišlo u potpuno drugu krajnost. Ako se ne varam, Južna Korea ima svega 1.8 EV na svaki punjač.

Ukidanje PDV-a na EV svakako nije dobar put, jer opet veći deo subvencije odlazi na luksuzna vozila. Subvencija bi trebalo da pogura omasovljavanje.

Moje prvo iskustvo punjenja, auto Renault Zoe sam uzeo sa auto placa u NS, otisao do TC Promenada da rucam i da se dopunim za put nazad(SU). Charge&Go ima 5 AC mesta za punjenje, samo jedno je bilo slobodno i to na 2B nivou, a na ostalima parkirani fosilci jer im je tamo zgodno da se parkiraju(najblize su ulazu). Isto se desilo prosli vikend u BIG NS na CCS punjacu, jedno mesto zauzeto fosilcom. U Subotici na besplatnom punjacu kod Procredit banke neki EV vozaci bas i ne postuju ogranicenje od 2h, a to bi parking servis vrlo lako mogao da resi, ali ih bas briga.

Razumem, ali ja po pravilu punim samo usput, na otvorenom putu. Ne u tržnim centrima, ne u Lidlu,..

Inače, bivši kolega mi je, kao čest posetilac besplatnih mesta za punjenje, pričao horor priče o guranju i svađama između EV vozača oko toga ko je sada na redu, ko je preterao sa vremenom na punjaču, itd.

Debile koji zauzimaju mesta za punjenje sa 'običnim' autom ne želim da komentarišem.

Poenta subvencija na EV je da se smanji zagađenje gradova u kojim živimo. Svima je u interesu da im deca odrastaju na čistom vazduhu. A verujem da bi se uložene subvencije vratile samo preko zdravstva i dužeg životnog veka ljudi.

Neće se smanjiti zagađenje.
EVs are not zero emission vehicles.

Kako se neće smanjiti zagađenje? Hoćeš da kažeš da u neposrednoj okolini EV zagađuje isto kao i ICE? Ili nisi pročitao ceo članak koji si linkovao, već samo pretposlednju rečenicu, koju si i preneo? A šta sa prve 2 rečenice zaključka?
"Our study showed that the total PM EF of the EV was significantly lower than that of the gasoline ICEV and diesel ICEV, when secondary exhaust PM was included in the determination. Therefore, the replacement of ICEVs by EVs can improve air quality and reduce the adverse impact of PM on human health. However, it should be noted that it is exceedingly difficult to model secondary PM emissions (Hoogerbrugge et al., 2010). Not only do many studies have difficulty determining the fractional contribution vehicles make to secondary PM, but it is also problematic to differentiate between primary and secondary PM (Bahreini et al., 2012). In addition, as there is no standardized laboratory method to estimate the EFs of secondary PM emissions, secondary PM is currently not considered in emission inventories. Therefore, more research is needed to assess what portion of precursor gases effectively become PM and their impact on local urban air quality. If only primary exhaust PM emissions are considered, they may be higher in EVs than ICEVs, in which cases EVs will contribute have little effect on air quality in urban areas unless the regenerative braking intensity is near maximum. Thus, it can be confidently concluded that EVs are not zero emission vehicles. Additional experimental analyses are needed to accurately estimate the total PM EF emitted by EVs and ICEVs."

Pozdrav

Pa ni mi ljudi nismo zero emmision 🙂

Ne postoji stvar koja ne utice na planetu ako tako gledamo, da li u svom proizvodnom procesu, ili u toku svog zivotnog veka.

Da li su EV visestruko bolja za planetu od SUS? - Jesu.
Da li su savrsena? - Nisu!
Da li imamo neku bolju tehnologiju za automobilsku industriju od EV? - Nemamo.

Mozda cemo imati za 50 godina.. A dotle umesto sto im nalazimo mane (cuj vise trose gume), bolje bi bilo da se svi potrudimo da tranzicija ka EV bude sto brza!

Nije poenta samo zagađenje. Poenta za svaku ozbiljnu državu je da teži energetskoj nezavisnosti. Struju imamo. Naftu nemamo.
Godišnje damo 2000000000$ za uvoz nafte, a neko kaže da je 5 miliona za subvencije mnogo. O političkim i strateškim implikacijama da ne govorimo, vidimo ovih meseci. Čak i kada možemo da (preskupo) platimo, ne daju nam da uvezemo.

Neće se smanjiti zagađenje.
EVs are not zero emission vehicles.

Jeste, ali da li tebi i detetu koje voziš u autu više smeta auspuh fiata stilo dizel sa milion km direktno ispred tebe na semaforu ili fabrika u Kini koja nema net 0 ugljenik emisije..

Da ne pričamo što se u svim zvaničnim dokumentima porede ispravni benzinci i dizeli vs ev.. Kod nas ne postoje ispravni benzinci i pogotovo dizeli.

Da li je neko ugrađivao u garažu zgrade EV punjač? Treba mi električar koji će da razvuče od mog brojila (6. sprat) do garažnog mesta na -1 nivou struju, i instalira punjač od 11kw.
Nekoliko komšija je to već odradilo, ali je majstor to naplatio "majstorski", pa su se kretale cifre od 600 EUR samo za ruke + okvirno oko 700 EUR za materijal itd. Kapiram da su majstori postali nerealno skupi, ali za 2 sata posla stvarno ne mogu i ne želim nekome da dam više nego što je prosečna plata u Srbiji...

Svaki savet ili kontakt je dobrodošao, hvala.

• Like
Ti si na šestom spratu i brojilo ti je na šestom spratu?!
Nije negde u prizemlju?

Ja sam se raspitivao kako to legalno da se uradi, pitao upravnika zgrade. Znaci da dovedem struju od brojila u prizemlju do parking mesta na 1 nivo. Treba saglasnost vecine stanara, elaborat, projekat, protiv pozarna zastita... I ostalo je na tome zasad. Ali bas me interesuju iskustva drugih.

Mali offtopic.

Norveški automotosavez (NAF) sproveo istraživanje (prevod Google):

NAF је спровео око 18.000 тестова батерија у електричним аутомобилима и plug-in хибридима. Анализа 10.000 ових тестова показује да је преостали капацитет батерија електричних аутомобила након осам година генерално преко 80 процената.
Осам година је најчешће трајање гаранције за батерију електричног аутомобила, према NAF.
Већина аутомобила које смо тестирали заправо има око 90 процената преосталог капацитета у батерији након осам година, каже Содал.

Kontam da ovde ne ulaze svi oni kojima je baterija zamenjena u garanciji 😄

Ceo članak Ovde.

Ti si na šestom spratu i brojilo ti je na šestom spratu?!
Nije negde u prizemlju?
Da, moje brojilo je na 6. spratu, sva brojila sa tog sprata su tu. Zid naspram liftova. A garazno mesto mi je na -1, fakticki odmah iza tog istog zida na nivou -1, dakle ravno vertikala dole i jedan zid i gotovo 🙂

Ja sam se raspitivao kako to legalno da se uradi, pitao upravnika zgrade. Znaci da dovedem struju od brojila u prizemlju do parking mesta na 1 nivo. Treba saglasnost vecine stanara, elaborat, projekat, protiv pozarna zastita... I ostalo je na tome zasad. Ali bas me interesuju iskustva drugih.
Hahha fenomenalno....kod mene ima barem 20 punjaca vec ugrađenih, niko me nikada nije pitao za saglasnost. Ne znam da li ima veze što je novograđnja, jer svi protivpožarni sistemi, prskalice, dojave, alarmi već postoje pa zato ne treba ili šta je već razlog... Ne verujem da bi baš toliko ljudi to odradilo "na crno".

• Like

Ako pričamo o zagađenju, nije u redu sa se krene od automobila.

Inače, država je ukidanjem subvencija za reciklažu rekla šta misli o tome.

Priča o zagadjenju nije ni počela sa automobilima. Industrijski pogoni su već odavno pogodjeni nekim merama za sprečavanje zagadjenja. Napr, čuveni filteri na dimnjacima, itd...
Ali kada pričamo o fizičkim licima, automobil je jedna od stvari na koju može da se utiče. Ako živiš u gradu, imaš centralno daljinsko grejanje, štediš struju koliko možeš,... automobil je nešto gde možeš da doprineseš.
Slažem se da brodovi, napr. zagadjuju više od automobila, ali ja živim 300km od mora i 10km od reke. Ja te brodove stvarno ne osetim, dok komšijinog dizela "mirišem" svaki dan...
Pozdrav

Nije svet ni krenuo u borbu protiv zagadjenja od Srbije 😊 Tako da priča o električnim vozilima i zagađenju nije početak priče u svetu koji to kupuje uveliko..

Pa ti imaš na umu samo zagađivače vazduha. Polako, tu su i zagađivači zemljišta i voda (ono što jedeš i piješ).
Ako ti je poznat pravac u BG Vuka Vrčevića - ada Huja - Mirijevski bulevar - Orlovsko naselje, onda verovatno i znaš za problem, a to nisu automobili, već svakodnevno paljenje otpada, kablova i guma. Godinama postoji zajednica koja skoro svakodnevno poziva vatrogasce, komunalne službe, policiju i ministarstva i ne postoji nikakva ni volja ni želja da se nešto po tom pitanju reši. Ali da se udare vozači po džepu, e to može.

komšijinog dizela "mirišem" svaki dan...
Комшијиног дизела ћеш мирисати још дуго јер он и није кандидат за е-ауто чим вози дизела са боктепита колико километара, и скинутим дпф и осталим “непотребним” додацима. Тај ће сутра да препакује батерије а старе да одлаже у локалном потоку по навици. Људи који се боре за субвенције за е-возила већ могу да приуште нова или прилично нова и исправна. Тако је и у Норвешкој, коначно су почели да уводе пдв на возила за вредност преко 300.000 круна. Нова сус возила су и даље максимално опорезована, малтене се и не продају више, те не видим зашто би држава и даље субвенционисала куповине луксузних електричних сув аутомобила. Ко може/жели да да новац за нови ауто може и за пдв.

Комшијиног дизела ћеш мирисати још дуго јер он и није кандидат за е-ауто чим вози дизела са боктепита колико километара, и скинутим дпф и осталим “непотребним” додацима. Тај ће сутра да препакује батерије а старе да одлаже у локалном потоку по навици.
Nece ako drzava odluci tako. Da li u Norveskoj moze neko da vozi bez dpf-a, ili da stare baterije odlaze u potoku!? Ne moze, zato sto se drzava za to pobrinula!

Ovde kod nas postoji uredba o kontroli gasova na tehnickom, ali se ista odlaze evo vec cetvrtu godinu, pa zato i imamo pune puteve automobila bez dpf-a i katalizatora

Znaci sve je do drzave, odnosno do vlasti u toj drzavi koja sistem i uredjuje.

Komsiju ne mozemo da nateramo da stavi dpf ili da predje na EV, ali mozemo da pazimo kome dajemo glas na sledecim izborima.

Poslednja izmena:

Već smo konstatovali da vozila sa SUS motorima učestvuju sa manje od 15-20% zagadjenja u gradovima. To se videlo za vreme pandemije korona virusa kada maltene nije bilo saobraćaja, a nivo zagadjenja vazduha se neznatno smanjio. Individualna ložišta su glavni problem.

Glavni motiv kupovine EV su subvencije države, a kod nas i noćna tarifa struje, a ne ekologija.
Par puta sam bio u Kini; Guangzhou, Shenzhen i Hong Kong. U Guangzhou i Shenzhen velika većina vozila su EV, čak i autobusi javnog prevoza. Tamo se došlo do toga posle masovnih subvencija kupcima i proizvođačima, nametanja pravila koja su bila pozitivna samo ka domaćim proizvođačima EV (kupovina tablica prvo a onda vozila).
Ali sa druge strane, oni imaju infrastrukturu kakva verovatno nigde drugde ne postoji. Ako sam dobro primetio, to sve odlično funkcioniše u kombinaciji sa metroom i super brzim vozovima.
Pored toga imaju stotine hiljada električnih mopeda i odličnu disciplinu, pa je recimo punjenje baterija za mopede strogo zabranjeno u stanovima (bez obzira koliko bi to jeftinije bilo).

Sa druge strane, mi imamo jeftinu noćnu tarifu... Planiranje puta preko 250km je poseban projekat. U takvoj situaciji, EV je odličan kao "drugi auto" kod nas.

Naravno, bilo kakva investicija u smanjenje zagađenja bi se višestruko vratila kroz uštede u zdravstvu.

Ali mnogo veći efekat bi bio da se vlasnici matorih dizela nateraju da voze ispravna vozila umesto što će neko sa ispravnog hibrida/benzinca preći na EV.

Jedan od načina da se pristupačno zanovi vozni park u naseljima jeste elektrifikacija. Druga je stvar što kod nas nema kompetentnosti da se to uradi kako treba.

Bacaju se pare na subvencije u smeru ljudi koji bi svakako kupili ev. Zar nije bolje ljudima da se objasni da je možda nekim od njih sasvim moguće da umesto 5000e auta i 15000e goriva potroše 19000e na EV i 1000e na struju? Eto gde je bolje da ide subvencija, na edukaciju, infrastrukturu i na ekonomski segment vozila, a ne na luksuz.

Naravno, bilo kakva investicija u smanjenje zagađenja bi se višestruko vratila kroz uštede u zdravstvu.

Ali mnogo veći efekat bi bio da se vlasnici matorih dizela nateraju da voze ispravna vozila umesto što će neko sa ispravnog hibrida/benzinca preći na EV.
Pozdravlja te 40 % populacije Srbije koji su aktivni pušači i još 15 % pasivnih.

Da li neko od vas poseduje ID3?
Zapao mi je za oko kao interesantna kupovina.
Vidim da po Nemackama i Holandijama ima mnogo primeraka sa malom kilometrazom a da nisu preskupi.
Na sta obratiti paznju od opreme? Vidim da svasta nude u razlicitim nivoima opreme ali pohvatati koji je koji nivo je strasno.
Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno