Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Sigurno ima legalan nacin da transport za krajnje kupce ne trpi.
Koji je interes EU da popusti za kamione? balkan je smesan, ceo balkan nema plateznu moc ni broj stanobvika kao npr italija. A sama italija mora da postuje EU pravila.
NEBITNI SMO. Cim pre to shvatimo bolje za sve nas.
Los ti primer Italija jer ni onolika rusija nema plateznu moc kao Italija a ceo balkan je desetina Italije. Ali da, Balkan jeste nebitan

Sigurno ima legalan nacin da transport za krajnje kupce ne trpi.
Koji je interes EU da popusti za kamione? balkan je smesan, ceo balkan nema plateznu moc ni broj stanobvika kao npr italija. A sama italija mora da postuje EU pravila.
NEBITNI SMO. Cim pre to shvatimo bolje za sve nas.
Ne postoji mogućnost transporta, a da krajnji kupac ne trpi. Najblaža posledica je rast troškova transporta, što će u svakom slučaju krajnji kupac platiti. Recimo taj pretovar robe bi značajno podigao troškove logistike i povezanih operacija, a da pri tome trenutno ne postoje logistički kapaciteti za tako nešto. Razvoj takvih kapaciteta bi koštao stotine miliona eur i trajao bi godinama.
Interes EU da propusti kamione je velika s obzirom da je naša privreda pretežno u rukama stranih kompanija, pri čemu su lanci snabdevanja već sada u problemu, a situacija može postati još lošija kako vreme bude prolazilo.
Dakle, iz Srbije se solidno izvozi, ali i uvozi, pri čemu je opet deo uvoza realizuje radi sklapanja finalnog proizvoda u Srbiji, posle čega opet sledi izvoz.

Da smo nebitni, to si u pravu, ali sa aspekta nelegalnih aktivnosti u EU, i tu smo nebitni za EU.

Vec placjamo sve kao da avionom sve dolazi. Uporedi dm.de i dm.rs recimo. Kod nas ima vise milijardera na 7 miliona stanovnika nego u japanu na 150 miliona. Negde nam skripi ekonomija bez transporta. Da ne spominjemo da brdo srpskih proizvoda je jeftinije van Srbijr

To je totalno drugi domen, druga priča, sa ekonomijom ima veze samo toliko koliko će se sliti u njihove džepove
(mnogo) više cene, veći profit, veći porez, akcize, naročito akcize ...
Vratimo se na temu ako ima nečeg pametnog da se napiše

Ko nije išao u Grčku sa prvom turom turista (početkom maja) i poslednjom turom (kraj septembra/početak oktobra), taj ne zna šta je pakao 🤣

Pa na jesen je vreme ajvara, tad se vuču paprike i tegle da se gori Grčka struja 🤣
Evzoni prosle nedelje, cekao na ulazu oko 40 minuta. Nije bila guzva ali uredjaj nije radio dobro plus su EU gradjani odlucili da cekaju u non-EU redu iz nekog razloga iako ih je policajac usmeravao na EU saltere. Povratak je bio bas brz, oko 5 minuta cekanja sve ukupno.
I ako sam rekao da neću ove godine da idem na more, zarad mira u kući (prim. majstor Hranislav, Prvi Servis) izgleda da ću ipak da idem 😆

Interes EU da propusti kamione je velika s obzirom da je naša privreda pretežno u rukama stranih kompanija, pri čemu su lanci snabdevanja već sada u problemu, a situacija može postati još lošija kako vreme bude prolazilo.
Dakle, iz Srbije se solidno izvozi, ali i uvozi, pri čemu je opet deo uvoza realizuje radi sklapanja finalnog proizvoda u Srbiji, posle čega opet sledi izvoz.

Da smo nebitni, to si u pravu, ali sa aspekta nelegalnih aktivnosti u EU, i tu smo nebitni za EU.

Kada je onih nedelju dana ili koliko već bila blokada kamionskog saobraćaja, LIDL se dobro ispraznio... Međutim, razvoj situacije će tu biti pre da LIDL-ove lokacije kupi neki ALTA retail, nego da EU popusti... Malo je komplikovano da se menja ceo Šengenski sporazum zbog nekih pametnjakovića koji gledaju na suprotnu stranu od cele Evrope. Ući će Crna Gora i Albanija u EU, posle toga će ovaj ostatak regiona biti još manje bitan.

Fabrike ionako voze komponente iz npr. Nemačke u Srbiju i to voze njihove EU kompanije. Nama će biti problem paradajz i krompir, ne čipovi i provodnici.

Bojim se kako ce da bude na aerodromu u Atini pocetkom jula. Kad mi nagrnu Englezi. I za odlazak i za dolazak nazad.

za engleze je ukinut EES

U pa to je onda odlicno. Mada ce biti haos sigurno ali ovi bi napravili zlo od guzve koliko ih ima.

Ali zivota mi ne zna vise covek ni sta da radi. Kolima bih izgubio par po dva dana za put.

Izem ti ja takvu EU kad svako radi šta hoće.

Pa ne radi svako kako hoće, već sam EES mehanizam podrazumeva da određeni period (još uvek) sistem može biti suspendovan.

Schengen i EES su odlična stvar, ako si unutar sporazuma. Problem je, ako nisi, a još veći problem je, ako si ti jedna od svega nekoliko država u Evropi koja je svojevoljno izopštena iz procesa. Ništa posebno, sada se samo plaća cena toga. Možemo mi da se zamlaćujemo multi-polarnim svetom, ali mi nismo u toj multi-polarnoj dimenziji, jer smo okruženi EU.

Poslednja izmena:
Pa ne radi svako kako hoće, već sam EES mehanizam podrazumeva da određeni period (još uvek) sistem može biti suspendovan.
Istina je da sistem moze biti supendovan, ali nije dozvoljeno izuzimanje državljana određenih trećih zemalja, dakle ili se supenduje za sve ili ni za koga. Oglasila se EU protiv postupka Grčke.

The EU claims this is not fair (or compliant) to other members, stating that "blanket exemption for nationals of specific third countries" is illegal, prompting a potential legal showdown.

a shta je viza ili bezvizni rezim za odredjene drzava eko ne BASH to = diskriminacija. Iskreno ne znam ni o cemu diskutujemo. Treba gledamo u svoje dvoriste. A nase je da cemo narednih 10 godina(max 1 godinu manje, sada da li ovu ili za 9 godine jednu) da budemo klijenti ETIAS-a i EES-a

Upravo sam i ja ovo pomislio. Svi neka budu oslobođeni i neka idu na jednu rampu, a mi na ostalih 3 🤣

izlazak iz hrv,juce oko 15h, cekanje sat i po u koloni, dva reda automobila - pa se pravi i treca kolona, nigde oznaceno sta je eu sta nije, sve izmesano.... nista ne kapiram.
Sa druge strane gledam ulaz, isto kataklizma - red do granice

Ali kad procitam ovo (a svuda se pise o tome i na domacim i stranim portalima) "Ne znaju kuda da idu".

Je li to prvi dan ljudima na zemlji? Bukvalno je svuda iscrtano sve sto treba da znas, na podu, iznad glave, na pamfletima, na bilbordima, sa strane itd.

Loša je vidljivost portala na Bajakovu, a i sunce u nekim situacijama zna da pravi problem. Takođe, dešava se da signalizacija pokazuje da je prolaz otvoren, a nije, kao i obrnuto.

Nije vezano za temu, ali ne znam da li na forumu ima prikladnija tema da pitam sledeće:
Da li neko zna da li pri ulasku na Kipar traže da u pasošu postoje bar dve potpuno prazne stranice za pečate/vize? Ja imam jednu potpuno praznu (poslednja strana) plus dve koje su 2/3 prazne (pretposlednja i strana pre nje). Na netu nailazim na informacije da je potrebno imati dve potpuno prazne stranice (ali se tu uglavnom priča za američke/UK državljane. Nisam našao neki zvanični dokument gde tako nešto piše).
Komplikovano mi je da sada vadim novi pasoš, treba da putujem za deset dana, plus su avionske karte i ceo aranžman već rezervisani sa postojećim pasošem (koji važi još 6 godina).

Kipar je u EU, budući da sad radi EES, pečatiranje je otišlo u prošlost. Ne verujem da će te smarati zbog toga.

Kipar je u EU, budući da sad radi EES, pečatiranje je otišlo u prošlost. Ne verujem da će te smarati zbog toga.
EES ne važi za Kipar jer nije deo Šengena, i dalje se pečatiraju pasoši kod njih.

Nazad
Vrh Dno