Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pekao sam sa kamenom ali je efekat isti kao i kada sam stavio na metalni pleh. Sa donje strane je pecena ali nema ni naznaka da se vide delovi koji su jace peceni (kao lepoard fazon).
Ne znam sta je uzrok da li to sto sam lopaticu previse nabrasnjavio ili je testo sa donje strane nabrasnjavnjeno ili sam trebao duze da cekam da se zagreje kamen ili to sto se testo nadulo od viska kvasca pa je probijalo poklopac od plasticne cinije....mada najverovatije je rerna koja ne moze vise od 300 stepeni. Ne verujem da cu da kupujem pec. Mogu i ovakvu picu da jedem. Jos ja budala kupio i okrugli kamen. Neka ga leba ne trazi. Mozda ga dam mom sestricu.
Sve u svemu ja sam razocaran sa ovim kamenom. Da kupujem nesto na plin mi ne pada na pamet. jer ga nemam i nikada to ne bih uvodio u stan ili kucu.
I jos nesto ja imam okruglu lopaticu koja nema rupe (ravna ploca) sa Temu kupljena. Da li je trebalo da kupim one lopatice sa rupama radi lakseg ubacivanja i izbacivanja pice?

Poslednja izmena:
Lopatica sa rupicama služi da se višak brašna skine sa podloge. Ako ima dosta brašna, podloga bude bela kod pečenja.
Što se tiče same rerne, uglavnom su do 250 stepeni, neke do 275. Trebalo bi barem 45 minuta da rerna greje kamen, dok se ne iskljuci lampica koja signalizira da je rerna zagrejana na maksimalnoj temperaturi mada ni to nije garancija da je i kamen na toj temperaturi. Najbolje je da se koristi onaj pistolj za merenje temperature (neki ovakav, tako najbolje znas temperaturu kamena.

Poslednja izmena:
Dok sam pekao na kamenu u rerni koja ide do 280c posle 40 min kamen je bio tu oko te temperature kada sam ga merio infracrvenim termometrom,

Mislim da je nemoguce dobiti te sare koje juris u rerni.
Kamen pusti da se greje 45-60 minuta, isprobavaj nivoe u rerni gde ti daje najbolje rezultate. Meni se najbolje pokazalo da kamen stavim na dno rerne i tako ga grejem.

Nisu moguca ne znam ni ja kakva cuda sa kamenom, ali se moze dobiti super pizza iz kucne rerne u kombinaciji sa kamenom. Ne izgleda kao iz najbolje picerije ali je ukusna sto je valjda i najbitnije.

A ta lopata sa rupicama moze da bude nezgodna za kuhinju jer brasno ispada svuda. 😃

Mozda da se proba sa kamenom dole a da se skroz gore stavi resetka i pred kraj pecenja kada je vec dno pice peceno stavi gore na resetku da se zapece.

A svakako prvo treba da se pece testo samo sa paradajzom jerdno 2-3 min i odna stavi ostatak i pece jos 2-3 min.

Tesko da se za 6 minuta u obicnoj rerni ispece dobro pica.

Iz iskustva znam da moze.

A svakako prvo treba da se pece testo samo sa paradajzom jerdno 2-3 min i odna stavi ostatak i pece jos 2-3 min.
Ovo sam praktikovao dok sam pekao u rerni, 6-7 minuta ukupno max (nisam gledao na sat ali to je to rekao bih). Prvo pecenje sa paradajzom pa onda se nastavlja sa sirom ili sta vec stavljam.

Ja sam stavio na kamen koji je bio na resetki blizu gornjih grejaca. Inace stavim sve pa kada izvadim onda dodam jos mocarele kako rendane tako i one sveze koja je bila u vodi. Kada sam sojevremeno pitao kako da znam koja je temperatura kod rerne kada imam na prekidacu termostata brojeve od 1-10 rekli su mi da je 30 stepeni jedan broj i da bi onda trebalo da je ukupno 300 stepeni. Sporet je star preko 30 godina. Mislim da nisam pekao duze od 10 minuta. Mamina je bila res pecena sa gornje strane jer sam duze prebacio na gril. Tako da eno je jede sredinu, ivice bacila jer joj je tvrdo.
Kada ukljucim rernu na max i kada dostigne zeljenu temp. treba znaci da cekam minimum 45 minuta da se kamen ugreje? Pa ima da ode racun za struju iha.

Ne, kamen mora da se zagreva postepeno sa rernom da ne bi pukao. Znaci u rernu stavis kamen, ukljucic rernu na max i sacekas 45 minuta. Ako imas neki indikator koji se gasi kad se rerna zagreje onda picu ubacuj nakon sto se indikator iskljuci. Ako nemas, onda sacekaj 45 minuta do sat vremena. Najbolje bi bilo da kupis ovaj merac temperature, nadje se na temu vec za 600 dinara.

Danas sam bio u Niškom Lidlu na bulevaru (znaju oni iz Niša gde je), rekle su mi prodavačice da su se juče dosta prodavali kameni za picu. Danas je ostala samo jedan pravougaoni. Mada, po prostoru za izlaganje, ne bih rekao da ih je bilo više od 10 ukupno, ako i toliko.
Ono što im je u katalogu, dobijaju po 10-15 komada i to jako brzo ode.

A što se tiče one pećnice na gas iz LIDLa, pogledao sam par recenzija.
U ovoj, lik je stavljao max 200gr testa zbog blizine plamena i veličine pećnice morala manja pica.

Što se tiče onog pekača iz STOKOMAKA (ali i drugih proizvođača), da li je neko nešto slično koristio, i ako jeste, da li je i koliko uporedivo sa rernom koja greje do 250C ?

Da znam da kamen ulazi u hladnu rernu. Imam lampicu koja se ugasi kada se postigne temperatura a pali kada padne. Danas se kamen zagrevao kad i rerna cak je bila prazna nekih desetak minuta na max. Onda jedino kada postane max temp. da drzim tako praznu rernu sa kamenom 45 min pa da onda ubacujem picu.

Što se tiče onog pekača iz STOKOMAKA (ali i drugih proizvođača), da li je neko nešto slično koristio, i ako jeste, da li je i koliko uporedivo sa rernom koja greje do 250C ?
Većina ovih pica pekača greje od 400 do 450 stepeni, pa je samim tim rezultat bolji nego u običnoj rerni. Imaš na YT prikaze tih pekača, mahom svi isto rade jer nema tu neke posebne tehnike. Svakako, za one koje vole da spremaju picu nije neka velika investicija (pogotovo ovaj u Stokomaku) a vidi se napredak u odnosu na kućnu rernu.

Obične rerne se daleko brže zagrevaju ako se koristi ventilator, u rerni koja to ima.
A 90% današnjih rerni ga ima.

Bilo koja rerna, kada se prvi put zagreje i ugasi lampicu, nije loše još je malo ostaviti, da još jednom upali pa ugasi lampicu.
Time se rerna znatno ravnomernije ugreje.

Korišćenje ventilatora značajno ubrzava pečenje, bilo čega.
Generano je stav da ono što se inače peče npr. na 200C, uz ventilator se peče na 160C.
Dakle pizza na 250 plus ventilator, jeste bolje nego bez ventilatora.

Ove fancy moderne rerne imaju često program za pizzu.
A to je donji grejač, plus dodatni grejač na ventilatoru, plus max temperatura što rerna dozvoljava.

Za kućnu rernu, nama se bolje od kamena pokazala tanka plehana tapsija za pizzu, izbušena, crna (obavezno crna, znatno brže apsorbuje temperaturu u rerni)

Ovako nešto:
zenker-pizza-pleh-32cm-teflon-cene.webp

To je možda najbolje za običnu kućnu rernu.
Kamenu treba dosta vremena da se zagreje, a nije to to ako nije 400C i više.

Dakle za u kući, ovakva tepsija, plus 250-300C, plus unutrašnji ventilator.

Nikada kao iz peći u pizzeriji, ali ovako je najbliže.

Možda može i ta kućna pećka za pizzu.
Ali ne violimo mi samo pizzu.
A ako bi za svako jelo koje volemo kupovali poseban aparat, očas pola dobijemo 2 kubna metra kuhinjskih aparata za koje treba, još jedna kujna.

Imam tepsiju za picu koju sam okretao pa na nju stavljao picu. Vidis mogao bih da stavim kamen na nju. Ali kod mene kako god da se okrene ne moze da se npravi temp kao kod novijih sporeta sto ne i normalno posto je star preko 30 godina. A nema ni ventilator.

Nazad
Vrh Dno