Šta je novo?

Displayport na HDMI

milan.ns

Poštovan
Učlanjen(a)
24.11.2022
Poena
60
Pozdrav, ljudi. Treba mi savet nekog iskusnijeg. Nov računar, grafička ASUS AMD Radeon RX 6600 8GB DUAL-RX6600-8G-V2 ima 1 HDMI i 3 DP porta. Do sada sam koristio samo monitor koji je spojen preko HDMI i to funkcioniše dobro (i sa starim i sa novim računarom). Hteo sam smart TV koji se nalazi odmah pored da povremeno koristim kao drugi monitor. Pošto i TV ima samo HDMI ulaze, kupio sam adapter/kabl DP na HDMI: https://gigatron.rs/digitalni-adapteri-i-kablovi/digitus-adapter-displayport-na-hdmi-3m-crna-430635 Međutim, kada sam ga prikačio na TV nije hteo da radi, tj. TV uopšte ne detektuje signal. Ista je situacija sa monitorom - kada ga prikopčam preko ovog kabla monitor se ne radi (trepće plava lampica) i ne prikazuje sliku. HDMI kabl radi dobro i sa kompom i sa TV-om.

Gde grešim? Da li u podešavanjima moram nešto da uključim? Da li je do kabla (neispravan)? Oba uređaja su Full HD, a kabl je 4K/60Hz. Možda moji uređaji ne podržavaju ovaj kabl? Napominjem da kabl ne radi čak ni kada je samo on uključen (HDMI isključen).

Da odgovorim sam sebi (zbog onih koji ovo budu čitali kasnije): u pitanju je ipak bio pokvaren kabl. Probali smo ga u Gigatron prodavnici i kod njih takođe nije radio. Da li su mi drugi i sada je sve OK.

Ti kablovi Displayport to HDMI, koji se kod nas prodaju, su jako lošeg kvaliteta. U firmi smo bili prinuđeni da koristimo te kablove i doslovno svaki drugi je bio neispravan.

Ja samo da napomenem da u obrnutom smeru (sa HDMI karte na DVI monitor) ovi kablovi ne rade, da se neko ne zezne. Za tu svrhu je potreban aktivni adapter
Tako je. I to su proveravali u prodavnici, iako sam vodio računa prilikom kupovine.
Ti kablovi Displayport to HDMI, koji se kod nas prodaju, su jako lošeg kvaliteta. U firmi smo bili prinuđeni da koristimo te kablove i doslovno svaki drugi je bio neispravan.
A meni se kabl činio kao bolja opcija od kombinacije DP/HDMI adapter u grafičku + HDMI kabl od adaptera do monitora. Računao sam da je bolje da bude što manje nastavaka. Pritom sam gledao recenzije i poručio kabl koji su nahvalili (kvalitetan, podržava 4K, 60Hz itd) umesto da uzmem onaj koji su imali u radnji (a koji je "samo" full HD). Ali izgleda da mi je zapao neki loš primerak. Sa HDMI kablovima nikad nisam imao nijedan problem. Uvek su radili posao.

Ozivljavam temu, da ne zna neko koji je proveren 4k 60hz adapter, muski DP zenski hdmi ?

Za 4k120hz bolje i da ne pitam al ajd 🙂 sa 2.1hdmi kablom ne znam zasto je nemoguce napraviti tako nesto

DP je uvek vecinski muski. 😎

Pr0n salu na stranu, koje 2 stvari vezujes, i da li si procitao post #3 u temi, od Space Beera?

Hdmi tv i dp sa gpu-a.
Tv je 4k 120hz. Jedini hdmi izlaz sa grafike vec koristim za monitor koji nema dp

Na kraju cu po potrebi da prebacujem taj 2.1hdmi kabl sa monitora na tv I obrnuto. Mada mi je to totalno glupo al ajd

I u vezi posta br #3 u temi, od Space Beera - racunar koji koristim za knjigovodstvo, hdmi kabl mi ide iz kompa u hdmi/dvi adapter pa u dvi monitora. I radi

Poslednja izmena:
Имаш на али активне адаптере, најбоље решење.

ja korisrim gotov kabal, i mogu da kažem da je napravljen kvalitetno

Napomena o vezi: Može pretvoriti signal samo sa DisplaiPort-a u HDMI. Ovo nije dvosmerni kabl adaptera

Hdmi tv i dp sa gpu-a.
Tv je 4k 120hz. Jedini hdmi izlaz sa grafike vec koristim za monitor koji nema dp

Bojim se da ono sto tebi treba je ovo sto je gvlada napisao, a to je aktivni DP>HDMI adapter.
Gledaj da HDMI strana podrzava 2.1 standard, a DP 1.4.
kablovi takodje...
guglaj "Active DisplayPort 1.4 to HDMI 2.1 Adapter", to ti je najbolje resenje za tvoj slucaj.

@gvlada, mislim da DV nema veze, vec je kolega gejmer... cim pominje 4K@120Hz..
Ali, u pravu si svakako, samo aktivni adapter resava stvar.

EDIT:
Krajnje zanimljivo je da do sad nisam naisao na moderni OLED koji ima DP port na sebi...
Monitori imaju, ali na OLED TV-u nikada nisam video.
Verovatno postoji logican razlog za to, i ako neko zna, zeleo bih da cujem koji je? Mozda troskovi licenciranja, ili sta vec...?

Jesi probao da kupis bilokakav DP/HDMI adapter za monitor, a na jedini HDMI (2.1*) port sa RTX5070ti povezes OLED TV (HDMI 2.1*)?

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovoru. Istrazivao na KP i po forumima. Ima resenja ali onako..

Na kp ima aktivnih adaptera sa usb-om, gde je DP za tv/monitor. I hdmi za komp. Obrnuto, ono sto meni treba, nema.
99% adaptera/kablova na kp su 4k30hz

Neki tip iz ns prodaje 2m kabla za 4000din. Dp/hdmi 8k60hz. Gde je hdmi za tv, a dp za komp

Za 4k60hz,izbor je isto nikakav, ali posstoji gembird kabl, 1400din sto je ok.

Ostaje mi jos aliexpress

Krajnje zanimljivo je da do sad nisam naisao na moderni OLED koji ima DP port na sebi...
Monitori imaju, ali na OLED TV-u nikada nisam video.
Verovatno postoji logican razlog za to, i ako neko zna, zeleo bih da cujem koji je? Mozda troskovi licenciranja, ili sta vec...?
Јак хдми лоби. Озб... дп је бољи у сваком погледу.

Ostaje mi jos aliexpress

Имам овај и ради.

@djejkobs

Ako vec imas monitor i TV... i igras se na oba, koji je tacno model monitora?
Pitam jer osecam da resenje tvog problema uopste ne mora da ukljucuje aktivni adaper, vec samo malo logike,

@srkiller nasao c4 lg 42 ispod cene. Koji planiram da koristim kao ultrawide 3840x1600, imam ogroman i dubok astal.

I nema veze snašao se preko alija, @gvlada je dao dobar predlog. Samo jos da vidim hoću li taj adapter ili kabl

I ko bude kupovao da obrati pažnju u specs. Uvek piše gde ide dp gde hdmi, gpu ili tv Jer ne rade obrnuto samo u jednom pravcu

Nazad
Vrh Dno