Šta je novo?

Orion Telekom - biznis korisnici

Šta piše u Orion Biznis ugovoru:

"Pored mesečne naknade Korisnik je obavezan da plati naknadu za uspostavu (priključenje) Usluga koja iznosi 60.000,00 dinara. Korisnik je oslobođen naknade pod uslovom minimalnog trajanja ovog Ugovora, kao i u slučaju obnove Ugovora nakon isteka minimalnog perioda njegovog trajanja."

😂 Užas. U postpaid ugovorima za fizička lica su stavljali cifru 20.000 din.

Da li je neko uspeo da sklopi ugovor ako je preduzetnička radnja u stanju mirovanja? Ako nije da li bi bila opcija da se privremeno aktivira samo dok se ne sklopi ugovor? Pretpostavljam da nakon potpisivanja ugovora ne proveravaju da li radnja aktivna, sve dok se izmiruju obaveze.

Ovaj ruter TP Link XC220-G3v izgleda ima samo gigabitne LAN potrove tako da ponovo limitiraju korisnike koji se odluče na brzine preko 1Gb/s.

Orion ti neće praviti problem. Mnoga pravna lica imaju veliki broj lokacija na kojima obavljaju delatnost. Sedište je samo jedno.
Drugi problem je kako prijatelj plaća račun za adresu na kojoj ne obavlja delatnost ili nema neki ugovor koji je vezan za tu adresu. Ima više način da se to reši, pa ako prijatelj prihvata da plaća, sigurno nemaš problem sa Orionom.
Mislim da nema problema da se placa internet i na adresi na kojoj nije prijavljena firma. Jedino nije pametno da se odbija PDV po tom računu. Ako PDV nije odbitna stavka, država neće praviti problem.

Adresa priključka je potpuno nebitna u ovom kontekstu.

Ostatak poruke nisam pisao da bilo koga odvraćam od Orion Biznis, uzeo sam ga i ja, već da se ne ljutite na drugare koji imaju DOO, a odbiju da vam učine ovakvu uslugu.

Opet se ograđujem na DOO.
U ovom konkretnom slučaju je važniji porez na dohodak. Iznos je veoma mail, ali pravila su pravila. U većini situacija pomaže da shvatimo problem, ako multiplikujemo situaciju. Zamisli da vlasnik pravnog lica svakog dana plaća sve i svašta za sebe, rodbinu i prijatelje sa poslovnog računa, a oni mu daju keš. Da bi vlasnik preuzeo novac sa tekućeg računa, potrebno je da ga sebi isplati kao platu ili kao dobit. Oba su oporezovana. To što je mali iznos, ne znači da nije protiv pravila, ne postoji "malo sam trudna" ili jesi ili nisi.

I da konačno sumiramo, neće niko to konkretno da kontroliše, ali ako dođu nešto da kontrolišu, takve stvari se primete.

Dobio sam Orion biznis (trio) i rekose 1 TV i dve aplikacije sto i nije bas nesto, medjutim vidim u listi kanala da ih je dosta zakljucanih sa porukom - nemate ovaj kanal u pretplati , obratite se prodaji.
Kada sam pricao sa njima trazio sam najveci izbor kanala , iste kao dok sam imao privatni Orion, ali ocigledno se nismo razumeli - cekam odgovor od njih jos uvek.
Imao sam ranije Huawei a sada su doneli Tp Link i jednu noviju Laki kutiju
Kako je kod vas sa kanalima?

Danas bio monter. 1000/500 paket sam uzeo.

Yettel server:

005dcd1b-61c3-4420-a6b4-6891c01b9095.png

f8c78a3e-78a7-418d-aa40-7bd833ff883c.png

Nemačka (Frankfurt) server:
fc9cced0-5ac6-4ce9-9ad4-5e8ecf48f90e.png

Ovaj "novi" ( naravno da nije novo nego korišćena oprema već, ovaj put ni kutiju nisam dobio 😅) / drugi primerak Huawei HG8245Q2 (koji je sad za Biznis paket) nema ni Huawei logo na plastici 😁 Falsifikat 😂

20260422_172905~3.jpg

Nego, jel šalju oni po automatizmu "za par dana" na mail informacije poput koje je korisničko ime i šta / kako se dalje radi za te ostale usluge uključene u paket (domen, hosting, dodela Static IP adrese)?

Meni sutra instaliraju opremu, i očekujem taj isti Huawei. Isti imam i sada na bivšem paketu za fizička lica. Ide u bridge mod i radi to super.
Da li je stari ili novi nije ni bitno u mom slučaju. Postavlja se sve tako da se nikakva mrežna oprema ne vidi 🙂

i očekujem taj isti Huawei. Isti imam i sada na bivšem paketu za fizička lica.
Ne znam koliko smisla ima da samo očekuješ 😀 Ja sam kad me pozvao telefonom da pita da li sam kući da dođe da montira zamolio tog lika ako može / ima da mi donese Huawei (nisam precizirao model 😀 naravno da nisam očekivao da će da mi donese Huawei model sa WiFi6 😀 [njih i kad uopšte imaju koliko sam ispratio pisanja drugih ljudi su većinom davali / donosili tamo gde je dostupan XGPON, što kod nas nije slučaj], ali eto u teoriji je moglo da se desi ) a ne TP-Link.
S obzirom da je rekao da dolazi za 10 min i stigao za 15 min verovatno je to već imao u kombiju i tu potražio. Jer ja jelte nisam u gradu nego na selu. Za 15 minuta je mogao samo iz tipa Golubinaca ili nekog drugog susednog sela da stigne kod mene.

Ma meni nije bitan wifi uopšte, može i da ga nema 🙂
Bitno je da može da se prebaci u bridge mod. Prvi ruter koji sam dobio od njih pre godinu i nešto, bio je neki TP Link koji nije mogao u bridge, pa mi zamenili nakon nekoliko dana.

Meni se večeras najavio, samo internet, kaže crni TPLink. Reko' jel može Huawei? Kaže nema.

A onda razmišljam, šta je tačno bio problem sa tim TPLINK?

Samo mito terenskom radniku i dobija se Huawei (ako ga ima u svom vozilu). 🤣
Eto, nije trebalo mita. 😀
Meni se večeras najavio, samo internet, kaže crni TPLink. Reko' jel može Huawei? Kaže nema.

A onda razmišljam, šta je tačno bio problem sa tim TPLINK?
Pitaj @shamanNS, on najvise kuka.
Ja znam samo za nedostatak backup (i restore) opcije.

Da, došao TP Link 🙂. Ali ubacili ga u bridge mod, što je jedino bitno kod mene.
Radi sve super.

Ја сам спреман и да купим вајфај 6 рутер са огласа што су давали приватним корисницима ако зафали у комбију, али се надам да се монтери неће плашити да приме миту 😂

Spojen Orion paket. Jel znamo default Orion password za TP-Link XC220-G3v?
Kaže, poslaće mi naknadno u poruci. A treba mi da mu prebacim IP opseg.

TP-Link je WiFi 5, jel zato bila žalba da je Huawei bolji?

Мислим да је овај хуавеј који су други корисници добијали исто вајфај 5 али да су му брзине биле боље од ТП Линка.
Хуавеј вајфај6 на који ја циљам је OptiXstar HN8546X6 са којим сам био презадовољан, радио је ко сат две године без да заштека а давао је бежично увек већи проток него преко жице (макс 1 гига)

Ja imam problem sa tim TP Linkom da mi ne radi lan 1 port. Koji god uredjaj da sam povezao na njega nema interneta. Tacnije, PC prikazuje da ima protok, ali sta god uradio nemam net na njemu.

Negde sam procitao da je problem do firmware-a, update resava kao. Medjutim, meni nece da prihvati nijedan, izbacuje gresku da nije readable fajl prilikom update-a.

Drugi problem je upload, paket 2.5/1 gbps, izvlacim 950/570 mbps. Teraju me da im snimam dok radim speed test i da im navodim opremu, iako sam im naglasio da sam kao fizicko lice imao upload 950 mbps sa istim setup-om.

I treci problem, tice se programske seme. Kao i kolegi iznad, i meni su zakljucani neki kanali. A po nazivu paketa tv bi trebao da bude sa svim otkljucanim kanalima, isti takav naziv tv paketa prodaju za fizicka lica. Za biznis ponudu oni nemaju nigde jasno prikazanu programsku semu za odredjene pakete, sto dovodi korisnike u situaciju kao sto je ova.

Nista, krece sa njima ,ratovanje’. Secam se da sam se sa njima prvih godina kao fizicko lice natezao sa problemima dok nisu resili sve. Samo je trebalo odvojiti mnogo vremena i zivaca. Samo toliko.

Kakogod, da ne pomisli neko da ih napadam, prema meni su svih ovih godina bili jako korektni, samo iznosim trenutno stanje koje je daleko od idealnog. A verujem da ce biti bolje.

TP-Link je WiFi 5, jel zato bila žalba da je Huawei bolji?
I Huawei Q2 je isto WiFi5 (pri tom njegov 5 GHz malčice se ne voli sa određenim brendovima i generacija brendova mobilnih telefona = ako ti telefon malo duže idle-uje ne uradi rotaciju WPA key-a i bude kao povezan na WiFi a nema net 😅)

Meni taj TP-Link deluje izuzetno jeftine izrade (naročito plastika oko ethernet portova), plus ima baaaaš malo dostupnih opcija za podešavanja plus kod ujaka njegov primerak zna da brljavi sa dodelom IP adresa Laki boxevima ( = restartuješ Laki i kad se digne piše da nema interneta i ne radi dok fizički ne isključiš LAN kabl pa vratiš) i više puta je "zaboravljao" WiFi podešavanja.

Jel znamo default Orion password za TP-Link XC220-G3v?
Koliko se ja sećam trebalo bi da prvi put kad pristupiš tom Web ui ti nudi / traži da kreiraš nalog ili samo da zadaš password.
Tako je makar bilo i kod ujaka PRE migracije na Supernova mrežu a ostalo je šta sam zadao za password i posle uvaljivanja CG-NAT.

Sad da li je to za pravi (super)admin nivo pristupa podešavanjima nemam pojma, nisam imao previše prilike da čačkam kod ujaka.
Znam da kod komšije preko puta na istom tom TP-Link modelu mi nije nudio da zadan password a ne privatna ni "adminsuper" ni "admin" mi ništa 😅

Ma ja nemam problema sa brzinama, bitno mi je da je protok stabilan. 90% vremena koristim VPN koji je ograničen na 10/10 na serverskoj strani. Ne znam ni zašto opet nisam uzeo onaj najmanji paket. Valjda računam, ako nekad zagusti za neki UL, taj jedan UL će da mi nadokandi 2 godine razlike u ceni 🙂

Dok ne dobijem password za ruter, da mu promenim IP opseg, ne radi mi interfon i još neki manje biti uređaji po kući, koji su bili na Huawei sa fiksnim IP adresama. Cimanje mi je sada da menjam svaku uređaj posebno, ako mogu na njemu da promenim opseg, ili ga prebacim u bridge, pa stavim da moj ruter deli IP adrese.

Koliko se ja sećam trebalo bi da prvi put kad pristupiš tom Web ui ti nudi / traži da kreiraš nalog ili samo da zadaš password.
Tako je makar bilo i kod ujaka PRE migracije na Supernova mrežu a ostalo je šta sam zadao za password i posle uvaljivanja CG-NAT.

Sad da li je to za pravi (super)admin nivo pristupa podešavanjima nemam pojma, nisam imao previše prilike da čačkam kod ujaka.
Znam da kod komšije preko puta na istom tom TP-Link modelu mi nije nudio da zadan password a ne privatna ni "adminsuper" ni "admin" mi ništa 😅
Nema kucanje usera, samo nudi polje za password.
Ne prolazi admin, Admin, superadmin, adminsuper, admintelecom tj sve što je nekad bilo.

Onda ti traži (prvi put samo) da zadaš / postaviš password?
Znam / sećam se da posle nema kucanja username, samo password.
A možeš ako si hrabar da probaš factory reset pa iz početka da probaš, sa ili bez uključenog patch kabla u ONT.

Ma ja nemam problema sa brzinama, bitno mi je da je protok stabilan. 90% vremena koristim VPN koji je ograničen na 10/10 na serverskoj strani. Ne znam ni zašto opet nisam uzeo onaj najmanji paket. Valjda računam, ako nekad zagusti za neki UL, taj jedan UL će da mi nadokandi 2 godine razlike u ceni 🙂

Dok ne dobijem password za ruter, da mu promenim IP opseg, ne radi mi interfon i još neki manje biti uređaji po kući, koji su bili na Huawei sa fiksnim IP adresama. Cimanje mi je sada da menjam svaku uređaj posebno, ako mogu na njemu da promenim opseg, ili ga prebacim u bridge, pa stavim da moj ruter deli IP adrese.
Pozovi ih da ti promene opseg. Završe odmah, za 10 minuta. Ja sam isto morao.

Da li si tražio password ili si samo tražio da ti promene opseg?

Trenutno na toj lokaciji imam samo jedan svoj ruter, pa koristim i WIFi sa njihovog rutera. Zato ne smem da ga prebacim u Bridge, jer će deo jednog nivoa objekta imati prilično slab wireless signal. Zato bih voleo da imam pristup ruter, da mogu sam da podesim, nešto što mi je potrebno i kada mi je potrebno.

Tražio sam samo da promene opseg.
Inače taj TPLink je prilično očajan sa funkcijama koje ima.

Nazad
Vrh Dno