Šta je novo?

Umrežavanje imanja

Node

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poena
302
Na selu imam 2 kuće koje su oko 30m udaljene jedna od druge. U prvoj se nalazi mts-ov modem i iris/iptv.

Hteo bih da sprovedem net i do druge kuće gde dolazim do problema kako to uraditi? Da li koristiti klasični 6a kabl ili optički kabl za spolja? Na šta obratiti pažnju pošto će kabl morati ili kroz kanal u zemlju, ili će pored strujnog kabla biti provučen?

Spolja kroz vazduh optički - veći trošak sa opremom. Kroz zemlju obavezno bužir pa u njega lan, možeš i 5e i 6a, poprilično sam siguran da ti ne treba više od 1000 mbps. Nikako nemoj običan lan kroz vazduh zbog vremenskih nepogoda, možda onaj sa sajlom. E sad najlakša varijanta kako sam ja odradio (na uštrb brzine) su wifi link antene. Gađaju jedna drugu imaju optičku vidljivost a izvlače oko 60-80 mbps. Na aliju poručio kufi se zove proizvođač, oko 35e (za vreme kad nije bilo pdv i carine). Kod mene su na 2 zgrade jedna preko puta druge na oko 20m, gradska sredina i 2.4ghz a na selu je oko 100 m razdaljine na 5ghz i izvlačim istu brzinu.

Kakvo ti je uzemljenje u te dve kuce? Da li su povezane na isti uzemljivac ili imaju odvojene uzemljivace?
Ako imaju odvojene - ne smes uzemljiti obe strane SFTP kabla.
Ili optika ako ne zelis da razmisljas o uzemljenju ili grmljavini.

Ako ides podzmeno obavezno se kupuje i podzmeni kabl, to sto je kabl u buziru a unutar buzira obican kabl ce ti odloziti problem ali ces vrv poceti da imas probleme.
Mislim da ti je najbolja varijanta da uzmes media konverter i da sporvedes optiku izmedju dve kuce i onda bakar dalje po kuci nisu vise media konverteri tako skupi a resio problem vecno. Druga opcija da uzmes neki bolji mesh sistem koji moze da dobaci.

Nazad
Vrh Dno