Šta je novo?

Pravilan procedura za reinstaliranje iOS

bigfoot

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2003
Poena
619
iPhone 14 Pro Max, iOS ima par veoma iritirajuca problema jer sam svo vreme radio samo OTA update.

Hteo bih da reinstaliram iOS i onda restore iz backup. Koje je pravilna procedura:
1. Back up koristeci iTunes na PC
2. Reset iPhone - Erase All Content and Settings
3. Povezati na PC i odraditi restore iz backup

Ako sam nesto proskocio ili ovo nije ispravna procedura molio bih za savet. Hvala

Ako hoces complentnu reinstalaciju sistema ukljucujuci i firmware-a na telefonu, onda treba da odradis restor iz DFU mode-a preko iTunes-a.
Znaci:
1. Odradi back-up preko iTunes-a ili iCloud-a sta god ti vise odgovara, ako radis preko iTunes-a stikliraj da ti back up bude enkriptovan i podesi sifru za njega, samo je zapisi jer ce ti kasnije trebati zbog vracanja back-upa na telefon.
2. Dok ti je spojen telefon na iTunes/PC treba da ubacis telefon u DFU mode, kucaj na google-u i videces na nekome videu kako se radi da ti ne bih ovde kucao ceo postupak i zbunjivao te.
3. Ekran na telefonu ostace crn, a dobices poruku na iTunes-u da je telefon u DFU modu, onda samo kliknes Restore i cekas da se software za njega skine i instalira. Samo pazi ako ti intenet brzina nije velika i iTunes ne stigne da skine iOS (oko 9gb) zapocne instalaciju telefon ce nakon 20min. automatski da izadje iz DFU mode-a pa moras ponovo da ubacis telefon u DFU mode, s'tim da po drugi put vec ces imati skinut Software.
4. Nakon instalacije vratis back-up i to je to.

Imaj u vidu da nekada neki bug moze da se vrati i kroz back-up. Tako da ako imas dovoljno mesta na iCloud-u bolje odradi back-up na njega i nakon toga vrati.
I takodje ova varijanta instalira najnoviji iOS sto znaci 26.4.1 ako si jos na iOS 18 i neces da ga jos uvek update-ujes, onda mozes metod ko sto si opisao u svom pitanju da bi ostao na trenutnoj verziji iOS-a.

Ja uvek radim preko U3 Tools, jednostavnije mi je nego preko iTunes.
  • iCloud Backup
  • Isključiš Find my
  • Izloguješ se sa apple Account
  • Ubaciš telefon u recovery mode
  • Pokreneš recovery na U3
  • Prvo krene da skida poslednju oficijelnu verziju firmvera za tvoj telefon
  • Kad to završi krne da ti prčka po telefonu 🙂
  • Kad završi dobiješ potpuno čist iOS
  • Ja uvek nabacim sve iz početka kao nov telefon, ne vraćam Backup.
  • Kad se uloguješ na svoj nalog na telefonu, vrati ti passwords i sve je bukvalno na par klikova.
  • Za sve ovo mi ne treba više od 1,5-2h i nije mi problem da potrošim toliko vremena da znam da imam iOS bez bagova i da sam miran posle mesecima

Hvala na savetima.

Vec sam na 26.4.1 tako da nema brige oko update.

Koja je razlika izmedju backup na Cloud i na PC? Ako moze da povuce bug sa PC kako onda nece i sa Cloud?

Kao sto @varicak rece, mozes i preko 3U tools-a, samo ovaj metod restora iz recovery nije isti kao iz DFU moda, iz DFU-a se ponovo upisuje i Firmware dok iz recovery moda samo Software. Ne znam da li postoji mogucnost restora iz DFU moda preko 3U Tools, nisam ga bas bas odavno koristio.
Sto se tice back up-a, ako radis localno, vise informacija iz aplikacija i sistema se prenosi, tako da je veca mogucnost da vratis neki bug koji si imao pre. Preko iCloud-a dobijas cist sistem koji je instaliran, aplikacije se sve ponovo instaliraju i sa iCloud-a se povlace samo podaci koji su bili u aplikacijama, tipa slike, poruke itd. sve zavisi koja je aplikacija u pitanju i sta skladisti lokalno

Kada kazes Cloud back up da li mislis na ceo phone backup na cloud ili pojedinacno poruke, kontakti, slike….

U podesavanjima pod iCloud back up, pored slika, kontakata i poruka mozes da stikliras od kojih sve aplikacija hoces da ti se podaci sacuvaju, tako da mozes da odaberes sta ti je potrebno, po defaultu su ukljucene sve aplikacije koje imas na telefonu. Bitno je samo da imas dovoljno prostora na iCloud-u za sve to

Vidis to nisam ni znao da ima. Trenutno nemam dovoljno mesta na iCloud, uzecu veci paket, odgraditi backup i upgrade i onda preci opet na manji.

Hvala

Nazad
Vrh Dno