Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

horgoš, prošli četvrtak i nedelja, mađari sa ručnim uređajima, dok čekaš u redu skeniraju.
od nas petorice, taj uređaj samo jednog drugara nije hteo ispravno da slika, pa je morao da izlazi iz auta.
zadržavanje minimalno.

Moje iskustvo sa Tovarnikom: na ulazu, kamera se nalazi iza kucice, lepo se namestiš i to je to. Spektakl je bio na izlasku, kamera j epored šaltera, dakle udaljenos tod kola je minimalna. Kako je pozicionirana suviše visoko, morao sam da dižem decu u vazduh (osetio sam se kao Kralj lavova), pa je to naravno trajalo (jer "Gospodine, pa uslikao sam vas umesto djeteta, morate malu ponovo podići", a mala je "pojača")...

Zar se i deca slikaju? Sreća pa je moj klinac već moje visine jer bi ga digao moj 🥒sa lošom kičmom.

Slikaju se i bebe a ne samo deca... Svako ko je roditelj zna koji je pakao naterati bebu da stoji mirno prilikom slikanja za pasos.

Zbog Lufthansinog strajka su mi otkazali let i dali alternativu preko Beca za 11 ujutru sa sat vremena layover do sledeceg leta. Nemam pojma dal je to dovoljno za EES registraciju..... jedino znam da je taj aerodorm mali pa je mozda izvodljivo ako nema guzve
Bec nije bas mali aerodrom, mozda nije kao frankfurt ili amsterdam, ali daleko je veci od beograda. Moj savet je da probas da vidis sa njima neku drugu konekciju koju mogu da ponude. Kad putujem sa presedanjem, gledam da bude barem sat ipo vremena izmedju dva leta. Ne znam u kom terminu putujes (datum i vreme), ali avioni kasne, 'sigurna' je samo prva rotacija (prvi jutarnji let) dok poslednji let ume da saceka putnike jer im je to isplativije nego placanje hotela i penala. Sve izmedju ume da bude lutrija, ako okasni iz beograda 15-20 minuta i zabodes neku guzvu na pasoskoj moze da bude bas napeto. Sam ees nije toliki problem na aerodromima, gore je da se desi da dodjes u grupi sa nekim long range letom van evrope i da bude dugo cekanje.
Da dodam, ako ti vreme sletanja na destinaciju kasni vise od 3 sata u odnosu na prvobitni let, imas pravo na kompenzaciju prema EU regulativi 261/04. To ukljucuje i tvoj slucaj, kada te prebace na alternativni let, pa vreme stizanja na odrediste bude 3+ sata kasnije od prvobitne karte, kao i kad jednostavno originalni let kasni 3+ sata.
Sve u svemu, sanse da sve bude ok su dobre, ali nisu 100% sa samo sat vremena izmedju dva leta.

Bec nije bas mali aerodrom, mozda nije kao frankfurt ili amsterdam, ali daleko je veci od beograda. Moj savet je da probas da vidis sa njima neku drugu konekciju koju mogu da ponude. Kad putujem sa presedanjem, gledam da bude barem sat ipo vremena izmedju dva leta. Ne znam u kom terminu putujes (datum i vreme), ali avioni kasne, 'sigurna' je samo prva rotacija (prvi jutarnji let) dok poslednji let ume da saceka putnike jer im je to isplativije nego placanje hotela i penala. Sve izmedju ume da bude lutrija, ako okasni iz beograda 15-20 minuta i zabodes neku guzvu na pasoskoj moze da bude bas napeto. Sam ees nije toliki problem na aerodromima, gore je da se desi da dodjes u grupi sa nekim long range letom van evrope i da bude dugo cekanje.
Da dodam, ako ti vreme sletanja na destinaciju kasni vise od 3 sata u odnosu na prvobitni let, imas pravo na kompenzaciju prema EU regulativi 261/04. To ukljucuje i tvoj slucaj, kada te prebace na alternativni let, pa vreme stizanja na odrediste bude 3+ sata kasnije od prvobitne karte, kao i kad jednostavno originalni let kasni 3+ sata.
Sve u svemu, sanse da sve bude ok su dobre, ali nisu 100% sa samo sat vremena izmedju dva leta.
Hvala, prihvatio sam drugu rutu sa duzim layoverom. Nisam hteo da se kockam jer kao sto kazes, sat vremena je bas malo i kad nije postojao EES a kamoli sada

Zbog Lufthansinog strajka su mi otkazali let i dali alternativu preko Beca za 11 ujutru sa sat vremena layover do sledeceg leta. Nemam pojma dal je to dovoljno za EES registraciju..... jedino znam da je taj aerodorm mali pa je mozda izvodljivo ako nema guzve

Isto juče dobio info...

Otkazan mi je let preko Minhena u ponedeljak i da li su mi dve opcije jedan u 6 ujutru preko Frankfurta, a drugi u 8 ujutru preko Beča. Imam layover oko 2h u Beču to bi trebalo da je više nego dovoljno za EES. Videćemo. Do sada sam nekoliko puta prolazio kroz taj EES i nijednom nije bilo neke gužve, generalno.

Jednom prilikom sam imao oko 1h preko Beča. Avion iz Beograda je još i kasnio sa poletanjem (standardno) oko 15 min. Pre sletanja su me prozvali, dole nas nekoliko je pokupio mini ven, vozio nas na pasošku da nam overe ulazak i pravo u avion. Nismo ni ulazili u zgradu, osim sa piste do pasoške i odmah nazad u kombi. Još sam malo čekao u avionu dok ostali stignu. To verovatno sada ne bi bilo moguće zbog EES.

Naravno, neki "jugović" je vozio kombi...

Sve se može kad se hoće.

Greece goes its own way – and drops EU entry-exit biometrics for British travellers

Imaju pravo da suspenduju sistem, još uvek. Često letim do Atine i na aerodromu zna da bude baš veliki red na pasoškoj od Brexita. Puno britanaca leti ide tamo i čekaju posle u Non-EU redu.

Moje iskustvo sa Tovarnikom: na ulazu, kamera se nalazi iza kucice, lepo se namestiš i to je to. Spektakl je bio na izlasku, kamera j epored šaltera, dakle udaljenos tod kola je minimalna. Kako je pozicionirana suviše visoko, morao sam da dižem decu u vazduh (osetio sam se kao Kralj lavova), pa je to naravno trajalo (jer "Gospodine, pa uslikao sam vas umesto djeteta, morate malu ponovo podići", a mala je "pojača")...
Crni Tovarnik... Još oni šleperi parkirani u saobraćajnoj traci ka granici, kad uđeš u Srbiji vozi se jednom trakom na preživljavanje. Jednom je bila magla, Slovenac naleteo na mene, ne znam kako se nismo udarili i kaže mi "što ne ideš svojom trakom" - "gospodine, desno od mene je njiva, u Vašoj traci su kamioni". Čovek se uhvatio za glavu.

To je baš skandal da ne rešavaju.

A što se tiče fotkanja, ljudi se zeznu jer automatski stanu kao i pre, što bliže da bi dali pasoš. Onda kada izađeš da se fotkaš, vidiš da ne možeš od kola pa se izvijaš.

Samo da potvrdim, idem iz Beograda do Malmea, znaci nema nista od ovoga na Tesli, tek kad tamo sletim?

To je baš skandal da ne rešavaju.
Užas je, nekad se desi da kamioni budu parkirani i odmah posle silaska sa autoputa, pred Adaševcima, i to još tamo bude i krivina, ne vidiš nikoga ko ti ide u susret, a i oni parkiraju kamione kao sardine, da ne možeš u stranu da se pomeriš kolima, ako ti neko ide u susret.

@Boris Lozac Nemaš EES skeniranje na Tesli, tek kad sletiš.

Malo je neobično da pasoš nije dovoljan identifikator osobe nego mora i otisak i slika lica. Da li bi bilo normalno da i mi onda iz istih bezbednosnih i drugih razloga skeniramo one koji dolaze kod nas, jer pasoš nije dovoljan.

Pasoš nije dovoljan identifikator - jer je moguće da neko pređe granicu sa tuđim pasošem. Ovim skeniranjem se porede biometrijski podaci iz pasoša sa onim uzetim od nosioca pasoša na samom prelazu. Ili se makar, snimanjem svih podataka, ostavlja mogućnost da neko te podatke uporedi - po potrebi.
A da mi skeniramo ove što dolaze kod nas? Zašto da ne - imamo prava to da radimo. Mada, ako si mislio na neku osvetu "njima" - teško da će iko stvarno odgovoran, osetiti našu osvetu na svojoj koži...
Pozdrav

Malo je neobično da pasoš nije dovoljan identifikator osobe nego mora i otisak i slika lica. Da li bi bilo normalno da i mi onda iz istih bezbednosnih i drugih razloga skeniramo one koji dolaze kod nas, jer pasoš nije dovoljan.
Bilo bi normalno. Takvi sistemi nisu ništa neobično. Recimo pored EU imaju ih i Amerika, Engleska, Japan, Južna Koreja. Verovatno i drugi.

EES? Ne na tesli, samo kad ulazis i izlazis u/iz schengen aerodroma
Na tesli sam skeniras pasos/pogledas u kameru na e-gate i prodjes

Da da, nisam putovao od kad je ovo postalo obavezno pa gledam jel moram mnogo ranije doci na BG aerordom zbog toga..

Jel kad se jednom odradi, vise nece morati? (kad si u sistemu), zar ovo nije bila poenta da ubrza stvari na granicama?

Poenta je da se pouzdano utvrdi ko je koliko boravio u Schengen prostoru, a ovaj način je svakako brži od udaranja pečata, prelistavanja i ručnog sabiranja ko je koliko i da li je bio u Schengen-u (što do sada naravno skoro niko nije ni radio)

Da da, nisam putovao od kad je ovo postalo obavezno pa gledam jel moram mnogo ranije doci na BG aerordom zbog toga..

Jel kad se jednom odradi, vise nece morati? (kad si u sistemu), zar ovo nije bila poenta da ubrza stvari na granicama?
Mora svaki put ali ne mora otisci posle prvog naredne 3 godine. Ali krajem godine nas ceka ETIAS ako ne odloze opet.....20 eura vazi tri godine neka vrsta provere pre puta
Ti posto ides u Svedsku mozes preko aplikacije Travel to Europe da se registrujes, kazu da se ubrzava tako nesto oko EES

Sve više država uvodi ili je uvelo slične sisteme, Kina, Emirati i Katar isto slikaju i uzimaju otiske.
Prednost je, doduše, što se ostaje zapamćen u sistemu, pa se onda narednih nekoliko godina (ne znam tačno šta njihovi zakoni predviđaju) ide direktno na automatsko skeniranje pasoša, što ubrzava prelazak granice.

Sve više država uvodi ili je uvelo slične sisteme, Kina, Emirati i Katar isto slikaju i uzimaju otiske.
Prednost je, doduše, što se ostaje zapamćen u sistemu, pa se onda narednih nekoliko godina (ne znam tačno šta njihovi zakoni predviđaju) ide direktno na automatsko skeniranje pasoša, što ubrzava prelazak granice.

EES ne podrazumeva da se ide na automatsko skeniranje za proveru. Moguće je samo za prvo pohranjivanje biometrijskih podataka. Provera svakako kod granične policije.

Nazad
Vrh Dno