Šta je novo?

Prvi stereo HiFi, preporuka saveti itd.

Zdebeli

Cenjen
Učlanjen(a)
28.10.2011
Poena
170
Zdravo svima.

Ovo bi mi bio prvi HiFi, za sada sam na Altec CS21 zvučnicima koji sada imaju već ~20god.
Prvenstveno polovno gledam.
Nemam neki budžet jer ne znam ni koja je okvirna cena za nešto što valja, ali neka bužet bude 200-500e za zvučnike+pojačalo.

Svestan sam da je zvuk subjektivna stvar, i potrudiću se da ih poslušam zvučnike pre kupovine (pitanje na kom pojačalu i koliko će on uticati), ali ipak trebam neke smernice šta da gledam, koji parametri su bitni a čime da se ne zamaram.

Izvor zvuka
Za sada preko kompa, izlaz preko integruše (Xonar DX je počela da baguje).
Koliko sam shvatio DAC je ustvari isto što i ekterna zvučna pa može preporuka i za to. Ako posle odlučim da puštam muziku preko telefona ili nečeg sličnog može predlog za neki koji podržava BT (ako tako nešto postoji), ili neki uređaj/konverter koji može da dovede zvuk do DAC-a preko BT.

Zvučnici
Najbitnija stavka će biti slušanje muzike tako da je za sada opcija stereo sistem. Povezao bi ih i na tv ako je izvodljivo (a da ne moram stalno da menjam kablove).
Nekako sam došao do toga da želim pasivne bookshelf zvučnike, ako su basrefleks onda sa prednjim otvorima (ako je tačna informacija da je lakše pozicioniranje odnosno da ne mora veliko odstojanje od zida). Dvosistemski i trosistemski.
Možda dodatni bas kasnije ako zatreba.
Ovde mi treba najviše pomoći za sada, najbolje konkretni modeli.

Pojačalo
Stereo, ali da po potrebi može da se doda bas.
Svestan sam da zavisi od toga koje zvučnike uzmem ali mogu neki okvirni saveti na šta da obratim pažnju.

Toliko za sada, hvala.

Konkretno, DAC SMSL M300SE (nov je oko 150 EUR, ima na oglasim) + aktivni zvučnici Focal Alpha 50 (imaš na oglasima polovne za oko 300 EUR).
Izvor može da ti bude kompjuter, a možeš i preko BT da zakačiš phone na DAC.
Najjednostavniji setup, koji svira sjajno.

Mozda je bolja opcija neki wiim pro ili nesto na tu temu, čisto zbog chromecast opcije?

Monitor Audio odlično zvuči sa Yamaha A-S500. zA DAC možda naslednik jeftinog SMSL a SU1 (nisam ga čuo, ali bi trebalo da radi kao SU1), I neki budžetski strimer recomo Arylic S10+ ili WiiM Mini. Kablovi za početak "Paklnena Pomoranga 😀

Imaš na jednom našem hi fi forumu u oglasima pojačalo Rotel RA-930AX, osveženo, poboljšano , za 150eur. Što se tiče dac-a ne bih bacao pare na to, pogotovo ako ćeš kupovati neko novije pojačalo, jer svi oni imaju dac-ove u sebi. Ili ako budeš koristio network streamer, oni imaju dac i bt u sebi. Zvučnike neke jm-lab/focal. Ima na KP

Шта год да узмеш мењаћеш. Добијаш препоруке шта некоме лепо свира а какав укус сам имаш видећеш временом.

Pošto sam dobio konkretnu preporuku za Focal Alpha 50, videću da to poslušam uživo negde. Vidim da postoje i obični i EVO, jako mala razlika, a i razlika između novih i polovnih nije neka
Da li treba da me zanima to što se vode kao monitori (ravan zvuk?)?
Ako hoću da ih povežem direktno sa kompom ne treba mi DAC?

Hvala za razne predloge za DAC, ali ću se sada prvo fokusirati na zvučnike.
Isto hvala za pojačala, ali ne znam koliko je pametno da uzmem pojačalo pa tek onda zvučnike, da me bude da se ne uklapaju, nemaju dovoljno snage i sl.

Mislim da nađem na oglasima neke prodavce koji se bave ovime i imaju veću ponudu pa da mogu da poslušam više kompleta, da imam šta da uporedim, taman i da vidim razliku između modela i kakav efekat ima pojačalo na zvuk.

Nekada ću biti blizu zvučnika (za stolom) a nekada će se slučati sa 4-5m. Kako da znam koja mi jačina treba ovako bez slušanja?

Kod zvučnika gledaj da imaju što veću osetljivost ( sensitivity). Kao što kažu, mi dajemo predloge , a najbolje da sam poslušaš pa šta ti se najviše sviđa.

Poslednja izmena:
A novo za sve pare i 3 u 1: možda Triangle Borea BR03 Connect?
Trenutno na akciji za 60k.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno