Šta je novo?

Grejanje na gas

@vlado.kv
Bosch, ako su ta dva jedini izbor. Ima sad na akciji i VAILLANT Kondenzacioni gasni kotao ecoTEC pro VUW 246/5-3 kombinovani ,za iste pare kao i taj Bosch.

Ovaj Vaillant ne bih zbog malog stepena modulacije, jer računam da mi neće trebati više od 3kW u toplim danima kada dostigne temperaturu.
Zašto mislite da ovaj Habitat ne valja, ili da je lošiji izbor od BOSCHa? Sve karakteristike su jako dobre, to je Italtherm kotao koji je koliko sam razumeo brendirao Doming i sada se prodaju ovde kao Romstal. Evo karakteristika:

Jedino što žalim je što nisam uzeo kotao sa većim stepenom modulacije. Kod mog je minimum 20%.
Kod ovog Vaillant je 25%, a kod tog Bosch je 10%.

Ne ulazim u ostale specifikacije konkretnih modela i trenutne cene.
Objekti su nam slični, 160m2 u dve etaže, samo što ja delom imam mnogo bolju izolaciju, a delom je lošija (nepsotojeća).
Ja poučen vašim iskustvom sada i gledam samo sa modulacijom 1:10. Obzirom da smo slične kvadrature i izolacije možete li mi reći koliko vas je koštalo grejanje za celu ovu sezonu?

Čekam račun za mart, počev od septembra, bez marta I aprila 83.000 dinara.

Namešteno 23C u na termostatu, u nekim prostorijama termo glave regulišu na nešto ispod toga. Ne diram dan/noć. Ne diram ni kada znam da 2-3-4 neće biti nikoga u objektu. Za duže od toga, malo smanjim. Ne volim da se ohlade zidovi.

A kada kažete da bi bilo bolje da vam je kotao i sa većom modulacijom da li to znači da mu je i tih 5kW nekada mnogo, pa se gasi?

Ove godine nisam pratio, prošla godina je bila dosta toplija, pa je imao više isključivanja.
Kod mene se to na nezavisnom sobnom termostatu odrazi tako što dnevna oscilacija bude veća za +/-0.1C.
Ništa što remeti komfor ili pravi neki problem. Ne znam koliko njemu smeta što se uključuje/isključuje više puta.

Ove godine konačno moram pozvati servisera na redovan godišnji servis, prethodnih godina sam ga većito zaboravljao....

Nikad na tu kvadraturu i prosečnu izolaciju ti kotlovi neće modulirati ispod 20% , ako i dotle dođu. Na 50-80m2 možda. Vaillant i bilo koji Italijan se ne porede (nemam ništa protiv Italijana).

Poslednja izmena:
Nikad na tu kvadraturu i prosečnu izolaciju ti kotlovi neće modulirati ispod 20% , ako i dotle dođu. Na 50-80m2 možda. Vaillant i bilo koji Italijan se ne porede (nemam ništa protiv Italijana).
Mislio sam neki argument da dobijem konkretno u korist jednog ili drugog. Npr. Bosch ima Al Si izmenjivač a Romstal Inox, šta je bolje za korišćenje i održavanje. Plastična ili mesingana pumpa grupa...

To ćeš morati da pitaš nekog servisera, ali samo ako si jako dobar sa njim. Ja sam nekada ugrađivao i one i ove, i znam koliko je u garantnom roku bilo reklamacija na kvar uređaja. Sad samo sebi i svojima. Prošlo je tu godina, možda se nešto promenilo? Koliko čujem od ljudi koji koriste danas ove nove i nije. Sitna crevca su samo na papiru... Nemoj se ovakvim stvarima opterećivati. Kažeš sebi, imam 200K dinara za kotao(primer). Kupi najskuplji za te pare.

Pa mogu da odvojim i 200k ali bih radije prošao ako može sa 100k, naravno da se ne ugrozi kvalitet grejanja i potrošnja, i ako nema nekih mana takav kotao. Od mog servisera koji mi je prijatelj sam dobio preporuku za Habitat. Na prvu ruku sam bio jako sumnjičav jer nikad nisam ni čuo za taj brend, mislio sam da dobijem od njega preporuku nešto tipa Bosch, Valiant, Fisman itd. Kažu da su ih samo u Kraljevu ugradili preko 200 komada i da nema nekih nedostataka. Ako je zaista tako onda bih ga uzeo u obzir. Zbog toga sam i pisao voleo sam da mi neko da lično iskustvo za te kotlove. Karakteristike na papiru izgledaju sasvim solidno a i cena je OK, tako da...

Bez namere da te navodim na jednu ili drugu stranu, meni te preporuke, za manje poznate brendove, uvek zvuče kao čuveno "Uzmi, brate, Šaomi" 😄

Ja Vailant, više, ne volim, jer je moj, navodno super model iz tog vremena, redovno radjen godišnji servis, nakon 5-6 godina počeo da pravi probleme, svake godine nešto drugo, nije skupo, pa ajde. Nakon 12 ili 13 godina je riknula pumpa.

Kod mojih roditelja neki, zvuči kao domaći brend, radi od početka devedesetih. Uz povremene popravke nekih, mnogo jeftinijih, delova, nego Vailant. Ali moja procena je da troši drastično više gasa, jer slabije greju upola manji objekat, a računi su nam gotovo identični. Gotovo identični, tako što su njihovi uvek malo veći. Nikako da se ubedimo da to zamenimo za nešto novije/efikasnije.

Sad sam skinuo stari Vaillant iz 2003 godine koji je radio do zadnjeg, današnjeg dana (grejanje +sanitarna). Bez i jednog servisa,čišćenja,kvara, bilo čega. Sutra ću staviti slike kotla, da vidite u kakvom je katastrofalnom stanju. Naravno da ima i drugih iskustava, moje je samo pozitivno,mada ja imam seriju pre u odnosu koju je imao (bar tako mislim) @PJ . Naravno da se ne radi kao što sam ja radio,ali... Inaće sam za ovu grejnu sezonu platio gas od 1. oktobra do 1. aprila 95K dinara, termostat na 23C , sa kotlom starim 23godine, dimnjački. 160m2, 5cm stiropor, običan pvc. Sledeće nedelje ću staviti novi kotao pa će i tu biti slika. Sve sa tim čuvenim vertikalnim dimovodom od 1,5m za 32K dinara.

Pa mogu da odvojim i 200k ali bih radije prošao ako može sa 100k, naravno da se ne ugrozi kvalitet grejanja i potrošnja, i ako nema nekih mana takav kotao. Od mog servisera koji mi je prijatelj sam dobio preporuku za Habitat. Na prvu ruku sam bio jako sumnjičav jer nikad nisam ni čuo za taj brend, mislio sam da dobijem od njega preporuku nešto tipa Bosch, Valiant, Fisman itd. Kažu da su ih samo u Kraljevu ugradili preko 200 komada i da nema nekih nedostataka. Ako je zaista tako onda bih ga uzeo u obzir. Zbog toga sam i pisao voleo sam da mi neko da lično iskustvo za te kotlove. Karakteristike na papiru izgledaju sasvim solidno a i cena je OK, tako da...
Ne postoji iskustvo za Habitat kod nas. Pitaj servisera koji ti je prijatelj, koliko godina ti kotlovi rade koje je pustio.

Poslednja izmena:
Sad sam skinuo stari Vaillant iz 2003 godine koji je radio do zadnjeg, današnjeg dana (grejanje +sanitarna). Bez i jednog servisa,čišćenja,kvara, bilo čega. Sutra ću staviti slike kotla, da vidite u kakvom je katastrofalnom stanju. Naravno da ima i drugih iskustava, moje je samo pozitivno,mada ja imam seriju pre u odnosu koju je imao (bar tako mislim) @PJ . Naravno da se ne radi kao što sam ja radio,ali... Inaće sam za ovu grejnu sezonu platio gas od 1. oktobra do 1. aprila 95K dinara, termostat na 23C , sa kotlom starim 23godine, dimnjački. 160m2, 5cm stiropor, običan pvc. Sledeće nedelje ću staviti novi kotao pa će i tu biti slika. Sve sa tim čuvenim vertikalnim dimovodom od 1,5m za 32K dinara.
Sasvim korektna potrošnja po meni. Neka novi bude štedljiviji za 10% i puna kapa. A u čemu je stvar sa tim vertikalnim dimovodom, zašto je tako skupo?

A u čemu je stvar sa tim vertikalnim dimovodom, zašto je tako skupo?
To niko ne zna. Tako mora. Vaillantov lowe seggment kotao (Protherm), ali je ovo ostalo papreno. Za Vaillant kotao isto košta skoro upola, ali je kotao dosta skuplji. Ne treba tih 10%, samo nek bude isto. Videćemo. Ovako izgleda završni deo, ima još 3 koja se stavljaju da ne idem dalje. Ovaj košta 19K dinara. Inače kod nas ne postoji slika ovog nigde na web shopovima, i niko ga nema na stanju, jer je skup. Dve cevi i plastika... Ovo je samo kad nema mogućnosti za horizontalni dimovod. Tu je cena ista za sve.

Prilozi

• protherm-puma-lynx-dikey-baca-son-bagl-19bf06.webp
    protherm-puma-lynx-dikey-baca-son-bagl-19bf06.webp
    40.4 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Čekam račun za mart, počev od septembra, bez marta I aprila 83.000 dinara.

Namešteno 23C u na termostatu, u nekim prostorijama termo glave regulišu na nešto ispod toga. Ne diram dan/noć. Ne diram ni kada znam da 2-3-4 neće biti nikoga u objektu. Za duže od toga, malo smanjim. Ne volim da se ohlade zidovi.

@vlado.kv da dopunim, Danas stigao mart, 11k, tako da bez aprila idemo na 94k.

To niko ne zna. Tako mora. Vaillantov lowe seggment kotao (Protherm), ali je ovo ostalo papreno. Za Vaillant kotao isto košta skoro upola, ali je kotao dosta skuplji. Ne treba tih 10%, samo nek bude isto. Videćemo. Ovako izgleda završni deo, ima još 3 koja se stavljaju da ne idem dalje. Ovaj košta 19K dinara. Inače kod nas ne postoji slika ovog nigde na web shopovima, i niko ga nema na stanju, jer je skup. Dve cevi i plastika... Ovo je samo kad nema mogućnosti za horizontalni dimovod. Tu je cena ista za sve.
Daj da pravimo to da prodajemo za upola cene.... 😂😂😂. Kod mene na sreću ide horizontalni

Posle 23 godine skinut. Bez i jednog servisa i kvara. Naravno da ovako ne treba.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    103.2 KB · Pregleda: 53
  • 2.jpg
    2.jpg
    276.1 KB · Pregleda: 53
  • 3.jpg
    3.jpg
    279.3 KB · Pregleda: 51
Nazad
Vrh Dno