Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Negde procitah da ce RTX 4000+ moci efikasno da dekompresuju ovo u real-time, 3000 i 2000 ce se muciti i nece moci real-time da vrse dekompresiju. Takodje procitah da ce sve losije raditi u kombinaciji sa DLSS-om ili drugim AI glupostima koje isto koriste tenzorska jezgra - mozda ce 6000 serija imati dedicated hardware bas za to.

Miriše na heavy latency ?

Pa po nekim brojkama koje sam video sama dekompresija je na 4000-5000 seriji bila ~0.5ms render time, na starijim serijama tu do ~1ms - ali kada se na to doda DLSS (sto nije skroz realno testirano posto je to bio neki demo) gubi se do ~2ms render time-a samo na upscale i dekompresiju - sto aludira na dubiozne performanse, pogotovu na starijim i slabijim karticam (npr 40/5060) kojima bi to ponajvise i znacilo.

Pricam o vecinu igara i rezolucije/detalje za koje je jedna rtx 5050 namenjena, trebao sam to dodati.
Problem je što većina ljudi nije svesna da su high res texture besplatan update, za razliku od RT, isl. gluposti rezolucija textura ne utiče skoro uopšte na brzinu renderinga, naravno dok postoji VRAM. Ali eto Nvidia te ubedi da je za tvoje dobro da imaš istih 8 Gb danas kao pre 11 godina... i to po ovim cenama, da košta 120e pa nek ide život...

Problem je što većina ljudi nije svesna da su high res texture besplatan update, za razliku od RT, isl. gluposti rezolucija textura ne utiče skoro uopšte na brzinu renderinga, naravno dok postoji VRAM. Ali eto Nvidia te ubedi da je za tvoje dobro da imaš istih 8 Gb danas kao pre 11 godina... i to po ovim cenama, da košta 120e pa nek ide život...
Imao sam nedavno jednu diskusiju na youtube komentatima o tome (rtx 5060ti 16gb), i dalje se drzi ona nebuloza "nije graficka dovoljno brza da iskoristi toliko memorije" pa mora da im se objasni situacija sa teksturama i to posebno high res texture pack, npr ostalo mi dosta starijih naslova da zavrsim i far cry 5 (new dawn) je vec koristio skoro 15gb na 1080p rezoluciji.
I onaj 1gb vise na rtx 5050 bar dozvoljava da se koristi dlss 4.5 bez problema na vecini naslova (koje su na granici 8gb potrosnje), a mozda ima i malo rezerve za 2x FG.

Svi se secamo kako je bila situacija dug niz godina, 1gb vs 2gb, 2gb vs 4gb, 4gb vs 8gb vram.

Ovo na papiru djeluje impresivno (što za nas koji se igramo u 4K rezoluciji sa 16GB kartama, što za mnoštvo korisnika sa 8GB karticama koje su već bile "otpisane")
Pitanje samo, kako će se ponašati retroaktivno u igrama gdje je vram optimizacija već odrađena loše ? (Indiana Jones and the Great Circle npr)

Samo da ne bude da AI model koji radi dekompresovanje zauzme više od 8 GB vram. Kao što su onaj demo za DLSS 5 terali na dve RTX 5090, jedna da tera igru, druga da tera AI model.

Imao sam nedavno jednu diskusiju na youtube komentatima o tome (rtx 5060ti 16gb), i dalje se drzi ona nebuloza "nije graficka dovoljno brza da iskoristi toliko memorije" pa mora da im se objasni situacija sa teksturama i to posebno high res texture pack, npr ostalo mi dosta starijih naslova da zavrsim i far cry 5 (new dawn) je vec koristio skoro 15gb na 1080p rezoluciji.
I onaj 1gb vise na rtx 5050 bar dozvoljava da se koristi dlss 4.5 bez problema na vecini naslova (koje su na granici 8gb potrosnje), a mozda ima i malo rezerve za 2x FG.

Svi se secamo kako je bila situacija dug niz godina, 1gb vs 2gb, 2gb vs 4gb, 4gb vs 8gb vram.
Znaš šta je problem moj prvi računar je imao 16 Mb memorije, 3 godine kasnije 64, pa 256, pa 1gb, 2Gb, 8 Gb, 16 Gb, sve to u razmaku od po par godina. A ove današnje genarije oni ne znaju šta znači upgrade. Njima se sve isto prodaje već 1.5 deceniju. Da nije bilo AMD-a i dalje bi 4 core bio standard, a sa ovim cenama memorije čujem da većina pravi kompove sa 16 Gb koliko je imao moj komp 2011 pre 15 godina... a grafike su išle još brže sa memorijom od 2 Mb do 8 Gb za smešno vreme, a danas sve stalo... da mi je neko 2011 rekao da će ovako malo sve da napreduje za 15 godina, nasmejao bih se... koje je to vreme bilo i kako je sve išlo munjevito... a onda su se setili da ne mora da se ulaže u razvoj toliko, već možeš da rebrendiraš istu stvar 10 puta... (Intel i7 napr.)

Nazad
Vrh Dno