Šta je novo?

Grejanje na gas

Kad je polaz nizak i dugo nije grejano to traje duže. Ti si ipak grejao tih dan, dva.

Da li je moguce da tako sporo zagreva kucu? Ja sam imao proslog meseca havariju na sistemu grjanja pa smo klimama grejali par soba ali ostatak soba je palo ispod 15C (bilo -6 napolju taj dan). Kad se grejanje popravilo, za manje od tri sata je ugrejao kucu na normalnu temperaturu.

Možda nam se malo razlikuju i termostati i definicija "zagrejan objekat" 🙂

Koliko vremena je bilo potrebno da padne do 15C? Kod mene kada danima ne radi (dešavalo se sa starim kotlom, kad se zaglupi), mislim da je najniže išlo 16.x Gde je iks visok broj, ne sećam se tačno.

Nisam gore detaljisao, imam nezavisne termostate u prostorijama i kako je temperatura u objektu padala, razlika izmedju prostorija je bila sve veća. Kako se objekat zagrevao, razlika je bila sve manja i manja, kada je prešla 22C, sve prostorije su se izjednačile. Sada je 31 sat kako je sistem pokrenut na 17.1C i trenutno je 22.3C.

Mislim da je polaz na 44C, pa će do ciljanih 23C biti potrebno još neko vreme.

Meni je za 24h pala temperatura sa nekih 20+C na nekih 15+ ali tad su bili najhladniji dani ove godine. Dnevnu smo grejali 12-com Bosh inverterskom klimom i kad se zagrejalo na 23C otvorili smo vrata nebi li hodnik i donje dve sobe iole ugrejali ali nemoze to 12-ska da zagreje. Temp u dnevnoj pala na 21c a u sobama se podigla za 0.3-0.4c. Zena i deca na kraju spavali u dnevnoj koja se grejala a ja u sobama na spratu.

Posto smo morali struju na kratko da iskljucimo pred kraj popravke, cim smo iskljucili klimu, dnevna se brzo pocela hladiti (a i tip grejanja sa klimom je kratkotrajan cim se klima iskljuci), podesili kotao na 60c polaz, zena nagarila termostat na 23c i za nekih 3+ sata su se zagrejale te prostorije na oko 20c (sve bilo otvoreno da se toplota iz hodnika i dnevne presipa u te hladne sobe, kad je zena vratila na programiranih 21.5.

I ja imam u svim prostorijama zegbee termostate i merace vlaznosti pa tako pratim.

Da li je moguce da tako sporo zagreva kucu? Ja sam imao proslog meseca havariju na sistemu grjanja pa smo klimama grejali par soba ali ostatak soba je palo ispod 15C (bilo -6 napolju taj dan). Kad se grejanje popravilo, za manje od tri sata je ugrejao kucu na normalnu temperaturu.
Mene je jednom prilikom sacekalo 10C u kuci, jer je bilo ugaseno grajanje 5 dana, januar mesec. Polaz je tad radio na 75C oko 12 sati najmanje da postigne >20C sobnu, i jos 36 sati da u toj kuci zapravo bude toplo, dok se zidovi (i patos) ne zagreju i dalje je neprijatno hladno, bez obzira sta pokazuje termometar.

Meni za januar 0 kuna trošim drva stara 4-5 god 😎 moji u prizemlju se greju na gas i kaze keva da je okrenuo oko 200 kubika, da se i ja grejem gore bila bi 400 kubika za januar, znaci oko 12000 moj deo. Na stranu drva, lozenje ja nema sanse da sam potrošio toliko novca kroz drva. U ledenim danima manje od 2 kante yupola drva je odlazilo dnevno, od 15 januara kad je otoplilo 1 kanta. I iskreno vise volim drva januara nego gas. Valjda sto sad nije tavanska ploca izolovana kad se i ona bude izolovala s 10cm stiropora ove godine bice druga prica i zimi.

Koliko je kod vas m3 drva? Kod nas sad ide do 10.700 din...
Racunam da se ni jedna kuca ne bi ugrejala u januaru sa dva kubika drveta a sa 20.000 din na gas bi bilo realno da se pregura mesec a da ne pricamo o konforu i ostalim pogodnostima

Eto neka sam potrosio i 40 kanti jupola drva, koliko je to u m3 ne znam nemam predstavu ali znam da su kante bile dobro pune tek toliko da mogu prsti da se gurnu da se odnesu. nekako se na drva bolje ugrejem kad je napolju minus ili 0, kotao radi konstantno na 40 stepeni, lozim po jedno drvo zidovi se ugreju i milina. lagano s drvima naguram 23.5-24 i bas je drugačiji osećaj. evo mojima u prizemlju stiglo 195 kubika za grejanje i sanitarna voda nas 5, od toga je sigurno 40 kubika otislo na sanitarnu vodu, znaci da sam i ja gore na gas 400 ukupno.

Ljudi, jel moze pomoc kako rešiti grešku F04. Pojavila se nakon isključenja gasa u gradu zbog radova. Sada bi trebalo da ima gasa, medjutim restarti ne pomazu. 🙂 Da li treba nesto da se uradi kod mernog uredjaja?

треба да се извуче на сату онај прекидач како ли се већ зове, одушак за ваздух

Bilo je reči o tome skoro, @PJ je imao poslednji takav problem, verovatno je kotao povukao vazduh, pa treba da se o(d)zrači (nikad ne znam kako se pravilno kaže 🙂)...

E hvala Sale. Secam se da mi je to pricao majstor davno kad je ugradjivao. Pogledacu bas sad, samo da otvorim kutiju 😁.

и ја сам имао проблем као ПЈ да котао једноставно због лошег гаса неће да упали пламен. онда сам подигао снагу котла на 100% пустио мало да време одради своје, вероватно треба да прође тај лош гас кроз мрежу и онда је упалио без проблема. како, зашто веруј ми појма немам. али кад нестане гаса у мрежи мора одушак на сату да се извуче

Malo mi cudno ima i push i pull to reset. Kolko se secam on je nesto povlacio kad mi je pokazivao.1000050381.jpg

зелено повуци ка себи пар секунди и пусти.

и ја сам имао проблем као ПЈ да котао једноставно због лошег гаса неће да упали пламен. онда сам подигао снагу котла на 100% пустио мало да време одради своје, вероватно треба да прође тај лош гас кроз мрежу и онда је упалио без проблема. како, зашто веруј ми појма немам. али кад нестане гаса у мрежи мора одушак на сату да се извуче
Aha. Evo sad gledam. Pogledaću i sta je PJ pisao. Nisam probao na 100% snagu.

зелено повуци ка себи пар секунди и пусти.
E zeleno moze samo da se stisne. Kad sam stisnuo cuo se kao neki vazduh kratko. Sad recimo ako stisnem opet ne cuje se vise.

Sad cu i ovaj beli cep da odvrnem da povucem 🙂 koliko vidim to je opcija B, tu ima da se povuce ka sebi

Evo ga upalio se konacno. Hvala Sale hvala outlaw. Stisnuo prvo zeleno, cuo se vazduh, ali izgleda nije bilo dovoljno. Onda sam odvrnuo ovu belu plastiku i tu ima da se povuce ka sebi pa sam i to odradio. Na kraju isključio iz struje i malo sam ga bio okrenio na max snage i sad vidim krenuo da gori i diže polaznu temperaturu. 🙂

Sad cu i ovaj beli cep da odvrnem da povucem 🙂 koliko vidim to je opcija B, tu ima da se povuce ka sebi
To je sigurnosni ventil koji se sam zatvara kad padne pritisak u mreži. Svaki put se mora povući kad nestane gasa. Postoje i setovi bez njega, ali ja tako ne bi koristio gas u kući. Kod ovih novih digitalnih nemam pojma kako rade. Onaj zeleni možeš 100 puta da stisneš. Džabe, ako sigurnosni nisi povukao.

Poštovanje svima. Ne znam da li pišem na pravom mestu a ako ne, molim vas da moderatori pomere moj post u odgovarajuću temu. Imam gasni kotao Vaillant već oko 20 godina. Tip i sve ostalo ću pokazati na slikama koje slede jer ne znam oznaku napamet. Pre 4 meseca mi je serviser radio servis i postavio novi izmenjivač toplote, neke nove ventile, 2 sušača u kupatilima i sve je dobro radilo do pre mesec dana. Počelo je polako da nestaje tople vode i a posle i grejanje. Sada svaki dan po nekoliko puta pokazuje grešku f. 24. To je u vezi pumpe i vazduha u radijatorima i nedostatka vode. Sve je to nadoknađeno i opet se pojavljuje problem. Izgleda da je pumpa u pitanju. Kada isključim grejanje na točkić onda vode tople ima skoro ceo dan. Uveče se pojavi da nema. Kao da se pumpa muči da postigne i toplu vodu i grejanje. Kasni sa uključivanjem pumpe na ekranu i čeka se duže da dođe topla voda. U toku tuširanja nastane hladna voda. I u toku noći oko 3 00 sata kada ustanem uvek stoji greška f. 24. Da li postoji mogućnost da je on stavio neko ograničenje ili kotao sam tako radi i da li ja mogu sam nešto prema ovom slikama da uradim da ne zovem majstora jer još uvek odpčaćujem rad i materijal za prošli put, trenutno nisam pri parama,još jedno sigurno 2 meseca dok ne prolepša vreme. Hteo bih da neko pogleda da li može nešto tipa Uradi sam ili ne.Nešto pomoću ovih pluseva i minusa pored točkića na tabli. Reset ne pomaže. Samo trenutno. Hvala puno svima na pomoći. Stižu slike. IMG_20260328_132306759.jpg

Prilozi

• IMG_20260328_132410824.jpg
    IMG_20260328_132410824.jpg
    303.8 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20260328_132350617.jpg
    IMG_20260328_132350617.jpg
    188.3 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20260328_110401362.jpg
    IMG_20260328_110401362.jpg
    178.7 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20260328_110343984.jpg
    IMG_20260328_110343984.jpg
    261.9 KB · Pregleda: 28
  • IMG_20260328_110330757.jpg
    IMG_20260328_110330757.jpg
    261.3 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20260328_110313844.jpg
    IMG_20260328_110313844.jpg
    67.5 KB · Pregleda: 31
  • IMG_20260328_110303166.jpg
    IMG_20260328_110303166.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20260328_110245164.jpg
    IMG_20260328_110245164.jpg
    47.7 KB · Pregleda: 22
  • IMG_20260328_132256074.jpg
    IMG_20260328_132256074.jpg
    94.2 KB · Pregleda: 33
@Milorad 1
Pada li pritisak u sistemu, ili drži ono što pokazuje na slikama, pumpa radi? Prebaci je na drugu brzinu(okreni točkić na II). Ona ili radi, ili ne. Jel to sve tvrdi lem na bakru( vidi li se gde kalaj)?

@Milorad 1
Pada li pritisak u sistemu, ili drži ono što pokazuje na slikama, pumpa radi? Prebaci je na drugu brzinu(okreni točkić na II). Ona ili radi, ili ne. Jel to sve tvrdi lem na bakru( vidi li se gde kalaj)?
Ne pada pritisak na onom manometru ako se to tako zove. Kada radi on ga podigne na 1,6 a kad je ugašen vrati se na 1,4. Kada isključim grejanje radijatora onda dugo radi topla voda. Skoro ceo dan i tek uveče se pojavi f. 24. A kad je uključeno i grejanje i voda onda se mnogo češće pojavljuje greška. Kombinovao sam i brzine i za vodu i za grejanje i uvek se pojavi greška. Kad je jedno i drugo na skoro minimumu samo da radi onda radi isto dugo bez problema ali se opet pojavi kad tad. Mislim da je samo var ne vidim kalaj mada se ne razumem u to. Kao da se muči pumpa ili kao da je nekako ograničena. Ne znam šta drugo da ti kažem.

To bi trebalo da bude problem sa trokrakim ventilom. Kada radi grejanje (pošto ono uglavnom stalno radi) trokraki kad u toku grejanja pustiš toplu vodu ,gasi grejanje i preusmerava toplotu sa gorionika na izmenjivač za toplu vodu. Isto i obrnuto. Kad on zaglavi, ne radi , kotao nema pojma šta se od ove dve svari traži. To proveriš tako što isključiš sanitarnu i ostaviš samo grejanje. Ako radi onda je to. Stavi neki bojler od 50L na struju i poveži ga na sistem da imaš uvek rezervnu varijantu za toplu vodu.

Poslednja izmena:
To bi trebalo da bude problem sa trokrakim ventilom. Kada radi grejanje (pošto ono uglavnom stalno radi) trokraki kad u toku grejanja pustiš toplu vodu ,gasi grejanje i preusmerava toplotu sa gorionika na izmenjivač za toplu vodu. Isto i obrnuto. Kad on zaglavi, ne radi , kotao nema pojma šta se od ove dve svari traži. To proveriš tako što isključiš sanitarnu i ostaviš samo grejanje. Ako radi onda je to.
Da, kao da zaglupi i kao da ne zna šta se traži od njega. To ste u pravu. Znači ako sam dobro shvatio ne treba da mi je uključeno grejanje vode za kupanje sudove i tako to i da ostavim jedno vreme tako da bih video da li radi grejanje bez problema? Jel tako? Uradiću tako pa javljam. Hvala na odgovoru. Samo jel skup taj trokraki ventil i rad? Koliko bi me izašlo od prilike. Ne mora tačno u dinar.

Nije jeftin, ima fazon za oživljavanje ,ako nije elektronika u pitanju, ali to kad utvrdiš da li grejanje bez sanitarne radi. Dosta je 48h za probu. To ćemo preko privatnih poruka. Dobro si shvatio sve. Nema paljenja sanitarne vode za to vreme dok testiraš.

Ok, hvala. Kazaću ženi i deci da ne uključuju slučajno ali onda moram preko bojlera da rešim toplu vodu. Klasični bojler. Sad ću da postavim slike šta je sve menjao ranije.

Prilozi

• IMG_20251026_192208735.jpg
    IMG_20251026_192208735.jpg
    289.5 KB · Pregleda: 22
  • IMG_20251026_192305680.jpg
    IMG_20251026_192305680.jpg
    316.3 KB · Pregleda: 24
  • IMG_20251026_191403450.jpg
    IMG_20251026_191403450.jpg
    324.4 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20251026_191343868.jpg
    IMG_20251026_191343868.jpg
    326.4 KB · Pregleda: 24
  • IMG_20250805_154323936.jpg
    IMG_20250805_154323936.jpg
    125.2 KB · Pregleda: 22
Na bojleru isključi sanitarnu(okreni potenciometar na off). Ako imaš uslove za električni bojler to je super. Menjan je izmenjivač i sigurnosni ventil.

Dobar dan, planiram prelazak na grejanje na gas ove sezone. Imam kuću na sprat ukupno grejna površina oko 160 mkv, izolacija je svuda 5 ili 8 cm, prozori su svuda novi, samo gore na ploči nemam ništa ali planiram da tu stavim vunu 20 cm ove sezone. Tako da prema nekim proračunima kotao 24 kW će sasvim lepo grejati ovo. Što se tiče regulacije planiram senzor spoljne temperature, na svim radijatorima termoglave, i običan wifi on/off termostat čisto da mogu daljinski da kontrolišem ukključivanje isključivanje. U opticaju su dva kotla: prvi je Bosch 2300W 24/30kw, a drugi je Romstalov Habitat 24 kW. Oba naravno kondenzaciona. Oba imaju modulaciju 1:10 što je jako bitno. Ovaj Romstal je dosta povoljniji samo me interesuje da li neko ima iskustva sa njim i kako se pokazao u radu. Prema karakteristikama sve deluje jako dobro mesingana grupa, inox izmenjivač, dobra automatika... Molim za neka iskustva ili preporuke.

@vlado.kv
Bosch, ako su ta dva jedini izbor. Ima sad na akciji i VAILLANT Kondenzacioni gasni kotao ecoTEC pro VUW 246/5-3 kombinovani ,za iste pare kao i taj Bosch.

Jedino što žalim je što nisam uzeo kotao sa većim stepenom modulacije. Kod mog je minimum 20%.
Kod ovog Vaillant je 25%, a kod tog Bosch je 10%.

Ne ulazim u ostale specifikacije konkretnih modela i trenutne cene.
Objekti su nam slični, 160m2 u dve etaže, samo što ja delom imam mnogo bolju izolaciju, a delom je lošija (nepsotojeća).

Nazad
Vrh Dno