Šta je novo?

Plex/Jellyfin stalno "ispadaju" sa mreze

• Začetnik teme Začetnik teme PPC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

PPC

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poena
505
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Podigao sam Plex i Jellyfin servere, da vidim šta mi odgovara za media server i imam problem.

Ruter je SBBov Technicolor CGA2121 i na njemu su dodeljene statičke IP adrese za komp (server) i smart televizore (klijenti). Sve radi kao sto bi očekivali ali posle nekog vremena izgleda da se ARP tabele zabaguju i ruter gubi lokalnu vezu, na klijentima prijavljuje "Setrver not found", automatski ili rucno unete adrese, isti je rezultat. ARP -d resava stvar na jednom TV, na drugom ne rešava. WiFi SSID je unificiran za 2.4 i 5g mrezu, kad gledam na ruteru konekcije IP su svi dobro dodeljeni i svi uredjaji su na 5g mrezi. Televizori regularno odrzavaju internet vezu (YT uvek radi) ali lokalno se gube. Probao sam da pristupim i serverima preko IP u browseru TV, ne vidi ih ni tu.

Jel sve ovo do šnj SBB rutera, da li bi kršten ruter rešio stvar? Televizori su Samsung i LG, komp je moj lični komp koji je ionako uključen 24/7 i glumi media server.

A da li si probao da pristupis serveru preko telefona kada se zaglupi?
Da vidis da li je problem samo u TV ili samom serveru da niko ne moze da pristupi.

Generalno ti nisu potrebne fiksne adrese za TV, dovoljno je za server.

Imam 2 TV i oba se ponasaju identicno. Dodeljivanje statickog IP televizorima je bio pokusaj stabilizacije, ako su svi uvek na istim IP adresama to bi trebalo da bude stabilnije ali nije promenilo nista. Takodje sam povezao ispadanje i sa torrent saobracajem, ako torrent saobracaj postoji uopste, serveri ce biti nedostupni tj. time outuju i konekcija se mozda ostvari posle X puta ali je neupotrebljiva. Torrenti uopste ne moraju da vuku max, samo da vuku aktivno i server trokira. Pratio sam i neko uputstvo da Jellyfin nateram da iskljucivo koristi lokal, Plex koliko sam video ne moze samo kroz lokal vec mu treba i aktivna internet veza. Istekao sam internet kabl i JF je nastavio da radi, Plex nije.

Sve se manje vise desava na random, bez mog mesanja. Sinoc sam probao na Samsungu, ni da cuje. Jutros ustanem, reko da probam, radi ko sat. Apsolutno nista nije menjano. Jedino sto ima svoj rezim rada na koji ne mogu mnogo da uticem je ruter. Server je na Win 11 Pro i za ove potrebe trebalo bi da sljaka odlicno, sto i jeste slucaj, kad radi. Nista u sistemu nije bitno menjano, uljucen je network discovery, itd. Mislim, ono radi, kad radi, i radi super. Kad ne radi, nece ni da cuje.

Imao sam slican slucaj sa lokal serverom.
Prvo je krenula lokalna da zeza, kasnije i internet.
Provajder zamenuo ruter i sve proradilo kako treba.

Pa bukvalno i ja tripujem da je tako nesto, nit je ovo neki task nit nesto zahtevno pa da ga tako trokira kad ukljucim torrente, veza je 300mbs, nek je 20mbs zasiceno torrentima ruter trokira lokalni saobracaj. Cak sam par puta uhvatio da njegov login i interfejs laguje kao internet 90ih, bez ikakvog ociglednog razloga. Nista, uzecu neki krsten ruter za lokal, svakako je overdue.

Vjerovatno je problem u broju konekcija kada torrent radi. Isključi torrent na par dana i vidi kako se ponaša. Ako ne trokira/ubija to ti je problem na ruteru 99%.

For most home users, the NAT table will comfortably handle standard web browsing, streaming, and gaming. If you are experiencing connection issues related to high volumes of concurrent connections (e.g., P2P file sharing), you may need to check the firewall settings, which include stateful packet inspection.

pošto je u pitanju Windows 11, onda je verovatno do broja konekcija, kao što je ukazano od strane @castor, pošto je maksimalni broj 20

Taj limit od 20 konekcija se odnosi samo na Windows integrisane servise kao sto su SMB, IIS. A posto Plex i Jellfyn ne koriste te Windows servise vec imaju svoje web servise, taj se limit na njih ne odnosi.

Kod njega je verovatno povremeno zagusen wifi, jer kako vidim iz opisa, svi ti uredjaji koriste iskljucivo wifi mrezu, a CGA2121 je prosecno slab uredjaj sto se toga tice.

Poslednja izmena:
Zagusen WiFi tesko da moze biti jer sve radi pored toga a ni limit od 20 konekcija nije sigurno.

ARP -d * resava stvar, dakle negde se ruter zaglupi i nema ispravnu ARP tabelu. WiFi apsolutno normalno radi u svim situacijama, YouTube vuce bez problema dok se lokalni serveri ne vide. Vuce i sa tih televizora i sa ostalih uredjaja.

Limit od 20 konekcija takodje ne moze biti, ako jedan torrent koji vuce 1mbs optereti isto lokalnu vezu kao i kada 30 torrenta vuce 30mbs onda definitivno nije do broja konekcija jer je nemoguce da jedan torrent ima vise konekcija od njih 30. Mislim teoretski je moguce ali je jako malo verovatno. Takodje, torrent veza NE OPTERECUJE internet sem ako ne vuce max brzinom, ako igram recimo Dotu dok rade torrenti, sve je ok, ping dobar, torrenti vuku ali lokalni serveri nece, dropuju i timeoutuju.

Sve mirise na ruter, da je na izdisaju ili da je po defaultu jednostavno krs uredjaj za deo gde treba da radi i kao ruter uz internet. Mozda jednostavno nema dovoljno resursa da radi obe stvari istovremeno pa prioritizuje internet.

Kako vreme ide WiFi svakako postaje optereceniji, 4 telfona, 2 televizora, 2 AVR, par IoT uredjaja ali i pored toga sve radi, kad radi, a onda na random odluci da ne vidi lokalne servere pa na random isto tako odluci da proradi. Dok radi, sve je bas super, nema laga ni kad premotavas, ucitava brzo, skroluje brzo...

Pre će biti da je faličan, jer isti ruter imam na dva mesta i fercera sve bez problema.

Ok, nov problem, odlucio sam da uzmem svoj ruter ali kako citam ovaj Technicolor ne moze da se baci u bridge mode tako da mi ruter ne radi neki posao, dobicu double NAT situaciju koja ce ponovo da pravi slicne situacije. Ima li tu nekog workarounda, ako ukljucim DMZ i iskljucim WiFi i firewall na SBB Technicoloru hoce li i dalje raditi double NAT?

Eventualno da probam da spalim ovaj modem i da cimam SBB da mi daju drugi jer ne verujem da ce mi menjati modem zbog ovako specificnog problema.

Ok, nov problem, odlucio sam da uzmem svoj ruter ali kako citam ovaj Technicolor ne moze da se baci u bridge mode tako da mi ruter ne radi neki posao, dobicu double NAT situaciju koja ce ponovo da pravi slicne situacije. Ima li tu nekog workarounda, ako ukljucim DMZ i iskljucim WiFi i firewall na SBB Technicoloru hoce li i dalje raditi double NAT?
Ja imam Ubee u double NAT konfiguraciji sa ugašenim WiFi i drugim ruterom u DMZ i sve radi odlično.

• Like
Reagovanja: PPC
Krsten ruter je resio stvar, nikakav problem nemam ni sa double NAT situacijom ni VPN klijentima za posao u DMZ modu, mislio sam da ce biti problem i da ce mi trebati bridge.

Nazad
Vrh Dno