Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja imam 2.5gbit ali na pcix1 i radi odlicno, to realno svako ima slobodno u masini.

Da, zaboravio sam na PCI slotove, pošto koristim Mac. PCI kartica je još jeftinija od TB/USB varijante.

Nije preskupa oprema za kucnu 2.5g/10g mrezu.
Kineski switch, unmanaged, sa 4x2.5g i 2x10g porta su oko 40-50$. Treba dodati i 2xsfp+ za po 20$.
Intel kartica za PC je oko 30$, samo je pitanje resenja za server, ali ako je PC kao kod vecine ovde, i to se resava sa jos jednom karticom od 30$.
Dakle, 150$ sve ukupno za 10gb za bitne uredjaje i 2.5g za ostatak mreze. Solidan AP za jos 100$.
Cat6a kablovi su sasvim dovoljni za ovo.

Realtek RTL8127 10Gbe RJ45 je oko 40 dolara na AE, a neuporedivo manje se greje nego Inteli ili Mellanoxi. Ko koristi Windows, nema da se brine. Linux korisnik mora malo da sačeka ili da kompajlira 6.16 kernel sam.

Zanimljivo, narčio upravo jednu.

1000031784.png

Uzeo sam par komada, meni radi na oko 5g na FM2 platformama. Odlicna za te pare.

I ja uzeh baš ovu što je iznad okačena da je upakujem u FormD, ali nešto mi nije prebacivala 7Gbps, mada nisam stigao detaljno da je istestiram još uvek.
I nije baš da se malo greje, ovaj jadni hladnjak je vreo za sve pare.

Da li kod nas ima negde gde mogu da se nabave HDD za NAS bih koristio da rade, polovni od np firmi ili ispravni koji bi išli kao reciklažni otpad i slično, znam da nešto slično ima preko kada kupuju drugu opremu. Ili neki slični delovi što bih mogao iskoristiti za kućni server.

Kod mene su svi SAS, za njih ti treba i kontroler.

Nazad
Vrh Dno