Šta je novo?

Veoma mala brzina kopiranja na externi SSD

NShappy

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
1,035
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Pozdrav svima

Jedan problem da se prodiskutuje...

Imam externi SSD, Kingstone XS2000, 1TB.
Imam još neke, jedan napredni Samsung NMVe u Ugreen kućištu, i jedan Kodak sa Ali-ja, nebitno sada. Problem je manje više isti sa svima njima.
Kačim ih na Thunderbolt 4, dakle gotovo najbrže što postoji (da, znam, to nisu Thund.4 diskovi, ali svakako bi trebalo da rade brzo na tom portu)

Problem:
Prilikom kopiranja velikih fajlova, ili velike količine manjih fajlića, nebitno, unutar Windowsa, brzina kopiranja je očajna. Neupotrebljivo je.
Međutim, kada podignem neki Win11 sistem sa USB boot diska od npr. Strelec-a, i kada pokušam isto kopiranje, brzine su bukvalno, desetinama puta veće.
Probano na više računara, kod više kolega, pod više Windowsa, uključujući i nove ThinkPad serije, i još neke ext SSD.

Primer, vmware virtuelna mašina, virtual disk drive je jedan file od >160gb. Kopiranje unutar Strelec-a se završi za 4-6 minuta.
Ako krenemo to isto iz "običnog" Win (ista mašina, isti extSSD, isti fajlovi), kopiranje traje bukvalno 40-60 minuta.

20-30gb sitnih fajlova je još veća razlika, kroz Strelec traje 4-5 minuta.
Iz Win, popi'dim pa prekinem posle 30-40 min, a ono nije stiglo ni do 30%.
Msm, razlika je 4-5 minuta vs 1-2h?!?

Da, pokušao sam da koristim TerraCopy i FastCopy. Pomaže malo, ali ne previše. Ubrza kopiranje sa 55 na 48 minuta.
Unutar Strelec-a, i tu FastCopy pomaže, malo. Ubrza kopiranje sa 5 na 4 minuta.
😛

Još jedan fenomen, kada onu veliku VM kopiram untar Windowsa, krene da se puni C: partcija nekim temp. fajlovima, do kraja, te računar postaje neupotrebljiv.

Isključenje Write-Cashing i stavljanje tog externog SSD na best performance u MyComputer->Manage->DiscManagement->Properties->Policies, ubrza dosta kopiranje na SSD i ne puni se C:, ali je i dalje kroz spolja bootovani Win daleko brže.

Ima li neko ideju kako ovo rešiti?
Ovaj problem potpuno obesmišljava ne baš jeftine externe SSD

Eh da, isti je problem i prilikom kopiranja sa SSD na računar.

možda je do drajvera za Thunderbolt. jesi li probao i sa nekim Linux distro-om, poput Ubuntu?

I meni lici na drajvere

probaj da iskljucis/pauziras antivirus

Događa se na nekoliko različitih računara i različitih ssd, a problem se vuče još od Win10.

Na Linux varijantama će vrv da radi, kao što radi na externo bootovanom WinPE.
Ali to mi nije rešenje. Računari su korporativni, nekoliko sw zbog kojih se ti računari i koriste rade samo na win tako da traženje rešenja van win11 ne pomaže.

Probao sam i antivirus da se privremeno onesposobi, ali je to tek tek malo pomoglo.

Pomoglo bi mi da neko potvrdi da NEMA ovaj problem, i da zaista može u windows okruženju da prebaci 100-200GB na externi SSD u 5-10 minuta, što bi trebalo da može po specifikacijama modernih portova i diskova.

Pomoglo bi mi da neko potvrdi da NEMA ovaj problem, i da zaista može u windows okruženju da prebaci 100-200GB na externi SSD u 5-10 minuta, što bi trebalo da može po specifikacijama modernih portova i diskova.
Meni kuci na externi ssd na w11 legal je prenos oko 150mb/s.
ALI: imam vise externih i jako zavisi koji je kontroler u kucistu externog + u startu su svi bili spori dok nisam nasao krsten usb kabl.

Upravo sam testirao sam kopiranje 150GB fajla (backup image) sa eksternog SSD (Kingston XS2000 4TB) na sistemski NVMe SSD (Kingston A2000 1 TB) , i islo je 1.7 GB/s do oko polovine prenesenog fajla a zatim je pala brzina na 200-400 MB/s do kraja.

Zatim sam isti taj fajl od 150GB kopirao sa sistemskog na eksterni (koji ima 1 TB slobodnog prostora od 4 TB ukupnog kapaciteta) brzina je bila 1.1 GB/s do oko 40% prenesenog fajla, zatim je brzina pala na 200-500 MB/s.

Windows 11 Pro, ASRock B650 Pro RS, AMD Ryzen 9 7900, eksterni SSD prikljucen na prednji USB konektor na kucistu koji je povezan kablom na konektor na ploci USB 3.2 Gen2x2 Type-C. Kod mene je interfejs i ploce i eksternog SSD istovetan: USB 3.2 Gen2x2.

Probaj nazad direkt na plocu da vidis ima li razlike.

Zaboravio sam da napisem da redovno manuelno radim "Trim" eksternog SSD. (Optimize drive). Mislim da Windows ovo ne radi automatski za eksterne SSD (makar to ne pise da je radio u mom slucaju), a "Trim" je vazan za dobro zdravlje SSDa.

Poslednja izmena:
Odgovor autoru teme i razlog problema: Računari su korporativni.

Pozz.

Odgovor autoru teme i razlog problema: Računari su korporativni.

Pozz.
Apsolutno identičan problem je i na privatnom računaru koji nema nikakva korporativna ograničenja.
🙁

Upravo sam testirao sam kopiranje 150GB fajla (backup image) sa eksternog SSD (Kingston XS2000 4TB) na sistemski NVMe SSD (Kingston A2000 1 TB) , i islo je 1.7 GB/s do oko polovine prenesenog fajla a zatim je pala brzina na 200-400 MB/s do kraja.

Zatim sam isti taj fajl od 150GB kopirao sa sistemskog na eksterni (koji ima 1 TB slobodnog prostora od 4 TB ukupnog kapaciteta) brzina je bila 1.1 GB/s do oko 40% prenesenog fajla, zatim je brzina pala na 200-500 MB/s.

Windows 11 Pro, ASRock B650 Pro RS, AMD Ryzen 9 7900, eksterni SSD prikljucen na prednji USB konektor na kucistu koji je povezan kablom na konektor na ploci USB 3.2 Gen2x2 Type-C. Kod mene je interfejs i ploce i eksternog SSD istovetan: USB 3.2 Gen2x2.
Da, Kingstone XS2000 je USB 3.2 G2x2, što mu dođe idealna kompatibilnost sa tvojim konektorom na ploči.
I koliko je ukupno vreme kopiranja tih 150GB?!?

Ako imaš mogućnost, probaj isto kopiranje istog fajla na na istom HW da ponoviš u nekom external bootovanom WinPE ili Linux okruženju?
Ako delimo problem, biće višestruko brže.

To ti je ovako napamet prakticno uvek uzrok security feature. Windows Bitlocker enkripcija sistemskog drajva, Windows security ili neki treci endpoint protection. Prati sta se desava dok kopiras, gledaj task manager.

Imao sam slucaj kada je brzina bila oko 40MB/s kada sam konektovao na USB hub sa kojim obicno imam brzinu od oko 500 MB/s. Kada sam rekonektovao USB hub na laptop brzina se vratila na 500 MB/s.

Apsolutno identičan problem je i na privatnom računaru koji nema nikakva korporativna ograničenja.
🙁
Napisao sam ovo jer imam isti problem u firmi, jedino Cisco USB Flash 3.0 SSD, nekako zaobilazi te limite.

Ja imam sličan problem sa Apacer eksternim SSD-om koji je na početku korišćenja na USB 3 portovima radio uvek punom brzinom. U zadnjih pola godine, međutim, retko se povezuje u najbržem mogućem modu usb-a tako da je brzina prenosa kao da se koristi USB 2.0, tj oko 30MB/s umesto 300-400 ukoliko se poveže kako treba. Sve ovo se dešava na više različitih računara (Intel i AMD, različiti čipsetovi, win 10 i 11). Probao sam sa reinstaliranjem drajvera i promenom kabla ali ništa ne pomaže, jednostavno jednom u 10 pokušaja se poveže kako treba. Nešto kao zamor materijala, šta li?

Po raznim iskustiva sa neta, problem je uglavnom na relaciji Win -> Write Cashing.

Pomaže (thanks to AI):
  • Staviti Disk drives -> Properties -> Policies -> Better performance
  • Privremeno isključi "Real-time protection" u Windows Security pre kopiranja ogromnih fajlova
  • Isključi Indexing za taj drajv: Desni klik na Kingston SSD -> Properties -> odčekiraj "Allow files on this drive to have contents indexed...

Uz ove savete, bude znatno brže, ali najbolje rezultate ipak dobijam korišćenjem TeraCopy aplikacije koja zaobiđe sve te Win kerefeke, i uglavnom kopira sa 500-700MB/s što je odlično. Kada je fajl baš velik, i uz TeraCopy poslednjih 30-40% padne na 150-200MB/s, što je i dalje korektno.

Dakle sa TeraCopy radi odlično. Možda bi bilo još bolje da se zaobiđu defender i ostale AV kerefeke.
FastCopy je i dalje jadan.

I dalje je kopiranje u okruženju spolja bootovanog WinPE + FastCopy (unutar WinPE) primetno brže čak i poredeći sa TeraCopy u "normalnom" Win okruženju.

Kopiranje VM mašine od 190GB, unutar externo bootovanog WinPE +FastCopy = 4-5min.
Isto to preko TeraCopy u normalnom Win = 7-10min (što je prihvatljivo i sada to koristim).
Isto to unutar Win11 + win explorer + običan copy-paste =30 i više minuta. A zna da se otegne i ojha preko1h.

Nazad
Vrh Dno