Šta je novo?

Crimson Desert

Igra ima implementirane gejmplej mehanike kao u Rockstar igrama, sto do sada nisam vidjao. U gejmplej smislu definitivan iskorak napred za igre ovog tipa, posle ovoga igrati nesto novo iz zanra gde nemas interaktivnost na ovom nivou ce biti kao da igras last gen igru. Jeste borba poluautomatizovana ali toliko je opcija, bukvalno samo sa RDR2 moze da se poredi u tom pogledu, sve ostale fantasy/medival igre zaostaju.

Da je MMORPG kako su inicijalno planirali i da se odvija u Warcraft univerzumu ljudi bi tu igru slavili kao drugi dolazak Hrista jer mehanicki ima sve sto je neko nekad zamisljao da bi jedna next gen igra ovog tipa mogla da ima.

Inace je drip simulator sto bi rekli.

Ako je ono sranjce Avowed RPG onda je ovo 2xRPG.

The gift that keeps on giving 🙂

Prilozi

• IMG_20260407_213726_754.jpg
    IMG_20260407_213726_754.jpg
    169.2 KB · Pregleda: 143
Ovo vec deluje ispeglano nakon poslednje zakrpe, dosta nesto GB (nisam ispratio koliko)

Sta znam, meni radi super, x puta sam se osetio malo glupim, ali nema veze 😀
Ja sam krenuo da igram nakon 1.2 patcha, tako da je vec dosta toga bilo sredjeno.

Nego, kako ova igra ima samo 125GB? 😀

Igra je prelepa, 4k sa RR i dlss ..

Zaista se trudim da ne koristim youtube ali neki momenti su bas zbunjujuci. Koja je fora sa decom cveca, jek sam preskocio neki kvest mozda?

Na sta tacno mislis, ako mislis na to kada udjes u selo i uspavaju te
pre toga moras da odradis kvest da bi te primili u selo."

Zaista se trudim da ne koristim youtube ali neki momenti su bas zbunjujuci. Koja je fora sa decom cveca, jek sam preskocio neki kvest mozda?
Uvijek pitaj ovdje na forumu i to svima preporučujem jer ubija se čar igre kada se gledaju playthrough klipovi.
Meni su zagonetke vrhunski odrađene. Fanovi starijih TR igara biće prezadovoljni.

Brate, zagonetke generalno obozavam, ali da stavis muzicku zagonetku od 7 nota od kojih minimum 2 razlicite zvuce isto na 2 para slusalica, zvucnicima i tv-u...pa ono najveci muzicki genije ne bi resio.
Pogledao na netu resenje posle skoro sat i po vremena pokusavajuci da odsviram i otvorim ormaric...bas bzvz, a nagrada jos debilnija.

Ja sam snimio melodiju na telefonu da je ne bih puštao kroz kutiju i odradio. Gornje 3 dirke su molske a kompletna melodija je u duru tako da je trebalo samo sa donjih 5 odraditi. Sviruckam malo gitaru i onda to da ne riješim, bruka 😂 Mini izazov za ljude koji su donekle povezani sa muzikom. Ima zagonetki za svakoga. Postoji jedna sa referencom na popularnu seriju iz Južne Koreje odakle je i dev tim.

Ne mora sve da se riješi i pokupi. Pojedine zagonetke sam preskočio. Većina njih je opciona, ali svakako dobrodošla stvar u savremenom gamingu da se podigne nivo težine i izazova kod mozgalica. Udari se koji screenshot, zapiše se po nešto i sl.

Ne znam da li mislimo na istu muzicku kutiju, ali ova je i na donjim i na gornjim dirkama i bas je hevi prica.

Ti mislis na drugu, ta je banja, ja pricam u Hernard Castle 🙂

Meni se to iskreno svidja, ne bi ni trebala da bude poenta da možeš da uzmeš 100% svega u jednom igranju.
Koliko vidim, igra je ogromna, tako da ćeš svakako imati čime da se zanimaš.

Ja iskreno čekam popust, a i deluje da na običnom ps5 ne radi još uvek najbolje, pa će se popust taman uklopiti sa nekom budućom kupovinom ps5 pro, ali vrlo zanimljivo deluje sve ovo.

Nemam ja nikakav problem sa tezinom, to podrzavam, ali je ovde problem sto je prakticno nemoguce razaznati zvukove, a treba da uneses sekvencu od 7 nota po sluhu, od ukupno 8 dirki u 2 reda. Videces i sam, ja sam neko ko je pljuvao drugare kada su po guglu igrali remnant i remnant 2, ja necu apsolutno nista da znam, hocu da sam u igri, a ne da je prelazim kao check listu, ali ovo je prosto lose uradjeno, nije stvar tezine.
Pazi, zamisli da provedes sat i po kliktuci 8 dirki, prebacis zvuk sa zvucnika na slusalice, pa na druge slusalice, pa na tv...

Druge kutije sa zagonetkama sam otvorio maltene odmah.

Neke zagonetke su mi prihvatljive ali neke su preteške, ne mogu baš nekoliko dana da posvetim rješavanju jedne zagonetke tako da koristim yt povremeno.

Stavio da se skida pa da probam večeras i ja ovo čudo.

Welcome and goodbye 😀

kakav patch da skida kad steam automatski skida najnoviju verziju

Pise da je stavio da se skida, širi je to pojam od "Steam" 😛

Poslednja izmena:
Trebalo mo je 4 pokusaja i skoro 5 sati da me igra uvuce, a sada me bas vuce da je igram. Tek sam krenuo.
Da li da cuvam onaj njegov mac ili ga mpgu prodati posto sam nasao neki buzdovan posle sekire koji su bolji?
I kako da dual wieldujem?

Ovako, zapanjen sam koliko ima stvari da se radi u igri, mislim da su natrpali sve što im je palo na pamet, 5-6 sati mi je proletelo a da nisam ništa konkretno uradio. I dalje sam kod onog početnog grada, polako čistim sve što stignem. Borba mi se dopada iako imam samo osnovne skilove, verujem da kasnije postaje još bolja.

Igra jedva radi na mojoj konfiguraciji u 30fps-a ali ok, bitno da radi. Zna da bude lepa na trenutke, recimo kad je sunce visoko na nebu i kad je lepo vreme ali bukvalno svi ostali trenuci (jutro, zalazak, noć) su jedna ogromna zamućena čorba podivljalih dlss artefakta i particle efekta da sam ubeđen da je ovo neki bag sa njihovim endžinom.
Igra izgleda kako treba samo sa uključenim ray reconstruction ali to je meni neupotrebljivo.

Mislim nemoguće da nisu mogli da srede dlss da izgleda pristojno, čak i dlaa izgleda loše.
Na primer voda, ne postoji scenario osim RR u kome voda izgleda dobro (gornja slika bez RR (30fps), donja sa RR(11fps)):
Crimson Desert Screenshot 2026.04.10 - 16.16.08.39.jpg
Crimson Desert Screenshot 2026.04.10 - 16.17.40.27.jpg
Nadam se da će ovo ispeglati u nekom budućem peču jer ovako izgleda kao igra iz 2012.
Inače, to mi je jedina zamerka za sada, sam gameplay mi se jako dopada.

Da, rekoh ja pre 2, 3 nedelje da je sa RR i bez kao druga igra, sve teksture i ostalo je zamuceno, da im se izgleda sve heavy oslanja na RR.
I to je lik kacio 4k snimak i poredjenje na YT, ne nize rezolucije, kapiram da je na nizim jos gora situacija.

Nadjoh post(pogledati attachment):

Da li AMD-u fale neke opcije, posto na YT vidim da na balanced 4k, sto je manje od 2k rendering rezolucija, na 5090 liku pada na 60fps nekada...

Evo i ovde, ali ovo vise kacim da pokazem koliko je drasticna razlika bez RR, mislim da RT manje utice, koliko RR stabilizuje i izostri sliku, kao da je 720p vs 2k barem...
Da li je moguce da se engine ovoliko oslanja na RR, bas katastrofa.

Pogledajte prilog 532704

Istina da je danju nesto bolje, ali...
screenshot_2026-04-07_205448.png
Samo LIGHT smanjen na ULTRA uz klasican RT....Ne izgleda toliko kako opisujete lose, plus ne mrda sa 60fps. Prvi put da RT ne uzima perfomanse onako osetno. Ovde se ponasa kao i svaka druga opcija 👍

Poslednja izmena:
Gde ste vi pazarili igru?Steam ili ona jeftinija strana.Vidim da su ljudi odavde imali problema sa aktivacijom kljuca.

Gde ste vi pazarili igru?Steam ili ona jeftinija strana.Vidim da su ljudi odavde imali problema sa aktivacijom kljuca.

Ja na loaded, bješe 49 evra.

Trebalo mo je 4 pokusaja i skoro 5 sati da me igra uvuce, a sada me bas vuce da je igram. Tek sam krenuo.
Da li da cuvam onaj njegov mac ili ga mpgu prodati posto sam nasao neki buzdovan posle sekire koji su bolji?
I kako da dual wieldujem?

F2 držiš i podesiš 2 mača, jedan u sredini a drugi tamo gdje ti je štit. Nakon toga, kad izvučeš mač automatski povuče i drugi.

Evo ja sad kupio za 41 evra i uspesno aktivirao na Steam-u,pa da vidim dali sam ih bacio ili nisam.🙂

Nisi bacio definitivno, samo preguraj par sati i poceces da je sanjas 🤣
Od 3 popodne je igram nisam osetio, tek mi je na oko petom satu kliknula igra, a nisam odradio 3 main questa, samo sam istrazivao i cupkao bandite.
Da li je iron ogranicen kao resurs ili da ga ne stedim kod upgreda?

Nisi bacio definitivno, samo preguraj par sati i poceces da je sanjas 🤣
Od 3 popodne je igram nisam osetio, tek mi je na oko petom satu kliknula igra, a nisam odradio 3 main questa, samo sam istrazivao i cupkao bandite.
Da li je iron ogranicen kao resurs ili da ga ne stedim kod upgreda?
Upgrejduj max do 3-4 lvl to početno oružije. Skoro sva oprema je kozmetičkog tipa. Ono što je bitno su abyss gear, "rune" koje postavljaš u slotove. Njih nalaziš kasnije kroz igru i možeš da ih uklanjaš i postavljaš kako želiš. Sve upgrade metale možeš da farmaš i respawnuju se nakon određenog in-game perioda na mapi. Shavtićeš ovo i sam jer je maratonska igra i treba se samo prepustiti.

Izguraj main questove oko osnivanja kampa jer je sve to kao prolog koji nijesu odradili kako treba. Ja sam napucao 15+ sati i onda radio tutorial questove za stvari koje sam već provalio.

Nazad
Vrh Dno