Šta je novo?

pfSense / OPNSense - Generalna diskusija, pitanja i saveti.

Imam i ja pitanje u vezi pfsense,svojevremeno sam sa Aleksom podesio da radi dok sam bio povezan ovako Supernova pa u pfsense ali nisam imao staticku ip a sada sam je dobio pa mi ne radi pfsense. Sta je potrebno podesiti da opet radi?

verovatno su ti se promenila wan podesavanja sa dynamic (dhcp) na ppoe. Mozda static, ali verovatno ppoe. U tom slucaju moras da imas kredencijale. Vidi da li si ih dobio prilikom aktiviranja staticke adrese.

Da li je neko namestao tj podesio da mu radi auto reboot i sta od DNS koristite posto Quad9 svako malo zna da ne radi...

26000.jpg

Misliš da se upali kada npr nestane struje? To se podešava u Biosu

Najpre mi treba kada se zaglupi Quad 9 i ostanem bez neta da predje na drugi DNS...

Meni ovako radi godinama, nista nisam dirao. Problem je kada nesto i želim da promenim ja zaboravim kako se to radi jer sve radi jako dugo bez diranja. A nema @alex303 da nam pomogne.

Najpre mi treba kada se zaglupi Quad 9 i ostanem bez neta da predje na drugi DNS...
To prevazilazi moje znanje

Upravo se i ja podsecam svega po malo i po redu pa reko da podesim sve do kraja 😀

Pa zar nemaš da podesiš više dns servera? Ja koristim Adguard home, imam podešeno nekoliko dns servera pri čemu sam AGH radi load balancing u zavisnosti od vremena odziva. Znači ako jedan upstream dns crkne, automatski ga neće koristiti.
Sigurno da i pfsense ima sličan feature.

Ima naravno samo ne znam podesiti kako da koristi sledeci koji je po redu...

Mislim da se ne koriste jedan ili drugi nego on salje upit na sve, a koristi onaj koji prvi posalje odgovor, odnosno, ima manji odziv. Nije to pravi alternate/fallback DNS.
Osim toga, DNS podesavanje u General setup nije isto sto i DNS koji ce koristiti uredjaji povezani na pfsense.
General DNS je primarno za sam sistem, a za uredjaje se podesava u DHCP podesavanjima.
Postoji opcija da se svuda koristi DNS iz general settings, ali to je odvojeno.

Ako u dhcp podesavanjima stavis vise DNS onda sam klijent (recimo windows) bira sta ce da radi sa njima

Ja se upravo presaltao

Fujitsu Futuro S920 4GB DDR3L AMD GX 415GA | 2.500 RSD
PCIe x4 Riser | 500 - 2.000 RSD
Intel 1000 PT Dual / Quad Port | 60e

Da li to to i dovoljno? Što se tiče ovog PCIe adaptera nalazim samo na AliExpress, a za NIC da li može neki sa AE isto, kod nas poprilično na ceni?
Gledao sam jos par mini pc ali su ili pretanki za dodatni PCIe port ili preskupi... Kako bi ovo funkcionisalo, eventualno bih dodao RAM možda, na oglasima nisam pronašao nešto bolje...

Nije problem ni da je neki ThinkCentre po veličini, samo koliko sam shvatio procesor ima podršku za AES-NI

Nazad
Vrh Dno