Šta je novo?

Grejanje manjih objekata – klima uređaji ili gas

• Začetnik teme Začetnik teme kept
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kept

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2009
Poena
330
Drugari potreban mi je savet oko izbora nacina grejanja objekta u kom trenutno zivi jedna starija osoba. Prvo sam razmisljao o centralnom grejanju na gas gde bi ukupan trosak iznosio ~6000evra (prikljucak, kotao, radijatori, majstori...), tako da sad razmisljam da se ovaj prostor zagreva putem 2 klima uredjaja. Klime bih postavio na zidove paralelne sa vratima u dnevnoj i spavacoj sobi (obelezeno crvenom bojom) tako da bi delimicno grejale i centralne prostorije (hodnik, sobu 2 i kupatilo). Grejalo bi se ~52m2, a visina prostorija je 3 metra.

Objekat je pristojno izolovan -> pvc stolarija srednjeg ranga, 20cm staklene vune na podu tavana i 10cm stiropora na zidovima. Pod nije termoizolovan, osim spavace sobe gde se ispod laminata nalazi 3cm stirodura.

Razmisljao sam da u dnevnu sobu postavim Fujitsu KETA 12/ Gree Airy ili Midea Extreme, a u spavacu neku devetku Keta 9 ili slicnog kvaliteta. Kako vam se cini ova moja "klimatska mudrolija", potencijalne lokacije klima i njihova mogucnost da zagrevaju ovaj prostor uz neki korektan mesecni trosak za struju?

tako da sad razmisljam da se ovaj prostor zagreva putem 2 klima uredjaja.
👍
'Em jeftinije, em' ne zavisiš od nikoga/ničega (sem EPS-a, naravno).

Klime bih postavio na zidove paralelne sa vratima u dnevnoj i spavacoj sobi (obelezeno crvenom bojom) tako da bi delimicno grejale i centralne prostorije (hodnik, sobu 2 i kupatilo).
Teško da može bolje, ali računaj na pregrejan hodnik i podhlađenu sobu2 i kupatilo. Ništa drastično/strašno (-1/2C) ali za kupatilo bi moglo da bude problem ako osoba prefeira "saunu" za kupanje (rešivo ubacivanjem grejača u sušač npr, samo za dogrevanje pred kupanje).

Razmisljao sam da u dnevnu sobu postavim Fujitsu KETA 12/ Gree Airy ili Midea Extreme
Imam oba Kineza i obe su ti odličan izbor za uslove/pozicije.
S' tim što imaj u vidu da Midea ima daleko bolju kulturu rada (iako je i Airy dobar, pogotovo za Gree "standard"), kao i da joj nedostaje motorizovano horizontalno krilce (nema swing levo-desno, a usmeravanje možeš podesiti samo ručno, pomeranjem krilca). Kod tebe to i ne bi bilo ne znam koliki nedostatak, s' obzirom da ti iovako treba da duva pravo (u vrata), al' znaj, da se ne iznenadiš neprijatno.

Opcija ti je i Midea Breezless E, za obe pozicije (9+12), pogotovo ako osoba ne voli ili joj smeta duvanje na hlađenju (u Breezless modu kao da ne radi, tek na pola metra osetiš strujanje vazduha/hladnoću iz nje).
Međutim obe su osetno slabije od Extreme-a i pogotovo od Airy-a, nemaju grejač tacne na spoljnoj (što doduše solidno nadomešćuju dobrim softver-om i DF-om) i protok vazduha unutrašnje je osetno manji (bitno za ovu u dnevnoj, zbog dometa).

Takođe, imaj u vidu da su sve šanse da bi Airy mogao i sam sve da odradi. Daleko od idealnog, ali ako osoba preferira hladniju spavaću, nemoj se iznenaditi ako se tamo maltene ne bude ni palila/koristila klima. Ili ako iz bilo kog razloga moraš odložiti kupovinu za spavaću - slobodno, izboriće se ovaj sam jednu sezonu.

Takođe2, nemoj se zeznuti da staviš Gree (bilo koji od trenutnih modela) u spavaću. Nisu za male prostore, gde im je kultura rada užasna ("na nos" će ti izaći)!!!

njihova mogucnost da zagrevaju ovaj prostor
Bez ikakvih problema, pogotovo Airy. 12-ica je čak i za nijansu overkill (za prelaz prvenstveno, a vala i generalno).

uz neki korektan mesecni trosak za struju?
Dva Airy-a (12-ice) u ~72m2* defakto istog objekta/izolacije/pozicije (iz ugla klime, pogotovo u dnevnoj kod mene, link dole), grejući na 24C:
  • Februar: 130kw + 120kw (~3300din zajedno)
  • Mart: 70 + 60kw (~1700din)
BG

Ergo, po slobodnoj proceni, i na 24C ciljane T, očekuj od Airy-a nekih 60-75% od ukupne potrošnje mojih (oba).

* Kvadraturu/pozicije pogledaj ovde (na spratu su)

@kept U Hladnoj Prodavnici je trenutno na akciji Fuji 12 kmcc za 60k. Za te pare ne gledaj dalje

Hvala punooo Cofi👍na super detaljnom odgovoru i Jozzi na sugestiji klime koja trenutno na akciji!

Tvoja izolacija je prilicno bolja od "moje". 10cm kamene vune u podu + troslojna stakla + verovatno niza visina prostorija -> kod mene pod nije izolovan, stakla su dvoslojna i visina prostorije je ~2.9 metara.

Proracun toplotnih gubitaka objekta koji mi je generisao Claude AI je ovakav.

Raspon temperatura najhladnijeg meseca prosle godine / Januar.

Licno se grejem na gas pa nisam previse upucen u klima-grejanje problematiku. Celokupno znanje mi je bazirano na citanju Bench postova 😊 ovog podforuma. Verovatno bi najbolje bilo da u spavacu i sobu 2 ubacim 07 BTU + 12 BTU u dnevnu sobu, ali posto ce jedna starija osoba tu ziveti smanjio bih njenu obavezu i trosak za ciscenje i servisiranje vise klima uredjaja.

Budzet je 150k dinara, a jedini uslov da se osoba pristojno greje u zimskom periodu -> temepratura 22-24C.

12k KMCC (60k dinara) + 09 KETA (50k). Da li je potrebno i moze neka bolja kombinacija do 150k?

Na brzinu sam pregledao trenutne cene klima koje se najcesce spominju na Benchu i to ovako izgleda. Od 12000 BTU: Midea Extreme 56k, Fujitsu Keta 65k, Fujitsu KMCC 60k, Gree Airy 67k. Od 9000 BTU: Fujitsu Keta 50k, Midea Extreme slicno.

Nema na čemu! 🙂
Tvoja izolacija je prilicno bolja od "moje". 10cm kamene vune u podu + troslojna stakla + verovatno niza visina prostorija -> kod mene pod nije izolovan, stakla su dvoslojna i visina prostorije je ~2.9 metara.
Jeste, ali je efekat manji nego što deluje "naizgled".
Tj. sumnjam da ću mnogo pogrešiti ako kažem da nedostatak izolacije u podu kod tebe ne pravi naročitu razliku nasuprot činjenice da imaš 20cm vune na plafonu (u poređenju sa 3cm stirodura kod mene na plafonu sprata, bez obzira što je malo niži (2.75m)). 😉
Izolacija na plafonu ti završava najveći deo posla, jer toplota ide gore. Ako tu nema šta da je zadrži, izolacija zidova/poda i dobra stolarija ti znače manje nego što misliš, tj. izolacija koju pružaju nije na mestu najvećih gubitaka (plafon).

Verovatno bi najbolje bilo da u spavacu i sobu 2 ubacim 07 BTU + 12 BTU u dnevnu sobu, ali posto ce jedna starija osoba tu ziveti smanjio bih njenu obavezu i trosak za ciscenje i servisiranje vise klima uredjaja.
Svakako najbolje rešenje. A da li je zaista neophodno (inicijalni trošak + održavanje i "komplikacija" generalno) će ti najbolje pružiti odgovor na pitanje za šta se soba 2 koristi, tj. koliko vremena (u kontinuitetu) bi osoba provodila tamo!? Ako se koristi retko i na kratko/"u prolazu" - posebna klima je priličan overkill i nepotrebna (podrazumevajući naravno da su druge dve adekvatne).

Proracun toplotnih gubitaka objekta koji mi je generisao Claude AI je ovakav.
Uzimajući da je tačan, i da je prosečna Januarska temperatura bila oko -5C, nisam mnogo pogrešio da bi Airy sa 3.6KW kapaciteta na -10C i sam "izašao na kraj".
Uglavnom, vadi podatke za ostale pa se navodi, a ja ti ostavljam dole specifikacije za nekoliko aktuelnih Gree modela...

Prilozi

• gree-airy-amber-spec.png
    gree-airy-amber-spec.png
    832.2 KB · Pregleda: 17
  • gree-pular-clivia-spec.png
    gree-pular-clivia-spec.png
    673.1 KB · Pregleda: 17
Uzmi 12 KETA jer je dosta bolja od KMCC a samo 5000din više u hladnoj radnji.
Imaš GENERAL ASHG07KETA-B za 44.000din koja je skoro ista kao devetka.

Nazad
Vrh Dno