Šta je novo?

Hardver Kućište....

• Začetnik teme Začetnik teme bojke1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

bojke1

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2006
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 3600XT/COOLER SilentiumPC FORTIS 3 HE1425
Matična ploča
MSI B550 GAMING PLUS
RAM
KINGSTON FURY RGB 2X8GB DDR4 3600MHZ
GPU
ASUS ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING
Storage
KINGSTON 500GB M2 SA2000M8 ,WD RED PLUS 4TB,WD 2TB GREEN,EXTERNI 2,5 INCHA TOSHIBA 1TB
Zvuk
JAMO D450 FRONT,JAMO D4CEN,JAMO D400 SURAUND,JBL SUB ES250PW,MARANTZ AVR SR7010,SONY BDP-S6200
PSU
SEASONIX PRIME GX1000 GOLD
Kućište
COOLER MASTER 690 II ADVANCED
Monitor
DELL S3220DGF 165HZ,SONY KDL55X8509C 120HZ,BENQ W1070+ FULL HD PROJEKTOR
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER 3S,LOGITECH K360
Mobilni telefon
Samsung s24 ultra 12/256gb titanium black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Da li je ok kupiti nzxt h5 flow rgb?
Ovaj model.Bio sam planirao da uzmem h7 rgb ali je dosta siroko i barem kod mene ne moze u policu.I ovaj h5 staje knap.Mozda ima centimetar vise lufta u polici.
Cena je nekih 13 soma za ovaj h5 ali imam i neke bodove pa bi me izaslo nekih oko 7 soma.
Nekih preko deset godina koristim cooler master 690 advance i sa kucistem sa zadovoljan.Problem je sto kod njega ne mogu staviti grafu duzu od neki oko 30cm i to mi pravi problem.
Imam dva 3.5 incha hard diska a koliko vidim kod h5 ima mesta za jedan hard i koristim i nvme ssd od 500gb.Ne znam da li se mogu staviti dva 3.5 incha hard diska u ovo h5 kuciste?
I kolika je mana to sto kuciste nema dugme za reset?A koliko vidim ovah h5 to nema.
Planiram zamenu grafe 1060 koju sada koristim za nesto novije ali moram onda zameniti i kuciste da bi grafa mogla da stane.
Ili mozda juriti neko drugo kuciste?
Gledao sam i lian li 216 koje ste ovde preporucivali.
U ovoj radnji gde imam neke bodove ima ga samo u beloj boji a pre sam za crnu varijantu.
Sa bodovima bi me izaslo oko 11 soma ali kazem ima samo bela boja.

Da li je ok kupiti nzxt h5 flow rgb?
Ovaj model.Bio sam planirao da uzmem h7 rgb ali je dosta siroko i barem kod mene ne moze u policu.I ovaj h5 staje knap.Mozda ima centimetar vise lufta u polici.
Cena je nekih 13 soma za ovaj h5 ali imam i neke bodove pa bi me izaslo nekih oko 7 soma.
Nekih preko deset godina koristim cooler master 690 advance i sa kucistem sa zadovoljan.Problem je sto kod njega ne mogu staviti grafu duzu od neki oko 30cm i to mi pravi problem.
Imam dva 3.5 incha hard diska a koliko vidim kod h5 ima mesta za jedan hard i koristim i nvme ssd od 500gb.Ne znam da li se mogu staviti dva 3.5 incha hard diska u ovo h5 kuciste?
I kolika je mana to sto kuciste nema dugme za reset?A koliko vidim ovah h5 to nema.
Planiram zamenu grafe 1060 koju sada koristim za nesto novije ali moram onda zameniti i kuciste da bi grafa mogla da stane.
Ili mozda juriti neko drugo kuciste?
Gledao sam i lian li 216 koje ste ovde preporucivali.
U ovoj radnji gde imam neke bodove ima ga samo u beloj boji a pre sam za crnu varijantu.
Sa bodovima bi me izaslo oko 11 soma ali kazem ima samo bela boja.
Lancool 216 imaš za 12000:
https://itsvet.com/kuciste_lian_li_...an216rw.00_g99.lan216rx.00-pdaa1-21.i?id=3987

Uzmi njega ako imaš mesta, bolji je od H5.
Ako nemaš mesta, onda Lancool 207.

Lancool 216 imaš za 12000:
https://itsvet.com/kuciste_lian_li_...an216rw.00_g99.lan216rx.00-pdaa1-21.i?id=3987

Uzmi njega ako imaš mesta, bolji je od H5.
Ako nemaš mesta, onda Lancool 207.
Hvala za preporuku.Koliko vidim sirina kucista je 235mm a meni je prostor u polici 245mm.Ostaje lufta 1cm.Knap staje.Ostalo mi nije problem oko visine i dubine.
Vidim da moze graficka do 392mm sto je ok.
Napajanje imam seasonic prime gx1000 ono bi trebalo da moze da stane u ovo kuciste lancool 216?
Bio sam prosle godine kod drugara u austriji porucio nzxt h7 rgb ali kada sam izmerio posle prostor u polici video sam da ne moze da stane i drugar otkazao porudzbinu.
Tako da jos uvek vagam sta uzeti.
U cemu je bolji ovaj lancool 216 od nzxt h5 rgb?Mislim konkretne razlike.

Ljudski I/O, flexibilniji, više prostora, ima bar 1 filter za prašinu (za napred može da se dokupi na Aliexpressu), top airflow i temperature...

Ako ti je tesno za njega, razmotri Lancool 207 (Digital). Biće tesnije za kablove ali je takođe dobar.

Ljudski I/O, flexibilniji, više prostora, ima bar 1 filter za prašinu (za napred može da se dokupi na Aliexpressu), top airflow i temperature...

Ako ti je tesno za njega, razmotri Lancool 207 (Digital). Biće tesnije za kablove ali je takođe dobar.
Ako bih birao izmedju ta dva bolji je 216 model od modela 207 digital?
U smislu oko organizacije kablova i malo veceg prostora i protoka vazduha.
Mislim da ce stati 216,kazem bice knap ali staje.Ovaj 216 model je siri nekih 2cm od mog starog cooler mastera 690 advance.
Problem je sto jos uvek ne znam koju cu grafu kupiti,mislim na duzinu kartice pa mi odgovara sto veci prostor za gpu.

Da, 216 je bolji, po meni. Veći je pa je flexibilniji, pogotovo što se tiče dužine napajanja i lakoće kabliranja. Na gornjoj strani može da se skine mount za AIO da se lakše namesti. Mogu i da se premeste portovi da budu gore ili dole, gde ti više odgovara. 216 ima i Reset taster, 207 ga nema. S druge strane, 207 ima tu Digital verziju koja ima displej napred na kome možeš da namestiš da vidiš temperature i slično...
Što se performansi/hlađenja tiče, oba su odlična i nema problema za grafičke, staju i ogromne.

Izmeri dobro i vidi imaš li mesta.
Ne valja baš ni da bude udenuto kao sardina, treba negde da izađe topao vazduh.
Najbolje bi bilo da se izbegne polica, ako je moguće, stavi ga na pod negde pored...

Hvala na detaljnom odgovoru.Sto se tice prostora kazem imam 245mm sirinu police gde moze da stane kuciste.Ovaj sa slike stari cooler master 690 advance je sirine 215mm.Ovaj lian li 216 je sirine 235mm tako da mi ostaje jedan cm prostora.Hocu da kazem da sa strane ja i nisam imao nekog prostora u smislu provetravanja kucista tako da tu ne gubim nista.Bitno mi je da kuciste moze da stane.I ako kazes da je po tebi 216 bolje kuciste od modela 207 digital ici cu na njega.Meni displey na 207-ci nista ne znaci kao ni kaljeno staklo sa strane posto se ono i ne vidi u polici.Jednostavno prostor je takav da samo ovde u polici moze da stoji kuciste.Sa strane su mi veliki zvucnici i jos veci wufer tako da kuciste ne moze da ide na pod nikako.Iskreno ovaj 690 advance ne bih ni menjao da moze da stane neka duza graficka.On podrzava grafe do 304 mm.A vecinom su one sada duze od 304mm barem neke koje sam gledao.Trenutna grafa mi je stara asus strix 1060 6gb sa tri kulera i ona je tada jedva stala u ovo kuciste posto je dugacka skoro 30cm.
Tako da gledam sta mi je najbolje uzeti od kucista a da ne pucam neku veliku lovu,uslov je da moze da stane u policu koja je sirine 245mm.
A kasnije kad nadjem kuciste da pojurim neku grafu.

Prilozi

• viber_image_2026-03-27_20-02-49-706 2.jpg
    viber_image_2026-03-27_20-02-49-706 2.jpg
    161.5 KB · Pregleda: 64
  • viber_image_2026-03-27_20-02-49-454 1.jpg
    viber_image_2026-03-27_20-02-49-454 1.jpg
    155.3 KB · Pregleda: 63
  • viber_image_2026-03-27_20-13-25-473 3.jpg
    viber_image_2026-03-27_20-13-25-473 3.jpg
    284.2 KB · Pregleda: 64
Uh, skroz tesno...problem je što je i pozadi blokirano pa vazduh neće imati gde da izlazi ljudski. Možda bi mogao da staviš jedan ventilator i gore iza kulera, da odvuče nešto tog vazduha gore gde ima više mesta.
Idealno, uzeo bi neko malo kućište i mATX ploču i popeo ga na taj woofer ali to je dodatni trošak za ploču...

Pa to cu verovatno i uraditi da ubacim dodatni ventilator.Sad imam jednu 14-cu sa gornje strane koja izvlaci vazduh na gore.Koliko toliko znaci.I nisu mi neke velite temperature barem sa ovom konfiguracijom iz potpisa.E sad kako ce sve to izgledati kad bude kasnije stigla neka druga grafa to cemo videti.
Da sad menjam i plocu nisam spreman za to.Kazem ti meni je skroz ok i ovo kuciste.Samo da moze duza grafa u njega da stane ne bih ga uopste menjao.
Verovatno moze da se budzi da se vade lezista za hard diskove ali ne bih to radio.
Tako da videcu jos sta ce na kraju od svega ispasti.

Uh, skroz tesno...problem je što je i pozadi blokirano pa vazduh neće imati gde da izlazi ljudski. Možda bi mogao da staviš jedan ventilator i gore iza kulera, da odvuče nešto tog vazduha gore gde ima više mesta.
Idealno, uzeo bi neko malo kućište i mATX ploču i popeo ga na taj woofer ali to je dodatni trošak za ploču...
Ja sam uvek izbegavao, ovakve tunele, jer je problem i temperatura i protok vazduha, prasina.... radije ga stavim ispod stola ili jos bolje na sto.

Ja sam uvek izbegavao, ovakve tunele, jer je problem i temperatura i protok vazduha, prasina.... radije ga stavim ispod stola ili jos bolje na sto.
Sve ja to znam ali jednostavno nema nigde drugo mesta da se stavi kuciste.Na polici jednostavno nema mesta a takodje ni ispod police. Igrice ne igram stalno nego povremeno.Komp 90 posto koristim za net,slusanje muzike i gledanje filmova sa kompa na projektor tako da to ne zahteva neke teske stvari da bi se komp opteretio nesto puno i nabijao vecu temperaturu.
Grafu bih menjao posto mi je monitor 2k rezolucija i ova 1060 je odradila svoje.Pa bih zato uzeo nesto malo jace od stare 1060.
A to povlaci i novo kuciste da bi grafa mogla da stane.
Uglavnom znam sta pojuriti od kucista,prvo to da resim a onda cu juriti neku graficku karticu.

Čak i ne mora mATX. Može da uzme nešto poput Lian Li O11 Mini V2 ili Mini Air, ne menja ništa drugo i stavi ga na woofer. Sa 38cm visine verovatno ne bi zaklanjalo TV.
Problem je što koštaju nekih15k din što je više od predviđenog.

Mada, verovatno ima i jeftinijeg ATX akvarijuma koji bi poslužio, možda Chieftec Visio Air...
Asus A32 Plus je isto solidna opcija za na woofer ili Asus AP303 za u policu, ako smisli gde da uglavi drugi HDD.

Poslednja izmena:
Sve ja to znam ali jednostavno nema nigde drugo mesta da se stavi kuciste.Na polici jednostavno nema mesta a takodje ni ispod police. Igrice ne igram stalno nego povremeno.Komp 90 posto koristim za net,slusanje muzike i gledanje filmova sa kompa na projektor tako da to ne zahteva neke teske stvari da bi se komp opteretio nesto puno i nabijao vecu temperaturu.
Grafu bih menjao posto mi je monitor 2k rezolucija i ova 1060 je odradila svoje.Pa bih zato uzeo nesto malo jace od stare 1060.
A to povlaci i novo kuciste da bi grafa mogla da stane.
Uglavnom znam sta pojuriti od kucista,prvo to da resim a onda cu juriti neku graficku karticu.
Nije ni ovo problem ako ga redovno odrzavas.

ja bih menjao sto, mada moze kuciste da se stavi i na pod levo od stola, samo pomeri zvucnik taj veliki

ja bih menjao sto, mada moze kuciste da se stavi i na pod levo od stola, samo pomeri zvucnik taj veliki
Za sada se nista ne menja sto se tice stola.Tako je kako je.Zvucnik ne mogu pomerati zato sto mu je ovo jedina pozicija gde moze da stoji a da ne smeta za funkcionisanje u sobi.Sa desne strane stoji jos jedan jamo zvucnik koji se isto ne moze pomerati a da ne remeti funkcionisanje u sobi.Gore na plafonu ispred tv-a i monitora je platno koje se spusti tacno ispred tv-a i monitora i sluzi mi kad se nesto pusti sa projektora.
Kuciste za sada moze ici samo u ovaj prostor u polici gde se nalazi stari cooler master 690 advance.Cak i sa njim su mi temperature bile skroz ok tako da kapiram da sa ovim lian li 216 mogu biti jos samo bolje.
Sve znam da je prostor skucen ali ovaj 216 ima bolje provetravanje od 690 advance,sto se mene tice neka bude isto provetravanje ja cu biti zadovoljan.
Da moze malo duza grafa od 30cm da stane u cooler master uopste ne bih razmatrao zamenu kucista.

Pa može da stane i duža grafička, samo izvadi kavez za HDD-ove, odvrneš 2 šrafa. Ako imaš 3.5 diskove nabavi adapter ili kavez i stavi ih u prostor za 5.25, tamo može i dodatni ventilator da se montira. Imao sam isto kućište, još uvek je sasvim ok.

Pa može da stane i duža grafička, samo izvadi kavez za HDD-ove, odvrneš 2 šrafa. Ako imaš 3.5 diskove nabavi adapter ili kavez i stavi ih u prostor za 5.25, tamo može i dodatni ventilator da se montira. Imao sam isto kućište, još uvek je sasvim ok.
Hvala za preporuku.Videcu jos sta i kako.Da li da se cimam i prepravljam ovo 690 kuciste ili da uzmem novo Lancool 216 pa da se sve lepo prepakujem.Imam dva 3.5 incha hard diska od po 2tb.
Nije neka velika lova za 216 model od da kazemo 100 eura i ne mora nista da se prepravlja.Plus se moze prodati ovaj stari 690 za nekih sta znam 30-40 eura tako da na kraju i ne ispadne neka velika doplata.
A dobije se da kazemo novo i malo bolje kuciste od ovog cooler mastera 690.

Poslednja izmena:
Upravo si odgovorio sebi šta uraditi 😀

Hvala za preporuku.Videcu jos sta i kako.Da li da se cimam i prepravljam ovo 690 kuciste ili da uzmem novo Lancool 216 pa da se sve lepo prepakujem.Imam dva 3.5 incha hard diska od po 2tb.
Nije neka velika lova za 216 model od da kazemo 100 eura i ne mora nista da se prepravlja.Plus se moze prodati ovaj stari 690 za nekih sta znam 30-40 eura tako da na kraju i ne ispadne neka velika doplata.
A dobije se da kazemo novo i malo bolje kuciste od ovog cooler mastera 690.
216 је доста бучан. Надам се да ти бука не смета

216 је доста бучан. Надам се да ти бука не смета
Kako mislim bucan?Zar se ne mogu kuleri koji su u njemu kontrolisati u biosu od maticne ploce?
Ova tri kulera sa cooler mastera su spojena na maticnu plocu i u biosu je podesen broj obrtaja.
Pretpostavljam da se to isto moze odraditi i sa ovim 216 modelom i njegovim kulerima?

Ko sto Diamond kazu, nisu bas najbolji Lian Li 216 ventilatori (kao sto se moze videti prvom na grafikonu na prvoj slici ispod),

def mogu da se uspore i na papiru je ok onda kao sto se moze videti iz GamersNexus video recenzije sto diamond postavi (drugi grafikon na drugoj slici), gubi se samo par stepeni od stock podesavanja

mada mislim da se secam par ljudi sa discord-a da su imali probleme sa bukom sa stock ventilatorima i da su ih menjali (mada to su sve ljudi osetljivi na buku), i mislim da su to bila losa kontrola kvaliteta/kvarovi iz fabrike (za to ima zamenskih 216 ventilatora na zvanicnoj Lian Li prodavnici na aliexpress-u (link ispod, mada trenutno nemaju 216 zamenske ventilatore, samo 217 zamenske (pitam se zasto xD)

Lian Li 217 ventilatori su bolji izbor, ako ti je ok izgled jedno od dva 217 kucista (osnovno ili novo INF)

Screenshot 2026-03-30 164222.pngScreenshot 2026-04-01 164840 - Copy.png

217_g001.jpg
n_217_INFb_02-2048x2048.jpg

Poslednja izmena:
Ovo novo 217 inf mi lepse izgleda.Ova druga slika.Koliko vidim sire je 3mm od modela 216 rgb.Prostor koji imam u polici je 245mm.
216 rgb je 235mm a ovaj 217 inf je 238.
Sa 216rgb mi ostaje prostor od 10mm, sa 217 inf mi ostaje prostor od 7mm lufta u polici.
E sad ako je 217 inf dosta bolji od 216 rgb mozda bi uzeo njega.Mislim ako su mu dosta bolji kuleri i ostale stvari u odnosu na 216.
Samo moram videti gde se moze najpovoljnije naci kod nas.Odgovara mi i kp sajt.Tamo pise da se krece od 126 eura pa na gore.To je nekih 15 soma ako je cena tacna.
Razlika u ceni nije velika,nekih 3 soma u odnosu na 216 rgb,kazem ako su tacne cene na kp sajtu.
Po nasim radnjama je cena jos par soma gore.

Nazad
Vrh Dno