Šta je novo?

Crimson Desert

Nema bas neki prostor za "osetnu" optimizaciju:

Lepo je imati detaljnu grafiku... ali ne da ti "iskace" na 50m ispred tebe. ( out of nowhere )
Nije ova lepota jos software&hardware "sazvakana"... ( mozda uspe Witcher 4 )

Poslednja izmena:
Meni se desio bug da se podigla rijeka, ispalo kao neki ubagovani vodopad. Ali sem toga nisam imao nekih većih problema.

Najviše me nervira kad padne mrak, baš se loše vidi.

Svaka čast i za brzinu izbacivanja patcheva

Pocelo "krpljenje"...

Nikad mi nece biti jasno da su osnovne probleme - trebali kupci da im kazu...

I dalje mi re-shade izgleda normalnije.

Neverovatni su, mislim da bukvalno citaju forume i popravljaju igricu po tome
Novi update
To malo izgleda kao da su igrači finalni testeri. Mada bolje i tako da igra ostane bugovita i bez optimizacija.
Bar će ljudi koji su u fazonu "igra nije novi Witcher 3 sačekaću kad bude na velikom popustu sa svim DLC-ovima da je kupim" da budu zadovoljni i možda kupe ranije.

@golub da li ja to dobro vidim reshade mod .ini sa drugo videa mora da se plati 5€?

Lepo je imati detaljnu grafiku... ali ne da ti "iskace" na 50m ispred tebe. ( out of nowhere )

Ja nešto ne polažem nade da će Witcher 4 biti dobro optimizovan, ipak je to UE 5 i jedino da šteluju specijlani build samo za CDPR igre mislim da bez neke buduće RTX 6070 ili novijeg AMD grafičke neće biti moguće igrati na 60 FPS na sve ultra na tipa 4K rezoluciji.
Od trenutnih tipuje da jedino RTX 5070 i RX 9070 će moći 2K sve na ultra da poteraju.
Jer igra je sigurno još par godina daleko.

Da naplacuju... a developerima bi ovo "piece of cake"
( samo oni su tehnicki mozgovi, pa neko sa vise osecaja za leptu moze da naplati )

( za te pare su mogli da smanje za 20% ovaj preforsirani vetar )

Poslednja izmena:

Ono sto posebno upada u oci jeste da GTX 1080 Ti ovu igru jedva pokrece na 1080p, sa svim podesavanjima na minimumu, i to jedva oko 40 fps. Pri tome, igra na tim postavkama vizuelno izgleda na nivou neke stare PS3 igre. S druge strane, ista ta graficka karta bez problema pokrece The Witcher 3 u native 2160p (4K) rezoluciji, sa svim na maksimumu, uz skoro stabilnih 60 fps. Pitam se, gdje je tu logika.

Iskreno malo sam se zeznuo sa igrom. Mislio sam da će da mi se svidi, ali sa Path Tracing scena u igri po danu izgleda kao da je brightness napucan još 30% sve svetli toliko da smeta očima kao da u sred leta izađem iz mračne sobe po sred dana. Jeste realistično samo nikako mi ne prija.
Probao sam da smanjuje brightness u igri na monitoru probao neki RaShade, ali džaba.

I skontao da to sve radi Path Tracing. Bar meni lično igra prijatnije izgleda sa ugašenim Path Tracingom jesta da primetim da neke površine izgube senke i fale neki ostali efekti, ali mi prijatnije izgleda na oko.
Primetio sam da ima ljudi koji se žale.
Mislim da nema šta drugo da podesim jer je takav engine igre, tako su to napravili.

Ocene na stimu prešle iz Mixed u Very Positive.
Dobro krpe igru.

Iskreno malo sam se zeznuo sa igrom. Mislio sam da će da mi se svidi, ali sa Path Tracing scena u igri po danu izgleda kao da je brightness napucan još 30% sve svetli toliko da smeta očima kao da u sred leta izađem iz mračne sobe po sred dana. Jeste realistično samo nikako mi ne prija.
Probao sam da smanjuje brightness u igri na monitoru probao neki RaShade, ali džaba.

I skontao da to sve radi Path Tracing. Bar meni lično igra prijatnije izgleda sa ugašenim Path Tracingom jesta da primetim da neke površine izgube senke i fale neki ostali efekti, ali mi prijatnije izgleda na oko.
Primetio sam da ima ljudi koji se žale.
Mislim da nema šta drugo da podesim jer je takav engine igre, tako su to napravili.
Ne znam jesi li ispratio DLSS 5, ali sve igre sa AI šminkom što su okačili izgledaju tako.
Ni meni se ne dopada, teško je za gledati, mada je overcast još teži.

Poslednji patch je snizio zahtevnost ray reconstruction ali to je zato što sada ima puno više šuma i nestabilnosti ne pre.
Ko pita zašto Witcher 3 radi u max na 1080Ti, pa radi ali bez rej trejsinga, remaster ni na 3080 ne radi kako treba, treba 5080 za full efekte.

Sve je to zbog ray i path tracing-a.
Assassins Creed Origins iz 2017. godine, igra stara 9 godina komparativno slično izgleda ali radi bez DLSS, bez frame gen, na max sve. Dok mi ovde treba i DLSS i frame gen za isti efekat.
Origins nema ray tracing a realno se ni ne primeti.

Dobri su Quality of Life updejti, ali ima i loših stvari. Promijenjena je stamina. Tokom glajdovanja sada mnogo duže traje i manje se troši kroz traversal poteze. Umjesto igrač postupno da je koristi na osnovu terena na kom se nalazi, sada nema potrebe, jer mogu da se spamuju potezi tako da klasično pentranje skoro da nema poentu kao i sami upgrejd stamine kroz skill tree. Hoće klinci spiderman kretanje.

Toliko su nerfovali bossove da uopšte ne predstavljaju izazov. Napravio sam gomilu onih pilula za revive skoro ih uopšte ne koristim.
Za zagonetke treba kao u Ragnaroku, da dodaju jednog kompanjona koji se spawnuje i tačno govori šta treba da se radi jer nema vremena današnji skrolerski mozak da promisli malo.

Toliko su igrači omekšali da devovi treba da izbacuju automativni playthrough igre, gdje se ne mora stisnuti ni jedno dugme. Sama da se igra.

AI art in Crimson Desert has been removed and replaced with human drawn art, making collecting paintings actually worth it now

@Envoy nema ovo veze sa DLSS 5 što igra ima takav glow kad je dan.
DLSS 5 je posebna glupost koja ni ne bi trebalo da se tako zovi. Bukvalno daće instagram filtere da koriste u igram, veće s****e Nvidia nije mogla da izmisli umesto da rešava paljenje 12-pinskog adaptera ili nešto drugo oni se bave šminkom.

Probaću da igram igru, možda se naviknem ako ne probaću refund.

@Envoy nema ovo veze sa DLSS 5 što igra ima takav glow kad je dan.
DLSS 5 je posebna glupost koja ni ne bi trebalo da se tako zovi. Bukvalno daće instagram filtere da koriste u igram, veće s****e Nvidia nije mogla da izmisli umesto da rešava paljenje 12-pinskog adaptera ili nešto drugo oni se bave šminkom.

Probaću da igram igru, možda se naviknem ako ne probaću refund.
Možeš ekspoziciju ili highlightse kroz ReShade da podesiš kako ti odgovara. https://www.nexusmods.com/crimsondesert/mods/23?tab=description
Imaš i kroz onaj nvidia overlay par opcija za korekciju slike ako ti se ne cima kroz ReShade.

Meni se ne sviđa što olakšavaju boss fajtove. To mi je veći problem od grafike.

Cemu poredjenje sa witcherom gore, tacno?
Witcher ima ocigledan braon tonemap, crimson nema ni tonemap ni gradient nigde.
Takodje witcher je prosao kroz bezbroj krpljenja, iteracija, remakeova, modova... godina... da be spominjem delova na kojima su se devovi ucili.

Cemu to tvoje poredjenje sa Witcherom, tacno? 😀
Cemu igra, cemu tema, cemu ovo i ono...mani se corava posla 🙂

Govorili su da se priroda njise kao u Witcheru, a dosta je extremnija u CD.
Sto se tonaliteta tice, nesto izmedju te 2 bi bilo savrseno.

Inace, kako ljudi vise igraju, utisci dobrano napreduju, vecina je bas pozitivno, patch je takodje dosta podigao utisak igre kod ljudi.

Pitanje: da li je save sačuvan lokalno ili je sve na serveru?

Carevi su glitch pretvorili u feature 🙂

Evo i ovaj prica o onome sto sam rekao, sto vise ljudi igraju, vise im se svidja i ocene popravljaju.

Fantasy Just Cause, samo sto je ovde pocetak jako spor a kasnije letis po mapi, pucas lasere sa zmaja i sta sve ne. Takodje nije ni prica niti dijalozi Just Cause ili recimo Saints Row nivo, da se razumemo. Nije bog zna sta, ali nije ni katastrofa, nego su ljudi navikli da RPG igre imaju jaku pricu, likove, dijaloge. Direktno neko poredjenje bi bile Assassins Creed igre, nije neka razlika u tom pogledu. Ovde se oseca manji budzet za dijaloge ali i u AC igrama prica je limunada i ne narocito vredan deo igre.

Ja negde naleteo na Far Cry movie, jedan od Uwe Boll klasika pa mi palo na pamet da reinstaliram Far Cry. Igra nije dobro ostarila a prica u igri je na tako niskom nivou da film Uwe Bolla u poredjenju deluje kao da ga je Denis Vilnev rezirao. *****mo na nove igre kako su ovakve i onakve, e pa neke matore igre uopste nisu dobro ostarile i izgledaju tragicno iz ove perspektive. A to je zato sto su u ono vreme primarno kao kvalitet imale grafiku. Half Life 2 milion puta bolja igra od Far Cry, a tada smo kao poredili koja je bolja hehe.

Kod Crimson Desert je takodje akcenat na grafici ali je ova igra toliko natrpana stvarima i mehanikama, da je zaista steta sto je olaksavaju pecevima jer igra u originalnoj formi ima snazan Gothic vibe, u smislu da podseca na Gothic koji je takodje bila igra ovog profila, nepristupacna zapadnjacima, prepuna "dzanka", teska, nedokuciva ali sa fenomenalnom atmosferom i nekim mehanikama koje su prvi put u igrama tog tipa imale premijeru bas u Gothic. Olaksavanje igre ce im doneti kratkorocni benefit, dugorocno ce ugroziti potencijalni kultni status igre.

Nek ukljuce frejm gen. Ah da, konzola... Nisam pratio kako je konfiguracija za lightning na konzolama, moj matori PC može stabilnih 60 u 1080p upscaled na 1440p sa svim na cinematic bez ray tracing i ray reconstruction. Ako PS5 Pro ne može to isto onda je promašena investicija za 1000 evra jer moj PC košta značajno manje.

Nazad
Vrh Dno